Jos lemmikiksi lehmä??

Hansulii

Jos ottaisin lemmikiksi lehmän, niin minkä rotuinen otus mahtaisi olla sopiva. Lypsää sen ei edes välttämättä tarvitsi, eli joku liharotukin voisi olla hyvä. Suomen olosuhteissa sen pitäisi pärjätä talvellakin.

Lehmä tietty on laumaeläin, eli ehkä niitä pitäisi sitten olla kaksi. Hevosten kanssa lehmää ei ehkä ole hyvä pitää samassa pihatossa.

Olen suunnitellut jonkinnäköisen kotieläinpihan perustamista ja olen aina haaveillut lehmästä, joten semmoisen varmasti vielä joku päivä hommaan. Olisi mielenkiintoista katsoa millainen lehmästä tulee jos se saa yksilöllistä hoitoa ja käsittelyä pienestä saakka, vähän kuten hevosetkin normaalisti.

10

1377

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maalaisserkku

      Lehmä on laumaeläin ja on kovin onneton yksin.Jos lehmä kasvatetaan pikkuvasikasta asti kuten lemmikki niin siitä pääsääntöisesti tullee hyväkäytöksinen.Nykyajan isoissa karjoissa ei ole aikaa seurustella vasikoiden kanssa ja suhde hoitajaan on etäisempi.Olen nähnyt näitä antaumuksella hoidettuja lehmäkarjoja ja ne on helppoja käsitellä.
      Lehmiä jotka pärjää ulkosalla on ainakin Ylämaan nauta (Highland)ja sen lypsystä ei tarvii huolehtia.Pärjää kylmissä ja vaatimattomissa olosuhteissa.

    • ....

      no jos jonkinlaisen kotieläinpihan perustamista suunnittelet, niin sitten voisi olla vaihtoehtona vaikka ihan nämä suomen alkuperäisrodutkin:
      http://www.kolumbus.fi/suomenalkuperaiskarja/

      kyllä nuo lehmät hyvin pärjäävät talvellakin kunhan vaan on kuiva tuulensuoja, lämmintä vettä ja rehua mutusteltavaksi... lehmät kuitenkin tuottaa ihan kivasti lämpöä niin kyllä ne yhdessä lämpösinä pysyy

    • Suosittelen!

      Ja se on ostettu alle puolen vuoden ikäisenä Pelson vankilan karjasta. Se eleli ensimmäiset 2 vuotta täysin hevosten kanssa: tallissa sillä oli oma karsina ja se oli päivät hevosten kanssa tarhassa kaikenlaisilla keleillä kun hevosetkin olivat. Ne söivät sulassa sovussa samalta heinäkasalta ja lapinlehmäni oppi samanlaiseen käsittelyyn kuin hevosetkin. Sitä on harjattu, kuljetettu trailerissa ja sitä on taputellut omat ja vieraat lapset. Olemme vierailleet erilaisissa tapahtumissa maskottina, ja koska lehmääni on käsitelty aina paljon, se märehtii tyytyväisenä monikymmenpäisen lapsilauman silitellessä sitä. Laitumella tai tarhassa se ei sitten vastaanotakaan niin helposti vieraita, vaan vaatii tutun ihmisen käsittelemään.

      Suosittelen suomalaisia alkuperäisrotuja. Varsinkin pohjoissuomalaisesta ( lapinkarja ) ja itäsuomalaisesta ( kyyttö ) löytyy älykkäät ja oppivaiset yksilöt, joiden kanssa on ilo elellä ja asustaa.

      Nyt lehmäni asuu toisten lehmien kanssa navetassa, koska se siemennettiin ja se poiki vuosi sitten lehmävasikan. Nyt se siis lypsää päivittäin ja on siksi navetan asukkina. Lehmälaumaan sopeutuminen hevosten jälkeen ei tuottanut ongelmia: pienestä koostaan huolimatta se on suurten friisiläislehmien joukossa johtoporukoissa älykkyytensä, ketteryytensä ja sitkeytensä ansiosta.

      Kun lehmä siirretään pihattoon kesällä/syksyllä vielä "sulan" kelin aikaan, se kyllä kasvattaa itselleen pitkän karvan. Sille pitää olla tuulen- ja sateensuoja, kuiva makuualusta ja sulaa, mielellään lämmintä juomavettä ja vapaasti heinää/tosi kuivaa AIV-rehua.

      Ja muistathan, että lehmänpitäjän on rekisteröidyttävä nautaeläimen pitäjäksi nyky-EU-Suomessa.

      • Hansulii

        Kun kerran hevosissakin suosin suomalaista rotua, niin ehkäpä se olisi mukava tehdä niin lehmissäkin :)


      • perjakka
        Hansulii kirjoitti:

        Kun kerran hevosissakin suosin suomalaista rotua, niin ehkäpä se olisi mukava tehdä niin lehmissäkin :)

        Miina Äkkijyrkkä myy pois kyyttöjään kun on väsynyt 30v raskaasta työstä

        www.cowgo.org


      • Hansulii
        perjakka kirjoitti:

        Miina Äkkijyrkkä myy pois kyyttöjään kun on väsynyt 30v raskaasta työstä

        www.cowgo.org

        ..ettei mulla vielä ole tiloja ottaa muutamaa lehmää..


    • Utelias20

      Jos ottaisi "lemmikkilehmän" esim. juuri lapinlehmää olen miettinyt...Millaiset lannan poisto yms. pitää olla. Riittäkö ns. lantala. Meillä kun on betonilattia ja kuivikeena olisi tarkoitus turvetta yms. käyttää. Siihen kun saisi virtsan hyvin imeytettyä( tarviiko olla erillistä lietesäiliötä??? )

      • navettapiika

        Minulla on tuossa juuri poikinut, toisen kerran, todella pieni ja suloinen lappalaislehmä, paperitkin on. Sen saisi oikein aseveli hintaan huhtikuun lopussa, sittenhän jo aurinkokin paistaa. On elellyt koko ikänsä kylmäpihatossa ja lypsää reippaat kymmenen litraa päivässä. Kiltti ja tosi sosiaalinen. Ja kaverinkin voin sille myydä, samoilla ehdoilla.
        Tykkää ulkoilla ja kesy, eikä pure postinkantajaa.


    • terve tässä heikki

      Suosittelen Dexteriä tai Highland Cattlea, jälkimmäinen pärjää ilman navettaa ja edellinen on noin metrin korkuinen minilehmä, tosi sympaatisia molemmat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7488
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2812
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2402
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      109
      2113
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1799
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1379
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1327
    Aihe