Vaahtosammutin vs jauhesammutin

Tarkoituksenani on uusia tänä keväänä veneen toinen sammutin, ja nyt pohdin vaahtosammuttimen hankintaa. Se on jauhesammutinta hiukan kalliimpi ja pitää siirtää pakkaskaudeksi lämpimiin tiloihin, mutta näitä en pidä ylittämättöminä ongelmina.

Vaahdon etuna jauheeseen verrattuna on käsittääkseni se, että mahdollisen sammutustilanteen jälkeen jälkien siivoaminen on huomattavasti helpompaa. Lisäksi olen lukenut, että joka puolelle leviävä jauhe voi aiheuttaa korroosio-ongelmia muun muassa sähkölaitteissa ja -kytkennöissä.

Olisiko jollain asiantuntevaa näkemystä tai peräti tarkempaa tietoa aiheesta?
Ilmoita


10 Vastausta

Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.


Jauhe on huomattavasti tehokkaampi sammute kuin vaahto. Mutta kuten kirjoitit, se sotkee huomattavan paljon. Käytänössä jauhetta kulkeutuu jokaiseen paikkaan ja koloon ja puhdistus on hyvin työlästä. Kaikki ruostumis yms. ongelmat ovat pientä, koska siivouskulut ja lämpimiin pintoihin jämähtaneen jauheen pohdistus on työlästä. Kun sammuttimen ja veneen omistaja tiedostaa tämän ongelman, voi käyttökynnys nousta. Näin ainakin itselläni olisi. En kovin helpolla pisätisi jauhetta esim. veneeni konehuoneeseen, ellen olisi aivan varma että se on viimeinen keino. Muuta ensin yrittäisin.

Vaahto on kuitenkin useimmiten riittävän tehokas sammute ja sen hyvät puolet ovat, ettei se sotke kovin paljon. Jos täytyy valita, käyttäsin ensin vaahtoa ja vielä hyvin helposti ja jopa ennakoiden esim. edellä mainittuun konehuoneeseen. Myös muualle alentuneella käyttökynnyksellä.

Vaahto ja jauhe sopii kaikkiin yleisiin venepaloihin hyväksi sammutteeksi. Vaahtoja onmuuten erillaisia ja niillä on jonkin verran eroja tehokkuudessa.

Kumpikaan näistä sammutteista ei myöskään ole mitään luonnon ystäviä.

Vaahto ei kestä niin paljon lämpöä kuin jauhe.

Jauhe ei poista lämpöä, mitä vaahto jonkin verran tekee.

Omassa veneessäni on jauheita: 1 kpl 12 kg, 2 kpl 6 kg ja 1 kpl 6 litran vaahto. Seuraavalla ideologialla:

12 kg jauhesammutin: sammutan naapurivenettä.

6 kg sammutin: sijoitus keulan nukkumahytissä. Nopeasti saatavilla yöllä herätessä.

6 kg sammutin: sijoitus ulko-oven vieressä / konehuoneen luukun vieressä. Helposti saatavissa myös avotilasta ja ajohytistä.

6 litra vaahto: kun haluan ennakolta käyttää sammutinta. Ensisijaisenen valinta myös konehuoneeseen. Jos ei riitä, jatketaan jauheella koska sitten jauheen sotkulla ei ole enää väliä vaan ainoastaan sillä, että palo sammuu.

Kokemusta sammuttimista ja tulipalojen sammuttamisista minulla on vuodesta 1984, jolloin olin sammuttamassa ensimmäistä rivitalon kattopaloa.

Pistä Googleen seuraava haku "Jauhesammuttimen käyttö sammutushyökkäyksen ensivaiheessa facebook". Aika hyvä video jauheen tehokkuudesta.
Ilmoita
Hyvää pohdintaa edellä, itsellä seuraavanlainen kalusto:
- 2 kg veneen mukana tullut jauhe (en ajatellut käyttää...)
- 6 kg hytissä oleva vaahto
- muutama spraypullon näköinen pikkuvaahto mm. rasvapaloja varten.
- ulkona (!) 5 kg co2 (pullo painaa aivan tolkuttomasti...), ei sotke ja voi käyttää hyvin alhaisella kynnyksellä.
- konetilassa oma sammutin
- sisällä sammutuspeite
Ilmoita
Nestesammuttimia saa nykyään myös pakkasen kestävinä.. Googleen vaan haukuun pakkasen kestävä vaahtosammutin
Ilmoita
Jauhesammuttimen hyvä puoli on, että se tuhoaa kaiken elektroniikan. Ei tarvitse jäädä miettimään onko se kärsinyt palossa vai ei koska viimeistään jauhe tuhoaa sen.
Edellyttää tietenkin, että vakuutukset ovat kunnossa.

Sitten on vielä MAG-järjestelmä, joka ei tuhoa, tapa tai edes sotke järjettömästi. Sitä löytyy parempien autojen konehuoneesta.
Ilmoita
Vaahtonestesammutin ehdottomasti ensisijaisena sammuttimena. Pikku tulipalonalun sammutuksen jäljiltä riittää vain huuhtelu ja matka jatkuu. Jauheen kun vedät veneeseen sisälle, loppui loman vietto siihen hetkeen. Jauhe tunkeutuu joka paikkaan ja työläs siivota. Toki on tehokkaampi sammute.

Prestolta löytyy myös nuo pakkaa kestävät sammuttimet ja jopa 2kg sammutin.

https://www.heater.fi/fi/search/?q=Pakkasenkestävä
Ilmoita
Markkinoilta on saatavissa rajallinen valikoima myös pakkasenkestäviä vaahtosammuttimia (esim. Presto S6K-30).
Ilmoita
Kiitoksia informatiivisista vastauksista! Varsinkin tuo monien esille tuoma lomasuunnitelmien tärväytyminen jauheen käytön seurauksena vahvisti ennakkokäsitystäni. Niinpä päädyin korvaamaan aikaisemman 2 kg jauhesammuttimen samankokoisella vaahtosammuttimella, ja toiseksi sammuttimeksi jää 6 kg jauhesammutin. Voi olla, että isomman sammuttimen täyttäessä kymmen vuotta vaihdan järjestelyä siten, että isompi on vaahtoa ja pienempi jauhetta.

Pari havaintoa tein asiaa penkoessani, jotka on ehkä syytä tuoda esiin. Ensinnäkin vaahtosammuttimet näyttäisivät vaativan vuosittaisen kumivasara&leima&rahastus -käsittelyn lisäksi huoltotoimia jo viiden vuoden välein, kun jauhesammuttimella se on edessä vasta kymmenen vuotta laitteen valmistuksesta. Toinen heikkous on ilmoitettu teho, joka on vaahtosammuttimilla jonkin verran jauhesammuttimia pienempi. Esimerkiksi uusi 2 kg laitteeni täyttää venesammuttimen katsastusvaatimuksen vain niukasti. Vastauksissa esille tuoduilla pakkaskestävillä malleilla lukemat ovat vielä alhaisempia.
1 VASTAUS:
Sitten vielä muistaa, jos veneessä nestekaasu vehkeitä, niin vaahtosamuttimen AB-luokka ei riitä, vaan tarvitaan ABC (C=kaasut) eli jauhesammutin.
+Lisää kommentti
Kaliumsammutin olisi myös kiinnostava. Hieman hintava kyllä mutta esim. MAUS XTIN iä mainostetaan laadukkaana venesammuttimena. Vastaa kahden kilon sammutinta mutta on paljon pienempi. Näitä käytetään mm.ralliautoissa missä painolla on merkitystä. Vaan eipä taida olla katsastuksessa hyväksytty?
1 VASTAUS:
Kiinnostava se toiki voi olla, mutta ei kannata ostaa veneseen.

https://tinyurl.com/y3ulfybx

Tukes: "Isoja eroja alkusammutusvälineiden tehossa – vaahtosammutin toimi parhaiten

MAUS-sammutin oli kokeilluista sammutusvälineistä heikoin. MAUS-sammuttimen sammutusteho perustuu hienojakoiseen jauheeseen. Avoimessa tilassa sammuttava aine leviää tilaan, jolloin sammutusteho kärsii. MAUS-sammuttimen käyttökohteita voivat olla pienet suljetut tilat, mutta se ei sovellu kodin alkusammutusvälineeksi."

Kalium sammutinsopii vain suljettuihin tiloihin (täysin tiivis konehuone jossa onpalopellit jne) tai tietokonekeskuksiin. Ei veneeseen.
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Vaahtosammutin vs jauhesammutin

Tarkoituksenani on uusia tänä keväänä veneen toinen sammutin, ja nyt pohdin vaahtosammuttimen hankintaa. Se on jauhesammutinta hiukan kalliimpi ja pitää siirtää pakkaskaudeksi lämpimiin tiloihin, mutta näitä en pidä ylittämättöminä ongelmina.

Vaahdon etuna jauheeseen verrattuna on käsittääkseni se, että mahdollisen sammutustilanteen jälkeen jälkien siivoaminen on huomattavasti helpompaa. Lisäksi olen lukenut, että joka puolelle leviävä jauhe voi aiheuttaa korroosio-ongelmia muun muassa sähkölaitteissa ja -kytkennöissä.

Olisiko jollain asiantuntevaa näkemystä tai peräti tarkempaa tietoa aiheesta?

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta