Asperger tai ADHD ja ahdistus keski-ikäisellä

Anonyymi

Olen kohta 50 v nainen ja kärsin enenevässä määrin takkuilevasta lähimuistista ja ahdistuksesta.
Olen stressaavassa elämäntilanteessa tai oikeastaan koko aikoisikä on tuntunut olleen yhtä "stressaavaa tilannetta". Ehkä toleranssi stressille on alentenut iän myötä.

Joka tapauksessa olen jo pidempään epäillyt että minulla on joko adhd tai asperger, ehkä jossain muodossa molemmat.

Lähimuistini on testatusti huono, mutta samalla todettiin että pärjään, koska minulla on keinoja kompensoida sitä. Olen älykäs ja hyvässä, tosin vaativassa työssä.
Olen hyvin ääniherkkä, ja herkkä muutenkin. Reagoin ikään kuin "yli" tilanteissa, joissa toiset eivät kompuroi. Parisuhteet ovat melko lailla mahdottomuus. Avioliitto ei ottanut onnistuakseen ja uutta suhdetta en ole onnistunut hankkimaan.

Pärjäsin nuorena koulussa vaikka iso osa ajasta meni lukiessa ihan muuta. Preferoin kirjat ohi ihmissuhteiden. Olen sosiaalisesti ja muutenkin kömpelö ja varmaan muiden mielestä vähän outo persoona. Liian rehellinen, haastava ja liian suora. En osaa miellyttää. Kärsimätön, todella huono odottaja. Tarvitsen jatkuvaa stimulaatiota, esim. piirtelen palaverit läpensä jotta pystyn kuuntelemaan.

Ongelma on siis ahdistus johon on varmaan pakko lähteä hakemaan apua jotta en alkoholisoidu.
Mietin vaan mitä reittiä pitkin se pitäisi tehdä?
Kannataako työterveydessä edes mainita epäilyksiä neurologisesta poikkeavuudesta?
Millä keinoin olisi mahdollisuus päästä terapiaan?
Neuvoja kellään?

14

1161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En ole lääkäri mutta voin heittää omasta kokemuksestani muutamia ajatuksia.

      Jos on asperger-ihminen niin jatkuvassa stressissä oleminen pahentaa kaikkia "oireita" ja rajoitteita sekä altistaa AS-tyyppiselle keskivaikealle masennukselle, joka lopulta pakottaa sairauslomalle.. Äkkipäätä ajatellen kuulostaisi siltä, että juuri stressin vähentäminen olisi se kaikkein tärkein asia. Jos koko elämäntilanne on stressaava, ei ole helppoa vähentää stressiä. Kuitenkin juuri siihen kannattaa keskittyä, pala palalta antaa itselleen lisää omaa aikaa, muuten suorastaan joutuu sitä antamaan, kun sairastuu ja menettää tilapäisesti kyvyn tehdä työtä.

      Asperger ja add esiintyvät usein yhdessä.

      Lähimuistin huonous voi johtua pitkäaikaisesta stressistä. Aivot eivät yksinkertaisesti saa kylliksi levätä ja palautua. Varsinkin asperger-aivot tarvitsevat aikaa palautua, erityisesti sosiaalisesta stressistä. Jos olet älykäs, aistiherkkä ja sinulla on todettu olevan "keinoja kompensoida" niin ainakin minusta se kuulostaa hyvin aspergermaiselta.

      Vaativa työsi on varmasti suurimpia stressin aiheuttajia. Haluatko yli kaiken jatkaa sitä työtä vai haaveiletko että elämäsi olisi helpompaa ja onnellisempaa, että voisit nauttia elämästäsi enemmän?
      Ja saada ehkä jopa aikaan jotain merkittävämpää?

      Parisuhteiden mahdottomuus viittaa selvästi aspergeriin, mutta muista että minä en ole mikään lääkäri vaan vain AS-ihminen, jolle on kertynyt monen stressikriisin kautta elämässä melkoisesti selviytymiskokemusta ja tällä hetkellä elän onnellista ja tuottoisaa elämää.

      Parisuhteeseen sinun ei kannata mennä, vaan keskittyä erityiskiinnostuksenkohteisiisi, mitä ne ikinä ovatkin. Niiden kautta uskoakseni voit parhaiten päästä siihen tunteeseen, että elät elämisen arvoista elämää.

      Sosiaalinen outous ja kömpelyys, liika rehellisyys, haastavuus ja suoruus sekä stimulaation (esim. piirtelyn) tarve, jotta aivot toimisivat kunnolla, kuulostaa minusta todella hyvin aspergerilta.

      Alkoholi olisi kaikkein pahin tie. Se johtaisi nopeasti pohjalle, siinä pilaisit ne elämäsi mahdollisuudet, jotka sinulla selvästi ovat olemassa, kunhan vain aluksi oivallat ja tiedostat ne kyllin jämäkästi.

      Työterveydessä kannattaa mainita kaikki terveyteensä liittyvät epäilykset. On tietysti hyvin vaihtelevaa, millaisia lääkäreitä työterveydessä on. Jotkut eivät tiedä näistä neurobiologisista oireyhtymistä paljonkaan, vaikka kaikkien lääkäreiden luulisi tietävän! Jos yksi lääkäri tuntuu tietämättömältä niin hän todennäköisesti todella on sitä. Silloin kannattaa etsiytyä muiden - fiksumpien - lääkäreiden puheille. Lähete tarkempiin neurobiologisiin tutkimuksiin ei olisi pahitteeksi, päinvastoin. Jos sellaista ei saa työterveydestä niin sieltä voi uskoakseni saada ainakin tietoa siitä, mistä sellaisen lähetteen voisi saada.

      Jos sinulla on se miltä minusta kuulostaa ja tuntuu - eli mahdollisesti AS ADD - niin erityisesti neurobiologiaa ymmärtävän lääkärin antama lausunto/näkemys olisi sinulle uskoakseni suorastaan elintärkeä.

      Terapia auttaa niitä, joilla on psyykkisperäisiä ongelmia. AS ADD eivät ole millään lailla psyykkisperäisiä vaan synnynnäisiä. Niihin ei ole hoitoa, ne eivät ole ns. hoidettavia tapauksia, siis tilapäisiä ongelmia. Ne eivät ole sairauksia, vaikka pitkään niin on luultukin. Ne ovat ns. normaaliin enemmistöön verrattuina selviä aivotoiminnan pysyviä eroavuuksia. Ne ovat aivojen neurobiologisia pysyviä tiloja, niiden esiintyvyys on noin 2 %.n luokkaa. Ne ovat elinikäisiä ja ne pitää vain tiedostaa ja ottaa elämässäään huomioon niin että saa elää omalla tavallaan, vaikka se pakosti poikkeaakin suuren enmmistön tavoista elää. Niiden tiedostaminen vaatii rohkeutta ja sen jälkeen vaatii lisää rohkeutta otta ne todesta ja elää niiden vaatimalla tavalla. Hitot siitä, vaikka ihmiset pitävät "outona"! Jokaisella on oikeus olla sellainen kuin todella on!

    • Anonyymi

      Iso kiitos Breda myötäelävistä ja fiksuista kommenteistasi. Jäin miettimään tuota stressin osuutta kevään ongelmiin ja luulempa että tämä 'huhtikuun-lähes-meltdown' juontaa juurensa juuri sinne. Normaalioloissa pärjäilen, kun on sopivasti haastavaa tekemistä mutta ei mitään pahempaa ylimääräistä stressiä. Kaistale, jolla voin hyvin, on melko kaita. Jokin kynnys nyt ylittyi ja kun aloin miettimään niin onhan näitä 'sulamisia' ollut pari joskus aikaisemminkin.

      Parisuhdeasiassa on olen päätynyt pitkälti samaan lopputulokseen. Ihastumisia on ollut, mutta ne eivät ole johtaneet mihinkään koska en uskalla ottaa ratkaisevia askelia. Voin nauttia mielenkiintoisten ihmisten (ja varsinkin omankaltaisteni) seurasta sopivassa määrin mutta parhaiten pärjään arjessa yksin. Tämän hyväksyminen on ottanut aikansa.

      Kenties tässä rohkaistun lähtemään työterveyslääkärin pakeille. Luulen että muistiasian kulmasta pääsisin nopeiten tutkimuksiin. Lähinnä pelkään sitä, että muistiongelmat ja ahdistus menevät esim. vaihdevuosien piikkiin ja tokihan se voi olla että niillä jokin rooli oireiden pahenemisessa onkin. Alkoholiasiaa emmin ottaa esille koska se on niin hurjan leimaava. Mutta katsotaan miten eukon käy : )

    • Anonyymi

      Juu, ei alkoholia missään nimessä ahdistukseen. Sen jälkeen oikean hoidon saaminen varmasti tuhottu. Kokemusta on.
      Jos englanti taittuu, hyviä kirjoja löytyy esim. kirjakauppa adlibrikseen hauksi naisten asperger esim.
      Rudy Simonelta voin suositella:
      Aspergirls
      The A to Z of ASDs
      Aspergers on the job
      22 things a woman with asperger's syndrome wants her partner to know

      Samoin Elaine Day, Aspies alone together

      Liane Holliday Willey, Safety Skills for asperger women

      Tracy Cohen, Six word lessons on female asperger syndrome

      M.Tinsley- S. Hendricks ,Asperger syndrome and alcohol, drinking to cope

      Myös Naisia joltain muulta planeetalta- kirja sopii (aika pitkä ja vaikea), se on suomennetukin, muita valitettavasti ei....vielä ainakaan.
      Paula Tillin Toisin kirjasta kaikki meillä alkoi...

      Nuo kaikki olen itse lukenut ja kylläpä elämä, mennyt ja nykyinen, selkisi paljon, ihan kokonaan kaikki mitä en ennen tajunnut. Helpotti ja ikää on liki 70v.!!

      Tsemppiä muille aspies naisille, itse diagnosoiduille ja muille. Mitä sillä diagnoosilla, pääasia että elämä sujuu.

      • Anonyymi

        Jaa, en tainnu muistaa laittaa laittaa nimimerkkiä, en siis ole aloittaja, hänelle vastasin. Miten täällä nykyään toimitaankaan, en tiedä. Vai panisko sotkut diagnoosin piikkiin :) Jaa, tarttis rekata kun luin, outoa on tällä tavoin. Taitaa olla vanhoja mun tunnarit, yli 10v takaa.


    • Anonyymi

      Se oikea paikka näihinhän on psykiatrin poli, koska aikuisesta kyse.
      Ja kyllä ne asiat sieltä lähtee sitten eteenpäin menemään.
      Itse oikein yllätyin, miten paljon resursseja käyttivätkään asian tutkimiseen.
      Mutta se varmaan siksi, että asialla on melkoisesti merkitystä työkyvyn kannalta.
      Tai itsellä lähinnä sen puutteen.

      Nyt pieni toivo, että josko ADHD-lääkityksellä saisi siihen liittyviä oireita sen verran kuriin että edes osa-aikatyö onnistuisi. Aspergeriin nyt tietenkään ei lääkitystä ole.
      Mutta itse keksisin paljonkin yksin tehtävää duunia, niissä vain kaikissa tarttee ajokortin.
      Ja itse en autoa pysty ajamaan, mutta ehkä jos tuo ADHD saataisiin kuriin, niin sitten.

      • Anonyymi

        Sinänsä hassua kun eihän autismi ole psykiatrinen häiriö vaan pysyvä ominaisuus. Voisi muuttua tutkimus ja hoito (jos lain tarpeenkaan) tulevaisuudessa omaksi alakseen nämä neurodiversiteetin jutut, erilaisuuden ymmärrystä lisää.

        Emme kärsi aspergerista vaan muista ihmisistä...


    • Anonyymi

      Pari uutta kirjaa lisää jotka luin tai luen..just

      Philip Wylie, Very late diagnosis of asperger syndrome ( autism spectrum disorder)

      Tiago Henriques, Autism and asperger's syndrome, the easy- to -understand and practical guide

      Ylempi kertoo hyvin diagnoosin saamisesta vasta vanhempana, ehkä n 40- 50 vuotiaana mutta tykkäsin kyllä vaikka jo liki seitsemänkymmentä olen.
      Alempi auttaa ymmärtämään autistista tunteiden käsittelyn vaikeutta ja antaa hyvin konkreettisia neuvoja kuinka parantaa tunteiden tunnistamista. Olisi ihan hyvä opas kelle tahansa, ns neurotyyppillisille myös.
      Voin suositella. Koskahan näitä saataisiin suomeksi ja kuka siitä ottaisi vastuun ja asian hoitaakseen?

    • Anonyymi

      Olen myös yli 50, ja jossain 40. ikävuoden jälkeen rupesin ajattelemaan itseäni asperger-piirteisenä. Kosketusherkkyys, ääniyliherkkyys, oman tilan tarve ym piirteet lisääntyivät ja vahvistuivat. Myös lähimuistini heikkeni, kuten aloittajalla, vähitellen, ja paheni erityisesti 2010-luvulla.

      Paha sairastuminen jokunen vuosi sitten sai minut etsimään ja käyttämään kaikki keinot parantuakseni, ja minulta poistettiin lopulta amalgaamit hampaista! Lähimuistini alkoi palautua kolmen kuukauden kuluttua, ääniherkkyys on vähentynyt, jaksan sosiaalisia tilanteita (työssä) paremmin kuin ennen. Vaikka amalgaamisaneerauksesta ollaan montaa mieltä, pidän sitä oman paranemiseni alkukohtana. Useamman oudon oireen kanssa olen paremmassa tilanteessa kuin ennen, mutta useita invalidisoivia oireita on myös jäljellä.

      Asiallista tietoa on vaikea löytää, ja ymmärtäviä kohtalotovereita vielä vaikeampi, kun meillä kaikilla on yksilölliset oireet. Elohopean mahdollisista vaikutuksista kertoo esim http://mercurytalk.com/articles/What-Mercury-Does-To-You.html . Seuraava mielenkiintoinen kysymys olisi, mitkä muut ympäristömyrkyt (muut raskasmetallit tai muovit) vaikuttavat terveyteemme.

      Joku vaihtoehtolääketieteen kannattajista on sanonut mielestäni hyvin, että jos ihmisellä on useita selittämättömiä pahenevia oireita, kannattaa miettiä amalgaamien poistoa.

    • Anonyymi

      Olen yhteyksissä erään autisti, asperger henkilön kanssa. Joka näkee itsemurhan ratkaisu ongelmaan että, maailma toimii niin eritavalla kuin hänen logiikkansa. Seuraa paljon yhteiskunnallisia asioita, on jokseenkin kansallismielinen maahaanmuuttokriitikkoakin löytyy. Vaalien tuloksista ajattelee, ettei halua olla osa tälläistä yhteiskuntaa jossa mennään eri suuntaan. Kokee ettei äänestämällä pysty riittävästi vaikuttamaan. Puhuu paljon tästä elämästä poistumisesta ja innokkaasti selvittää erilaisia tapoja tehdä ja toteuttaa elämänsä lopettaminen, voisi sanoa olevan oikea kävelevä tietosanakirja aiheesta. Voiko olla niin, että vielä toteuttaa suunnitelmansa lopulta? Vai onko vain yleistä mielenkiintoa itsemurhaa ja sen toteutustapoja kohtaan. Hänellä ongelmana että, kuntouttavien toimintojen osalta pomputeltu vastuuta taholta toiselle. Ja jos joku asia jää hänelle hoidettavaksi uuden tahon kanssa niin se tuottaa vaikeuksia olla yhteydessä uuteen tahoon kun se kohta taas muuttuu.

      Pitää ilmastonmuutos ja kierrätys vastaavia juttuja huuhaana koska odottaa maailman tuhoutumista joka vääjäämättä tulee ihmiset vain keinotekoisesti yrittävät jatkaa eri vouhotuksilla ja touhotuksilla maailmaa vaikka tuhoutuu kuitenkin.

      • Anonyymi

        Nuo on vaikeita kysymyksiä. Toteuttaako vai onko vaan erityisen kiinnostunut asiasta. Voi olla molempia tai kumpi tahansa. Kukaan ei voi tietää.

        Tiedän erään joka toteutti. Toisaalta nämä ajatukset ovat hyvinkin yleisiä asseilla, koska suhtautuvat (näihinkin) kylmän järkevän loogisesti. Päättely juuri tuo, miksi elää maailmassa joka menee niin pieleen eikä täällä voi meidänkaltaiset toteuttaa itseään tai saada hyvää elämää, tulla hyväksytyksi omana itsenään.

        Ja yleinen epäluottamus, huonot kokemukset psykiatreista, hoitotahoista ym. Me ollaan keskimääräistä älykkäämpiä ja meitä kohdellaan kuin idiootteja. Kun vaikeudet ovat ihan muualla kuin meidän ymmärryksessä. Vaikeaa on tunteiden säätely, toiminnan ohjaus jne.

        Mikä avuksi ja neuvoksi...? Ei kai muuta voi kuin yrittää saada yhteys tällaiseen henkilöön sillä tavalla että hän voisi olla omana itsenään "maailmanparantaja" eli levittää ymmärrystä näistä asioista. Tiedän - on vaikeaa kun olemme aika vähäsosiaalisia mutta jakamalla esim. kirjoituksia aiheesta.

        Kunpa tulevaisuus olisi parempi ja ymmärrettäisiin neurologista moninaisuutta oikein ja hyväksyvästi, kannustavasti.


      • Anonyymi

        Vaikeita on.

        Tiedän yhden vastaavan joka ollut myös psyk.hoitotahon asiakkaana mutta lopettiin tuon tahon toimesta kun siitä ei hyötyä hänen kohdallaan.

        Periaatteessa tuosta asiasta voisi tehdä esimerkiksi tulkinnan että, itsensä tappamista saa vapaasti suunnitella jopa toteuttaa Suomessa. Asiasta kiinnostutaan vain kun se kohdistuu muihin ihmisiin. Toisaalta eihän sitä toteutustavasta riippuen tiedä meneekö samalla mahdollisesti muitakin ihmisiä? Sikäli kun tästä maailmasta on tarkoitus päästä pois miksi sitä murehtisi toteutusvaiheessa tämän maailman asioista. Tämä maailma ei
        välttämättä kiinnosta mitenkään eikä tälläinen elämä sellainen kuin se
        meille näyttäytyy.

        Edellämainittu tukisi sitä näkemystä että, yksilöistä ei paljon välitetä muuten kuin rahastuksen kohteena esimerkiksi hallituksen eri ajankohtien hankkeisiin.
        Mitenkään ei ilmene, että yksilö olisi tärkeä. Kun seuraa miten eri ihmisiä pomputellaan luukulta toiselle joskus hyvinkin helpolla, ei kuulu meille. Yllättäin asiakkuuksia lopetetaan jonkin tahon kanssa joka voisi selvästi viedä asioita halutessaan parempaan suuntaan.


    • Elohopeamyrkytys ( oma tai äidin ) yhdistettynä huonoihin myrkynpoistomekanismeihin (geenivirheet) syy tähän ja lukemattomiin sairauksiin.

    • Anonyymi

      Mutta miten voisi olla mahdollista, että elohopeamyrkytyksen kautta ihminen voisi saada aspergerille tyypillisiä vahvuuksia, esim. huippukykyjä musikaalisuuden, matemaattisuuden, visuaalisuuden tai verbaalisuuden alalla?

      Elohopea-teoria ontuu pahasti.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      42
      3143
    2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      182
      1781
    3. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      151
      1668
    4. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1595
    5. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      55
      1377
    6. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      351
      1213
    7. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      105
      1053
    8. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      1024
    9. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      94
      1004
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      61
      964
    Aihe