Mitä opiskella, jos ei pääse oikikseen?

iuridica

Oikeustieteelliseen pääsee käsittääkseni opiskelemaan vain noin 5 % hakijoista.
Mitä ne yli 90 % hakijoista, jotka eivät pääse oikikseen, alkavat opiskella?

Pääsevätkö he yliopistoon jollekin muulle linjalle ja jos pääsevät, niin minne?
Mitkä alat ovat lähimpänä oikeustiedettä? Tietenkin hallintotieteet, mutta sen opetusta on käsittääkseni vain Tampereella. Onko tämän jälkeen lähimpänä oikista yhteiskuntatieteet kuten valtiotieteellinen?

Tuleeko kaikista oikiksen pudokkaista valtiotieteiden maistereita, vai mitä heistä tulee? Entäs oikeustradenomin opinnot? Valitseeko oikiksesta pudonnut mieluummin melkein minkä tahansa linjan yliopistosta kuin menee AMK:hon?

Mitä ihmiset opiskelevat, ja mitä kannattaisi opiskella, jos ei pääse oikikseen?

5

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Am-kissa

      Miten olisi oikeustradenomi amkissa?

    • Am-kissa
    • Mikäli ei pääse haluamaansa opiskelupaikkaan, ei se ole maailman taikka edes elämän loppu.

      Ihmisellä on aina jokin syy hakea tietylle alalle. Yleensä tämä syy on jossain muualla kuin realistisissa odotuksissa alaa kohtaan. Yleensä oma mielikuva työnkuvasta valmistumisen jälkeen ei vastaa lainkaan niitä odotuksia, joita työlle oli etukäteen asettanut. Toki yliopistosta valmistumiseen liittyy jonkinlaista arvoa, mutta mikäli valmistunut ei löydä koulutustaan vastaavaa työtä, lakastuu valmistumisen myötä tullut arvon kokemus hyvin nopeasti.

      Yliopistokoulutus ei siis ole mikään varma tae työnsaamisesta valmistumisen jälkeen. Sen vuoksi ihmisen tulisi analysoida ja pohtia kaikkia niitä motiiveja ja tavoitteita, joita hän hakemalleen alalle ennalta asettaa.

      Jos haluaa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja auttaa heitä, ei esimerkiksi lääkäri välttämättä ole ainoa mahdollinen työura, eikä myöskään hoitaja, vaan monenlaisessa työssä kohtaa ihmisiä ja voi auttaa heitä. Jos haluaa esimerkiksi lääkärille lähtökohtaisesti ja näennäisesti kuuluvaa arvostusta, ei se tule koulutuksen kautta, vaan ihmisten kohtaamisesta auttavassa mielessä.

      On laajalti käsitetty väärin, että oikeustiedettä opiskelevat olisivat jollain tavalla älykkäitä, verbaalisesti nokkelia, juonikkaita taikka oman etunsa päälle erityisen hyvin tuntevia. He eivät ole, eikä heistä tule sellaisia edes työelämässä.

      Oikeustieteen opiskelussakin on motivoivana lähtökohtana pitkälti, että voisi auttaa tietynlaisia ongelmia kokevia ihmisiä ja saada siitä elinkeinon. Kaikenlaiset motiivit parempaan asemaan pääsemisestä koulutuksen kautta ovat jokseenkin harhaa, eikä oikeustieteen opiskelu ole siitä poikkeus millään tavalla. Ihmisestä tulee parempi ainoastaan tekojen (ja opetusten) kautta, ei pelkästään hänen tietämiensä asioiden vuoksi.

      Jos perustavana motiivina on ihmisten auttaminen, voi sellaista tehdä hyvin monella muullakin alalla kuin oikeustieteessä. Jos motiivina on pyrkimys päästä arvostettuun asemaan, ei mikään koulutus tarjoa sellaista vaihtoehtoa. Oikeustieteellinen koulutus ei myöskään ole millään tavalla tae suurista tuloista valmistumisen jälkeen. Toki oikeustieteen alalla on suuripalkkaisiakin töitä, mutta niin on monilla muillakin koulutusaloilla. Karvas totuus on, että suuri osa oikeustieteellisestikin koulutetuista saavat samaa palkkaa kuin muutkin palkansaajat keskimäärin.

    • munanmaalaajaksi

      Kananmunien maalauksesta voi aloittaa näin pääsiäisen aikaan. Aloittamiskynnys on erittäin matalalla eikä ole isompia lähtötasovaatimuksia. Vuosien mittaan sinnikkäällä treenaamisella taidot kehittyvät ja lopulta on Fabergé -munien erikoisosaaja. Numbero uno. Tienestit ja arvostus ovat tähtitieteellisiä.

    • 7wg6g

      Jos ei pääse oikikseen, on parasta antaa reilusti pitkät koko oikeustieteelle. Et halua olla loppuikääsi ilmiselvä wannabe-lakimies niin kuin MICL, HTM tai oikeustradenomi!

      Suosittelen esimerkiksi teologista. Helppo päästä ja töitä riittää.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2052
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      46
      1591
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe