TYP ja Omakanta - ketkä voivat lukea terveystietoja

Anonyymi

Hei, laitoin tämän äsken toiseen ketjuun, jossa kyseltiin miten TYP-virkailijat ovat päässeet lukemaan terveystietoja Kannasta. Yleisesti tärkeä asia. Monella on vääriä käsityksiä, koska Omakannan ohjeet ovat aika epäselvät. Laitan siis tännekin...

KUINKA VOIN NÄHDÄ KETKÄ OVAT KATSELLEET TIETOJANI KANNASTA.

Omakannan ohjeet ovat tässä vähän epäselvät. Siellä puhutaan LUOVUTUSTIEDOISTA, se on eri asia kuin se ketkä henkilöt missäkin ovat katselleet tietoja. Luovutus on sitä kun joku toisesta terveydenhuollon organisaatiosta saa lukea tietoja. Esimerkiksi jos on kaupungin sairaala, ja niiden tietoja katsotaan yksityiseltä työterveysasemalta, niin se näkyy luovutustiedoissa.

Jos jonkun organisaation SISÄLLÄ joku katsoo terveystietoja, se EI NÄY OMAKANNASSA, siis ei näy lainkaan. Niitä tietoja ei nimittäin kutsuta luovutustiedoksi, vaan LOKITIEDOIKSI. Lokitiedot eivät näy Omakannassa. Ainoa tapa saada tietää kuka on lukenut terveystietojasi on TILATA LOKITIEDOT siitä terveydenhuollon yksiköstä, jossa arvelet tietojasi luetun.

Omakannasta ei siis näy potilaalle lainkaan, milloin ja kuka tai ketkä ovat katsoneet tietojasi, ellei se samalla merkitse että tietoja on erikseen luovutettu organisaatiosta toiseen.

Joku kertoi ylempänä että hammashoitaja oli lukenut hänen tietojaan. Heilläkin on lukuoikeus kaikkiin potilaan terveystietoihin samassa organisaatiossa - ja organisaatioksi katsotaan yleensä KOKO SAIRAANHOITOPIIRI. Ei siis pelkästään hammashoitola, vaan sairaanhoitopiirin kaikki hammashoitolat, terveyskeskukset, sairaalat ja muut yksiköt.

Jos tilaa lokitietonsa voi yllättyä kuinka moni on lukenut tietoja ja missä.

Omakanta on siis potilaan oikeuksien kannalta huonosti suunniteltu. Luovutukset ovat oikeastaan aika harvinaisia; enemmän katsellaan tietoja jonkun tietyn organisaation sisältä.

Lokitiedot tilataan terveydenhuollon yksiköstä lomakkeella, joka yleensä löytyy sairaanhoitopiirin verkkosivuilta. Lomakkeen nimi on lokitietojen selvityspyyntö tms.

Suosittelen pitämään huolta oikeuksistaan. Mutta tieto voi lisätä tuskaa. Itselleni oli aika kamalaa nähdä kuinka moni ja miten turhaan oli katsonut arkaluontoisia terveystietojani. Mikään näistä ei siis näkynyt Omakannassa, koska kyse ei ollut luovutuksesta toiseen organisaatioon vaan saman organisaation sisällä tietojani lukeneista hoitohenkilöistä.

On väärin, jos ihmiset kuten työvoimavirkailijat, jotka eivät ole edes terveydenhuollollisesti koulutettuja, pääsevät lukemaan toisten terveystietoja!! Työtöntä kyykytetään. Köyhää kyykytetään. Tälle pitäisi tulla loppu. Yksityisyyden viemisellä nöyryytetään ja tehdään heikoksi.

20

1190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei näissä mitään yksityisyyttä ole..
      Itellä ollut mielenterveyskuvioita viimeaikoina joka varmaan niin arkaluonteista kuin olla ja voi..

      Sattuipa sitten niin että Exä jonka kanssa ei mitään yhteyksiä vuosiin, ei yhteisiä kavereita, eri paikkakunnat niin ottaa yhteyttä puhelimella ja kyselee että "onko kaikki hyvin" jne

      Kyseinen ihminen terveydenhuollossa töissä korkeahkossa asemassa, Tässä puhelussa ei ollut puhetta mistä tiesi huolestua mutta arvaan kyllä että on katsonut tietojani. Sen muistan kun aikoinaan alettiin seurustella niin tarkasti tietoni. Tuon joskus tunnusti huppelissa.

    • Anonyymi

      Oletko antanut suostumuksen Kannan käyttöön? Etkä ole tehnyt kieltoja? Sitten hän näkee, jos on terveydenhuollossa töissä.

      Jos paikkakunta ja sairaanhoitopiirkin on eri, ja joko ET ole antanut suostumusta Kannan käyttöön ollenkaan, niin hänen ei pitäisi päästä näkemään. Samoin jos olet antanut suostumuksen Kannan käyttöön, mutta tehnyt kieltoja, niin niitä käyntejä hän ei pääse näkemään.

      Kaikki eivät edes tiedä ovatko antaneet suostumuksen, kun sitä on kysytty ohimennen jossain terkkarissa, sitten ovat allekirjoittaneet ajattelematta mitä se tarkoittaa. Sitten siis kaikki näkyy rajoituksetta koko maassa. Kielloilla voi rajoittaa sen mitä näkee oman sairaanhoitpiirin ulkopuolelta, mutta ei sen sisällä. Se on aika monimutkaista ja Omakannan ohjeet on epäselvät.

      Moni luulee, että kun ruksii piiloon jotain yksittäisiä käyntejä,niin kukaan ei näe niitä. Totuushan on ihan toinen. Lääkärit ym. saattavat lukea niitä rutiinisti, kertomatta siitä potilaalle, joka kuvittelee turvanneensa yksityisyytensä nillä rasteilla...

      Ikävä että sinulle kävi noin. Ei exälläsi olisi ollut oikeutta. Saisit kyllä varmasti hänelle jonkun seuraamuksen, ehkä jopa sakkoa, koska hänellä ei ollut hoitosuhdetta sinuun kun kävi lukemassa tietojasi. Jos ilmoitat poliisille. Lokitiedoista se selviää. Tuo on rikosoikeudellisesti ihan selvä tapaus, henkilörekisteririkos, siitä voi saada sakkoa ja enmmillään ehdollista.

      Huono juttu on se, että paljon urkintaa on täysin laillista. Minun mielestäni ainakin, esim. se miten työttömän asioita saa urkkia TYP:n puitteissa. Ja myös se, mikä kaikille julkisen terveydenhuollon asiakkaille tapahtuu: että tietojen näkymistä omassa sairaanhoitopiirissä ei voi rajata. Päättäjät ajattelevat, että lääkärien täytyy saada tietää potilaasta ihan kaikki,, voidakseen hoitaa esim. katkennutta jalkaa...

      Yksityisyyttä on enää vain rikkailla, joilla on varaa käyttää yksityisiä lääkäriasemia. Niiden tiedothan saa Omakannalla hyvin piiloon, koska yksityinen paikka muodostaa oman terveydenhuollon yksikkönsä. Esim. Mehiläisen tiedot eivät siten näy minnekään muualle. Julkisen sektorin asiakkailla yksityisyyttä on enää hyvin vähän. Tämä pitäisi viedä joidenkin poliitikkojen tietoon, ehkä vasurit tms, Pitäisihän sen jotakuta kiinnostaa...Demareita ei varmaan, sehän on nykyään Suomen paras oikeistopuolue.

      • Anonyymi

        Päättäjät, kabsanedustajat ja julkkiksetkin voivat joutua urkinnan uhreiksi!

        Ehkä kun se omalle kohdalle kolahtaa, alkavat tajuta ettei tämän näin pitäisi olla!

        Jokaisesta urkinnasta kannattaisi tehdä tietosuojavaltuutetun toimistolle ilmoitus!


    • Viranomaiset tekee kaikkensa ja vähän ylikin ettei tuo asiakaan tiedonsaantioikeus toteudu vaikka se on laissa säädetty.
      Pyysin aikoinaan noita lokitietoja paikallisesta terveyskeskuksesta sähköpostilla. Sieltä soitti joku ylilääkäri ja väitti että pyyntö sähköpostilla ei kelpaa koska siinä ei ole allekirjoitusta ja väitti ettei sähköposti ole kirjallinen ja muutakin sontaa. Äijjä sai kuulla lakiluennon aiheesta ja vähän muutakin, minulla kun ei ole tapana sanoja säästellä. Sain nuo lokitiedot muuatman päivän kuluttua, monelta olisi jäänyt saamatta.
      Kelan perseily asikirjapyynnöissä on ihan omaa luokkaansa. Tein maaliskuussa asiakirjapyynnön täysin julkisesta Kelan asiakirjasta (viranomaisohje). Julkisuuslain mukaan asiakirjapyyntöön on vastattava 2 viikon kuluess. Viime viikolla laitoin Kela-paralle nootin siitä ettei asiakirjapyyntöön ole vastattu ja tietenkin kerroin tuosta 2 viikon ajasta joka on laissa säädetty ja ehdoton, joissain tapauksissa se voi olla myös korkeintaan kuukausi mutta ei tässä tapauksessa.
      Tänään sain sitten Kelan lakimieheltä linkin josta muka nuo pyytämäni asiakirjat löytyisi, ei löytynyt. Tuon Kelan lakimiehen perseilystä saisi vaikka kirjan johon taas tulisi yksi luku lisää. Äijjä on jäänyt varsin harvoin totuuden puhumisesta kiinni, eikä jäänyt nytkään.
      https://www.kela.fi/ohjearkisto
      Vastasin viestiin:
      "Pyytämiäni ohjeita ei löytynyt ohjearkistosta. Vaadin että lähetätte pyytämäni ohjeet VÄITTÖMÄSTI minulle pdf-tiedostoina.
      Viivyttely jatkuu asiakirjapyyntöihin vastaamisessa, ettekö ymmärrä vai ettekö välitä että julkisuuslain mukaan aika asikirjapyyntöön vastaamiseen on 2 viikkoa? Ei lähes 2 kuukautta.
      Vaikuttaa ihan siltä että Kelassa olisi jokin ohje julkisuuslain toteutumisen sabtoinniksi, onko? Jos on niin kopio myös siitä. Vai perseilettekö ihan oma-alotteisesti?
      Tästä lähtee kantelu laillisuusvalvojalle. "
      Viesti lähti n. klo 10, tänään ei vastausta tullut. Voi olla että vetkuttelee vielä taas viikon ennen kun vastaa. Noiden 2 ohjeen lähettäminen sähköisenä viestinä kestää n. 2 minuuttia mutta Kelalla se on kestänyt jo kohta 2 kuukautta enkä usko että mitään olisi tapahtunut vieläkään ellen olisi viime viikolla asiaa kiirehtinyt.
      Aivan liian moni virkanilkki kuvitelee olevansa maailman herra mutta oikeasti on vain tyhjä persläpi maailmankaikkeudessa.

      • Anonyymi

        Mulle on valehdeltu aivan samoin terveyskeskuksesta, että pitää mennä itse paikan päälle allekirjoittamaan joku paperi että saan omat tiedot tilattua! Ihan puppua! Vastain EU:n gdpr lainsäädäntöä!


      • Anonyymi

        Hyvä että pidit puolesi. Olen tilannut lokitietoni myös sieltä paljastui esim. että toisen paikkakunnan terveyskeskuksen terveydenhoitaja joka luona minun oli aiemmin tapana asoida oli lukenut muuttoni jälkeen tuetojani missä olin käynyt kun en ollut enään heidän terveyskeskuksen asiakas! Tämä oli minusta törkeää ja ala-arvoista toimintaa! En tiennytkään että asiani kiinnostaisi noin paljon eikä hän ollut ainoa.


    • Anonyymi

      Exä teki väärin mutta tarkoitusperä oli hyvä joten en minä hänestä valitusta tee.
      Pointti oli vain tuoda että ei näytä menevän niinkuin ajateltu. Pahintahan just on jos urkinta on pahansuopaista mitä varmaan myös voi olla ja erityisesti pienten yhteisöjen ongelma kuvittelisin.

      Minulla on tosiaan ruksit kannassa että ei mitään kieltoja. Joku kielto oli ja sitten joutui selvittelemään papereita paikasta toiseen ja kun ei sellaiseen nyt voimia niin poistin kiellon. Jos tervehdyn niin ajattelin laittaa kiellot takaisin.

      • Anonyymi

        Hyvä jos koit että asia oli ok, ja hän hyväntahtoinen.

        Hyvä kuitenkin tietää, jos joku muu tätä lukee, että terveystietojen lukeminen ilman hoitosuhdetta on tosiaankin henkilörekisteririkos. Poliisiasia siis. Sen lisäksi tietysti että työnantaja voi antaa siitä huomautuksen, varoituksen tai potkut.

        Ongelma on kuten yllä kirjoitin kuitenkin se, että kun se "hoitosuhde" on (se on siis tosi laveasti määritelty, sisältää sihteerit, vahtimestarit ym.) niin sitten saa katsoa KAIKKIA potilaan tietoja, eri aloilta. Ei ole mitään suojaa yksityisasioilla joita kertoo esim. psykologille, tai neuvolassa jne. Niitä ei moni haluaisi yleislääkärin, fysioterapeutin ym. luettavaksi. Voivat olla tosi arkaluontoisia ja herkkiä asioita, ja sisältää muitakin ihmisiä koskevaa, perheenjäseniä jne. Ne kerrotaan vastaanotolla yleensä tilatneessa jossa luullaan että keskustelu on luottamuksellista. Mutta ei ole, koska siitä tehdään aina merkintöjä Kantaan. Merkinnöistä voi neuvotella jos osaa ja uskaltaa, ja jos on aikaa sillä käynnillä joka usein on aina lyhyt. Hoitohenkilön ei kuitenkaan tarvitse neuvotella jos ei halua, eikä noudattaa toivetta että ei kirjattaisi jotain tiettyä asiaa.

        Kun ne lokitiedot joskus tilaa, niin sieltä tulee monelle yllätys, kun näkee kuka on mitäkin lukenut.


    • Anonyymi

      Mitähän ohjetta lienet pyytänyt. Tuoltahan löytyy kaikki Kelan ohjeet ja vanhatkin löytyy. Olisiko spekseiverissä käynnin paikka. Vai onko IT-neron taidot alkanut vanhentua.

    • Anonyymi

      Jos laitat tänne mitä tietoa noista ohjeista tarvitset, niin laita tänne . Autamme sinua. Ylipäätään erikoista pyytää jotain , jos tiedon saa helposti netistä. Varsinkin meidän nettisankarimme . Yllättävää.

      • Asiakirjapyynnöt ovat:

        1) Ohjeessa KELA Hallintolain soveltaminen ja asiointi toisen puolesta Kelassa 19.02.2019 kohdassa 1.23. Päätöksessä olevan virheen korjaaminen (50 - 53 §) sivulla 47 (tiedoston sivu 51) mainittu ohje: menettelyvirheen korjaaminen toimeentulotukiasioissa

        2) Ohjeessa KELA Toimeentulotuki 19.03.2019 sivulla 156 (tiedoston sivu 163) kohdassa 1.9.8.1. Päätöksen antaminen perustoimeentulotuessa mainittu ohje päätöksen tekemisestä ja perustelemisesta
        Tuossa ohjetiedostossa on linkki joka ei kuitnkaan toimi:
        https://tyotilat-sinetti.kela.fi/tyoryhmat/indoxjarjestelmany/_layouts/15/WopiFrame.aspx?sourcedoc=/tyoryhmat/indoxjarjestelmany/Jaetut asiakirjat/Viikkoinfo 27.9.2017.pptx&action=default

        Nuo ohjeet siis löytyy mutta niissä viitataan tarkempiin ohjeisiin joita ei löydy.

        Kela on muutenkin äreissään kun jäi kiinni täysin virheellisestä selvityksestä jo toistamiseen samassa asiassa (alle kympin lasku) ja hallinto-oikeudelle valehtelusta eikä ole vastannut asiaa koskeviin kysymyksiin jotka tein jo maaliskuussa. Lisäksi oli kysymyksiä viivyttelystä hallinto-oikeuden päätöksen toimeenpanossa.
        Korjasi asian kyllä oikaisuvaatimuspäätökseen ja laittoi virheenkorjausvaatimukseni valituksena hallinto-oikeuteen vaikka vaadin virheen korjausta hallintolain 50§:n perusteella ja Kelan olisi lain mukaan pitänyt tehdä kokonaan uusi päätös. Tuosta kerran vuodessa tulevasta alle kympin laskusta taitaa melkoinen farssi tulla kun nyt se on jo toista kertaa hallinto-oikeudessa. Ensimäisellä kerralla hävisin kun Kela-roisto perseili. Varsin moni Kelan virkanilkki on asiaa käsitellyt ihan isoista johtajista alkaen päätöksen teossa ja hallintokantelussa (täysin perustelematon päätös). Vaihtoehdot on että kaikki nuo virkanilkit on lukutaidottomia tolloja tai sitten valehtelivat tahallaan. Virkanilkiit valehtelee ja vääristelee asioita, toimittamieni liitteenä olevat asiakirjat ei valehtele. Eikä tuollainen perseily ole uutta.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15264249/kelan-virheellinen-ja-puutteellinen-paatos
        Saa nähdä miten tuossakin vielä käy.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Kyllä katselee ja kaiken lisäksi keskustelevat kaikkien kanssa henkilökohtaisista terveystiedoistasi ja muista asioistasi ilman lupaasi ja ihan kaikkialle muuallekin levittelevät asioitasi.
        He myös kirjaavat tietoihisi paljon valhetta ja kirjaavat asioita, joita ei ole koskaan tapahtunut.


      • Anonyymi

        Totta, aivan varmasti puhuvat keskenään typissä sairaanhoitajan kaivamista tiedoista ja satavarmasti vaikuttaa siihen miten työtönä kohdellaan. Ei moni varmaan käsitä mitä mätäpaisepaikkoja suomi on täynnä. Typ on tästä hyvä esimerkki.

        En ymmärrä miksi h**v*tissä puhutaan hyvinvointiyhteiskunnasta, kun pitäisi puhua pahoinvointi- ja kyyläysyhteiskunnasta. Yksityisyys kuuluu vain rikkaille.


      • Anonyymi

        Monikaan sairaanhoitaja, sosiaalivirkailija tai te-virkailija eivät edes ymmärrä diagnooseja ja niiden vaikutusta toiminta- ja työkykyyn. Omasta päästään ja jostain luulemasta toisesta ''vastaavasta'' yksittäistapauksesta he helposti vetävät yleispäteviä yleistyksiä.

        Tälläinen toiminta on haitallista terveytensä kanssa tasapainoilevalle ja mahdollisesti vakuutuslääkärin työkyvyttömyyseläkkeen hylkypäätöksellä työttömäksi työnhakijaksi joutuneelle, toimeentuloaan turvaavalle työkyvyttömälle.


    • Anonyymi

      Tee valitus jos joku sun terveystietoja kalastelee...ei oo typillä tai Imatran kunnalla oikeutta sun tietoihin..potkut sellasille..typissä muissa kaupukien palveluissa ollaan niin v#)::n kiinostuneita sun taustoista, ja se tietää..ongelmia monelle..pitkäaikaistyöttömälle..ei anneta sitä pientäkään mahdollisuutta..itse typin asiakas ja vittuu siellä sitä Kyylää porukkaa vasta on. yksi valitteli että vittuu kun ei nää enempää tietoja asiakkaasta..nämä päässy töihin tyypin kautta vielä...siis ohjaajiksi..

    • Anonyymi

      Tuntuu harmilliselta lukea tätä viestiketjua kun itsekin sosiaali.- ja terveysalalla töitä teen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakkaalta pyydetään nykyisin lupa sekä tietojen luovuttamiseen että vastaanottamiseen ja lupalomakkeeseen kirjataan mahdollisia tahoja, joille tietoja voidaan antaa tai joilta niitä voidaan vastaanottaa. Lupaa pyytävän työntekijän tulisi aina selvittää, mitä luvat konkreettisesti tarkoittavat. Ja asiakkaalla tulisi olla täysi oikeus kieltää tietojen luovuttaminen tai vastaanottaminen.

      Omia tietoja sellanneista voi pyytää lokitiedot ja niiden pyytämiseen on todella olemassa virallinen pyytämismenettely lomakkeineen. Nykyään, kun tietojärjestelmät ovat laajemmin eri tahojen käytössä on aina mahdollisuus inhimillisiin virheklikkauksiin eli siis vahingossa väärän henkilön tietojen avaamiseen. Mikäli pyytää lokitietoja omissa tiedoissa käyneistä ammattihenkilöistä, on jokaisen käynnin syy selvitettävissä organisaatiosta ja myös sen pystyy jäljittämään, jos joku on tiedoissa vahingossa käynyt, sillä siitä ammattihenkilön tulee laatia omalla työpaikallaan ilmoitus.

      Kannustan jokaista rohkeasti selvittämään asioita perin pohjin ja pitämään omasta tietosuojastaan huolta! Vain sillä tavalla takaamme jokaiselle turvan ja suojan tietojen käsittelyssä ja yksityisyyden säilyttämisessä, mikä jokaiselle kyllä kuuluukin.

    • Anonyymi

      Onko totta että voi tilata lokitiedot jollain lomakkeela minkä lähettää kirjallisesti?
      Mulle sanottiin yhdessä terveyskeskuksessa, että antaa vaan jos menee paikan päälle....

      • Anonyymi

        Lomakkeella tilataan tiedot, itselle tuli postitse kotiin iso ja paksu nivaska paperia tiedoista. Oli kuin ns. ohut puhelinluettelo. Jätin itse toimistoon paikan päällä lomakkeen.


    • Anonyymi

      Siis näitkö todellakin, että työvoimavirkailija on lukenut Omakannasta terveystietojasi?
      Onko heillä oikeus tehdä niin?
      Tämähän rikkoo räikeästi yksityisyydensuojaa!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6043
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3821
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      245
      2151
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1850
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1299
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1266
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      303
      1065
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      939
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe