Pakollinen biojäteastia?

Anonyymi

On harmillista ylläpitää ja tyhjennyttää biojätettä, kun sitä ei tule siinä määrin että sen kierrättämisellä tosiasiallisesti olisi mitään merkitystä. Lähinnä kananmunan- ja perunankuoria, tummuvaa banaania, omenaa, jne... Tuollaista minkä voi heittää huoletta ikkunasta pientareelle. Jätehuolto ei anna piiruakaan periksi ja luonnollisesti ei voikaan, koska laki vaatii näin ja jätehuolto on itse valvova elin. Biojäteastian voi korvata kompostoinnilla, mutta tämäkin edellyttää oikeanlaisen yli 300 € "talvikelpoisen" kompostorin valintaa.

Porsaanreikä löytyy jos haluat tätä hyödyntää. Voit perustaa laillisen multatehtaan kotiisi sisälle. Se on bokashi. Laki ei määrää sen kokoa. Se voi olla vaikka tikkuaski. Sen olemassaoloa ei tarkisteta.

Ilmoita jätelaitokselle siirtyneesi tähän kompostoinnin muotoon (kompostointi-ilmoitus) ja hävitä biojäteastia pihaltasi. Säästät ja pelleily tyhjän astian kanssa loppuu tähän.

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/369659-japanilaiskeksinto-jalkautui-suomeen-biojatetta-voi-kompostoida-myos-sisalla

5

<50

Vastaukset

  • Voisiko tämä toimia tämä bokashi. Ja kelpaako se jätehuoltoyhtiölle?

    • Ei muuten kelpaa jätehuoltoyhtiölle tai sitä valvovalle instanssille.. Pitää olla lämpökompostori.


  • Mustankorkea Oy Jyväskylässä on keksinyt uuden rahastustavan jätekeräykseen. Se on perusmaksu, joka peritään kaikilta kiinteistöiltä, vaikka niillä ei olisi biojäteastiaa (komposti PuuCee) ja roskatkin menevät naapurin kanssa samaan kimppa-astiaan. Perusmaksu on maksettava 1,55 €/kk, myös kesämökeistä 12 kuukautta, eli tämä on uusi kiinteistövero.

    • Kyllä näin toimitaan koko Suomessa nyt. Jätemaksu menee vaikka rakennus olisi tyhjillään. Perusmaksu on uusi kiinteistövero tai lisävero. Koko jätehuolto vaikka osin ok niin se on pitkälle rahastusta. Vuonna 2020 pitää kiinteistön itse kierrättää kaikki ja laittaa muoville, kartongille ym omat osastonsa. Sitten ei voi viedä itse niitä enää kierrätykseen vaan lajittelu pitää hoitaa itse. Pitää siis hankkia joku lokeroastia niille. Kalliiksi tulee. Ja joka paikasta menee aina euron tms lisämaksu.


  • Saako sekajätteisiin laittaa enää yhtään ruuantähteitä tai munankuoria ym. Ihmettelen, nyt kun kaikki kierrätetään, mikä enää on sekajätettä ja mitä sinne saa laittaa, kun ei taloudessa ole vauvoja (vaipat)kukaan ei syö sipsejä (tyhjät sipsipussit), ei synny tuhkaa, ei ole rikinäisiä muovileluja ja hehkulamputkin voi viedä kierrätykseen. Mikään muu ei listan mukaan ole sekajätettä. Kuitenkin on pakko maksaa siitä että kuljetusauto ajaa silloin tällöin keräämässä sekajätettä. Eli voiko astiaan laittaa joskus pieniä määriä tuuanjömiä vaikka suurin osa kompostoidaan.

Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.