Näin Venäjällä ajatellaan Suomesta

Anonyymi

Lukijapalautetta Venäjältä: ”Juopotteli viikon ja naputteli jutun”

Kerroin pari viikkoa sitten Pietarin-asuntoni sähkölaskusotkusta tällä samalla kolumnipaikalla, kirjoittaa Arja Paananen.
Silloin en aavistanut, että sähkölaskuseikkailuni kiinnostaisivat myös Venäjän valtiollista Rossija Segodnja -mediataloa ja heidän InoSMI-sivustoaan.

Kyseinen sivusto kääntää ulkomaalaisia lehtijuttuja venäjäksi. Alkuperäisiltä kirjoittajilta ei kysytä käännöksiin lupaa, puhumattakaan siitä että kirjoittajille korvattaisiin suomalaiseen tapaan jotain heidän tekstiensä uudelleenjulkaisusta.

Idea on silti sinänsä hieno, sillä sivuston ansiosta venäläiset saavat lukea äidinkielellään monista asioista, joista Venäjän media ei heille muuten kertoisi.

Olenkin ajatellut, että kääntäkööt vapaasti, kunhan käännökset tehtäisiin laadukkaasti, ilman tahallisia tai tahattomia sävyjen tai faktojen muuntamisia. Tällä kertaa käännös oli tehty melko tarkasti, pikkuvirheitä lukuun ottamatta.

Venäläiset saivat siis lukea tarinan siitä, kuinka jouduin taistelemaan Pietarin sähkölaitosta vastaan erehdyttyäni maksamaan ”haamusähkölaskun”, joka oli jäänyt kummittelemaan sähkölaitoksen järjestelmiin asunnossani aikanaan olleen kommuuniasunnon perintönä.

InoSMI:n lukijat näyttävät olevan patrioottista porukkaa. Kun sivusto kääntää esimerkiksi minulta jonkin artikkelin, kommenttikentässä käynnistyy heti operaatio, jossa teilataan paitsi juttu, niin myös jutun kirjoittaja ja lopulta myös koko Suomi.

Sähkölaskukolumni ei tehnyt poikkeusta. Heti ensimmäinen kommentoija kiiruhti viemään keskustelun perinteisille raiteille:

– No, onhan se ymmärrettävää, että Arja Paananen osti asunnon Pietarista, sillä kotimaassa votka ja asunnot ovat kalliita. Juopotteli sitten viikon ja naputteli jutun. Seuraavissa kommenteissa minun epäillään olevan joko valehtelija, ”juovan taas kotipolttoista” tai olevan skitsofreenikko, sillä sehän selittäisi sen, että maksoin jakomielisyyttäni kaksi sähkölaskua.

Erään kommentoijan mukaan minun pitäisi olla vain iloinen siitä, että haamuasunto numero 207a:n ansiosta sain jutun ja juttupalkkion, jolla kuittaan kaikki a:nkin sähkölaskut oman 207-asuntoni lisäksi.

Toisen kommentoijan mukaan tekstini oli ”tyypillinen länsimainen natsikirjoitus kauheasta Venäjästä”.

Venäläisiä lukijakommentteja on kaikkineen kiinnostavampaa lukea kuin suomalaisia, sillä niiden avulla voi opiskella venäjän kielen uusia muoti-ilmauksia ja vivahteita.

Tällä kertaa opin lyhenteen TP (TΠ). Venäläisessä uutistekstissä tällaisiin termeihin ei törmää, joten piti varmuudeksi ihan googlailla.

Selvisi, että TP on yhtä kuin tyhmäpillu (ven. tupaja pizda). Ilmauksella viitataan naiseen, jota ei ole siunattu suurilla älyn lahjoilla ja joka ei tajua edes omaa tyhmyyttään.

– Tämä suomalainen TP maksaa Pietarissa kilowattitunnista moninkertaisesti vähemmän kuin Suomessa, mutta siitä hän ei kirjoita, sillä hän vihaa Venäjää ja venäläisiä, kommentoija analysoi.

Voihan TH (ven. TX, tupoi hui), TP:n miespuolinen vastine!

Nytpä tuli kirjoitettua siis tästäkin. Ja ymmärtämättömyytenikin tunnustan.

En ymmärrä, miksi sekä Suomessa että Venäjällä yritetään hakea voimakkainta loukkaavaksi tarkoitettua ilmaisua aina sieltä, mistä meidän jokaisen elämä on lähtöisin.

Kirjoittaja on Ilta-Sanomien Venäjään erikoistunut erikoistoimittaja.
Arja Paananen
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006109332.html

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Venäjää uhkaavat kaikki valtiot joten ne olisi vapautettava! Toivottavasti Venäjä vapauttaa taas Euroopan natsismista! Tykit, tankit ja ohjukset esiin!

    • Anonyymi

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1688a0dd-5943-4194-9681-6764a4983e70
      Suomessa on Supon mukaan tehty viime vuosina värväysyrityksiä.
      Suojelupoliisin vuosikirjan (2016) mukaan agentin värväys alkaa sillä, että tehtävään koulutettu tiedusteluasiamies analysoi ensin tiedon tarpeen, ja sen jälkeen valitsee sellaisen henkilön kohteekseen, jolla on halutut tiedot hallussaan tai pääsy niihin. Tämän jälkeen henkilöstä tehdään selvitys, jossa arvioidaan hänen vahvuuksiaan, heikkouksiaan sekä talous- ja perhetilannettaan, jotta saadaan selville, onko mahdollista saada kyseinen henkilö työskentelemään vieraan valtion hyväksi.
      Jos henkilö arvioidaan sopivaksi värväyksen kohteeksi, häneen otetaan kontakti. Yhteydenotto suunnitellaan näyttämään spontaanilta, vaikka se on tarkasti käsikirjoitettu. Ensitapaaminen voi tapahtua mm. urheilutapahtumassa, tai joissain työhön liittyvässä tapahtumassa.
      Lopullinen sinetti
      Jos ensimmäinen kontakti onnistuu, sen jälkeen tiedusteluasiamies ryhtyy luomaan ystävyyssuhdetta kohdehenkilöön, ja häntä aletaan totuttaa tekemään ensin harmittomia, laillisia palveluksia. Tässä vaiheessa kohteelle annetaan usein erilaisia lahjoja ja tehdään vastapalveluksia.
      Ystävyysvaihe voi kestää useita vuosia, joiden aikana kohteen varautuneisuus useimmiten poistuu kokonaan.
      Viimeisessä vaiheessa tiedusteluasiamies asettaa kohdehenkilön tilanteeseen, jossa tältä edellytetään salassa pidettävän tai arkaluontoisen tiedon luovuttamista. Tämä vaihe on usein prosessin vaikein, ja luovutettuaan pyydetyt salassa pidettävät tiedot, on kohdehenkilöstä tullut vieraan valtion tiedustelupalvelun agentti.

    • Anonyymi

      Lopettakaa vouhkaaminen, luulett notta piruja on joka mutkassa. Elekää ryypätä niin helevetisti, näätte näkyjä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1713
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1411
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1232
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1204
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1106
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      869
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      835
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      191
      766
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      97
      759
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe