Kilpailu pitkistä sanoista ristikkoon

Anonyymi

Pisimmillään ristikkosanat ovat 35-kirjaimisia (aukeamaristikko).

Jos sana laitetaan menemään myös pystysuuntaan, voi sanan pituus on 56 kirjainta (35 21; pystysuuntaan sopii 22 kirjainta, jos ylös jätetään kahden rivin verran tilaa vihjeille).

Jos sana laitetaan U-muotoiseksi, maksimipituus on 21  34 21 = 76 kirjainta (vasemmalle täytyy jättää kahden ruudun verran tilan muille vihjeille).

Jos sana laitetaan kiertämään kehän, maksimipituus on 109 tai 110 kirjainta, sillä vasemmalle täytyy jättää kahden ruudun verran tilan muille vihjeille. Alkaen vaakasanalla 34 21 34 21=110 (aloitusrvillä vasemmalle jätetään vain yksi ruutu). Alkaen pystysanalla 21 34 21 33 (vasemmalle ja ylös jätetään kaikkialle kahden ruudun verran tilaa).

Kunnollisten 56, 76 ja 109/110 kirjaimisten sanojen luomisessa on varmasti riittävästi haastetta!

Jos sanoja ei laita ihan laidasta laitaan, ei tarvitse olla täsmälleen nuo kirjainmäärät. Esim. 40-kirjaiminen sana edellyttää vain hieman sanan lopun kääntämistä alaspäin. Sanan kääntämistä ei tarvitse aloittaa aivan rivin alusta, joten 50-kirjaimisen sanan voisi päättää oikeaan alareunaan. Variaatioita löytyy loputtomasti.

Voihan sanan laittaa vinosuuntaankin niin, että kaksi kirjainta menee  alaspäin laskeutuessa päällekkäin. Näin saa 57-kirjaimisen sanan. Portaiden leveyksiä voi vaihdella.

Joten kilpailu kunnollisten pitkien sanojen laittamiseksi ristikkoon ei tarvitse loppua vaakasuuntaiseen 35 ruudun rajoittamaan tilaan. Erikoispitkän sanan voi merkata vaikka muista ruuduista poikkeavalla värillä. Olisi mielenkiintoista  nähdä, miten laatijat tässä onnistuvat.

Ehdotuksia.

Tapio-Huuhaa

6

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tapio-Huuhaa

      Pitkät ratkaisusanat kaipaavat kipeästi ratkojien mielipiteitä! Laittakaa niitä sivuilleni säikeeseen "Pitkät ratkaisusanat" tai tähän säikeeseen.

    • Mietin vielä pitkiä ratkaisusanoja. Tavallisessa tekstissä ei luettavuuden vuoksi voi tai ei ainakaan pitäisi luoda hirveän pitkiä yhdyssanoja. Tässä mielessä Kielitoimisto pitää hyvin pitkiä sanoja syystä huonoina.

      Ristikoissa tilanne on hieman toinen, sillä sanoja voi tarkastella vain vihjeen ratkaisusanan muodostamassa kontekstissa. Siinä pituudesta ei ole haittaa, jos ratkaisusana on sisällöllisesti mielekäs ja se on muodostettu hyvän käytännön mukaisesti.

      Hullukin sana saattaa toimia pääkuvasta johdettuna sanana, jos se on erittäin hyvä vitsi

      Mielestäni EV on niissä yleensä onnistunut. Antti Skytällä on ollut minusta joskus epäonnistuneita yhdyssanoja..

      • Anonyymi

        Onkohan kaikki Kotimaisten kielten keskuksen valitsemat "kuukauden sanat" jo esiintyneet ristisanatehtävissä. Juuri päättyneen joulukuun "naamamaali" saattaisi muutaman vuoden päästä olla jo niin outo että porukat luulisi sitä virheeksi.

        (hakusanat: kotus kuukauden sana)


      • Anonyymi kirjoitti:

        Onkohan kaikki Kotimaisten kielten keskuksen valitsemat "kuukauden sanat" jo esiintyneet ristisanatehtävissä. Juuri päättyneen joulukuun "naamamaali" saattaisi muutaman vuoden päästä olla jo niin outo että porukat luulisi sitä virheeksi.

        (hakusanat: kotus kuukauden sana)

        Kuunteli Aristoteleen kantapäätä. Siinä tuli esille, että kaikki kuukauden sanat eivät päädy sanakirjaan. Osa jää lyhytaikaisesti käyttöön. Hetkeen tarttumisessa on ideaa.


    • E:n ja Skytän ohella Aulis Lehdollakin oli melko pitkä viimeksi. Idea ihan sama kuin EV:llä ja Skytällä.

      VALKOKULTAOMENAKORU.


      Normaalissa tekstissä olisi sa asia ilmaistu sanoilla "valkokultainen omenakoru". Tämä tapaus havainnollistaa, mikä ero on ristikoiden laatijoiden omilla pitkillä ratkaisusanoilla ja tavallisella tekstillä.

      Vastaavalla tavalla SUPERVERISUSIKUUVALOKUVAESIMERKKI olisi normaalissa tekstissä "superverikuustasta valokuvaesimerkki".

      • siis po. "superverikuusta valokuvaesimerkki".

        Näin siis jos tavoitellaan suhteellisen helposti ymmärrettävää journalismia. Sitä ristikot eivät edusta ainakaan vaikeamman pään osalta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1736
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1357
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      5
      1262
    4. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1240
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      143
      1225
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1126
    7. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      10
      1101
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1085
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      6
      1014
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      924
    Aihe