Työnantaja vaatii Arjen tietosuoja testin suorittamista

Anonyymi

Sain kesätöitä 3 kk ajaksi siivoojana. Työsopimukseen laitettiin Arjen tietosuoja testin suorittaminen. En työssäni tule käsittelemään henkilötietoja enkä mitään muutakaan tietosuojaan liittyvää, en edes käytä työssäni tietokonetta. Siis tehtäviini kuuluu vain ja ainoastaan siivous. Minulle ei kerrottu työtä hakiessani mitään, että tuollainen testi on läpäistävä. Ja olen sitä nyt jonkun kertaa yrittänyt, mutta ei vain mene läpi. Minä teen työni huolella ja tarkkaan, mutta en tosiaan tee mitään tuolla testin antamilla tiedoilla. Työnantaja sanoi, että jos testi ei ole suoritettu hyväksytysti, työsopimus purkautuu. Joudun ahdinkoon, koska päivärahat on katkenneet ja uuden hakemuksen käsittely liitossa kestää sen kuukauden. Toimiiko työnantaja oikein vai onko tuo laitonta?Kyse on siis vain 3½ kk kesätyöstä ja olen kuukauden koeajalla. Voiko tätä asiaa kysyä jostain?

16

1586

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Missä firmassa olet töissä?

      • Anonyymi

        En näin julkisesti ihan varmaan sitä voi kertoa. Kyseessä on kuitenkin erään kunnan matkailukohde.


    • Anonyymi

      Vastauksena AP:n kysymykseen "Voiko tätä asiaa kysyä jostain?"
      Kun olet liiton jäsen, niin hyödynnä jäsenetujasi ja soita liiton lakimiehelle.

      • Anonyymi

        Ei ensin suoraan pidä lakimieheen ottaa yhteyttä, vaan oman liiton luottamusmiehen kanssa ja työnantajan kanssa pitää neuvotella asiasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ensin suoraan pidä lakimieheen ottaa yhteyttä, vaan oman liiton luottamusmiehen kanssa ja työnantajan kanssa pitää neuvotella asiasta.

        Kun työnantaja teettää tietosuojatestejä henkilöstölle, niin on aika selvää, että paikallinen luottamusmies tietää ja hyväksyy sen, mutta ei ole yhtään varmaa, että luottamusmiehen ammattiliitto tietää asiasta. Silloin jonkun on tarkistettava asia liitosta.


    • Anonyymi

      Katsoin ja selasin tietosuojaopastevideot läpi. Eihän niissä ollut tolkun tolkkua.Suoraan sanoen täyttä roskaa. Ei ihme ettet onnistu testeissä. Videoiden musiikilla ja taustaefekteillä olisi pärjätty erinomaisen hyvin euroviisuissa.

    • Lahtariporvarien juonia.

    • Anonyymi

      Kun aloittaja on allekirjoittanut työsopimuksensa, jossa edellytetään testin suorittamista, niin hän on samalla hyväksynyt sen, että suorittaa testin.

      Nyt ei auta muu kuin tehdä testi niin monta kertaa, että se menee läpi, tai mennä esimiehen luo ja pyytää parempaa koulutusta tietosuoja-asioista tai edes luettavissa olevaa itseopiskeluaineistoa.

      Kun on ammattiliiton jäsen, niin on kannattaa käyttää hyväkseen sitä, että voi tarkistuttaa työsopimuksen asiantuntijalla ENNEN allekirjoittamista. Usein asiantuntijaksi kelpaa luottamusmies mutta ei aina.

    • Anonyymi

      Hei! Onko muilla kokemusta kyseisen testin tekemisestä osana töihin pääsyä? Itse en ole kyseistä testiä ikinä tehnyt, mutta mietityttää onko matkailualalla tällaiseen törmätty enemmänkin? Tämä tietenkin turvaa myös työnantajaa, kun tietosuoja-asiat on asiallisesti käyty läpi. -Tiina

      • Anonyymi

        Kuulostaa jännältä tuollainen tietosuojatesti. En ole törmännyt aikaisemmin sellasiseen. Niinkuin Tiinakin tuossa mainitsi, minustakin tuo kuulostaa hyvältä ainakin työnantajan näkökulmasta mutta miksi ei myös työntekijänkin kannalta! Opiskelen itse matkailualaa ja olen työskennellyt myös eri matkailaualan organisaatioissa. -R


    • Anonyymi

      EU:n yleinen tietosuoja-asetus velvoittaa työnantajia ja niin ikään myös työntekijöitä.

      On paljon mahdollista, että mm. siivoat tiloja, joissa säilytetään hekilötietoja tai voit nähdä sellaista, joka suojaa asiakkaita. Työntekijänä olet velvollinen toimimaan asetuksen mukaisesti.

      Työnantaja takaa näin, että koska olet su0rittanut tentin, olet tietoinen tietosuojaan liittyvistä asioista ja ymmärrät ne.

      Kuntatyönantajilla on tietosuojaan liittyviä koulutuksia pidetty menneenä vuotena paljon juurikin tietosuoja-asetusten muutosten takia. Tietosuoja ei liity ainoastaan tietokoneisiin ja henkilötietojen käsittelyyn.

      • Olen sitä mieltä, että tuon Arjen tietosuojaa testin tekeminen on hyväksi ihan jokaiselle ihmiselle, oli työssä tai työtön. Siihen en osaa sanoa, että onko työnantajalla oikeutta purkaa sopimus, jos testi ei mene läpi.
        Joku tässä ketjussa ehdottikin ammattiliitosta kysymistä, jos nyt aloittaja sitten sattuu kuulumaan siihen.
        Voisikohan yksi kanava saada neuvoja olla työsuojelu.fi :
        https://www.tyosuojelu.fi/tietoa-meista/asiointi/puhelinneuvonta


    • Anonyymi

      Hyvä, että työnantaja on ottanut tietosuoja-asian vakavasti. Siivoojan ammatissa on tärkeää tietää tietosuoja-asiat, sillä työssä voi nähdä ja kuulla luottamuksellisia asioita. Siivousyritys huolehtii oman yrityksensä tietosuojaperehdytyksestä ja siivouskohteet omastaan.
      Testistä olisi kyllä hyvä kertoa etukäteen, kun se ehtona työpaikan saamiselle on. Kehoitan jatkamaan perehtymistä asiaan, jatkoa ajatellen tuon testin suorittaminen on vain hyvä asia.

      • Anonyymi

        Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa siitä, että vaikkei siivoojan ammatissa varsinaisesti käsitelläkään henkilötietoja, tulee tietosuoja-asioista kuitenkin olla perillä. Siivooja voi nähdä aukijääneiltä tietokoneen ruuduilta tai pöydälle jätetyistä papereista asiakkaiden tietoja ja tällöin hän on tahtomattaankin tilanteessa, jossa olisi syytä tietää, mistä on kyse. Tällaisessa tilanteessa tietenkin työpisteen haltija on tehnyt jo tietosuojarikkeen, jos kone on auki tai pöydällä tietoja. Mutta tietäisitpä ainakin siivoojana, että nyt ei ole kaikki kohdallaan. Työnantajakin voisi kiittää sinua, kun olet tuonut esille tilanteen, jossa tietosuoja ei ole ollut asianmukaisesti hoidettu.


      • Anonyymi

        Olen myös sitä mieltä, että työnantaja suhtautuu tietosuoja-asiaan vakavasti, mikä on hyvä asia. Siivojana sinun tarvii tietää näistä asioista, vaikka kyseessä onkin kesätyö. Tsemppiä sinulle tietosuoja-asioihin perehtymiseen. Kyllä se testi menee vielä läpi :)


    • Anonyymi

      Jokaisen työntekijän on hyvä ymmärtää tietosuoja-asiat. Siivoajana siistit työtiloja, joissa on mahdollisesti henkilötietoja sisältäviä dokumenttejä ja työntekijöiden tietoja. Lisäksi sinun tarvitsee ymmärtää omat velvollisuudet tietosuoja-asioissa työskennellessäsi työantajallesi.

      Arjen tietosuoja-asiat olisi kaikkien hyvä ymmärtää esimerkiksi käyttäessä sosiaalista mediaa.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1746
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1367
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      5
      1272
    4. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1240
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      144
      1233
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1136
    7. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      11
      1127
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      590
      1094
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      6
      1014
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      934
    Aihe