Nopeus lasku

H7iuuuuu

Oli kokeessa
1.4nm ja 12min 45sek mikä on nopeus

Eli matka jaettuna ajalla ,mutta mitä saatte ?

15

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • peruskoululaiselle

      Kännykän laskimella pikaisesti tuli 6,58 solmua, jos kahden desimaalin tarkkuus riittää. Onko tässä laskussa joku kompa, jota en hoksannut? Ainakin otsikossa oli yhdyssanan virhe.

      • NaviKaato

        Ainakin siinä on sen verran kompaa, että tuskin kukaan veneilijä mittailee aikoja sekunnin tarkkuudella.

        Aloittajalle tiedoksi. Tässä täytyy tehdä noiden sekuntien takia muunnos väliaikaisesti kymmenjärjestelmään, eli tuo 45 sekuntia pitää jakaa 60 :llä. Siitä saadaan 0,75.

        Kun sitten teet tuon matka jaettuna ajalla laskun, niin jaat tuon 1,4 M luvulla 12,75 ja kerrot tuloksen 60. Tästä tulee tuo jo edellä mainittu vastaus 6,588 eli noin 6,6 solmua.


    • HelppoNakki

      Eikö nämä asiat voisi ihan oikeasti opetella, ettei tarvitsisi täältä suoli -palstalta kysellä. Ei tainnut koe mennä putkeen kun perussiaa et saanut ratkaistua.
      12 min risat on n. 1/5 tunti ja 1,4 M = 7/5 M joten
      7/5 M jaettuna 1/5h = 7 kn
      Koska todellinen ajoaika oli 45 s enemmän, voidaan nopeuden sanoa olleen himpun alle 7 solmua. Tämän joku taskulaskinpelle olikin jo saanut yllä laskettua.

      • SatunnainenTarkkailja

        Älähän nyt uhoa, ei kaikilla ole yhtä hyvää laskupäätä kuin sinulla tuntuu olevan. Toisen nimitteleminen pelleksi ei kylläkään anna sinusta kovinkaan sivistynyttä kuvaa, vaikka päässälaskut onnistuvatkin.
        Noissa kokeissa saa pitää laskinta mukana ja suosittelen niillekin, jotka osaavat laskut päässälaskuna ratkaisemaan, tarkistamaan tuloksen vielä laskimella - saa ainakin desimaalit kohdilleen.

        Laskimen käytössäkin täytyy tietää mitä sillä ollaan laskemassa. Vielä kerran, tulemalla tänne pilkkaamaan jonkun toisen laskutaitoa kertoo pilkkaajan mahdollisesta itsetunnon vajauksesta tai muuten vain heikoista lähtökohdista.


      • HelppoNakki

        Aika paljonhan sitä päässälaskua taas tarvittiinkin. Matematiikan osaaminen on mennyt niin alas, että kaikki, missä osoitetaan peruslaskennon osaamista onkin muuttunut uhoamiseksi ja muiden pilkkaamiseksi. Häpeäisin satunnasentarkkailijana puolusteluasi. Ihmisiä, jotka eivät osaa alkeellisintakaan laskemista, saa aivan rauhassa pilkata. Sanoisin jopa, että pitää pilkata. Älyllinen vajavaisuus on sitten asia erikseen. Sille ei ihminen mitään voi.


      • SatunnainenTarkkailija
        HelppoNakki kirjoitti:

        Aika paljonhan sitä päässälaskua taas tarvittiinkin. Matematiikan osaaminen on mennyt niin alas, että kaikki, missä osoitetaan peruslaskennon osaamista onkin muuttunut uhoamiseksi ja muiden pilkkaamiseksi. Häpeäisin satunnasentarkkailijana puolusteluasi. Ihmisiä, jotka eivät osaa alkeellisintakaan laskemista, saa aivan rauhassa pilkata. Sanoisin jopa, että pitää pilkata. Älyllinen vajavaisuus on sitten asia erikseen. Sille ei ihminen mitään voi.

        Kenenkähän täällä tulisi hävetä. Noilla sanavalinnoilla, jotka löysit näppäimistöstäsi saa helposti vastavaikutuksen.
        Minä en voi sivuuttaa kommentoimatta tuollaisia ilmaisuja, kuten ”pelle” ja ”suolipalsta”.
        Jos vielä palataan aloittajan kysymykseen, niin eikö hän juuri tehnyt kuten edellä voimakkaasti kehotit. Eikö tuo aloitus voida nähdä hänen yrityksenään oppia näitä aika/ nopeus laskuja?
        Eivät opettajatkaan koulussa pilkkaa huonosti menestyviä oppilaitaan - pikemminkin päinvastoin.


      • Ihan hyvä, toki hiukan auttoi, kun jakolaskussa sattui vitoset sopivasti. Toinen vaihtoehto on, todeta, että 1,4M tunnissa on 1,4 solmua. 12min on 60/5, joten nopeuden suuruusluokka on 5x1,4=7 solmua. Jos haluaa tarkemman, voi huomata, että 0,75 mahtuu kahteentoista 16 kertaa, , eli vähennetään 1/16-osa. 7/16 on vähän alle 0,5, joten tulos on jotain 6,6 tienoilla.

        Kannattaa ehdottomasti laskea päässään, koska sen avulla voi nopeasti hahmottaa asioiden suuruusluokkaa nopeasti. Ennen vanhaan se oli toki tärkeämpää, sillä jonkun sinin laskeminen päässä alkaa olla jo aika hankalaa, jos ei ole jonkunlaista taulukkoa valmiiksi päässä.


    • se.totuus

      Mitattu matka 1,4 mpk oli todellisuudessa virheineen 1,4 - 0,05 mpk, ja kulutettu aika oli virheineen 0,2125 - 0,0003 tuntia.
      Suurin mahdollinen todellinen nopeus oli siis 1,45/0,2122 solmua = 6,833 solmua, ja pienin mahdollinen vastaavasti 1,35/0,2128 solmua = 6,344 solmua.
      Eli vauhti oli 6,5885 - 0,2445 solmua. Oikea tarkkuus käsittää solmujen kymmenesosat, ja virheen itseisarvo pyöristetään aina ylöspäin vastaavaan tarkkuuteen. Vastaus on oikein pyöristettynä siis :
      6,6 - 0,3 solmua.
      Nopeus tosin on vektorisuure mikä käsittää vauhdin lisäksi nopeuden suunnankin, mutta ellei asiata mitään tehtävässä kerrottu ei sitä voi vastaukseenkaan laittaa. Lisäksi vastaus pätee vain mikäli edettiin koko matka suoraan.
      Jos mutkiteltiin ja matka mitattiin reittiä pitkin, vastaa laskettu tulos keskivauhtia, mutta keskinopeuden itseisarvo jää sitä pienemmäksi. Minimissään keskinopeuden itseisarvo on nolla, mikä toteutuu jos reitin alku- ja loppupiste ovat samat, eli tehtiin 1,4 mpk pituinen lenkki.

      • turha.tarkkuus.on

        Kuulehan nyt, kun matka on vähän vaille 1,5M ja aika vähän enemmän vaille varttitunnin, on nopeus roheet 6solmua, mutulla 10% yli, eli 6,6kn.


      • lisää_virhelaskentaa

        Jos lenkin alku ja loppupiste on sama, niin ei käytetä lineaarista vektorilaskua, koska siitä saisi nollan nopeudeksi, vaan mitataan vemppaavan kehän kehänopeutta. Kehänopeuden keskinopeutta, mutta mikä on kehän keskinopeuden keskivirhe?

        Siinä taitaa moni pilkunnussija mennä hiljaiseksi?


      • tilasto
        lisää_virhelaskentaa kirjoitti:

        Jos lenkin alku ja loppupiste on sama, niin ei käytetä lineaarista vektorilaskua, koska siitä saisi nollan nopeudeksi, vaan mitataan vemppaavan kehän kehänopeutta. Kehänopeuden keskinopeutta, mutta mikä on kehän keskinopeuden keskivirhe?

        Siinä taitaa moni pilkunnussija mennä hiljaiseksi?

        Keskivirhe on tasan nolla.
        olipas helppo kyssäri.
        Ps, kehänopeuden keskinopeutta ei ole olemassa.
        Pps, keskivirhe on mielekäs tilastotieteellinen käsite vasta kun on olemassa se tilasto, eikä vain yksittäinen mittauksen tai laskennan tulos.


    • yliamiraali

      (1.4mn / 13min) * 60min/h ~ 6.5kn
      Eikös tämä ole hyvin peruskauraa vai onko navigaattorit tehneet meistä näin avuttomia.

      • SaaristoNavi

        Älä sekaannu trollien tanssiin. Tuolla alussa oli tämän laskun oikeat menetelmät esitetty kuten asiaan kuuluu, mutta sitten tuli riidan haastajat ja trollit tänne peuhaamaan.


      • Anonyymi

        Ei semmost sotilasarvo olekka ku "yliamiraali" , amiraali on ylimmäine uffari. Kontra - ja vara-amiraali ova siin alapuolell.


    • Anonyymi

      Nopeuslasku on talvilaji. Nopeuden lasku tarkoittaa hidastamista. Nopeuden laskeminen on nopeuden/vauhdin määrittämistä annetuista lähtötiedoista.

      Mutta mikä on nopeus lasku, aloittaja?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe