Aihealueet

Listaukset

  Työnantaja vaatii Arjen tietosuoja testin suorittamista

  Anonyymi

  Sain kesätöitä 3 kk ajaksi siivoojana. Työsopimukseen laitettiin Arjen tietosuoja testin suorittaminen. En työssäni tule käsittelemään henkilötietoja enkä mitään muutakaan tietosuojaan liittyvää, en edes käytä työssäni tietokonetta. Siis tehtäviini kuuluu vain ja ainoastaan siivous. Minulle ei kerrottu työtä hakiessani mitään, että tuollainen testi on läpäistävä. Ja olen sitä nyt jonkun kertaa yrittänyt, mutta ei vain mene läpi. Minä teen työni huolella ja tarkkaan, mutta en tosiaan tee mitään tuolla testin antamilla tiedoilla. Työnantaja sanoi, että jos testi ei ole suoritettu hyväksytysti, työsopimus purkautuu. Joudun ahdinkoon, koska päivärahat on katkenneet ja uuden hakemuksen käsittely liitossa kestää sen kuukauden. Toimiiko työnantaja oikein vai onko tuo laitonta?Kyse on siis vain 3½ kk kesätyöstä ja olen kuukauden koeajalla. Voiko tätä asiaa kysyä jostain?

  16

  <50

   Vastaukset

   • Missä firmassa olet töissä?

    • En näin julkisesti ihan varmaan sitä voi kertoa. Kyseessä on kuitenkin erään kunnan matkailukohde.


   • Vastauksena AP:n kysymykseen "Voiko tätä asiaa kysyä jostain?"
    Kun olet liiton jäsen, niin hyödynnä jäsenetujasi ja soita liiton lakimiehelle.

    • Ei ensin suoraan pidä lakimieheen ottaa yhteyttä, vaan oman liiton luottamusmiehen kanssa ja työnantajan kanssa pitää neuvotella asiasta.


    • Anonyymi kirjoitti:

     Ei ensin suoraan pidä lakimieheen ottaa yhteyttä, vaan oman liiton luottamusmiehen kanssa ja työnantajan kanssa pitää neuvotella asiasta.

     Kun työnantaja teettää tietosuojatestejä henkilöstölle, niin on aika selvää, että paikallinen luottamusmies tietää ja hyväksyy sen, mutta ei ole yhtään varmaa, että luottamusmiehen ammattiliitto tietää asiasta. Silloin jonkun on tarkistettava asia liitosta.


   • Katsoin ja selasin tietosuojaopastevideot läpi. Eihän niissä ollut tolkun tolkkua.Suoraan sanoen täyttä roskaa. Ei ihme ettet onnistu testeissä. Videoiden musiikilla ja taustaefekteillä olisi pärjätty erinomaisen hyvin euroviisuissa.

   • Lahtariporvarien juonia.

   • Kun aloittaja on allekirjoittanut työsopimuksensa, jossa edellytetään testin suorittamista, niin hän on samalla hyväksynyt sen, että suorittaa testin.

    Nyt ei auta muu kuin tehdä testi niin monta kertaa, että se menee läpi, tai mennä esimiehen luo ja pyytää parempaa koulutusta tietosuoja-asioista tai edes luettavissa olevaa itseopiskeluaineistoa.

    Kun on ammattiliiton jäsen, niin on kannattaa käyttää hyväkseen sitä, että voi tarkistuttaa työsopimuksen asiantuntijalla ENNEN allekirjoittamista. Usein asiantuntijaksi kelpaa luottamusmies mutta ei aina.

   • Hei! Onko muilla kokemusta kyseisen testin tekemisestä osana töihin pääsyä? Itse en ole kyseistä testiä ikinä tehnyt, mutta mietityttää onko matkailualalla tällaiseen törmätty enemmänkin? Tämä tietenkin turvaa myös työnantajaa, kun tietosuoja-asiat on asiallisesti käyty läpi. -Tiina

    • Kuulostaa jännältä tuollainen tietosuojatesti. En ole törmännyt aikaisemmin sellasiseen. Niinkuin Tiinakin tuossa mainitsi, minustakin tuo kuulostaa hyvältä ainakin työnantajan näkökulmasta mutta miksi ei myös työntekijänkin kannalta! Opiskelen itse matkailualaa ja olen työskennellyt myös eri matkailaualan organisaatioissa. -R


   • EU:n yleinen tietosuoja-asetus velvoittaa työnantajia ja niin ikään myös työntekijöitä.

    On paljon mahdollista, että mm. siivoat tiloja, joissa säilytetään hekilötietoja tai voit nähdä sellaista, joka suojaa asiakkaita. Työntekijänä olet velvollinen toimimaan asetuksen mukaisesti.

    Työnantaja takaa näin, että koska olet su0rittanut tentin, olet tietoinen tietosuojaan liittyvistä asioista ja ymmärrät ne.

    Kuntatyönantajilla on tietosuojaan liittyviä koulutuksia pidetty menneenä vuotena paljon juurikin tietosuoja-asetusten muutosten takia. Tietosuoja ei liity ainoastaan tietokoneisiin ja henkilötietojen käsittelyyn.

    • Olen sitä mieltä, että tuon Arjen tietosuojaa testin tekeminen on hyväksi ihan jokaiselle ihmiselle, oli työssä tai työtön. Siihen en osaa sanoa, että onko työnantajalla oikeutta purkaa sopimus, jos testi ei mene läpi.
     Joku tässä ketjussa ehdottikin ammattiliitosta kysymistä, jos nyt aloittaja sitten sattuu kuulumaan siihen.
     Voisikohan yksi kanava saada neuvoja olla työsuojelu.fi :
     https://www.tyosuojelu.fi/tietoa-meista/asiointi/puhelinneuvonta


   • Hyvä, että työnantaja on ottanut tietosuoja-asian vakavasti. Siivoojan ammatissa on tärkeää tietää tietosuoja-asiat, sillä työssä voi nähdä ja kuulla luottamuksellisia asioita. Siivousyritys huolehtii oman yrityksensä tietosuojaperehdytyksestä ja siivouskohteet omastaan.
    Testistä olisi kyllä hyvä kertoa etukäteen, kun se ehtona työpaikan saamiselle on. Kehoitan jatkamaan perehtymistä asiaan, jatkoa ajatellen tuon testin suorittaminen on vain hyvä asia.

    • Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa siitä, että vaikkei siivoojan ammatissa varsinaisesti käsitelläkään henkilötietoja, tulee tietosuoja-asioista kuitenkin olla perillä. Siivooja voi nähdä aukijääneiltä tietokoneen ruuduilta tai pöydälle jätetyistä papereista asiakkaiden tietoja ja tällöin hän on tahtomattaankin tilanteessa, jossa olisi syytä tietää, mistä on kyse. Tällaisessa tilanteessa tietenkin työpisteen haltija on tehnyt jo tietosuojarikkeen, jos kone on auki tai pöydällä tietoja. Mutta tietäisitpä ainakin siivoojana, että nyt ei ole kaikki kohdallaan. Työnantajakin voisi kiittää sinua, kun olet tuonut esille tilanteen, jossa tietosuoja ei ole ollut asianmukaisesti hoidettu.


    • Olen myös sitä mieltä, että työnantaja suhtautuu tietosuoja-asiaan vakavasti, mikä on hyvä asia. Siivojana sinun tarvii tietää näistä asioista, vaikka kyseessä onkin kesätyö. Tsemppiä sinulle tietosuoja-asioihin perehtymiseen. Kyllä se testi menee vielä läpi :)


   • Jokaisen työntekijän on hyvä ymmärtää tietosuoja-asiat. Siivoajana siistit työtiloja, joissa on mahdollisesti henkilötietoja sisältäviä dokumenttejä ja työntekijöiden tietoja. Lisäksi sinun tarvitsee ymmärtää omat velvollisuudet tietosuoja-asioissa työskennellessäsi työantajallesi.

    Arjen tietosuoja-asiat olisi kaikkien hyvä ymmärtää esimerkiksi käyttäessä sosiaalista mediaa.

   suomi24-logo

   Osallistu keskusteluun

   SEISKA.FI

   Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Käsienpesu yhtä lähes tyhjän kanssa - Koronavirus leviää ilman välityksellä

    Kymmenet kirkossa käyneet saivat koronatartunnan Saksassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006517138.html "Yli 40 ihmistä on saanut koronavirustartu
    Maailman menoa
    211
    10354
   2. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    234
    4778
   3. Martina manipuloi

    Martina taas manipuloi hän on suuri teeskentelijä rooli vaihdetaan lennosta. Ensin suuri uhri nyt on tarve tuoda esille että on jotain onnellista me
    Kotimaiset julkkisjuorut
    60
    872