Tekstin taitosta pari kysymystä?

Anonyymi

Teen satunnaisesti mm. esitteitä paikallisille yrityksille. Käytän niiden tekoon Illustratoria CS6. Homma sujuu noin terknisesti aika hyvin. Omatoimisesti olen opiskellut ohjelman käyttöä. Tekstin taittokin sujuu jotenkuten, mutta siihen liittyen pari kysymystä.

Kun sovitan tekstiä kapeahkolle palstalle ja tasaan rivit palstan levyisiksi, joillain riveillä sanojen väli kasvaa kohtuuttoman isoksi. Ohjelma tavuttaa suomalaista tekstiä vähän niin ja näin vaikka tekstin kieleksi valittu suomi. Sitten tavuttelen tekstit manuaalisesti, mutta siitä huolimatta saattaa joillekin riveille jäädä isoja sanojen välejä.

Mikä on oikea tapa asemoida tekstiä/fontteja?

Pääasiassa olen manuaalisesti lisännyt tai kaventanut yksittäisten rivien tai osien merkkiväliä. Sekään ei aina näytä hyvältä. Voinko esim. kaventaa tai leventää fontin leveyttä?

Onko näihin mitään yleisesti käytettyjä "sääntöjä"?

6

<50

  Vastaukset

  • Oletko kuullut tavutuksesta?

   • "Ohjelma tavuttaa suomalaista tekstiä vähän niin ja näin vaikka tekstin kieleksi valittu suomi. Sitten tavuttelen tekstit manuaalisesti, mutta siitä huolimatta saattaa joillekin riveille jäädä isoja sanojen välejä."


  • Suosittelen paikallisia yrityksiä hankkimaan esitteentekopalvelunsa aivan muualta, eli sieltä missä osataan edes alkeet.

   • Tai sieltä missä osataan lukea ;)


  • Ohjelma tekee juuri sen mitä sen on käsketty tekemään. Se että jää tyhjää tilaa sanojen väliin ei riipu kielestä, vaan pakotetusta tasapalstasta!
   Etsit sellaisen kuin "Hyphenation settings" ja säädät sieltä mieleiseksi, ( Siellä on mm. kuinka monta riviä voi olla peräkkäin tavuviivalla rivejä ja automaattisen tavutuksen säädöt monenko kirjaimen jälkeen tavutetaan jne...

   Pahin virhe on lähteä tavuttamaan manuaalisesti! Koska jos tekstiä paljon ja joudut muokkaamaan myöhemmin, niin kaikki tavuviivat jää keskelle riviäkin eli teksti ei "juoksetu" automaattisesti oikein. Ja aikaahan menee korjailuun.

  • Illustrator ei ole taitto-ohjelma. Tee esitteet taitto-ohjelmalla niin helpotat hommaasi kummasti.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Torppa sairaalaan

   Kas kas..oliko ullatus, että taas tapahtuu..
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   3024
  2. Surullinen totuus Martinan hääepisodista

   Eikö nää Martinaa puolustavat tyypit tajua miten surullinen tää koko hääepisodi oli? Martina tuli paikalla ihan vääränlaisessa asussa tissejään esitel
   Kotimaiset julkkisjuorut
   128
   1305