Kilpailu pitkistä sanoista ristikkoon

Anonyymi

Pisimmillään ristikkosanat ovat 35-kirjaimisia (aukeamaristikko).

Jos sana laitetaan menemään myös pystysuuntaan, voi sanan pituus on 56 kirjainta (35+21; pystysuuntaan sopii 22 kirjainta, jos ylös jätetään kahden rivin verran tilaa vihjeille).

Jos sana laitetaan U-muotoiseksi, maksimipituus on 21  + 34 +21 = 76 kirjainta (vasemmalle täytyy jättää kahden ruudun verran tilan muille vihjeille).

Jos sana laitetaan kiertämään kehän, maksimipituus on 109 tai 110 kirjainta, sillä vasemmalle täytyy jättää kahden ruudun verran tilan muille vihjeille. Alkaen vaakasanalla 34+21+34+21=110 (aloitusrvillä vasemmalle jätetään vain yksi ruutu). Alkaen pystysanalla 21+34+21+33 (vasemmalle ja ylös jätetään kaikkialle kahden ruudun verran tilaa).

Kunnollisten 56, 76 ja 109/110 kirjaimisten sanojen luomisessa on varmasti riittävästi haastetta!

Jos sanoja ei laita ihan laidasta laitaan, ei tarvitse olla täsmälleen nuo kirjainmäärät. Esim. 40-kirjaiminen sana edellyttää vain hieman sanan lopun kääntämistä alaspäin. Sanan kääntämistä ei tarvitse aloittaa aivan rivin alusta, joten 50-kirjaimisen sanan voisi päättää oikeaan alareunaan. Variaatioita löytyy loputtomasti.

Voihan sanan laittaa vinosuuntaankin niin, että kaksi kirjainta menee  alaspäin laskeutuessa päällekkäin. Näin saa 57-kirjaimisen sanan. Portaiden leveyksiä voi vaihdella.

Joten kilpailu kunnollisten pitkien sanojen laittamiseksi ristikkoon ei tarvitse loppua vaakasuuntaiseen 35 ruudun rajoittamaan tilaan. Erikoispitkän sanan voi merkata vaikka muista ruuduista poikkeavalla värillä. Olisi mielenkiintoista  nähdä, miten laatijat tässä onnistuvat.

Ehdotuksia.

Tapio-Huuhaa

1

<50

Vastaukset

  • Tapio-Huuhaa

    Pitkät ratkaisusanat kaipaavat kipeästi ratkojien mielipiteitä! Laittakaa niitä sivuilleni säikeeseen "Pitkät ratkaisusanat" tai tähän säikeeseen.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.