Oletko kiinnostunut tubettamisen aloittamisesta, mietityttävätkö tubettamiseen liittyvät pelisäännöt vai haluatko ymmärtää paremmin, mistä tubettamisessa oikein on kyse?
Kysy mitä vain tubettamisesta -keskustelussa voit kysyä Suomen tubettajat ry:n jäseniltä tubettamiseen liittyvistä asioista. Voit esittää kysymyksesi jo nyt! Asiantuntijat ovat linjoilla vastaamassa kysymyksiin tiistaina 4.6. klo 14-16. Tämän jälkeen keskusteluketju suljetaan.
Etusijalla ovat kysymykset, joita äänestetään eniten: anna siis peukku kysymykselle, johon haluat vastauksen. Pyritään kuitenkin välttämään yksittäisen tubettajan arviointiin meneviä aiheita. Kannattaa laittaa tulemaan ennakkokysymyksiä, koska silloin ehdimme esimerkiksi etsiä jonkin erityisalan kysymyksiin erikoisvastaajan ;-)
Suomen tubettajat ry on tubettajien oma järjestö, joka tukee luovuutta ja uuden oppimista. Puolustamme moninaisuutta ja tasavertaisuutta sekä kehitämme yhteisöllisesti kunnioittavaa kulttuuria videontekijöiden ja seuraajien parissa. Jaamme tubetietoutta, järjestämme verkostoitumistapahtumia ja tuemme niin harrastaja- kuin ammattitubettajiakin.
Mukana vastaamassa ovat ainakin:
Ville MäkipeltoTietotubettaja, jonka kanavalla tehdään tutkimusmatkoja ihmismieleen ja maailmaan. Töissä tutkijana Helsingin yliopistossa.
IhmemutsiKristan lifestyle-kanavalla teemoina ovat mm. perhetubettaminen, lapsiperheen ruokaostokset, siivoaminen (minimalismi), fyysinen sekä psyykkinen hyvinvointi, zero waste eli nollahukka-elämäntyyli, kristallit sekä horoskoopit.
Petteri MikkonenPetterin kanavalla tiede, mystiikka ja salaliittoteoriat paiskaavat kättä. Vahvuusalueina esiintymistaidot sekä videoiden käsikirjoittaminen.
Anni Suvisuo, Suvisuo 365lifestyletubettaja
Karri Suonperä
Tekniikkaluolakeskittyy kaikenlaiseen tekniikkaan, tosin painotus viime aikoina selkeästi mobiilipuoleen. Vahvuusalueina, kalusto, videokuvaus ja editointi.
Risto Viitanen, Videoneuvos/ VelogiVelogin videoilla pyöräillään ympäri vuoden, huolletaan ajokalustoa sekä testataan varusteita ja tarvikkeita. Videoneuvos puolestaan jakaa vinkkejä videoiden tekijöille.
Heli JärvenpääSuomen tubettajat ry:n hallituksen jäsen. Vastaa mielellään tubeyrittäjyyteen, asiantuntijoiden tubettamiseen ja Suomen tubettaja ry:n toimintaan liittyviin kysymyksiin.
Enna Rane, ilonanneSuomen tubettajat ry:n toiminnanjohtaja ja hallituksen jäsen. Kanavalla ilonanne Enna jakaa vinkkejä viittomakielen oppimiseen ja opettaa helppoja viittomia)
Aleksi Linna, Aleksi Himself - Videos about FinlandKanavalla opetetaan Suomesta ja suomalaisuudesta hauskalla otteella kansainväliselle yleisölle. Vahvuusalueina tubettaminen englanniksi sekä miten kasvattaa oma kanava nollasta isommaksi.
Kysy mitä vain tubettamisesta! Asiantuntijat vastaavat 4.6.2019 klo 14-16
109
5271
Vastaukset
- Anonyymi
Miksi oot alunperin alkanut tubettamaan?
Velogi: Ladattuani tubeen kokeilumielessä videon työmatkapyöräilystäni huomasin, että pyöräily kiinnostaa monia ja omista tiedonmuruistani on jollekin hyötyä ja iloa. Nyt haluan kannustaa ja auttaa uusia ihmisiä pyöräilyn pariin jakamalla kokemuksiani ja vuosien varrella karttunutta tietoa.
Heli: Alkoi nolottamaan oman ammattikunnan puolesta. Työskentelin viestintäpäällikkönä, mutten oikein seurannut tubemaailmaa. Päätin tutustua siihen hyppäämällä itse mukaan kokeilemaan.
Enna: Harrastin viittomakieltä ja tein itselleni videomuistiinpanoja oppimistani asioista. Kurssikaverit pyysivät julkaisemaan videoita ja silloin päätin aloittaa oman kanavan aiheesta.
Karri: Pidin alunperin tekniikka-aiheista blogia, ja jossakin vaiheessa heräsi mielenkiinto videoiden tekemiseen. Sitten homma vähän kuin vahingossa lipsahti "täys-tubettamiseen".
Petteri: Sisällöntuottaminen on ollut pitkään lähellä sydäntä. Pidin opettaja-aikoinani blogia, mutta jo silloin videosisältö kiinnosti. Tästä meni pari vuotta, että julkaisin ensimmäisen videon. Videoiden sisältö on muuttunut ajan saatossa, mutta innostus ei ole osoittanut laantumisen merkkejä.
Krista: Ensin bloggasin kun asuttiin Englannissa. Myöhemmin puhuminen kiinnosti enemmän kun kirjoittaminen. Huomasin että Tubettamisessa melkein kaikki on mahdollista. Pääsee kokeilemaan ja toteuttamaan itseäni. Lisäksi rakastan sosiaalistamediaa ja sitä että saan mahdollisesti auttaa muita videoillani.
- Anonyymi
Tähän asti oon vain seuraillut erilaisia tubettajia. Jos alkaisin tehdä omia videoita, niin miten pääsis hyvään alkuun? Kannattaako videoita jotenkin käsikirjoittaa? Millaisia välineitä kannattaa hankkia?
Hyvä kysymys! Tässä pari vinkkiä alkuun:
Mieti, millaista sisältöä haluat tehdä ja miten se voisi kiinnostaa potentiaalisia katsojia. Kanavalle kannattaa miettiä keskeinen teema, jonka ympärillä videot pyörivät. Jos videoita tekee randomisti laidasta laitaan, on vaikea kasvattaa seuraajia, sillä joku saattaa tilata kanavan toisesta aiheesta ja toinen taas toisesta. Sen sijaan jos teet säännöllisesti videoita samasta aiheesta (esim. futis, autot, kalastus, fitness, jne.) tilaajat palaavat todennäköisesti katsomaan uusia videoitasi, koska ovat tilanneet kanavan juuri kyseisen sisällön takia.
Toinen syy, miksi teema kannattaa valita on, että on jo olemassa ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta. Esim. jos alat tehdä vaikka jalkapalloaiheisisia videoita, jalkapallosta kiinnostuneet etsivät ja katsovat futisvideoita.
Käytännön tekemisessä seuraavat kolme asiaa pitää olla kunnossa (tässä järjestyksessä):
- ääni
- valaistus
- laatu
Vaikka laatu on hyvä, mutta ääni on surkea, jengi lähtee äkkiä pois videolta. Siksi kannattaa investoida esim. 20€ nappimikkiin jolla saa huomattavasti parempaa laatua.
Valaistus on myös tärkeä. Esim. luonnon valo ikkunasta tai ulkona kuvaaminen on yleensä hyvä. Jos kuvaat sisällä niin valaistus pitää olla riittävä. Ikkunalla pääsee hyvin liikkeelle mut talvella valoa on vähän ja valaistus pitää saada jostain muualta. Tavallisilla lampuillakin pääsee liikkeelle, mut jos löytyy kotoa luonnonvaloa mukaileva lamppu niin se on optimi.
Kännykällä saa riittävän hyvää laatua. Olen itsekin kuvannut kännyllä videoita, joilla on saanut hyvin katsontaa. Opettelee perusasiat asetuksiin liittyen, niin se riittää. Ei siis tartte investoida järkkäreihin yms.
Videoita kannattaa käsikirjoittaa siten, että niillä on selkeä runko. Jos yrittää vetää ns. lonkalta eikä mieti yhtään etukäteen asiaa, nii videosta tulee helposti epäjohdonmukainen ja rönsyilevä. Itse käsikirjoitan videoni yleensä ranskalaisin viivoin, en sanasta sanaan. Esim. video "Viisi tapaa kehittyä jalkapalloiljana" -videossa voisi olla alakohtina nuo viisi asiaa, ja niistä erikseen ranskalaisilla viivoilla tarkentavia juttuja. Käytän itse Evernote-sovellusta, johon kirjoitan kässärit.
-Aleksi
- Anonyymi
Mitä on tubettaminen?
- Anonyymi
Olen laittanut muutaman videon tujbiin mutta tuntuu etten edes itse hdlpolla löydä niitä. Mitenkö noi hakukoneet toimii ett ihmiset löytäisi mun youtuubi harrastevideoni.
Alussa saattaa tosiaan olla näin, että täsmälliselläkään haulla oikea video tai kanava ei löydy. Kestää aikansa, että hakukoneen lonkerot oppivat löytämään videosi. Videon avainsanat kannattaa miettiä huolella, sillä etenkin alussa niillä on iso merkitys, kun videosi katsojista ei ole vielä saatu kerättyä tarpeeksi dataa.
-Velogi
- Anonyymi
Mä hakuaisin alkaa tubettaa viel joku kaunis päivä, mut haluaisin enemmän tietoo siitä, koska en oo löytäny oikee hyvää ja kerral annettuu tietoo. Vaan oon "joutunu" ettii sieltä sun täältä tästä kyseisestä asiasta tietoa, joten ajattelin tiedustella ja kysyä tarkemmi.
1. Tuleeks sun maksaa veroi, tai laskui sun kanavan ylläpitämisest? Tms?
2. Saaks sä sun tilille, tai mihin ja mistä saat palkkaa? Kuin paljon? Ja mistä?
3. Onko pakko olla tyylii oikein videokamera, tai sellane? Ja jalusta sille? Valot? Eiks luonnonvalo, hyvä paikka mis muutenki saa pidettyy hyvänä sen laadun nii riitä?
4. Miten saada seuraajii?
5. Onks millasel aiheel eniten tilaajia?
6. Miten ne kommentit joiltakin videoilta saa kommentit osion poistettuu, ja voihan siis niitä tyhmii kommentei edellee poistaa?
7. Voiks jonkun seuraajan tai tilaajan tai tilaamisen poistaa, vai ei?
8. Mitä täytyy tehdä, et jos haluut niiku lakkaa tekemäst ja lataamst videoi ja haluaisit, et se kanava ei pysyis enää sillee ns. "Auki", tai et haluaisit siit laittaa sen "kiinni"? Onks mahollista niiku poistaa kaikki ne vieot, ja sit jotenki saada se kanava sillaseks ettei... en osaa selittää!
Täs ainaki nytte.
en oo ikin edes nähny, tai tsekannu noita tubettajii, et voiks joskus olla tutumpii, esim: pahalapsi, mmiisas, TOMAS, jne tälläset mitkä nuoremmatki tuntee? Ois vähä ehkä kivempaa oikeest, ku se, et ette tunne yhtää just tollasii itte.Tässä vastauksia kysymyksiisi:
Youtube-kanavan perustaminen on ilmaista. Alkuun voi siis hyvinkin harrastaa ilman menoja, tuloja ja veroja. Jos kanavasi kasvaa ja haluat hyödyntää kasvua esimerkiksi antamalla Youtubelle luvan sijoittaa mainoksia videoidesi yhteyteen, alat saamaan mainostuloja, joista maksetaan verot ihan niin kuin muistakin tuloista. Tässä vaiheessa moni tubettaja sitten miettii, haluaako perustaa yrityksen, jonka tuloksi nuo rahat merkitään vai nostaako rahat itselleen ja maksaa veroja verokortin mukaisesti. Usein yrityksen perustaminen kannattaa, jos tuloja alkaa tulla säännöllisesti. Tämä siksi, että voit yrityksen kautta huomioida paremmin myös videoiden tekoon liittyvät kulut (esim. matkakulut ja tarvikehankinnat). Eli pikkaisen yksinkertaistettuna yrittäjänä tuloista vähennetään menot ja tuloksesta sitten maksetaan veroa.
Minä olen sivutoiminen yrittäjä, eli saan tubettamiseen liittyviä tuloja yritykseni tilille. Teen tubettamiseen liittyen koulutuskeikkoja ja tuloni niistä ovat olleet n. 5 000 - 10 000 e vuodessa. Tubettamistaidot olivat kuitenkin myös yksi syy, miksi sain nykyisen päätyöni markkinointipäällikkönä. Päätyöstäni saan palkkaa 4 500 e / kk tulokseen sidottu bonus. Työssäni yhtenä osana on videoiden käsikirjoitus, tuotantojen ohjaus ja pikkueditoinnit.
Aloittaa voi ihan kännykällä. Ensin kannattaa miettiä ja ihan käytännössä tekemällä kokeilla, millaisia videoita haluaa tehdä ja sitten vasta vähitellen hankkia kalustoa, joka tukee noiden videoiden tekoa. Ensimmäisenä vastaan tulee yleensä äänikysymykset, eli joku pikkumikki on monen tubettajan ensimmäinen lisävarustehankinta. Jos kuvaat ulkona, harvemmin tarvit lisävalaistusta. Sisätiloissa taas valot voivat olla tarpeen. Paljon riippuu ihan tyylistäkin, jota olet hakemassa. Videon tärinää voi vähentää jalustaa tai gimbalia käyttämällä.
Parhaiten menestyvät nykyään kanavat joissa on jokin selkeä teema, jonka ympärillä videot pyörivät. Kanavat, jossa aiheet vaihtelevat ovat vaikeampia kasvattaa. Suositummat kanavat ovat kertoneet, että heillä kasvuun ovat auttaneet säännöllinen julkaisutahti (kerta viikossa tai useammin), yhteisvideot toisten tubettajien kanssa, hyvät klikkaamaan houkuttavat videoiden thumbnail-kuvat ja trendaaviin ilmiöihin tarttuminen.
Kommentoinnin voi joko poistaa kokonaan joltain videolta tai yksittäisiä kommentteja voi poistaa. Joskus Youtube on poistanut kommentoinnin videon tubettajan haluamattakin, eli aina tämä ei ole tubettajan itsensä asettama asia. Tubettaja voi myös määritellä, haluaako tarkastaa kommentit etukäteen ennen niiden julkaisua ja määritellä esimerkiksi sanoja, joiden esiintyminen kommentissa johtaa siihen, että kommentti päätyy tarkistuslistalle.
Tilausta ei voi poistaa kuin kukin käyttäjä itse, mutta voit blokata käyttäjän, jolloin hän ei voi enää kommentoida videoitasi tai lähettää sinulle viestejä Youtuben kautta.
Jos haluat piilottaa vanhoja videoitasi, voit joko muuttaa video kerrallaan ne yksityisiksi, jolloin muut eivät näe niitä tai sitten muuttaa koko kanavasi piilotetuksi.
-Heli
Ps. Veikkaan että tunnetuilla tubettajille on kiirettä ja maksullista keikkaa. Me olemme täällä vapaaehtoistyönä vastaamassa, eli emme saa palkkaa tästä keikasta. Suomen tubettajat ry:n jäsensivuilla kysyimme, kenelle sopisi tänne kirjoittelu ja sillä tavoin tämä joukko koottiin. Tubettamiseen liittyy paljon muitakin tehtäviä kuin tähtitubettajan työ. Tällä alalla työllistyy myös mm. kuvaajia, editoijia, markkinoijia ja kouluttajia. Eli vaikka ei nimeltä tuntisi, niin avoimin mielin kannattaa tutustua.
- Anonyymi
Miksei ihmiset hanki kunnon töitä, vaan tubettavat?
Aleksi: Tubettaminen on moderni tapa tehdä töitä. Se mahdollistaa mm. perinteisen ajan vaihtamisen rahaan sijaista ns. passiivisen tulon tienaamisen, mikä tarkoittaa sitä, että rahaa voi ansaita silloinkin kun ei aktiivisesti tee asian eteen mitään.
Esimerkiksi jos luot vaikka oman verkkokurssin, mainostat sitä yleisöllesi, joista osa ostaa ja osa ei. Koska kurssia voi katsoa mistä vain, milloin vain, sinun ei tarvitse olla aktiivisesti opettamassa, sillä verkkokurssin materiaali opettaa puolestasi. Koska videoita katsotaan koko ajan, voi rahaa tienata vaikka nukkuessa.
Velogi: Suurin osa tubettajista tekee videoita harrastuksenaan.
Petteri: Henkilökohtaisesti voin todeta, että tubevideoiden teko on todella raskasta ja haastavaa työtä. Yhden videon tekemiseen menee itseltäni kaikkinensa 10-15 tuntia aikaa. Tämä aiheuttaa sen, että tuben tekeminen on itselleni vain sivutoimista työtä tai harrastusta. Tulevaisuudessa olisi hienoa, jos tubea voisi tehdä päätoimisesti, koska onhan se ihan parasta hommaa!
- Anonyymi
Ootteko supon kätyreitä , joitten tarkotus on johtaa nuoret harhaan. ja aivopestä meiät?
Emme ole supon kätyreitä.
-PetteriYouTubessa on herännyt salaliittoteoria, jonka mukaan osa kuuluisista tubettajista olisivat Supon tai jonkun muun viranomaisen kätyreitä. Salaliittoteorian mukaan tämä olisi viranomaisten tapa mielipidevaikuttaa salattaa. Tällä salaliittoteorialla ei kuitenkaan ole mitään pohjaa todellisuudessa, eikä sen tueksi ole esitetty mitään näyttöä. Itse en ole koskaan ollut missään tekemisissä Supon kanssa - huolimatta siitä, että eräs tuben salalliittoteoreetikko on niin väittänyt. Lyhyt vastaus on siis: emme ole.
Tähän liittyen voisi vielä huomauttaa, että Suomen Poliisi on myös ihan avoimesti tubessa mukana. Heidän "Poliisitube" kanavallaan on mielenkiintoista poliisityöhön liittyvää sisältöä!
-Ville
- Anonyymi
Miksi suurin osa tubettajien tekemistä videoista on täysin ala-arvoista soopaa, joilla ei ole mitään katseluarvoa?
Toki sekaan mahtuu jokunen onnistunutkin raina, mutta kun se on näitä karmeita amatöörien tekeleitä täynä, niin ne oikaesti hyvät videot hukkuu näiden tyhjänpäiväisten sekaan.
Mieluummin katsoo vaikka Teletappeja kuin niitä luokattoman surkeita videon tekeleitä joita koko juutuubi on pullollaan.Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että moni ei hallitse videonteon perusasioita (mm. ääni, laatu, valaistus, editointi, pikkukuvan tekeminen jne.) YouTubeen ladataan joka minuutti satojen tuntien edestä videota, joten sinne mahtuu monenlaista. Eikä niitä surkeita videoita ole pakko katsoa... keskittyy vaikka sitten niihin Teletappeihin!
-AleksiJa jokainen on joskus aloittelija ja minusta on upeaa, että ihmiset uskaltavat harjoitella ja julkaista. Rimaa ei saakaan pistää liian korkealle! Youtubehan suosittelee videoita sen mukaan, mitä olet aikaisemmin katsonut ja mistä olet tykännyt, joten peukuttamalla ja kommentoimalla niitä laadukkaampia sisältöjä voit vaikuttaa siihen, mitä sinulle katsottavaksi tarjotaan.
-Heli
- Anonyymi
mitä se tupetus tarkottaa? onko se tupeksimista vai mitä ?
Tubettaminen on videoiden tekoa ja julkaisua Youtube-kanavalle. Tupetus taas tuo mieleen lähinnä puukon tuppeen laittamisen.
-Heli
- Anonyymi
Miten aloittaa tubaamisen ja miten saada seuraajia ja jos netti on huono eikä ole varaa parempaa niin pystyykö tubaamaan
Hidas nettiyhteys rajoittaa vain livestriimausta. Yleisemmin video kuvataan ja editoidaan etukäteen, minkä jälkeen valmis video ladataan YouTubeen. Tässä kohtaa netin hitaus näkyy vain videotiedoston pitkänä latausaikana palvelimelle, mutta julkaisun jälkeen video näkyy katsojille yhtä hyvin kuin kaikki muutkin videot.
-VelogiTarvitset kameran (kännykässä oleva käy oikein mainiosti). Sitten pohdit videoaiheita joista voisit aloittaa. Kannattaa kuvata aiheista jotka kiinnostavat sinua. Väkisin ei kannata vääntää koska se valitettavasti näkyy videoilla. Joku editointi ohjelma kannattaa hommaa. Tsemppiä alkuun!
-Krista
- Anonyymi
Pelottaako EU:n uusi tekijänoikeusdirektiivi?
Ei varsinaisesti pelota, mutta pistää kyllä miettimään asioita. Itse olen pyrkinyt huolehtimaan tekijänoikeuksien noudattamisesta mahdollisimman hyvin, joten toivotaan, että se riittää myös tulevaisuudessa.
-PetteriHyvää on se, jos saadaan selkeyttä Suomessakin materiaalien parodiakäyttöä koskeviin säädöksiin.
Huolestuttavaa sen sijaan on se, että kun alusta on vastuussa siitä, ettei sinne ladattu materiaali loukkaa tekijänoikeuksia, saattaa tämä kiristää seulontaa. Tällöin oletettavaa on, että tietyt verifioidut partnerit, kuten vaikkapa mediatalot ja levy-yhtiöt saavat julkaista sisältöä helpommin ja pienet kanavat saattavat joutua odottamaan sisällön tarkistuksia. Näinhän on jo käynyt esimerkiksi monile perhekanaville, joilta kommentit on poistettu videoista varmuuden vuoksi vaikka kanavan keskusteluissa ei olisikaan ollut mitään mikä siihen antaisi syytä. Tällainen vaikuttaa suoraan tubettajan ansaintaan.
-Heli
- Anonyymi
Kauanko videon tekemisessä kestää yleensä?
Itselläni kuvaamiseen käytettävä aika riippuu kovasti aiheesta, mutta useampi tunti joka tapauksessa. Editointivaihe on työläin - nyrkkisääntö on ollut tunti editointia per valmis minuutti videota. Kuvakkeen teko, kuvaustekstit jne muotoilu siihen päälle niin 1-2 työpäivää siihen menee.
-Velogi10-15h menee aihepitoisen videon tekemiseen! Lopulliseen aikaan vaikuttaa kovasti myös se, kuinka paljon videossa on käytetty erillistä kuvituskuvaa tai -videota. Aikaa menee myös videon julkaisemiseen ja siihen, että sille kirjoittaa hyvän kuvauksen ja miettii aiheeseen sopivat hakusanat.
-Petteri
- Anonyymi
Olen jo parillekkin kanavalle laittanut vuosien mittaan kymmenkunta videota. Kiinnostaisikin tietää, onko jotain tapaa millä saisi "nostettua"/"kasvatettua" suosiota ja näkyvyyttä?
Pitkäjänteinen työ. Itsellä ensimmäiset pari vuotta meni niin, että latasin videon kanavalle silloin tällöin ja tilaajamäärä oli muutamissa kymmenissä. Sitten kun hommaa alkoi tehdä säännöllisesti, niin katsojat huomaavat, että tännehän tulee säännöllisesti materiaalia ja myös YouTube "palkitsee" säännöllisestä julkaisurytmistä. Yhteistyövideot ovat myös mainio tapa tuoda omaa kanavaa tunnetummaksi.
-KarriVideoiden ja kanavan näkyvyyden lisäämiseen ei ole mitään yksinkertaista tai helppoa keinoa. YouTubessa on tänä päivänä varsin kova kilpailu ja videoiden joukosta saattaa olla vaikea erottua. Jokaisen näkyvyyttä saaneen tubettajan polku on myös ollut hyvin erilainen: jollain yksittäinen video on saattanut nousta yllättäen suureen suosioon ja joku toinen on tehnyt vuosia pitkäjänteistä työtä.
Tässä joitain vinkkejä, joilla oman kanavan näkyvyyden lisääntymisen todennäköisyyttä voi lisätä:
1. Kannattaa panostaa videon laatuun. Teknisesti ja sisällöllisesti hyvin tehty video erottuu joukousta. Erityisesti videon valaistukseen, äänen laatuun ja esteettisesti miellyttävään kokonaisuuteen kannattaa panostaa.
2. Kannattaa panostaa videon otsikkoon ja kansikuvaan. Jos otsikko ja kansikuva ovat koukuttavia, ihminen todennäköisemmin huomaa sen videovirrasta ja klikkaa sen auki. Suurin osa uusista katsojista tulee sitä kautta, että tube suosittelee videotasi satunnaiselle tuben käyttäjälle - silloin juuri otsikko, kansikuva ja videon aihe on se, joka koukuttaa uudet katsojat. Kannattaa kuitenkin myös välttää "klikkiotsikoita", joissa otsikko ei vastaa sisältöä.
3. Videon metatiedot kannattaa olla kunnossa. Toisin sanoen, kannattaa kirjoittaa kuvaileva videon kuvausteksti ja lisätä hakusanoja niille varattuun ruutuun. Näiden tietojen perusteella tube myös suosittelee videoitasi käyttäjille, jotka katsovat samankaltaisia videoita.
4. Mitä selvemmin rajaa ja brändää oman kanavan sisällön (esim. pelivideot, kissavideot, tietovideot), sitä todennäköisemmin katsojat löytävät sen ja katsovat sitä myös pitkässä juoksussa.
5. Mikä on juuri se sinun oma juttu, joka erottaa sinut kaikista muista tubettajista? Puuttuuko suomitubesta joku sisältö, jota juuri sinä voisit tuottaa? Tätä kannattaa miettiä ja sitä kannattaa omassa sisällössä korostaa. "Se juttu" voi olla vaikkapa mitä: saatat olla Suomen ainoa poliittikkavideoiden tekijä tai persoonaltasi poikkeuksellisen räiskyvä.
6. Kannattaa verkostoitua. Kun tutustut toisiin tubettajiin, saatat esimerkiksi tehdä heidän kanssaan yhteistyövideoita. Yhteistyövideoiden kautta eri kanavien katsojat löytävät toisensa.
7. Kannattaa pitää videoita esillä sosiaalisessa mediassa ja muissa väylissä. Sen lisäksi, että jaat videoita omassa somessasi, voit miettiä, löytyisikö muita sisältöösi sopivia kohdennettuja kanavia. Jos teet esimerkiksi vlogin häistäsi, sen voisi jakaa jossain Facebookin hääaiheisessa kanavassa.
8. Pitkäjänteinen ja säännöllinen julkaisu on kaiken a ja o. Kannattaa valita tietty päivä ja aika, jolloin videon julkaiset ja julkaista säännöllisesti tuohon aikaan. Kannattaa myös antaa asialle aikaa: mitä kauemmin ja enemmän tuotat kanavallesi sisältöä, sitä suuremmat mahdollisuudet ihmisillä on myös löytää se.
Lopuksi kannattaa löytää motivaatio videoiden tekemiseen muualta kuin siitä, että saat mahdollisesti suosiota tai näkyvyyttä. Jos nautit videoiden tekemisestä itsessään, saat itse tekemisestä paljon enemmän irti. Suurin osa kanavista ei myöskään koskaan nouse suureen suosioon, mutta kun löydät sen oman yleisösi, se tuo lisää motivaatiota tekemiseen. Lisäksi ihmiset nauttivat katsoa sellaisia videoita, joissa videon tekijä selvästi itse nauttii tekemisestä. Sisäinen motivaatio pitää yllä jaksamista pitkällä tähtäimellä :)
-VilleJos haluat näitä vanhoja videoita nostattaa niin tässä muutama vinkki:
- Tee uudet thumbnailit eli pikkukuvat
- Nimikoi videot uudestaan
-Krista
- Anonyymi
Miten tullaan kuuluisaksi tubessa? :3
Jos kuuluisuus on tärkein motiivi, niin tubevideoiden tekoa ei kannata edes aloittaa. Kun sitä kuuluisuutta ei heti tulekaan, niin kiinnostus lopahtaa. Alussa on syytä keskittyä vain tekemään tasokasta ja katsojia kiinostavaa sisältöä. Samalla kehityt itsekin videon tekijänä. Kuuluisuus voi tulla sitten sen seurauksena, että moni kokee sisältösi viihdyttävänä tai informatiivisena.
-Velogi
- Anonyymi
Minkä verran tuolla hommalla tienaa kuukaudessa?
Minkälainen tubetus on helpointa ja parhaiten rahaa tuottavaa?
Onko varmat tulot, eli jääkö ne vanhat videot tuottamaan rahaa vuosikausiksi vai joutuuko vidoita tekemään koko ajan lisää?
Minkälaisella verokortilla tuota hommaa tehdään, eli pitääkö perustaa toiminimi ja tubetuksesta saatavat tulot verotetaan pääomatuloista, vai meneekö verot jostain sivutuloista?
Pystyykö tuota tekemään työajalla, ja miten työnantajat suhtautuu tubettamiseen?
Voiko tubettaa vaikka suoraan livelähetyksenä omalta työpaikalta, vaikka esitellen kahvihuoneessa istuvat työtoverit, pomo ja sen uusi auto yms...?Tubettajan tienestit koostuvat useista eri tulovirroista; sponsoroiduista videoista, live-esiintymisistä, kampanjoista muilla some alustoilla, oheistuotemyynnistä jne. Yleisin eli YouTube mainostulot on myös epävarmin ja vaatii miljoonia näyttökertoja toimiakseen ainoana tulonlähteenä. Se mikä toimintamalli näistä on tuottoisinta, riippuu kanavasta ja sen yleisöstä. Esim se kuinka kauan mainostuloja jokin video tuottaa, riippuu siitä kuinka ikivihreä sen aihe on. Ns. varmaa tuloa ei näissä ympyröissä oikein ole.
Pienessä mittakaavassa riittää kun ulkomaan ansiotulot (esim YouTube mainostulot) ilmoittaa lopulliseen verotukseen, Kotimaan yhteistyökumppaneilta saadut tulot menevät yleensä henkilökohtaisella verokortilla. Sivutuloprosentti ei ole enää nykyään käytössä.
Tulojen kasvaessa moni perustaa yrityksen, jolloin myös tubettamisen kulut pystyy paremmin vähentämään.
Omasta työstä ja työpaikasta tubettaminen samoin kuin siihen käytettävä aika on täysin työntekijän ja työnantajan välillä sovittava asia.
-Velogi
- Anonyymi
Millainen on Youtuben mainostuspolitiikka?
Tubettaja voi kaupallistaa kanavansa, kun sillä on yli 1000 tilaajaa ja viimeisen 12 kk aikana yli 4000 h katseluaikaa. Tätä seurataan siis liukuvasti. Jokaisen videon voi erikseen kaupallistaa tai olla kaupallistamatta. YouTuben algoritmi optimoi mitä mainoksia ja kenelle kulloinkin näytetään.
YouTube tekee sopimukset mainostajien kanssa ja tilittää osan mainostuloista niille tubettajille, joiden videoilla kyseisiä mainoksia katsotaan ja klikataan. Mainostulot tilitetään kerran kuussa olettaen, että maksukynnys ylittyy.
-VelogiYouTubella on myös pelisäännöt, minkälaista sisältöä saa kaupallistaa. Sisällön tulee olla itse tuotettua ja sen tulee olla sisällöllisesti mainostajille sopivaa. Mainostettavan videon sisällössä ei esimerkiksi saa käsitellä arkaluontoisia aiheita, edistää laittomia huumeita, käyttää sopimatonta kieltä tai yllyttää väkivaltaan. Asiasta voi lukea lisää YouTuben ohjeista: https://support.google.com/youtube/answer/2490020?hl=fi ja https://support.google.com/youtube/answer/6162278
Käytännössä YouTubella on sisältöalgoritmi, joka tunnistaa videoista automaattisesti "sääntörikkeitä" ja poistaa mainokset itsestään. Jos ja kun automaattinen algoritmi tekee videon tekijän mielestä väärän päätöksen, videolle voi pyytää manuaalista tarkistusta. Manuaalisessa tarkastuksessa mainokset voi saada takaisin. Itselläni on useista videoista poistunut automaattisesti mainokset, kun olen käsitellyt esimerkiksi historiassa tapahtuneita murhia tai jännittäviä salaliittoteorioita. Useimmiten olen kuitenkin saanut mainokset takaisin manuaalisen tarkastuksen jälkeen.
-Ville
- Anonyymi
voiko tunettamiseen kuolla
Tubettamiseen sinänsä ei voi kuolla. Videoiden sisällöt voivat kuitenkin joillain tubettajilla olla vaarallisia: on esimerkiksi paljon extreme-tubettajia, joiden on syytä kiinnittää turvallisuuteen erityisesti huolta. Videoita kuvatessa onkin aina syytä pitää järki mukana. Viime vuonna tapahtui esimerkiksi ikävä onnettomuus, kun kolme tubettajaa menehtyi pudottuaan Shannon Falls-vesiputoukseen Kanadassa.
Tubettamiseen voi myöskin liittyä stressiä. Esimerkiksi videoiden julkaisupaine tai katsojien palaute saattaa aiheuttaa henkistä kuormitusta. Myös tubettajan on siis syytä pitää jaksamisestaan huolta, esimerkiksi tasapainottavilla harrastuksilla ja hyvällä sosiaalisella verkostolla.
-Ville
- Anonyymi
Mietityttää hinnat
- Anonyymi
Miten usein sivuilla pitää käydä
Ilmeisesti tässä tarkoitetaan oman kanavan "sivua" eli Youtube Studiota. Riippuu hyvin pitkälti katsojien aktiivisuudesta. Jos kommentteja tulee usein, niin niihin on tietysti hyvä vastailla sopivassa tahdissa. Silloin katsojallekin tulee sellainen fiilis, että hänet on huomioitu. Kommenteista saa tietysti mobiiliapissa ilmoitukset, että silloin voi käydä vastailemassa, kun niitä kommentteja tulee.
-KarriJos kysymyksellä tarkoitetaan sisällön tuottamista, sitä olisi syytä tehdä säännöllisesti. Video viikossa on hyvä tavoitetaso, mutta parempi tehdä laadukkaista videoita harvemmin, kuin julkaista usein hätäisesti tehtyjä videoita. Pääasia on, että kanava ei passivoidu pitkäksi aikaa, koska silloin se unohtuu myös katsojien mielestä.
-Velogi
- Anonyymi
Miten suhtaudutte siihen, että tubettaessa joutuu pakostakin luopumaan jossain määrin yksityisyydestään?
Asia, joka on pakko hyväksyä! Joka tapauksessa jokainen saa itse valita, mitä tietojaan itsestään kertoo. Myös katsojilta toivotaan pelisilmää siihen, että tubettajalla on oikeus myös yksityisyyteen valitsemissaan asioissa. Itse en ole kokenut tätä, ainakaan vielä, ongelmaksi.
-Petteri
- Anonyymi
Miten jaksatte ilkeitä ihmisiä, jotka saavat nautintoa veemäisten kommenttien kirjoittamisesta? Säälittekö tuollaisia katkeria ihmisiä vai menevätkö ilkeät kommentit ihon alle? Onko tubettaminen muuttanut mielipiteitänne suomalaisista ihmisistä ja heidän käytöstavoistaan?
Suurin osa kommenteista ovat positiivisia tai rakentavalla tavalla negatiivisia. Sen huomaa aika helposti, onko kyseessä vain tahallinen kiusanteko tai trollaaminen. Itselläni ei mene turhat haukkumiset ihon alle, mutta jos joku kommentoi asiasta, joka pitää oikeasti paikkansa ja on relevantti siinä tilanteessa, niin tottakai se pistää miettimään. Toisaalta tämä on hyvä asia, koska se luo kehitystä. Mielipide suomalaisista ja heidän käytöstavoistaan ei ole tubettamisen myötä muuttunut.
-PetteriMyös oma huomioni on, että suurin osa kommenteista on positiivisia ja rakentavia. Valitettavasti ilkeitäkin kommentteja välillä tulee ja kyllähän se tietyssä mielentilassa alkaa harmittamaan. Itseäni ainakin auttaa, kun ajattelee, että kommentoija ei oikeasti tunne sinua ja todennäköisesti purkaa jollain tavalla pahaa oloaan. Itse yritän luoda YouTubeen parempaa henkeä puhumalla aina itse positiiviseen sävyyn ja rohkaisemalla ihmisiä kommenttikentässä rakentavaan keskusteluun.
Tubettaminen ei ole muuttanut mielipidettäni suomalaisista ihmisistä, eikä sen pitäisikään. Ensinnäkin tubeen kommentoi vain hyvin pieni osa suomalaisista eikä tästä "otoksesta" voi tehdä mitään luotettavia johtopäätöksiä suomalaisista. Toiseksi me emme koskaan näe ihmistä kommentin takana. Kommentin taustalla on aina ihminen, jonka ainutlaatuiseen elämäntilanteeseen me ei päästä käsiksi. Parempi siis olla tuomitsematta tai tekemättä liikaa johtopäätöksiä, vaikka kommentti olisi itsessään ilkeä.
Lopuksi on vielä syytä huomauttaa, että henkilöön käyviä ilkeitä kommentteja ei tarvitse kestää. Tubettajalla on täysi valta moderoida omaa kommenttikenttäänsä ja vaikka blokata käyttäjiä. Henkilöön käyvät ja negatiiviset kommentit kannattaa poistaa. On myös syytä huomata, että ilkeät ja uhkailevat viestit saattavat joissain tapauksissa ylittää rikoksen tunnusmerkit. Joissain tapauksissa rikosilmoitus voi siis tulla kysymykseen.
-Ville
- Anonyymi
Tosi moni tuntuu tubettavan jostain meikkaamisesta tai syömisestä. Eiks kannattais keksiä jotain omaa?
Hyvä pointti. Meikkaaminen ja syöminen ovat aika suosittuja teemoja, mikä tarkoittaa mm. sitä, että jos aloittaa uuden kanavan näistä aiheista, niin erottautuminen voi olla hankalaa. Toisaalta tämä tarkoittaa myös sitä, että kyseisellä teemalla on olemassa kohdeyleisöä, johon voi hyvillä, erottautuvilla videoilla päästä käsiksi.
Jos aloittaa vaikka meikkausaiheisen kanavan, kannattaa miettiä, mitä uutta näkökulmaa voisi kyseiseen teemaan tuoda. Yksi esimerkki voisi olla, että keskittyy vaikka johonkin tietyntyyliseen meikkaamiseen.
Yhteenveto: kun valitsee aihetta uudelle kanavalle, kannattaa miettiä ainakin nämä asiat:
1) Onko aiheelle olemassa jo katsojia? Tämän voi selvittää mm. hakemalla kyseisiä videoita tubesta ja katsomalla mitä löytyy. Jos aiheesta ei löydy mitään, kannattaa miettiä kiinnostaako tämä aihe olleenkaan.
2) Kiinnostaako aihe sinua? Ei kannata väkisin lähteä tekemään, vaikka aihe olisi kiinnostava jos ei itseä nappaa
3) Jos aihe on (erittäin) suosittu, niin miten voisit erottautua massasta?
Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kun aloin tehdä Suomi-aiheista sisältöä englanniksi, huomasin, että aiheesta oltiin kiinnostuttu, mutta tarjontaa ei juuri ollut. Tämä helpotti kanavani kasvua alkuvaiheessa, varsinkin kun selvitin kiinnostavimmat ala-aiheet Suomi-teemasta.
-Aleksi
Moi!
Asiantuntijat ovat nyt aloittaneet kysymyksiin vastaamisen. Kysymisaikaa on klo 16 asti, joten kysy rohkeasti!- Anonyymi
Tietääköhän nuoret tubettajat, että niiden jutut voi säilyä netissä ns. ikuisesti?
Tämä on hyvin pitkälle kiinni siitä, onko asiasta puhuttu kotona tai koulussa. Tosin aiheesta on puhuttu viime vuosina erittäin paljon, joten uskoisin, että tietoisuus on ainakin parantunut!
-PetteriMonet aikuiset ei tunnu tätä tajuavan.
-Heli
- Anonyymi
Olisko vinkkejä ihan käytännönasioihin? Valaistuksen tai äänen suhteen jne.
Lisävalaistuksen ja -mikrofonien tarve riippuu kovasti siitä minkä tyylistä videota on tekemässä ja millaisella kamerakalustolla. Kannattaa hyödyntää mahdolisuuksien mukaan päivänvaloa ja mahdollinen lisävalaistus on syytä olla värilämpötilaltaan samaa luokkaa (n. 5500K). Äänen kanssa suurimmat ongelmat tulevat yleensä ulkona kuvatessa tuulen kohistessa mikrofoniin. Tähän on erilaisia tuulisuojarakaisuja. Lisävinkkejä videon tekoon löytyy Videoneuvoksen kanavalta.
- Anonyymi
Joillain tubettajilla on miljoonia seuraajia ja sit ne menettää ne ihan tost vain jonkun tyhmän pikkujutun takia. Eiks sellainen voi käydä mielenterveyden päälle? Tai ainakin itsetunnon?
Varmasti tämä on raskas kokemus, mutta rehellisellä ja avoimella ulostulolla monet töppäykset voi korjata. Ihmiset tekevät virheitä.
-PetteriVälillä tuntuu kohtuuttomalta ja riskaabelilta se, kun myös alustan muutokset, joihin itse ei voi vaikuttaa, voivat vaikuttaa isosti oman kanavan mahdollisuuksiin. Esimerkiksi perhetubettajat kärsivät hiljattain Youtuben tehdessä päätöksen poistaa kommentit heidän videoiltaan. Ehkä vaikuttajien kannattaakin hieman hajauttaa tekemistään tämän "alustariskin" pienentämiseksi.
-Heli
Onko teillä vinkkejä kuinka lähteä liikkeelle videoiden editoimisen suhteen?
Kannattaa kokeilla erilaisia editointiohjelmia, sillä toinen ohjelma sopii toiselle paremmin ja toinen toiselle. Monesta on olemassa ilmaisia kokeiluversioita, niin silloin ei joudu heti sijoittamaan rahaa. Monesti myös voi aloitella ns. kevyemmällä editorilla ja sitten kun taidot lisääntyvät, siirtyä monipuolisempaan ohjelmistoon.
Monet aloittavat esimerkiksi mac-puolella iMoviella tai Windows-puolella Adobe Premiere Elements ohjelmalla. Monet pidempään tehneet käyttävät mm. seuraavia ohjelmia. Premiere Pro, Final Cut Pro x, Sony Vegas, DaVinci Resolve.
-Karri
Moi!
Tubettamisen lisäksi, teettekö aktiivisesti sisältöä myös muihin kanaviin? Jo kyllä, niin saatteko järkevästi hyödynnettyä samaa materiaalia kaikkiin kanaviin vai koituuko tästä paljon lisätyötä?Petteri: Itse teen Youtuben lisäksi podcastia ja tulevaisuudessa olisi tarkoitus myös ruveta bloggaamaan videoiden tekemisestä. Samaa materiaalia saa kyllä hyödynnettyä, mutta mielestäni jokaiseen kanavaan pitää tuottaa hyvää ja ainutlaatuista sisältöä. Ihmiset kyllä huomaavat, jos sisältöä kierrätetään suoraan!
Velogi: Samaa materiaalia pystyy kyllä osin hyödyntämään, mutta se tulee kuitenkin muokata sopivaksi kunkin alustan tyyliin. Eli ei se ihan ilman lisätyötä onnistu.
Krista: Olen aktiivinen Instagramissa. Ja kyllä Tube sekä Insta tukevat toisiaan. Lisäksi bloggaan toisinaan, jolloin blogipostaus tukee videota. Podcastin tekeminen kiinnostaa.
Ketä tubettajia te itse seuraatte aktiivisesti? :)
Ville: Seuraan itse eniten erityisesti englanninkielisiä tieto-/tiedekanavia. Suosikkeihini lukeutuu muun muassa Vsauce, SciShow Psych, Crash Course, Thoughty2, Matthew Santoro, Physics Girl, Alltime10s ja AsapSCIENCE. Myös mielenkiintoisia suomalaisia tietokanavia seuraan: esimerkiksi Petteri Mikkonen, Samun tiedekanava ja Antroblogi. Tykkään myös Pastorificin ja Roni Backin sisällöstä. Muutoin seuraan suomalaisia kanavia melko satunnaisesti, mutta yritän pysyä säännöllisesti perillä siitä, mitä suomitubessa tapahtuu.
Heli: Mun tämän hetken suosikkeja ovat Jalmari Siili, Paulin Pelivideot, A Kind of Adventurous life, Timo Wilderness ja She Lives Her Dream. Lisäksi katson paljon musiikkivideoita ja lauluvalmentajien oppitunteja sekä reaktiovideoita.
Krista: Seuraan laidasta laitaan sekä suomalaisia, pohjoismaalaisia että muita ulkomaalaisia.
Pääosin seuraa sellaisia joiden videosisältö tai ajatusmaailma on samaa tai edes läheltä omaani. Suomalaisista seuraan mm. Anniina Jalkanen, Annika, Kalenterikarju, Janita K. Ulkomaalaisista mm. Rachel Aust, Jonna Jinton.
Petteri: Koska oma videoharrastus vie niin paljon aikaa, niin aktiivisesti tulee seurattua lähinnä erilaisia tuben ja ylipäätänsä someen liittyviä asiavideoita. Hyviä kanavia ovat esimerkiksi Videoneuvos, Roberto Blake, Think Media, Peter Mckinnon, Matti Haapoja.
Velogi: Videoiden tekoon liittyen seuraan Creator Insider, Tim Schmoyer (Video Creators), Nick Nimmin, Drone Valley, Derral Eves, ja pyöräilykanavia Global Cycling Network, BKXC ja GCN Tech. Kotimaisista satunnaisesti Beyond the press, Vinkare, Tapio on the move ja Ville Mäkipelto
- Anonyymi
Millaisella välineistöllä kannattaa aloittaa, ja millaisilla kamoilla te nykyään kuvaatte?
Jo puhelimen kameralla voi päästä hyvään alkuun. Suurimmat tekijät, jotka parantavat videoiden laatua ovat kunnollinen valaistus ja kunnollinen ääni. Esimerkiksi edullisilla kuvausvaloilla ja nappimikillä saa jo näitä asioita paljon parannettua. Itse kuvaan tällä hetkellä Panasonic GH4 kameralla ja äänet tallennan Rode Videomic pro plus mikrofonilla.
-KarriKännykän kamera on hyvä alkuun.
Oma kamerani on pieni järjestelmäkamera Nikon 1 J5. Parasta tässä kamerassa on kääntyvä näyttö ja pieni koko. Miinusta saa se ettei tähän kameraan saa ulkoista mikkiä ja kamera kuumenee äkkiä.
-Krista
- Anonyymi
Onko videoille koskaan vaikea keksiä uusia aiheita vai tuleeko ideoita helposti?
Minulla on tapana kirjata ideoita ylös heti kun mieleen jotain pilkahtaa. Käytännössä pidän idealistaa Google Keep -sovelluksessa. Ehkä suurempi ongelma on ollut löytää aikaa sille tekemiselle.
-HeliTähän käytän itse ns. bucket (ämpäri)-järjestelmää. Se toimii käytännössä siten, että mietit pääteemallesi erilaisia alateemoja. Itse teen siis Suomeen ja suomalaiseen kulttuuriin liittyviä videoita ja olen tehnyt mm. seuraavaa jaottelua:
- deittailu Suomessa
- tärkeitä faktoja mitä tietää Suomesta
- suomalainen koulutusjärjestelmä
- suomalaiset ihmiset
- opiskelu Suomessa
- suomalainen ruoka
- tärkeät tapahtumat Suomessa
- työskentely Suomessa
jne.
Huomaathan, että yllä olevat ovat siis alakategorioita, joihin voi keksiä useamman videon. Eli mieti mitä ämpäreitä voit keksiä omaan teemaasi ja mitä sisältöä voit kyseiseen ämpäriin täyttää.
Ideoita tulee mm.
- yhtäkkiä juolahtamalla mieleen
- näen toisen kanavan tekevän samantyylisen videon
- kysymällä katsojilta suoraan
-Aleksi
- Anonyymi
Kuinka helppoa/yleistä tubettamisella on tienata elantonsa niin ettei tartteis käydä muissa töissä?
Valitettavasti tubella tienaaminen ei Suomessa ole kovinkaan helppoa. Riippuu tietysti siitä, kuinka vähällä on valmis tulemaan toimeen. Youtube maksaa 1000 näyttökerrasta n. 1 €, joten tuhannen euron tienesteihin vaaditaan n. miljoona näyttökertaa. Onneksi tämä ei ole ainoa vaihtoehto, vaan tienestejä voi hankkia esimerkiksi erilaisten kaupallisten yhteistöiden avulla.
-PetteriItse olen vuoden alusta ollut täysipäiväinen videotyöläinen, ja kyllä tässä joutuu töitä tekemään ihan hartiavoimin. Tietysti mitä isompi kanava, sen helpompi saada yhteistöitä, mutta pienempikin kanava pystyy jossakin määrin tekemään kaupallista sisältöä.
-KarriTubettajalla on ainakin neljä potentiaalista tulon lähdettä.
1. Google näyttää videoiden yhteydessä mainoksia, joilla tienaa noin 0,5-3€ per tuhat näyttökertaa. Summa riippuu esimerkiksi videon katseluajasta ja mainosten määrästä / toimivuudesta. Jotta näillä mainoksilla voisi tienata bruttona esimerkiksi noin 1000€ kuukaudessa, se vaatisi, että videoilla olisi noin 500.000-1.000.000 näyttökertaa kuukaudessa.
2. Tubettajat ja somevaikuttajat voivat tehdä yhteistyövideoita yrityisten ja brändien kanssa. Näiden saaminen edellyttää hyviä myynti ja markkinointitaitoja. Suomen suosituimmilla tubettajilla nämä ovat yleensä suurin tulonlähde.
3. Suositut tubettajat voivat tehdä live-esiintymisiä, joista saa tienestiä keikkailevan muusikon tavoin. Myös näiden saaminen vaatii kohtuullisen suurta suosiota.
4. Moni tubettaja myy fanituotteita.
Käytännössä tubella ei ole helppoa tienata elantoa. Suomessa on varmaankin joitain kymmeniä tubettajia, jotka tienaavat näillä keinoilla elantonsa. Käytännössä se vaatii tietyn määrän näkyvyyttä ja ahkeraa yrittäjyyttä, joka ei ole sinänsä helppoa, mutta voi kyllä olla todella palkitsevaa ja mukavaa!
-Ville
- Anonyymi
Kuinka paljon tubettajat verkostoituvat ja tekevät yhteistyötä keskenään? Oletteko saaneet tubettamisen kautta uusia ystäviä?
Kyllä suomalaiset tubettajat verkostoituvat ahkerasti. Itse olen tehnyt muiden tubettajien kanssa yhteistyövideoita. Lisäksi sama harrastus yhdistää ja uusia ystäviäkin on löytynyt :)
-PetteriOlen saanut etenkin Suomen tubettajat ry:n kautta tosi paljon verkostoa ja päässyt tekemään asioita, joita en varmasti yksinäni olisi saanut aikaan. Esimerkiksi viime kesänä tubetin ja tein musavideon Stockmannin näyteikkunassa 😱
-HeliTubettaminen on itsessään melko yksinäistä puuhaa, varsinkin jos suunnittelee, kuvaa ja editoi vlogit omasta olohuoneestaan (kuten minä)! Verkostoituminen ja yhdessä puuhaaminen on tälle tosi hyvää vastapainoa. Siinä täytyy kuitenkin olla itse aktiivinen - kukaan ei tule sisältä hakemaan :) Kannattaa siis rohkeasti ottaa yhteyttä vaikka somessa samanhenkisiin tubettajiin ja ehdottaa tapaamista. Suomen tubettajat ry järjestää myös tosi paljon yhteisiä juttuja tubettajille, joissa voi tutustua uusiin ihmisiin. Tubecon-tapahtumassa olen myös tutustunut moniin tubettajiin ja seuraajiin. Kaiken kaikkiaan olen kyllä saanut tuben kautta paljon uusia tuttavuuksia elämääni, kun olen tutustunut kollegatubettajiin ja joihinkin katsojiini.
Suomessa on myös MCN-verkostoja (multi-channel network), jotka ovat vähän niin kuin tubettajien levy- tai managerointiyhtiöitä. Näitä ovat ainakin Troot, Splay ja United Screens. Näissä tubettajaverkostoissa tubettajat tekevät paljonkin yhteistyötä. Verkostot myös neuvottelevat ja järjestävät tubettajilleen muun muassa kaupallisia yhteistyömahdollisuuksia ja live-esiintymisiä.
-VilleOlen tavannut muita tubettajia ja tehnyt myös hauskoja yhteistyövideoita. On aina mukavaa löytää ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet samoista aiheista. Eräs yhteistyö on tehty myös kansainvälisesti eli tein erään ruotsalaisen tubettajan kanssa videon että hän kuvasi omassa päässä ja minä omassa ja lähetimme videot toisillemme ediointia varten.
-Aleksi
- Anonyymi
Mikä on inhottavin kommentti, jonka olette saaneet? Entä mukavin?
Ikävin oli jotain tyyliin "Ikävä katella noin läskiä."
Mukavimpia ovat olleet sellaiset, joissa joku on kertonut saaneensa videosta oivalluksia.
-HeliEn nyt juuri muista yksittäisiä kommentteja, mutta kaikista mukavimpia ovat ne kommentit, joissa ihmiset jakavat pidemmin omia kokemuksiaan tai ajatuksiaan. Minun aihevideoihin tulee usein ihmisiltä tosi mielenkiintosia kommentteja. Parasta on, kun kommentin kautta löytää itse jonkun uuden näkökulman aiheeseen! Rakastan sitä, jos videoni herättää ihmisissä uusia ajatuksia ja he alkavat itse kriittisesti pohtimaan videon aiheita.
Ilkeimpiä kommentteja ovat sellaiset, joissa on ollut henkilöön käyvää haukkumista. Jos niissä käytetään solvaavaa kieltä, poistan ne yleensä kommenteista kokonaan. Useimmiten mun kohdalla ilkeät kommentit liittyy mun puheääneen. Asiallinen kritiikki toki otetaan ilolla vastaan.
-Ville
- Anonyymi
Tuleeko koskaan sellainen olo että näyttää suohirviöltä eikä oman naaman kuvaaminen videolle innosta?
Karri: Aina välillä. ;) Oikeasti silloin kun alkoi tekemään videoita, niin oman äänen kuunteleminen oli aluksi kiusallista. Nyt siihen on jo tottunut.
Petteri: Mitä vikaa on suohirviöissä?
Ville: Mulla on useimmiten sellainen olo, että oman naaman kuvaaminen ei innosta :) Varsinkin aluksi kynnys laittaa oma naama ja ääni tubeen oli aika korkea. Halu tehdä videoita tietyistä aiheista oli kuitenkin sen verran kova, että ylitin nämä fiilikset. Edelleenkin mua motivoi eniten tiettyjen sisältöjen ja ajatusten jakaminen, ei oman naaman jakaminen sinänsä.
Heli: Ajattelen niin, että tubessa on hienoa juuri erilaisuus. Siksi on tärkeää, että suohirviönäkin saa olla oma itsensä. Ehkä sitten toisetkin uskaltavat.
- Anonyymi
Onko kukaan teistä mokannut videolla jotenkin? Niin ku et olis sit pitänyt seuraavassa videossa pyytää anteeksi sitä tai jotain. Onko jotain vinkkejä siihen, miten sellainen kannattais tehdä? Ite en siis oo mokannut, mutta joskus kun pyydetään anteeksi, niin ei tavallaan oikeesti pyydetäkään... :(
Itsellä suurimmat mokat liittyy siihen, että olen tehnyt joitain asiavirheitä tietovideoissani. En ole näitä sinänsä anteeksi pyydellyt, mutta kommenttikentässä saatan tehdä videoon korjauksia ja kiitän ihmisiä, jotka ovat huomanneet videoistani virheet. Mielestäni on mahtava asia, että ihmiset katselevat videoitani kriittisesti ja opin itsekin ihmisten kommenteista uutta!
Yleisesti ottaen minulla on tapana etukäteen harkita aika tarkkaan, miten käsittelen sellaisia aiheita, joissa voisi potentiaalisesti mokata. Erityisesti arkojen aiheiden kohdalla on tärkeää, että käsittelee niitä kaikkia kunnioittavasti ja mahdollisimman ymmärtävästi ja oikeudenmukaisesti. Kannattaa siis miettiä tarkkaan ennen kuin kuvaa ja julkaisee videon, että onko se mahdollisesti loukkaava tai ongelmallinen joidenkin ihmisten näkökulmasta. Tubettamisessa on mielestäni hyvä pitää mukana sellainen eettinen ulottuvuus, että puhuu aina ihmisistä kunnioittavasti.
On kuitenkin hyvä olla armollinen ja tunnustaa, että kaikki me tehdään virheitä ja mokataan. Jos moka tai virhe sattuu, sitä kannattaa vaan vilpittömästi ja kaartelematta pyytää vaikkapa seuraavalla videolla anteeksi. Joskus julkisissa anteeksipyynnöissä tehdään se virhe, että selitellään liikaa tai ehdollistetaan anteeksipyyntöä ("JOS joku koki tämän loukkaavana, niin anteeksi...") Kannattaa siis suoraan myöntää, että "toimin tässä väärin ja pyydän sitä anteeksi". Anteeksipyynnössä kannattaa osoittaa, että on kuullut kritiikin ja ottaa sen vastaan. Tämä siis siinä tapauksessa, että on todella tehnyt omasta toiminnasta johtuvan virheen.
-VilleEi kovin pahoja mokia ole tullut videoilla tehtyä, asiavirheitä lähinnä. Aika tarkkaan sitä tulee harkittua mitä sanoo tai tekee ja joitakin aiheita välttelee. Tosin sitten jos mokaa, niin on parempi pyytää reilusti anteeksi.
-Karri
- Anonyymi
Kuinka moni teistä haluais tehdä videoita Youtubeen työkseen? Vai onko se tärkeämpi/rakkaampi ihan vain harrastuksena?
Se mikä YouTubessa on hienoa, on että se mahdollistaa ns. passiivisen tulon tienaamisen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei tarvitse vaihtaa aikaansa rahaan (vrt. esim. perinteinen palkkatyö).
Esim. itse olen tehnyt niin, että olen luonut maksullisen verkkokurssin, josta olen myös tehnyt videoita ja aina välillä joku sattuu ostaamaan sen, koska näkee sen esim. videolta. Joskus kun herään aamulla niin olen saanut ilmoituksen, että kauppa tuli: tienasin rahaa nukkuessani.
Lisäksi YouTubessa on hienoa, se että yllä mainittua passiivista tuloa voi hyödyntää useiden lähteiden avulla. Esim. ns. kumppanuusmaininonnan avulla eli jos ohjaat videollasi katsojan ostamaan jotain niin yleensä saat pienen komission. Myös fanituotteiden myynti esim. Printmotorin kautta on helppoa ja mahdollistaa helpon lisätienestin.
Kaikki yllä mainittu vaatii toki työtä, mutta kun järjestelmän saa pyörimään, niin sieltä voi saada mukaavaa passiivista lisätienestiä. Jossain vaiheessahan tämä voi kasvaa niin suureksi, ettei välttämättä palkkatöissä tartte käydä, mutta se vaatii tietyisti reippaasti pohjatyötä.
-AleksiItse suhtaudun Tuben tekemiseen (ainakin omasta mielestäni) ammattimaisesti. Toki se on vielä tässä vaiheessa sivutoimista tuloa tai harrastus, mutta toivon, että tulevaisuudessa se voisi olla merkittävä osa työtäni.
-PetteriHyvä pohtia ajoissa alkaako harrastus "käymään työstä" jos raha ja toimeentulo alkaa näyttellä isoa osaa. Itse olen järjestänyt työasiat niin, että voin hallita ajankäyttöäni paremmin ja siten uhrata videoiden teolle enemmän aikaa.
-VelogiMulle tämä on harrastus ja se näkyy siinä, ettei kanavallani ole mitään fokusta eikä tavoitteita. Teen vain videoita niistä aiheista mitä kulloinkin elämässä sattuu muutoinkin olemaan ajankohtaisena.
Kuitenkin noin viidennes tuloistani tulee tubettamiseen liittyvistä jutuista kuten kouluttamisesta ja eri organisaatioiden tubekanavien ylläpidosta.
-Heli
- Anonyymi
Jos on eka tehnyt videoita vaikka autojen maalaamisesta, mutta haluais vaihtaa puutarhanhoitoon, niin kannattaako perustaa kokonaan uus kanava vai jatkaa samalla?
Riippuu tavoitteistasi. Jos teet videoita vain omaksi iloksesi, voit jakaa matskun yhdellä kanavalla.
Jos taas haluat palvella katsojia ja tiedät, että uudesta aiheestakin tulee säännöllisesti tehtyä sisältöä, kannattaa perustaa eri kanavat eri teemoille. Tällöin katsoja tietää, mitä kanavalta voi odottaa ja myös mahdolliset yhteistyökumppaneiden on helpompi hahmottaa, mistä kanavalla on kyse.
Joskus voi kokeilla uutta aihetta myös tekemällä kanavalle "videosarjakokeilun" ja kokoamalla sen omaksi soittolistakseen. Tällöin voisi olla hyvä, että tietyn teeman videot tulevat aina tiettynä päivänä.
-HeliItse tein alussa videoita omasta elämästäni, mutta tein n. 1,5 vuotta sitten täyskäännöksen erilaisten tietovideoiden pariin. Tässä vaiheessa tilaajamäärät olivat pieniä ja muutos onnistui kohtuullisen kivuttomasti. Nyt jos tekisin vastaavanlaisen muutoksen, niin homma ei varmasti toimisi. Eli oma kanava jokaiselle aiheelle on hyvä, eikä aihepiiriä kannata ainakaan kovin montaa kertaa vaihtaa.
-PetteriJos videoilla on täysin eri yleisö, on viisaampaa tehdä uusi kanava. Näin YouTuben algoritmi osaa suositella videoitasi oikealle yleisölle ja mainostajille.
-Velogi
- Anonyymi
Miten teidän kaverit tai sukulaiset on kommentoineet teidän tubetusta?
Petteri: Oma lähi- ja tuttavapiirini on suhtautunut tubettamiseen hyvin positiivisesti. Uskon, että äitini on ainoa henkilö, joka on katsonut kaikki videoni :)
Ville: Kun aloitin tubettamisen, mua jännitti kaikkein eniten, mitä mieltä vaimoni on mun videoista. Läheisten reaktioilla on yleensä kaikista eniten väliä! Onneksi vaimoni kuitenkin reagoi hommaan tosi positiivisesti ja lähti itsekin mukaan tekemään videoita. Muutenkin kaverit ja sukulaiset ovat suhtautuneet tosi positiivisesti ja antaneet kivaa palautetta. Toki on varmaan niin, että ihmiset puhuvat myös selän takana, mutta ne palautteet ei ole ainakaan omiin korviin kantautuneet :) Läheisten tuki ja keskusteluapu auttaa myös jaksamaan, jos videoihin tulee ikäviä kommentteja tai haluaa muuten vaan purkautua tubettamiseen liittyvistä stressitekijöistä.
Heli: Jos nyt vähän yleistää, niin nuoret ystävät ovat suhtautuneet kannustavan uteliaasti ja kyselevät kysymyksiä tyyliin: "Mistä sä tubetat?" ja "Tiedätkö sen ja sen tubettajan?"
Aikuiset on vähän nihkeämpiä ja saattaa tulla kysymään "Miks sä tubetat?" ja mukana on sellainen vähän "mikä oikein luulet olevasi" -äänenpaino. Ei nähdä sitä, että tubettaa voi ihan siksikin, että se kehittää omia ilmaisutaitoja.
Karri: Oma perhe suhtautuu aika neutraalisti tähän omaan tekemiseen. Ystävät eivät heti edes tienneet meikäläisen tubekanavasta ja sitten kun tietävät, niin yllättyivät siitä, että videoita edes joku katsoo. ;)
- Anonyymi
Ja sit vielä et hävettääkö koskaan katsoa omia juttuja? Tai kuulla omaa ääntään?
Petteri: Omaan ääneen ja kuvaan tottuu kyllä! On itseasiassa mielenkiintoista katsella omia vanhoja videoitaan :)
Karri: Kanavan ensimmäiset videot aihettavat yhä lievää myötähäpeää, mutta on niihinkin jo tottunut! 😃
Aleksi: Aina löytyy niitä cringeworthy-videoita, mutta vanhoissa pätkissä on myös se hyvä puoli, että näkee konkreettisesti, miten kehityistä on tapahtunut. Omaan ääneen tottuu aika nopeasti.
Heli: Omaan videoääneen tottuu muutaman videon jälkeen niin, että enää en kuule eroa.
Kyllä omat videot hävettää ja huomaa, miten surkea tässä tekemisessä onkaan. Mutta olen ajatellut niin, että tämä on samalla tavallaan oppimispäiväkirja.
Hei!
Kiitos hyvistä kysymyksistä! Aika kysymiselle on nyt päättynyt ja keskustelu suljetaan pian.
Terkuin,
Suomi24-tiimi
Ketjusta on poistettu 47 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1186229Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631593992Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen503325Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi4762812Purra hermostui A-studiossa
Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.2761823Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde341486- 871416
Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."
Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito151356Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1631327Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja141283