Mikroaaltouuni veneeseen

Anonyymi

Millaisia kokemuksia porukalla mikron käytöstä ja sähköasennuksista moottoriveneessä.
12v uuni suoraan, vai inverrterin kautta 220v, tarviiko siniaaltoa ja paljonko suurempi invertterin watti tehon tulisi olla mikron tehoon verrattuna?

27

3123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ruoka vaatii lämmitäkseen kutakuinkin saman verran energiaa tavasta riippumatta. 12V mikrot näyttävät ottavan 20A virtaa koska teho on 240W

      Tavallinen mikro, jonka saa 40 eurolla, vie 700-800 W.

      Jos oletetaan, että laitteilla on sama hyötysuhde, niin ruka, joka lämpiää kotimikrolla 3 minuutissa, vaatii 12V mikrolta 9 minuuttia eli aika pitkän ajan.

      Koska molemmat tarvitsevat ruoan lämmittämiseen 133 Wh, niin ei tarvitse miettiä akun kestävyyttä. Jos se kestää yhden, se kestää toisenkin. Normmalisti hupiakut antaa ihan mukavasti 3 min ajan 60A virran siinä missä 9 min ajan 20A.
      Invertterille ei 800W ole ongelma.

      1000W invertteri maksaa 100-150 eur ja mikro 50-100 eur eli yhteensä 200-300 eur. 12V mikro maksaa satasen enemmän ja on paljon pienempi ja hitaampi eikä sitä voi käyttää muuhun tarkoitukseen.

      Tuolla päättelyllä kotimiksro invertterillä on fiksumpi valinta. Sen verran kuitenkin on pakko kommentoida, että ruoan, veden jne lämmittäminen akkuvirralla on huono ajatus koska se syö niin paljon virtaa. Jos kone on käynnissä, niin mikro voi olla ihan hieno ajatus.

      • Anonyymi

        Kiitos kommentoinnista. Olet oikeassa tuon akkuvirran käytöstä ruoan laitossa noin yleisesti. Itsellä on tarkoitus laittaa mikro palvelemaan etapilla tapahtuvaan välipalan lämmitykseen, tai tilanteeseen jossa yhdenhengen miehistö kaipaa lämmintä nopeaa evästä. Täytynee hankkia invertteri-kotimikroyhdistelmä, on varmaan kuitenkin yksinkertaisin vaihtoehto.


      • Anonyymi

        Laskelmissa pitää huomioida myös invertterin hyötysuhde ja akkujännitteen lasku suurella virralla. Lisäksi suurella virralla akku tyhjenee selvästi enemmän kuin Ah-laskenta osoittaa. Saattaa siis mennä jopa 100 A 800 W mikrolla ja 3 minuuttia voi viedä 10 Ah. Eihän se mikään ongelma ole, jos on reilu hupiakusto. 60 Ah akulla tuskin saa montaa kertaa käytettyä 800 W mikroa.

        Toinen ongelma on invertterin tyhjäkäyntivirta. Ellei ole erikseen päälle kytkettävissä ja muistaa aina sammuttaa, tuo vie 0,5-1 A jatkuvasti.


    • Anonyymi

      Noista 12 V mikroista ei minulla kokemusta. Veneessämme on pienitehoinen mikro. Riittää hyvin kahden hengen ruoka-annosten lämmittämiseen. Mikro on keittiön pöydällä, jossa myös yksi veneen 220 V pistorasioista on. Veneen sähköjärjestelmät sekä 12 V ja 220 V ovat tehdasasenteisia ja tarvittaessa jännite 220 V rasioihin kytketään erikseen sähkökeskuksesta. Käytämme sitä samoin, kuin asuntovaunun mikroa eli pelkästään silloin, kun ollaan maasähkössä. Vaunukäytössä piti olla tarkka, koska käytin joskus verkkovirtaa kwh mittarin kautta myös lämmitykseen. Myös veneessä kahvinkeitintä ei kannata laittaa päälle yhtä aikaa mikron kanssa, koska molempien yhteinen teho voi ylittää tolpan sulakkeen maksimin, joka on yleensä enintään 2200W. Muutenkin vaimo on tosi tyytyväinen hankintaan ja idea hankinnasta taisi tullakin häneltä.

    • Anonyymi

      Eikö em tapauksissa vene ja asuntovaunu kannattaisi liittää ihan kiinteästi valtakunnan sähköverkkoon, niinkuin kesämökki? Ei tartteis vene vettä alleen eikä asuntovaunu renkaita.. Mistä jengille löytyy suolaa yleensäkään harrastaa näitä lajeja? Mikä ero talven arkeen..

    • Anonyymi

      On lautalla pienoinen kahvila..

    • Anonyymi

      Minulla on pieni siniaaltoinvertteteri (300W) herkille laitteille ja iso kanttiaalto laite(2KW) muuhun käyttöön.
      Lämmitän myös vesiboileria (15 l /750W) invertterillä, koska vanha pikku Volvo on merivesikone, eikä lämmönvaihtimen asennus ollut haluttua.
      Isotehoisen laturin asentaminen on aivan hyväksyttävää ja sieltä se voima tulee sinne boileriin. Lisäksi sään tai ympäristön salliessa nostan aggregaatin kannelle.
      Täysin kylmällä vedellä menee noin puolitoista tuntia kun termostaatti katkaisee boilerin pois linjasta. Nopeus koneella ajaessa putoaa lämmityksen aikana tietysti hieman.
      Jos tiedossa on purjehdusta, niin lämmitetään vesi ennen lähtöä ja sitten laitetaan kone käyntiin tarpeeksi aikaisin ennen määränpäätä.
      Toissa kesä oli ensimmäinen kuumanveden kesä veneessäni ja täytyy sanoa, että asumismukavuus on aivan toisella tasolla kuin vesikattilan ja pumpputhermoksen kanssa pelatessa.
      Toistaiseksi näen sen vaivan, että illalla lämmin vesi tulee hanasta kun sitä tarvitaan. Lisäksi tulee mahdollisuus käyttää 230 V laitteita tarvittaessa.
      Kokeilin imurointia ilman konetta, mutta muutaman minuutin kuluttua alkoi invertterin hälytin huutamaan. Pienen veneen durkin kyllä sitenkin voi imuroida D .
      Isommat työt kannattaa tehdä koneen kanssa, niin ei ole mitään hätää invertterin käytössä.

      Reiska2K

    • Anonyymi

      Henk.koht. kokemusta ei ole... siitä huolimatta väittäisin, että kannattaa etsiä mahdollisimman pienitehoinen mikro. 600 wattisia varmaan löytää edelleen. Suurin osa mikroaaltouuneista nimittäin hörppää täyden tehon vaikka valitsisit mikrosta "puolitehon", täyttä tehoa vain pätkitään ja välillä mikro ei siis lämmitä ollenkaan.

      • Anonyymi

        "Suurin osa mikroaaltouuneista nimittäin hörppää täyden tehon vaikka valitsisit mikrosta "puolitehon", täyttä tehoa vain pätkitään ja välillä mikro ei siis lämmitä ollenkaan. "

        Kyllä ne "pätkivätkin" mikrot kuluttaa vain osan tehosta. Tilannetta pitää tutkia ajan suhteen. Kun se mikro on 5 sekuntia päällä ja 5 sekuntia pois päältä, kuluttaa se 10 sekunnin aikana vain 50% täyden tehon arvosta. Tämä on ihan normaali PWM ohjauksessa (pulse width modulation eli pulssisihdeohjaus).

        Terveisin

        Hellalla ruuan lämmittäjä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Suurin osa mikroaaltouuneista nimittäin hörppää täyden tehon vaikka valitsisit mikrosta "puolitehon", täyttä tehoa vain pätkitään ja välillä mikro ei siis lämmitä ollenkaan. "

        Kyllä ne "pätkivätkin" mikrot kuluttaa vain osan tehosta. Tilannetta pitää tutkia ajan suhteen. Kun se mikro on 5 sekuntia päällä ja 5 sekuntia pois päältä, kuluttaa se 10 sekunnin aikana vain 50% täyden tehon arvosta. Tämä on ihan normaali PWM ohjauksessa (pulse width modulation eli pulssisihdeohjaus).

        Terveisin

        Hellalla ruuan lämmittäjä.

        Totta tuo on, mutta kun tehoa "pätkitään" niin 900w mikro käytettäessä puoliteholla käyttää hieman päälle 900w huipputehon. Tällöin joudutaan esim. invertteri mitoittamaan tuon huipputehon mukaan. Jos mikro on 600w, niin reilu 600w invertteri riittää. Markkinoilla on myös joitakin hienompia mikroja, joissa on "oikea" tehonsäätö.


      • Anonyymi

        Sitten, kun valitsee mikron, jonka teho lähenee nollaa, niin lämmitysaika lähenee ääretöntä.

        Mikron idea on nimenomaan lämmittää nopeasti eikä hitaasti :D


    • Anonyymi

      Olen käyttämnyt ruuan ja veden nopeaan lämmitykseen (esim. juuri ajon aikana) teflon kattilaa joka on kaasuhellan päällä. Tämä on toiminut moitteettomasti jo 20 vuotta enkä helpompaa ja nopeampaa tapaa tiedä lämmittää ruoka. Keep it simple.

      Kun veneessä pitää kuitenkin olla hella, niin miksei sitä sitten käytetä vaan pitää tuoda lisää laitteita sinne veneen kosteuteen. Kotiin tarkoitetut sähkölaitteet tuskin tykkäävät pidemmän päälle veneessä olevasta (meri)ilmastosta. Kyllä syksyllä veneen ollessa laiturissa sen siällä onmelko kosteaa ja kylmää.

      Mutta kukin tyylillään.

      • Anonyymi

        Hyvin on kotimikro pelittänyt yli 20 vuotta. Jos se sitten simahtaa, niin ostan uuden. Se maksaa 80eur, joka on 4 eur/vuosi.
        Keep it clever.


    • Anonyymi

      Ettekö tekin joskus kaipaa sitä aikaa kun lämmitettiin spriineittimellä tölkkiruokaa luonnonsatamassa.

      • Muistan nämä ajat 1970 luvulta. Veneily oli uutta ja olin nuori ja kaunis, nyt enää "ja".
        Mutta en haluaisi palata siihen aikaan, se on mennyttä.Kaikki oli primitiivistä.


      • Anonyymi

        Ei sitä keitintä ainakaan eikä tölkkimoskaa.
        Vaikka vuodet ovat vieneet paljon hyvää, niin ne ovat myös tuoneet paljon. Nykyään saa veneessäkin nukkua puhtaissa lakanoissa ja syödä aamulla vastapaistettua leipää.


      • Anonyymi

        "Ettekö tekin joskus kaipaa sitä aikaa kun lämmitettiin spriineittimellä tölkkiruokaa luonnonsatamassa. "

        En kaipaa. Tuossa listassa on se luonnonsatama jota kyllä kaipaan 300 päivää vuodessa (ja se toteutuu noin 65 päivää vuodessa), mutta tölkkiruokaa ja Trangiaa en todellakaan kaipaa. Enkä myöskään irtokanisteria juomavettä. Enkä pilssitilaa ainoana jääkaappina.

        Kaaasuhella uunilla ja hiiligrilli on se millä ruuan teen. Joskus rengaspoltin muurikalla (esim. wikkiruoka). Ja mielellään luonnonsataman kalliolla. Sateen sattuessa grilli on uimatasolla ja grillaaja katetussa avotilassa sateen suojassa grillaamassa.


    • Anonyymi

      Olen oikeastaan palannut tuohon telttatasoiseen veneilyyn spriikeittimineen. Hyvin nautittavaa, toki huonossa säässä ei jaksa viikkotolkulla reissata ja eipä sitä aina olisi aikaakaan. Mökki on erikseen.

      • Anonyymi

        Kukin taaplaa tyylillään ja rahkeillaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kukin taaplaa tyylillään ja rahkeillaan.

        Ei se ole kippari eikä mikään, joka ei kuluta 500 l bensaa ja 100 kWh maasähköä päivässä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kukin taaplaa tyylillään ja rahkeillaan.

        Tyyli on tietysti yksi asia. 70-90 lu uilla tuo oli rahkeista kiinni aika paljon. Nyt kun ihmiset kainostelee lentomatkoja niin erätaidot ja luonnossa oleminen alkaa taas olemaan arvostettua. Pitää myöntää että itselläni kysymyksessä on paljolti rahkeet tai ainakin rahkeiden allokointi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei se ole kippari eikä mikään, joka ei kuluta 500 l bensaa ja 100 kWh maasähköä päivässä.

        Silloin, kun syömme veneessä, emme syö kotona.
        Veneen mikro ei kuluta sähkö yhtään sen enempää kuin kotimikrokaan.
        Sähkön kulutus ei kasva ainakaan ruoanlaiton takia vaan pikemminkin laskee koska veneessä ei ole yhtä paljon laitteita.

        Ymmärrän ajatusvirheen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tyyli on tietysti yksi asia. 70-90 lu uilla tuo oli rahkeista kiinni aika paljon. Nyt kun ihmiset kainostelee lentomatkoja niin erätaidot ja luonnossa oleminen alkaa taas olemaan arvostettua. Pitää myöntää että itselläni kysymyksessä on paljolti rahkeet tai ainakin rahkeiden allokointi.

        On tutkittu, että ympäristön kannalta on parempi mennä kohteisiin, jossa on paljon muita ihmisiä koska silloin luonto säästyy. Kaikkein pahinta turismia on mennä neitseellisille alueille.


    • Anonyymi

      Täältä ääni mikron käytölle. Ajelen usein yksin ja jääkaapissa on usein nopeaa valmisruokaa ajonaikaiseen ruokailuun. Jos on hyvät tuulet, niin silloin ei todellakaan ole aikaa tohuta ruuan kanssa. Äkkiä lihapullat ja muusi mikroon ja hetken päästä syömään. Ottaa vielä bissen sieltä jääkaapista pullien kaveriksi. Tiskiä syntyy yhden haarukan verran eikä jää edes kaasuhana auki.

      Mikron sähkönkulutus invertterin kanssa lihapullat ja muusi lämmitys vastaa alle 15min aurinkokennojen tuotantoa.

      Sähköseilori

      • Anonyymi

        Aloittajana juuri tämän kaltainen on omakin ajatus ja tarve mikrolle. Kiitos ideoista ja kokemuksista!


    • Anonyymi

      Kerran matkustelin veneellä, jossa oli ihan tavallinen iso kotimikro. Ei sen käyttämisessä ollut mitää normaalista poikkeavaa, virtapuoli oli hoidettu siten, että veneessä oli 160A/24v moottorilatureitten lisäksi 16 ja 28 kW dieselgeneraattorit, 3x35 amppeerin maavirta (invertterit veivät tyhjäkäynnilläkin 1,5 kW tehoa), sekä 12, 24, 110 ja 230 voltin sähköjärjestelmät. Hupiakusto oli jotain kAh luokkaa, jolla silläkin selvisi jotenkin yön yli jos ilmastointi ei ollut päällä koko aluksella. Tietysti piti hieman katsoa ettei pessyt pyykkiä Mielen pyykkikoneella ja samalla ollut kuivuri päällä, se kun vie aika lailla sähköä, samoin kuin astianpesukone. Viidestä jääkaapista ja kahdesta isosta pakastimesta vain osa oli käynnissä kun evästä tarvittiin vain muutamaksi viikoksi, se säästi jonkin verran luontoa.

      • Anonyymi

        Tästä aiheesta täällä väännetty niin useasti ennenkin.

        Itsellä veneessä Mastervoltin invertteri 1800w jatkuvaa siniä, hyvin sillä "koti" mikro toimii, samoin kahvinkeitin.
        Toki pitää järkeä käyttää, mut heittämällä pystyy neljän ihmisen annokset lämmittämään vaikka ollaan akkujen varassa, kun kone käy kapasiteettiä tulee tietty lisää. Joku sanoo ei tarvita, nii on se nykyaikaa, miksi mikro kotona melkein kaikilla? Eikö veneily/lomailu saa olla mukavan helppoa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1528
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1042
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      40
      802
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      717
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      710
    7. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      686
    8. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      679
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      644
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe