Tutkintapyyntö Keski-Suomen laajakaistasta!

Aika.selvittää

Tästä tutkintapyynnöstä on ollut juttua näillä palstoilla. Kekustapuolueen lehdet eivät kirjoita sanaakaan tästä tutkintapyynnöstä, vaikka varmasti tietävät asian. Näin vaalien alla ilmeisesti halutaan suojella näitä, jotka ovat vastuullisia tähän kuntia kurjistuttavaan tilanteeseen. Kuntien valtuustoissa istuu nykyisiä kansanedustajia ja niitä jotka ovat myös tyrkyllä eduskuntaan. On syytä miettiä keitä meillä on asioista päättämässä.

TUTKINTAPYYNTÖ LAAJAKAISTARAKENTAMISESTA KESKI-SUOMESSA

Lähetetty viranomaisille 1.4.2019
Keski-Suomessa huoli kuntien kyvyistä selviytyä tehtävistään on johtanut tutkintapyyntöön. Kysymys on useiden kuntien hallinnollisista, oikeudellisista ja taloudellisista ongelmista laajakaistarakentamisessa.

Oikeusistuimet, korkein hallinto-oikeus mukaan lukien, ovat kumonneet kuntien laajakaistapäätöksiä toistakymmentä kappaletta. Viimeksi Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi 19.2.2019 kahdeksan Karstulan, Multian ja Pihtiputaan päätöstä. Viestintävirasto (Liikenne- ja viestintävirasto Traficom 1.1.2019 alkaen) on hylännyt osakaskuntien tukihakemuksia, viimeksi Kannonkosken ja Kivijärven tukihakemukset 15.6.2018.

Tutkintapyynnössä 1.4.2019 keskusrikospoliisille, valtakunnansyyttäjävirastolle, ja eduskunnan oikeusasiamiehelle pyydetään tutkimaan, onko Keski-Suomen alueen laajakaistaverkkojen rakentamisessa toimittu lainvastaisesti, annettu väärää tietoa kuntien päätöksentekijöille, jätetty huomioimatta tai tarkastamatta päätöksenteossa virkavelvollisuuteen kuuluvia huolellisuuteen velvoittavia seikkoja, jatkettu kriisiyhtiöiden toimia lisäämällä vastuita sekä haettu ja saatu valtion ja EU-tukia väärin perustein.

Tutkintapyyntö koskee laajakaistakuituverkkojen rakentamista, niihin osallistuneiden kuntien päätöksiä takauksien ja suoran rahoituksen muodossa, hankkeeseen myönnettyjä valtion ja EU-tukia, rakentamiseen liittyviä kriisiyhtiöitä ja virkavastuulla toimivien päätöksentekoja, sekä kriisiyhtiöiden kirjanpitoja ja tilintarkastuksia.

Verkko-osuuskunta Kuuskaistan epäonnistuttua 2011-2013 laajakaistahankkeessaan ja jouduttuaan yrityssaneeraukseen kuusi keskisuomalaista kuntaa perusti 2014 hallintayhtiöksi Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n, joka toimii pääomistajana Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:ssä. Osakaskuntien määrä laajeni kymmeneen: Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Luhanka, Multia, Petäjävesi, Pihtipudas ja Toivakka.

Hanketta rahoittaakseen osakaskunnat ovat maksaneet osakepääomia, tehneet oman pääoman ehtoisia sijoituksia ja antaneet omavelkaisia lainatakauksia Kuntarahoitus Oyj:lle. Kuntien takausvastuut ovat noin 30 miljoonaa euroa. Laina-aika on noin 30 vuotta.

Tutkintapyynnössä pyydetään myös selvittämään, onko Keski-Suomen ELY-keskus toiminut laillisin perustein myöntäessään tukia Karstulalle, Kyyjärvelle, Pihtiputaalle ja Toivakalle.

Tutkintapyynnön ovat allekirjoittaneet kahdeksan kuntalaista eri puolilta Keski-Suomea.

38

114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maaseutu-uus

      Onkohan tässä ollut kuntien päättäjät ihan ajantasalla netti-liitymistä. Myyntimiehet vedättäneet oikein kunnollla.
      Ei käy minun järkeen vetää uusia kaapeleita pitkin tienvarsia, pitäjästä-pitäjään, se maksaa ihan vidusti.
      Vanhatkin ADSL/3G/4G/5G toimii ihan hyvin.

    • Laillisuus.takaisin

      Kyllähän tämä velkakierre on saatava jotenkin katkaistua. Hallinto-oikeuksien päätöksillä ei ole ollut mitään merkitystä ja vaikutusta. Kuinka tämä on mahdollista sitä ihmettelen . Näillä Hallinto-oikeuksien päätöksillä on pyyhitty pöytää, ja kunnat pukanneet vaan uutta päätöstä, vaikka päätöksillä on ollut jopa täytäntöönpanokieltojakin. Jotenkin tämä kieroilu on kuitenkin uponnut ihmisille laillisena päätöksentekona. Näin se ei saa olla, vaan nostetaan laillisuus takaisin . Toivon sydämmestäni, että poliisi tutkisi tämän jutun perusteellisesti, ja pistäisi laittomuudet rangaistavaksi.

    • Laiton_päätös_2014

      Tämä laajakaistatoteutus alkaa olla niin solmusssa että ajaudutaan rahoituksessa lainvastaisiin toimenpiteisiin omistajien taholta. Nytkin maksetaan yhtiön korkoja yhtiön joka ilmoittaa olevansa maksuvaikeuksissa vielä monen korkosuoritusten ajan.

      Kertooko toiminta jotain omistajista, jotka kumartaa pankkia mutta pyllistää laille?

    • jäävitkepulit

      lähtökohtaisesti liittymiä on vedetty päättäjille itselleen,pitkin korpia ja pääsääntöisesti kepulaisille valtuutetuille. jääviysasiat ei ole tulleet näille valopäille missään vaiheessa mieleen.yhteisillä verovaroilla on kiva leikkiä kun on valtaa.toivottavasti asiaa tutkittaessa ei jätetä kiveäkään kääntämättä. tässä rupeaa kansalaisten oikeustaju olemaan koetuksella kun kuntapäättäjiä ei laki koske vaan on esim ylimielisesti syyllistetty valittajia hankkeen ajauduttua vaikeuksiin.

    • Sensuuri.loistaa

      Tämä on tyyppiesimerkki kepulehtien uutisoinnista. Saarijärvellä ja Viitasaarella tekivät kunnanjohtajat tutkintapyyntöjä valtuutetuista. Kaikki kepulehdet ja yle-Keski-Suomi toitottivat isoilla otsikoilla tutkintapyynnöistä heti seuraavana päivänä. Viitasaarenjutut olivat yli viikon verran sivuilla. Loppujen lopuksi tutkintapyynnön todettiin aiheettomiksi. Näitä aiheettomuuksia ei sitten kommentoitu lehdissä mitenkään. Näiden lehtien tilaaminen loppui siihen.

    • Totuus_kunniaan

      En tilaa valehtelijalehtiä.

    • Hullunhommaa

      Ei ole oikein, että kuntia joutuu kriisikunniksi joidenkin yltiöpäisten ja jopa hullujen rakennuspuuhien takia. Nämä jotka ovat näihin asioihin sotkeutuneet, tulee laittaa vastuuseen ja jopa maksumiehiksi. Valtuutettuja ja kunnanjohtajia ei valita omien asioiden hoitajiksi verorahoilla. Näitä viimeksi tulleita korko -ja lyhennysmaksuja älkää laittako nuin vaan maksuun, koska maksut saattavat olla laittomia.

    • tarttis.tarkistaa

      Olishan hyvä tietää onko tutkinta edes hyväksytty. Monesti ainaki poliisi jättää tutkimatta milloin milläkin syyllä. Työvoimapulaa syytellään. Sipilä ei tainnut ehtiä peitteleen laajakaistakuprua isojen poikien menettelyillä.

    • Päättäjän_vastuu

      Toivon todella, että tutkintapyyntö otetaan vakavasti ja ryhdytään toimenpiteisiin. Kysymyksessä ovat kymmenien miljoonien eurojen menetysten lisäksi vielä suuremmat asiat kuten virkavastuun toteutuminen ja vahingonkorvaukset. Nämä konkretisoituvat ilmeisesti Kittilässä, mutta olisi syytä toteutua Keski-Suomessa myös. Ei kuntapolitiikassakaan sovi toimia vastoin lakeja.

    • Eikö_mitä

      Tänään on 5 -Vuotis syntymäpäivä siitä kun monessa kunnassa 14.4.2014 päätettiin lähtemisestä mukaan Valokuituverkot Oy:n yhtiön toimintaan. Oliko se järjen voitto, pontikan huumaa vai toiveunta

    • Kepu. Lehmänkakka hunajoipi...

    • 15x4

      Mielipidekirjoitus 15.04.2019 03:00 Keskisuomalainen
      Laajakaistasotkuissa valtio on väärä syyllinen
      Pääkirjoituksessaan 10.4. Keskisuomalainen sortuu halpaan populismiin syyttäessään valtion ajavan digitalisoituvia kuntia kriisiin.
      Suomessa valtaa käytetään eduskunnan säätämien lakien ja tätä nykyä myös Euroopan unionin säädösten puitteissa.
      Viranomaisen tulee toimia lakien mukaan. Näin on Traficomkin (aikaisemmin Viestintävirasto) toiminut laajakaistahankkeessa. Tämän ovat oikeusistuimet (Korkein hallinto-oikeus, Hämeenlinnan hallinto-oikeus) useaan otteeseen todenneet.
      Vastoin lakia on siis toimittu sekä kunnissa että valokuituyhtiössä.
      Tästä ei pidä valtiota syyttää. Kunnissa on peiliin katsomisen paikka.
      Kuntien itsehallinnollinen asema on turvattu perustuslaissa, joskin sitä on jouduttu Kittilän tapauksen johdosta jossain määrin suitsimaan.
      Kuntien tehtävät on kirjattu lakiin. Laajakaistayhteyksien oma rakentaminen ei kuulu kuntien ydintehtäviin.
      Osa keskisuomalaisista kunnista on lukuisista varoituksista huolimatta lähtenyt ensin Verkko-osuuskunta Kuuskaistan ja sittemmin Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n / Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n ”kelkkaan” ottamatta huomioon näiden taloudellista kantokykyä, osaamista ja erityisesti EU:n ja laajakaistalain tukiedellytyksiä. Realismia asiassa ei ole ollut yhtään.
      Kukaan ei kiistä laajakaistayhteyksien tarpeellisuutta, mutta kiinteän valokuituyhtey­den vetäminen joka niemeen ja notkoon nykytekniikan aikakaudella ei ole edes tarpeellista, järkevää eikä taloudellisesti mahdollista.
      Kalevi Kuorelahti
      Jyväskylä

    • Miettimistä

      Tosi asioita pyyhitään pois. Tältä palstalta. Tutkintapyyntö on täyttä totta, ja siitä on vaikea luikerrella vastuussa olevien karkuun.

    • eipäs.juupas

      Pyyntö on eri asia kuin tutkinnan aloittaminen. Monimutkainen asia rassaa varmaankin pyynnön vastaanottaneen mieltä, joten siellä ensin kulutetaan aikaa ja sitten mietitään miten saadaan tapettua koko pyyntö.

    • Nyt.lurahti

      Minulla on aavistus, että nyt kannattaisi alkaa varuilta tyhjentämään työpöytää. On nimittäin helpompi lähteä vielä karkuun, kun on siihen vielä mahdollisuus. On ihme jos jätetään tutkimatta, koska neljätoista hallinto-oikeuden kuntien hylkypäätöstä on jo takuumiehinä. Ymmärtäisin jos kunnat ja yhtiö noudattaisivat kyseisiä päätöksiä, mutta hommat jatkuu kuin ei olisi mitään tapahtunut. Kyselkää kunnanjohtajiltanne , onko jo makseltu yhtiön korkoja ja lyhennyksiä. Nimittäin saattaa olla, että taas mennään lainvastaisuuksiin. Nimittäin nämäkin maksupäätökset käännetään luottamusmiesten syyksi. Tutkailkaa osakeyhtiön lakikirjaa, siellä on vastuista aika raaka teksti.

    • Keino_emo

      Kuka uskaltaa lähteä pullikoimaan pyhää lehmää vastaan? Ei kukaan, sanon minä. Pyhä lehmä, eli politiikka on lausunut ja täytäntöönpannut jotain, niin se on aina oikein, vaikka olisi vastoin lakia: Tarkoitus pyhittää keinot.

    • säälittävää

      Ainakin Konnevedeltä kunnanjohtaja yrittää lähteä karkuun - hakupaperit Alavudelle ovat vetämässä. Kai korvausvastuu säilyy, vaikka vaihtaakin työpaikkaa tässä vaiheessa - onko jollakulla tietoa?
      Raukkamaiselta tuntuu joka tapauksessa!

    • säälittävää2

      Eikö Karstulassakin kunnanjohtaja lähtenyt lipettiin?

    • Hyvätselitykset

      Siinä on tietenkin monta eri asiaa joista voi tulla kyseeseen selontekoa kuten sarjassa ”hyvät selitykset” tai ”selitysten mestarit”

    • Vastuuseen.jokainen

      Kuinka monessa Keski-Suomen verkkoyhtiön kunnassa on vuoden 2014 jälkeen on kunnanjohtaja vaihtunut? Onko muita kuin Pihtiputaan kunnanjohtaja enää alkuperäinen ja Konnevesi. Vastuut seuraavat perässä ja luottamusmiehet kyllä löydetään. Olisi aivan oikein, että näitä päätöksiä tehneet pistetään vastuuseen.

    • Onko lähiaikoina tulossa velkasaneeraus vaiko konkurssi. Rahaa ei tule enää kunnilta. Viestintävirasto on evännyt tuet. Tuloja on juuri sen verran, että palkat saadaan maksettua. Loput rahat on kiinnitetty jo viimevuoden maksuihin. Laajentamista on puuhattu kuntien avustuksen varaan. Kuinka voidaan mennä eteenpäin? Tutkintapyyntökin painaa päälle. Ei todellakaan mene hyvin.

    • Anonyymi

      Poliisin on helppo tutkia kun hallinto-oikeus on jo tutkinut. Poliisin tarvii vaan tutkia se onko lainrikkomukset rikoksia.

    • Anonyymi

      ”Syyllisyys rikoksen rakennetekijänä konkretisoi syyllisyysperiaatetta. Koska rikosoikeudellinen vastuu ei voi perustua pelkkään tunnusmerkistön mukaisuuteen, rangaistavan teon tekijään on voitava myös kohdistaa moitearvostelu sillä perusteella, että hänellä olisi ollut mahdollisuus toimia toisin.”

    • Anonyymi

      ” Syyksiluettavuudella tarkoitetaan tekijän suhdetta rikokseksi määriteltyyn tekoon. Rikoslain 3 luvun 5 §:n mukaan rangaistusvastuun edellytyksenä on tahallisuus tai tuottamus. Rikos on vain tahallisena rangaistava, jollei tuottamuksen rangaistavuudesta ole säädetty. ”

      Miten siis osoitetaan, että teko on tahallinen? Jos nyt pidetään selvänä, että toisin olisi voitu toimia ja toimet ovat olleet oikeuden vastaisia, niin on pystyttävä osoittamaan vielä että toimet ovat olleet tahallisia.

      • Anonyymi

        Syntyiköhän tuo 10 kunnan valokuitu ihan vahingossa, eikä sitä kukaan päättänyt ainakaan tahallaan.

        Tai olivatko päättäjät syyntakeettomia, joten siitä ei silloin voisi rangaista.

        Vain noin 40 miljoonaa erooa on teillä tietymättömillä, mutta missä?
        Ja seuraamuksena on vielä noin 30 miljoonan euroon velat maksussa omavelkaisille takaajille, kunnille.


    • Anonyymi

      Kuntien hallinnossa on määritelty myös tuottamuksellisesta joten senkin kautta voi tulla rangaistus. Eli ei voi päästäkseen pälkähästä sanoa, että ”tein sen tietämättä laista ja toimin täysin vilpittömällä mielellä kuntien ja kuntalaisten parasta ajatellen koko ajan. Itseni ja kaverieni parasta en ajatellut ollenkaan.”

    • Anonyymi

      Miksiköhän lehdet eivät kirjoita tutkintapyynnöstä? Luulisi niitten kaivavan tehdyt epäkohat esiin.

    • Anonyymi

      Lehdet ei pidä tärkeänä tätä valokuitutoteutusta eikä etenkään sitä että kunnista tuli maksajia.

    • Anonyymi

      Olen jo pitemmän aikaa seurannut niin Keski-Suomen Valokuituverkkojen kuin Uuraisten kuituverkkojen touhuja. Kumpainenkin yhtiö on rutiköyhiä ja pelkästään kunnan elättejä. Verkkoyhtiöt maksattavat kunnilla kaiken puuhastelun. Se tässä kummastuttaa, että korkeapalkkaiset asianajotoimistot puolustavat pelkästään yhtiöitä ja kunnat jäävät toisarvoiseen kastiin. Kaikki asianajotoimistojen esitykset ovat, että kunnat maksavat ja yhtiöt rahastavat. Kuinka kauan tätä rahastusta saadaan jatkaa? Onko kuntien päättäjät täysin pihalla vai ovatko myyneet sielunsa pirulle, koska tämä leikki kaatuu aivan varmasti omaan nilkkaan ja kuntien veronmaksajien kontolle.

    • Anonyymi

      Se leikki on kaatunut jo ehkä tarkoituksella kuntien kontolle ja yhtiön käsi on kunnan kassakoneessa. Heheh! Ihan naurattaa kun jotkut katselevat vakavalla naamalla tätä touhua ja pitävät kunnia-asiana maksattaa kulut kuntien asukeilla.

    • Anonyymi

      Näistä viimeisistä korko ja lainanlyhennys maksuista laittakaa jokainen omistajakunta oikaisupyynnöt. Näitä maksuja ei kuntien tarvitse maksaa. Vanhoihin valtuustopäätöksiin ei voida näitä maksupäätöksiä mitenkään rinnastaa. Nämä maksut on tuotava kunnanhallituksiin ja myös valtuustoihin päätettäväksi. Verkkoyhtiö pistää kaikki rahansa yhtiön ulkopuolisiin kuntiin ja korkeisiin palkkakuluihin. Kunnilla maksatetaan kaikki kulut. Tässä jujutetaan taas kuntien päättäjiä kertomalla kaikenlaisia satuja yhtiön rakennuspuuhista. Olisiko jo aika herätä pelastamaan verorahoja koijarien käsistä.

    • Anonyymi

      Kuituyhtiöiden kunnanjohtajat ovat ottaneet jalat allensa ja häipyneet viiden vuoden aikana lähes jokaisesta yhtiön kunnasta. Toivakkalainen ja Konnevetinen ovat lähtökuopissa. Pihtiputaan kepulainen töröttää vielä ainoana tukijoukkojensa avulla. Kova on ollut kato, kun on ensin pistetty kunta korvia myöten kuituvelkoihin. Pelkureita ovat kun eivät kanna vastuutaan, kun kuntien luottamusmiehet jätetään vastuuseen käsittämättömistä tekosistaan. Nämä luikit pitäisi pistää kortistoon, eikä ottaa mihinkään kuntaan sotkemaan asioita.

    • Anonyymi

      On todella rohkeata jos joku kunta vielä lähtee osake-osto puuhiin. Hallinto-oikeuden päätös on lainvoimainen ja se kieltää osakeannin. Tuottamuksellisen rikoksen tunnusmerkit täyttyvät välittömästi. Olkaapa nyt tarkkoina.

    • Anonyymi

      Taisi käydä niin että Kivijärviset ja Konnevetiset ym. kumppanit maksoivat Joutsankin kuidut. Viestintävirasto ei todellakaan anna tukea näin toteutettuun hankkeeseen kuin Joutsan hanke. Hyvin on markkinoitu päättäjille. Eikö todellakaan löydy kunnista yhtään järkevää päättäjää, koska aina vain syvemmälle uidaan tässä kusetuksessa. Verkkoyhtiö pistää rahansa palkkakuluihin ja muiden kuntien multiin ja ilmoittaa sitten, ettei voi maksaa erääntyviä lainojaan kun rahat on jo kiinnitetty edellisvuoden muihin kuluihin. Kuntarahoitus, joka on kepulaisten rahoituslaitoksia, kerää viimein korkoineen varmmoilta maksajilta kuin kunnat viimeisetkin veromarkat, joilla oli tarkoitus maksaa kuntien pakolliset asiat kuten vanhukset ja sairaat. Yhtiö jatkaa keplottelua ja kermankuorintaa, kuntien hoitaessa velat. Kunnille voin todeta ettei tämä hanke tule koskaan toimimaan omillaan vaan tätä maksetaan lisää jatkuvasti. Bisnes on bisnes.

    • Anonyymi

      Tutkinnan alkua odotellessa kuitujen rahastus jatkuu. Paunonen on taas keräämässä sääliä...

    • Anonyymi

      Nämä kaikki Keski-Suomen laajakaistan rakentamiset pitää laittaa poliisin tutkittavaksi. Kuhmoinen ja Uurainen ovat todella liemessä. Kuuskaista työntää velkansa Uuraisten syliin. Kuka tai ketkä laskivat näiden yhtiöiden kannattavuuden ja kuka hyväksyi maakuntaliittoa myöden nämä valtavat vääryydet. Keski-Suomen Valokuituverkkojen osalta on lähes kaikki päätökset Hallinto-oikeudet kumonneet. Viestintävirasto on kumonnut kaikki kuusi hakemusta tuista . Ely-keskuksen tuet lopuille neljälle kunnalle tulee lähes varmasti takaisin perintään. Pihtiputaalla keskustalaiset ja demarit ovat yhteisrintamassa syyttämässä paikallislehdessä perussuomalaisia kuituverkkoasian jarruttamisesta. Pihtiputaalla tiettävästi sallitaan lainrikkomiset tuosta vaan. Toivon todellakin, että poliisi tutkii nämä asiat ja pistäisi nämä ylimieliset päättäjät vastuuseen näistä törkeistä virheistään.

    • Anonyymi

      Nyt EU- vaalien tärkeydestä puhutaan joka savussa. Suomi on allekirjoittanut kyseiset sopimukset ja sitoutunut noudattamaan EU:n lainsäädäntöä. Kuitenkin kunnat rikkovat jatkuvasti kielletyn valtiontuen lakipykäliä. Tässä kuituverkon rakentamisessa on julkisen tuen prosentit kirjattu lakiin, siinä on myös maininta ilmoituksesta EU:n. Kunnat ovat kuitenkin rikkoneet tätä lakia lukuisia kertoja. Hallinto-oikeuksien kuntien kumoavia päätöksiä on Keski-Suomeen tullut toistakymmentä, joissa sivutaan kyseistä asiaa. Kunnat antavat piutpaut näille päätöksille ja jatkavat kuin ei näillä olisi mitään vaikutusta. Näinkö kunnat toimivat esimerkkinä ja olihan Sipiläkin sitä mieltä ettei edellisen hallituksen tarvitse kysyä Sotessa markkinamallissaan olevia selviä valtiontuen porsaanreikiä. Tässä faktaa äänestäjille.

    • Anonyymi

      Keski-Suomen Valokuituverkot on nyt mainittu useamman kuntien tilintarkastuskertomuksissa suureksi uhaksi kuntien taloudelle. Kyyjärvi on jo valtion holhouksessa, Konnevesi on taloudensa kanssa kiikunkaakun, Karstula on samassa veneessä ja loputkin verkkoyhtiön kunnat ovat talousvaikeuksissa. Näistä varoiteltiin kuntia miljoona kertaa, mutta kunnanjohtajat vain nauroivat näille varoituksilla. Monessa kunnassa valitettiin kuitupäätöksistä ja käytettiin asiasta valtuustossa useita varottavia puheenvuoroja. Nyt on tehty tutkintapyyntö asiasta., jonka soisi päättyvän poliisikuulusteluihin ja rangaistuksiin, koska jo toistakymmentä hallinto-oikeuksien päätöstä on jo kumonnut kuntien tekemiä päätöksiä. Täällä 24 palstalla on useita kirjoituksia näistä varoituksista, kannattaa tutkailla.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      143
      10446
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      2983
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2809
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2117
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1868
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1689
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1616
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1587
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. 82
      1378
    Aihe