Kamppailulajit koululiikunnassa

Anonyymi

Jos kamppailulajeja opetettaisiin Suomessa koululiikunnassa, mitä siihen kannattaisi ottaa huomioon? Ainakin irrottautumistekniikat olisi hyvä jokaisen osata sekä laki hätävarjelusta ja turvallinen kaatuminen, mutta kun ajattelee ala-astelaisia ja yläastelaisia nuoria, onko heille järkevää opettaa muuta tuon lisäksi?

2

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aloittaja sekoittaa itsepuolustuslajit ja kamppailulajit.

      Itse en näe paljon järkeä itsepuolustustekniikoiden opettamisessa, koska niillä ei käytännössä pärjää ketään agressiivista vastaan ilman vuosien harjoittelua sekä sparrikokemusta jostain oikeasta kamppailulajista. Molempia treenanneena sanoisin, että oikeita kontaktilajien kamppailu-urheilijoita vastaan "itsepuolustustekniikat" eivät toimi käytännössä lainkaan riippumatta siitä kuinka kauan niitä on harjoitellut. Silti niillä voidaan saada loukkaantumisia aikaan kamppailua ymmärtämättömien roolileikeissä.

      Koululiikunnassa on monella lapsella nytkin ollut tutustumismielessä painia, mikä lienee järkevin tapa tutustua kamppailu-urheiluun ja saada harrastukseen kipinä jos on saadakseen. Myös judo tai brasilialainen jujutsu tarjoavat liikunnallisia onnistumisen elämyksiä.

      • Anonyymi

        "Molempia treenanneena sanoisin, että oikeita kontaktilajien kamppailu-urheilijoita vastaan "itsepuolustustekniikat" eivät toimi käytännössä lainkaan riippumatta siitä kuinka kauan niitä on harjoitellut."

        Miksi "lajimiehiä" varten pitäisi osata puolustautua kaduilla? Ongelmana pitäisi olla kaikennäköiset muut pissapäät. Yleensä kamppailulajeja treenaavat matsaavat vain salilla ja ymmärtävät, että kyseessä ei ole katutappelulaji. Kummasti ne, jotka ovat aina sopimassa asioita katsomalla kumpi on kumpi, löytyvät vapaaottelupiireistä, taikka lajeista, joiden harrastajien ainoa tarkoitus treenata on juuri se, että pääsevät käyttämään treenaamaansa käytännössä. Tämä sama porukka on nyrkit pystyssä muita lajeja treenaavia vastassa kyselemässä toimiiko kyseinen laji käytännössä, ihan kuin jokaisella olisi elämäntehtävänä treenata vain siksi, että pääsee pätkimään muita turpaan, ja todistella siten omaa mahtavuuttaan.

        Perinteiset kamppailulajit muita ihmisiä kunnioittavine filosofioineen eivät ole ongelma, vaan länsimaalainen muoto kyseisistä lajeista, joista on riisuttu edellämainittu pois ja koko hommasta on tehty pelkkää ranking-urheilua, jossa ainoa syy treenata on oman osaamisensa todistelu. Koko homma on pelkkää kilpailuhenkisyyttä ja jatkuvaa uhoamista paremmuudesta, vaikka idean pitäisi lähteä järkevästä käyttäytymisestä ja rauhanomaisuudesta, sekä siitä, että mikä salilla opitaan, jää salille.

        Kamppailulajien pitäisi olla nykyään pelkkiä harrastuksia muiden harrasteiden ohella, mutta kyrpii, kun jatkuvasti eräät tulevat vittuilemaan lajien toimivuudesta. Meillä on puolustusvoimat tappelua varten, ei tarvitse mennä tuliaseilla varustettua vihollista vastaan sotimaan lajitaustalla (joka sekin on treenattu kehässä käytävää feikkitilannetta varten), joten olisi kiva, jos imbesillitkin ymmärtäisivät, että kaikki eivät treenaa sotaan lähtemistä varten.

        P.S. Paini, judo ja ylipäätään matossa nyhjääminen on perseestä, joten mikäli haluaa tutustua kamppailulajeihin, olisi joku kevyt hippapotkuilu suojuksilla ja ilman pääkontakteja paras tapa. Itse olisin kouluikäisenä mieluummin halunnut sellaista kuin jonkun hikisen teinijuntin hiplaamista maton pinnassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6293
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4036
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2446
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1970
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1433
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe