Hyvä luentovideo

Anonyymi

Katsokaapa you tubesta
Anita Puustjärvi, autismikirjon häiriö, uutta tutkimustietoa ja kliinikon kokemuksia. On hyvä.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ihan hyvää settiä. Särähti korvaan tuo että jopa 70% autismikirjon henkilöistä määrittelee itsensä ei-heteroseksuaalisiksi. Miksi on näin?

      • Anonyymi

        Moni ei-hetero on kaapissa, jopa itselleen asian myöntäminen voi olla vaikeaa. Suomessa tasa-arvo ja ihmisoikeudet on melko hyvällä tolalla, mutta silti suvaitsemattomiin ja ennakkoluuloihin törmää valitettavan usein.
        Autistit tuppavat olemaan rehellisiä ja suorasukaisia eivätkä yleensä niin välitä mennä massan mukana, joten ei olisi mikään ihme jos tämä sitten johtaa siihen että henkilö tulee kaapista ulos piilottelun sijaan.

        Joskus luin myös että joissain tutkimuksissa on todettu että niin asperger- kuin ei-heteronaisilla olisi sikiöaikana enemmän testosteronia lapsivedessä, joka sitten muokkaa aivoja maskuliinisempaan suuntaan. Myös jotkut hormooneihin liittyvät ongelmat kuten PCOS ovat yleisempiä kummallakin joten jotain biologista saattaisi myös olla taustalla. Miehistä en ole lukenut niinkään, joten en osaa sanoa siitä nyt mitään.
        Bi-aspergernaisena kuulun myös itse tuohon 70 prosenttiin.


    • Kiitos Anita Puustjärvelle kiintoisasta pitkästä luennosta!

      Aspergerin syndrooman nimi tosiaan voisi olla Sukharevan syndrooma, sillä venäläinen nainen (Grunya Sukhareva) tutki juuri niitä ilmiöitä jo ennen Hans Aspergeriä.

      Vuosi vuodelta autismikirjon esiintyvyysprosentti näyttää suurenevan. Se ei johdu mistään "autismiepidemiasta" vaan yksinkertaisesti siitä, että käypä tieto paranee ja sen mukana tunnistamiskyvyt. Luennossa mainitaan esiintyvyydeksi 1-2,5 %, Floridassa jopa 4,8 %.

      Kiinnostava tieto on se, että autismikirjoisen ihmisen aivoissa on normaalia enemmän hermojen välisiä liitoksia. Siitäköhän johtuu se, että yhdellä jos toisella AS-ihmisellä on päässään sellainen 'häiriö', että hän oppii lukemaan ihan omin päin jo paljon ennen kouluun menoa! :-)

      Minun korvaani ei särähdä se, että AS-ihmisistä jopa 70 % "identifioituu ei-heteroseksuaalisiksi", kuten eräs tutkimus väittää. Minusta 100 % AS-ihmisistä ei koe olevansa aivan normaaleja (neurotyypillisiä) heteroseksuaalisia taviksia. Esim. assit ihastuvat heteroseksuaalisen enmmistön mielestä aina "osaamattomasti". Kyse on suuresta sosiaalisen käyttäytymisen erilaisuudesta. Ns. normaali seksuaalinen käyttäytyminen on eräs sosiaalisen käyttäytymisen alalaji. Assit vierastavat sellaista seksuaalista "telaketjunormaaliutta" ja kyselyissä vastaavat ymmärrettävästi että "ei". Onko esim. se, että vetäytyy ns. normaalista seksuaalisuudesta, normaalia heteroseksuaalisuutta? Ei ole. Sukupuoli-identiteetin variaatiot ovat enemmistölle hyvin uusi ja outo asia - mutta sitä ne eivät ole autismikirjon ihmisille. Todellinen erilaisuus monessa mielessä on autismikirjoisille hyvin tuttua.

      Sitten vähän huulenheittoa siitä, mikä on 'vaikea-asteista, keskivaikeaa ja lievää'. Assina olen törmännyt silloin tällöin "vaikea-asteisesti väärään AS-käsitykseen". :-) AS-käsitys on vaikea-asteisesti väärä esim. silloin, kun väitetään, että AS on sairaus. Sellainen henkilö, joka sellaista väittää, tarvitsee hyvin paljon apua ja ohjausta. Sitä voivat parhaiten antaa AS-ihmiset, jotka ovat todellisia kokemusasiantuntijoita.

      Sana 'häiriö' (esim. 'kehityshäiriö') kummittelee yhä esiintyen siellä täällä myös esim. AS:n yhteydessä.
      Siis puhutaan helposti 'häiriöstä', vaikka kysymys on vain ns. normaalille enemmistölle odottamattomasta erilaisesta ominaisuudesta. AS:n yhteydessä 'häiriö' särähtää korvaan lähinnä senkin takia, että AS on asia, josta monissa tilanteissa on suorastaan huomattavaa hyötyä. Eikö kaikkien häiriöiden pitäisi olla haitallisia, jotta niitä voitaisiin sanoa häiriöiksi? Ei näköjään! :-)

      AS:n yhteydessä puhutaan usein 'oirekuvasta', johon kuuluvat mm. "oudot erityiskiinnostuksenkohteet". Niinpä niin. Einsteinilla oli tosi 'huolestuttava oirekuva', kun hän kehitteli mullistavaa suhteellisuusteoriaansa. Jne.

      Sana 'oire' tarkoittaa enteellistä merkkiä sairaudesta tai taudista. AS:n yhteydessä harva on osannut kyseenalaistaa sen, että puhutaan 'oireyhtymästä'. Pitäisi puhua vain erilaisesta aivotoiminnan tilasta.
      AS-aivot eivät ole kehittyneet antaen 'enteellisiä merkkejä sairaudesta' vaan ne ovat kehittyneet ns. normaalin enemmistön aivoihin verrattuna vain eri lailla, eri osat eri vauhtia, jotkin aivoalueet jopa joskus normaalia pidemmälle.

      Harva osaa vielä kyseenalaistaa 'diagnoosi' -sanan käyttöä AS:n yhteydessä. Diagnoosi on sana, jonka käyttäminen vaatii sitä, että on terveysongelma, sairaus tai tautitila. Onko esim. AS mikään näistä?
      Onko AS edes terveysongelma?

      Autismikirjon käypä hoito -suositus on tulossa. Onko se hyvä uutinen? Vai viittaako sekin siihen, että esim. AS on sairaus, jota pitää tai edes voidaan varsinaisesti hoitaa, kitkeä pois? Minä vain kysyn. :-)

      Lopuksi muistutan kaikkia siitä, että AS-ihminen on vain erilainen, hänen elämänsä ilmenee ja toteutuu vain epänormaalilla tavalla. Yhä valitettavasti on niin, että vaikka siinä erilaisuudessa piilee myös normaalia parempia aineksia, sitä erilaisuutta ei osata kunnioittaa eikä arvostaa.

      • Anonyymi

        Hyvin kiteytit lopussa mikä on AS-henkilö. Elämänsä ilmenee epänormaalina.


      • Kuten ketjussa Mitä jokaisen tulisi ymmärtää AS:sta? korostan, AS-ihmisen erilaisuus on pysyvää.
        AS-ihmisen identiteetin aitoutta ei pidä häiritä niin että häntä aletaan vääntää normaalimmaksi.
        Hänen elämänsä ei ilmene epänormaalina tilapäisesti. Jokainen AS-ihminen tietää, että AS ei ole mikään tilapäinen tauti, ei edes tilapäinen terveysongelma, ei mitään tilapäistä. AS-erilaisuus on pysyvää. Jos ihmiset AS-ihmisen ympärillä eivät tätä ymmärrä, on AS-ihmisen mielenterveys uhattuna. Eikä se mielenterveyden uhka tule AS:sta vaan ihmisten tietämättömyydestä.

        Kiitos vielä kerran Anita Puustjärvelle, jonka youtube-luento antoi AS-aivoilleni vauhtia ja sai minut pohtimaan näitä kiinnostavia asioita!


      • Anonyymi

        Kiitos Breda hyvistä kommenteistasi. Laitoin tuon linkin, autismiliiton sivuilta löytyy näitä tietoja enemmänkin. Voi kun opittaisiin kaikki hyäksymään ja ymmärtämään erilaisuutta. Kuinka monen alkoholistin elämää vaikeuttaakaan alunperin joku tällainen väärinymmärretty erilaisuus. Jopa itsemurhia tiedän tuntemissani AS- ihmisissä.


      • Anonyymi

        Mutta tuo seksuaalisuus kysymys pitää nähdä ominaisuutena ensisijaiseti eikä sosiaalisena konstruktiona. Kyselyissä suurin osa AS-henkilöistä vastaa varamsti seksuaaliseen liittyviin kysymyksiin yhtä rehellisesti kuin neurotyyppilsetkin. S että on vaikeuksia parisuhteen perustamisessa tai seksuaalisessa kanssakäymisessä on toinen asia. Mielestäni tämä osoittaa sen ettei esim.homoseksuaalisuutta ole yhtä laajasti kaikkialla, vaikka niitä joka yhtesikuntaluokasta löytyykin. Evoluutio on ihmeellinen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      53
      2931
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      542
      2780
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1917
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1905
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1768
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1717
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1412
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      90
      1186
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1168
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1132
    Aihe