Voihan pääsiäislampaan symboliikka !

sini.sirkku

Yhtä symboliikan kavalkaadia uhrilammaskuvineen leimasi pitkäperjantain Jumalanpalvelu minulle.
Miksi ihmeessä tarvitaan tänä päivänä rinnastaa lampaan teurastus ruuaksi, muinaisiin juutalaisten uhrimenoihin?
Papiston verenpirskottelut pyhitetylle alttareille, rasvanpoltot ym paistetut lammasherkut ----- jotka yhä kuuluvat meilläkin pääsiäisen viettoon--------miksi ne yhdistetään ihmisuhriin?

Muka kuolemaan meidän puolestamme,??? saadaksemme syntimme anteeksi ! Voi pyhä yksinkertaisuus, kyllä on tekemällä tehty näitä ihmisten lammaslaumoja kuvien ja symboliikan avulla!

En halua palvoa ristiinnaulitun kuvaa kirkossa, en kaulakoruissa, enkä lävistetystä lampaasta!
Vastaan mieluimmin itse väärin tekemisistäni, en voi ,enkä halua minkään uskonnon sitovan minua moiseen barbaarimaisuuteen.

Ainoa symboli, jonka voin naisena hyväksyä on Kristuksen hyvä paimensymboli, siinä vertauksessa voi sentään löytää jotakin suurta.
Muut outoudet ovat mielestäni lähi-idän julmia esihistoriallisuuteen kuuluvia uhrisymboleja.

19

<50

  Vastaukset

  • Oliskohan vaan vanhoista perinteistä kyse noissa 'rituaaleissa'. Ei kai siinä tarvitse olla sen kummempaa. Paljoha muissakin kuin uskonnon piirissä on ihmisille kehittynyt eri tapoja. Ihminen nyt on sellanen, emmä noin syvällisiä ole ajatellut.

  • Sitähän se on, perinteistä kiinni pitämistä. Ehkä ne ovatkin paljon kotoisampia symboleja paimentolaiskansoile. Luin päivällä otteen Raamatun selityksistä, että hebrean kielellä lausutaan karitsa ja palvelija samalla tavalla.
   Palvelija onkin tavallaan ymmärettävämpi, kuin paimen esikuvana. Siihenhän voi kyllä liittää hengellisen palvelun ihmisten hyväksi.
   Ehkä kuvantekijänä reagoin voimakkaammin kuvallisiin symboleihin ja viesteihin, toivonkin etten ole pahoittanut kenenkään mieltä.

   Pitkäperjantaikin on ohitettu, on ollut mukava kuulla nuorimmaisen iloinen tervehdys veneestä matkalla Kemiöön. Viipyvät pääsiäisen saaressa mökillä, taitaa yhä olla Kemiön saarella rannikon lämpimin kohta. 😊

  • Pohjoismaiden lipuissa on ristit. Se on sovitustyön symboli. Toivon , anteeksi saamisen kaiken hyvän symboli. Oletko ss lopulla elämääsi alkanut kyseenalaistaa pääsiäisen sanomaa ja kristinuskon ydintä ?

   • En kaikkea toki, itse sanomahan on kauneinta mitä voi ajatella, lähimmäisen rakkauksineen, samoin taivasten valtakunnan olen sisäistänyt, tässä ja nyt.
    Ikuinen elämä harpunsoittoineen on mielestäni ihmisten uskomuksia.
    En vain pidä ollenkaan tarpeellisena ikivanhaa uhrikulttuuria,...alkuihminen uhrasi taikauskossaan, milloin millekin hengelle!

    Pitikö siihen liittää koko maailman synnit muka,.... vanha perinne jo Kreikasta vapauttaa koko kylän synnit yhden niskaan, ja syöstä sijaiskärsijä alas jyrkänteeltä !

    Oi joi, kuinka synnittöminä kansa palasi koteihinsa, ja taas oltiin valmiita uusiin kujeisiin! Raukkamaista vastuuttomuutta minusta.

    Historian taakkaa joutui kantamaan tuokin rakastettava Nasarettilainen, ilman Jumaluuksia.
    Ihmiskunnan Juutalaista historiaa koen kristikunnan pääsiäistapahtumissa olevan.

    Lippujen ristisymbolia en ole ajatellut (onneksi lappeellaan sentään 😊)) EU:n tumman tähtilipun muistan symboloivan neitsyt Mariaa.

    Nämä ovat siis kulttuurihistoriallisia symbolimerkkejä muinaisista taphtumista, monille tietämättömiäkin arkisissa aherruksissa ja tämän ajan poliittisissa valtataisteluissa.

    Tapahtumissa, joissa maallinen valta oli papiston ja Rooman keisarin laatimia,..Kristus tosin nosti hengellisen aspektin tärkeimpänä esiin, se ei taipunut enää Vanhaan testamentiiin, vaan v a p a h t i siitä.
    Siksihän tässä ihmettelen kuin hassu lapsi niitä jäänteitä !


  • Olen mökillä viimeistelemässä pääsiäispäivällistä. Mikään tarjottvistani ei viittaa raamattuun ei uhriruokiin ja vaan kevään tuloon.

   Laitoin uuniperunat uuniin. Parsat keitin jo eilen ja pekonit kiersin niiden ympärille valmiiksi pannulla paistoa varten. Hollandaise-kastike on Knorr valmistuote, salaatin tein tekeytymään. Mansikat odottavat munalikööriä.

   Uskonnot johtavat ihmisten käytöstä jokaisessa kulttuurissa. Karitsat paistuvat suomalaisissa uuneissa vaikka tuskin sen symboliikkaa monikaan ymmärtää. Sanovat, sitä on aina syöty ja syädään jatkossakin. Mämmi nyt taitaa perustua vanhaan suomalaiseen perinteeseen. No, en ole perehtynyt sen menneisyyteen.

   Mielenkiintoinen aloitus, kiitos ss.

   • Paloma.se, Daljoen alajuoksulta.
    Hollandaisen voi tehdä myös itse ja se maistuu paljon paremmalle. Tekeminen on tosin vähän sotkuista.
    Ei ole ollut meilläkään mitään uhriruokia pöydässä näinä päivinä. Pitkänäperjantaina tarjoan tosin perinteisesti aina kalaa, useimmiten lohta, mutta karitsaan en ole mieltynyt. Nyt tein vaihteeksi minikalkkunan ja keitän siihen riisin ja laitan salaatin.
    Ruokauhrit tavallisia kaikissa primitiivisissä uskonnoissa. Kalkkuna ei tietääkseni ole ollut sillä listalla.
    ***
    Eilen käytiin katsomassa sellanen leffa kuin Birds of Passage. Nyt ei olla paljon mistään muusta puhuttukaan, niin syvän vaikutuksen se teki. Suosittelen jos jaksaa katsoa filmiä mikä on syvällisempi, moniulottuvaisempi, visuaalisesti mieleen jäävin mitä olen nähnyt pitkään aikaan. Laitampa vielä linkin englanninkieliseentraileriin:

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=QV0uWf72ZQw


   • Anonyymi kirjoitti:

    Paloma.se, Daljoen alajuoksulta.
    Hollandaisen voi tehdä myös itse ja se maistuu paljon paremmalle. Tekeminen on tosin vähän sotkuista.
    Ei ole ollut meilläkään mitään uhriruokia pöydässä näinä päivinä. Pitkänäperjantaina tarjoan tosin perinteisesti aina kalaa, useimmiten lohta, mutta karitsaan en ole mieltynyt. Nyt tein vaihteeksi minikalkkunan ja keitän siihen riisin ja laitan salaatin.
    Ruokauhrit tavallisia kaikissa primitiivisissä uskonnoissa. Kalkkuna ei tietääkseni ole ollut sillä listalla.
    ***
    Eilen käytiin katsomassa sellanen leffa kuin Birds of Passage. Nyt ei olla paljon mistään muusta puhuttukaan, niin syvän vaikutuksen se teki. Suosittelen jos jaksaa katsoa filmiä mikä on syvällisempi, moniulottuvaisempi, visuaalisesti mieleen jäävin mitä olen nähnyt pitkään aikaan. Laitampa vielä linkin englanninkieliseentraileriin:

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=QV0uWf72ZQw

    Thanksgiving Day, lie kalkkunoiden uhrauspäivä🦃


   • Eilen keitettyä eli vanhentunutta parsaa uudelleen lämmitettynä ja pussikastiketta. Hehe.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Eilen keitettyä eli vanhentunutta parsaa uudelleen lämmitettynä ja pussikastiketta. Hehe.

    Oliko lampaasi hyvää, oliko tuoretta just teurastettua vai Uudesta Seelannista tuotua pakkaskiliä?


   • korpikirjailija kirjoitti:

    Thanksgiving Day, lie kalkkunoiden uhrauspäivä🦃

    Mainio uusnimi kiitospäivälle! Nauramasta en voi lakata,...kiitos 😊))


  • Parsaa hollandesen kanssa kuului minullakin lounaaseeni. Kastikkeen tein minäkin Knorrin pikkupussista tänään, joskin olen itsekin valmistanut sitä vieraiden tullessa..

   Lisäsin hieman sitruunankuorta ja itsekuivatettua vahvaa tilliä, maukasta oli kuin mikä!
   --------------------------

   Pitänee hieman valoittaa tuota sensitiivisyyttä, jota ehkä tyyppini kuuluu.

   14 vuotiaana maalasin ensimmäisen öljyvärityöni,..Kristuksen raahaamassa ristiään ylös Golgatan mäkeä, synkkä työ,.. vain ruskeaa ja harmaata, ihminen alistettu lain täyttämään.

   Hirvittää vieläkin koululaulut:

   "Oi rakkain Jeesukseni
   piinattu verinen.
   Mun särkyy sydämeni
   kun tuskaas muistelen
   Sua taivaan kunnialla
   ylhäällä palveltiin
   nyt orjan tappuralla
   pääs pyhä kruunattiin.

   Kuvina näytettiin veripisarat otsalla ja lävistetyt raajat,..kyllä siinä koululapsen sydän kärvisteli mukana, vielä tietoakaan mistään synneistä.

   Hengellisessä mielessä koen ristiinnaulitun ylösnousseen! Näin riemukkaana keväisenä Pääsiäisenä, jolloin koko luonto herää uuteen elämään 😊

   Voihan olla kirkonkin tarvitsevan uudistusta jo kipeästi, ei perinteinen jäykkää hierarkia puhuttele enää nykyihmistä .
   Aikanaan Luther riisui monia turhuuksia erotessaan katolilaisuudesta, ehkä olisi aika nousta nykyaikaan ristin ja seimen traditioistakin.

   • SEIMen ja ristin aiot hävittää ! Eivätkö ole tarpeeksi hienoja noin hienolle taiteilijalle ? Jos et niitä hyväksy, tuskin voit itseäsi kristityksi nimittää.


   • Anonyymi kirjoitti:

    SEIMen ja ristin aiot hävittää ! Eivätkö ole tarpeeksi hienoja noin hienolle taiteilijalle ? Jos et niitä hyväksy, tuskin voit itseäsi kristityksi nimittää.

    Paraskin seimen eteen polvistuja. Kaikki uskonnon symbolit johtavat väärin uskovien vihaan.


  • Nimenomaan symbolit, rituaalit ja mysteerit ovat uskontojen kantava voima. Ilman niitä kansan syvät rivit eivät olisi tavoitettavissa, vaan uskonnosta tulisi vain joidenkin harvojen älykköjen ja sivistyneiden aivovoimistelua.
   tätä miettii nyt Paloma.se

   • Onko sharia laki älykköjen ja sivistyneiden imaanien aivopieruja vai aivovoimistelua, jolla syvät pelokkaat kansanrivit saadaan kontalleet kuvitteellisen kaikkivoivan jalkojen juureen.


   • Paloma se saa minut tuntemaan nyt itseni niin sivistyneeksi älyköksi.


   • korppis kirjoitti:

    Onko sharia laki älykköjen ja sivistyneiden imaanien aivopieruja vai aivovoimistelua, jolla syvät pelokkaat kansanrivit saadaan kontalleet kuvitteellisen kaikkivoivan jalkojen juureen.

    Paloma, toisen pääsiäispäivän aamuna:
    Korppis, en ymmärtänyt mihin pyrit kommentillasi. Fundamentalistinen islam muistuttaa paljon fundamentalistisia kristittyjä uskonlahkoja, paitsi että ne on satoja vuosia yhteiskunnallisessa kehityksessä jäljessä. Mikä tahansa maa joka ottaa vastaan pappisvallan ja alistaa maallikkoyhteiskunnan uskonnollisen mahdin ja uskonnollisten lakien (kuten sharia) poljettavaksi on vapaaehtoisesti siirtänyt kehityksen kelloa tuhat vuotta takaisinpäin. Patriarkaatti ja sharia, uskonsodat ja vääräuskoisten murhaaminen ei ole mitään mitä olisimme toivoneet näkevämme.
    Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että kaikki uskonnolliseen vakaumukseen perustuva koulutus ja opetustoiminta olisi lailla kiellettävä ja uskonto tehtävä perheiden yksityisasiaksi. Uskontoja saisi toki opettaa kouluissa ja suvivirsi on perinteinen ja saisi kajahtaa koulujen päättäjäisissä koska se on harmiton eikä kiihota vihaan "vääräuskoisia" kohtaan, kuten monien imaamien suljetuissa kammioissa pitämät puheet jotka ovat selkeästi maittemme lakien vastaisia ja kiihottavat väkivaltaan "vääräuskoisia" siis kristittyjä kohtaan. Kaikki koraanikoulut pitäisi sulkea ja yksi imaami per seurakunta sallittaisiin moskeijoihin pitämään puheitaan, mutta heitäkin tulisi seurata ja etenkin ne imaamit jotka tulevat jonkun fundamentalistisen (islamistisen) järjestön tukemana tai rahoittamana maihimme pitäisi käännyttää rajalta.

    Elikkä uskonnonharjoittamisen vapaus kyllä, mutta maittemme lainsäädännön puitteissa.
    ***
    Ai niin muuten kyllä islam on täynnä symboliikkaa, rituaaleja ja mysteereitä. Vaika muille jakaa. Ja satuja joihin jopa aikuiset ihmiset uskovat Jannahista (paratiisi). Kyllä siihen tarvitaan paljon symboliikkaa ja satuja.


  • Noin selitti ortodoksi aviomiehenikin uskonnosta keskustellessamme. Meidät vihittiinkin Pyhän kolminaisuuden kirkossa ortodoksisin menoin, jossa ikonostaasia vierastin paljojen kuvien vuoksi.

   En vieläkään osaa hyväksyä kirkkoslaavin käyttöä papistolla siellä, puhe jota kansa ei ymmärrä ! Siksi selitti mieheni onkin kuvina näytetty asioita kansalle.

   Mysteerin ymmärrän salaperäisenä, tieteessäkin kiehtovana,..kaiken mahdollisuutena vielä, --- rituaalit taas jämähtäneisyytenä turruttavina. Totuttua tuttuutta ja turvallisuutta en uskon asioissa ollenkaan kaipaa, naiviudesta huolimatta olen yhä radikaali luonteeltani.

   Jokaiselle jotakin kattaa kyllä uskonnossakin laajemman ihmisjoukon tyytyväistakuun, kuin mitä tällainen etsivä ja asioiden ytimeen pureutuva hömppä tarvitsee.

   Kysyisitkö Korpikirjailija,.... mitä ajattelee miehesi hollantilaisena, Baruch Spinozasta, lempisilosofistani ? Juutalaissyntyinen, mutta asui ja vaikutti valtaosan elämästään Hollannissa.

   • 😂 Johan sukeutui omatekoinen filosofinen sana, kun aivoni miettivät mten Baruch kirjoitetaan, ha hah! Siloposkinen tuskin siihen aikaan! 😊


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Britti kehuu Suomalaista terveydenhoitoa.

   MTV HS: Brittimies virui Suomessa viisi viikkoa tajuttomana hengityskoneessa – elämästä kamppailu juuri Suomessa oli onnekas sattuma Brittiläinen toi
   Maailman menoa
   121
   6493
  2. Stefan Thermanin firmaa haetaan konkurssiin

   Tuoreita kuulumisia: https://www.seiska.fi/Uutiset/Stefan-Thermanin-firmaa-haetaan-konkurssiin/1151960
   187
   4639
  3. Maskisekoilu riittäsi jo -STM!

   STM:n maskisekoilu vain jatkuu. Mitä ihmettä onkaan tapahtunut? Onko nyt menossa jälkien peittelyvaihe ja mielipiteitten hämärtämisprojekti? LUE TÄMÄ:
   Maailman menoa
   222
   1614
  4. Ketä kaipaatte?

   Sanokaa edes kaupunki tms. jossa hän asuu.
   Ikävä
   91
   1271