Koetus keskittymiselle

Anonyymi

Kahden lyhyen kirjoitelman sisältävän romaanin alussa nuori nainen ja nuori mies kohtaavat pitkän tauon jälkeen ravintolassa. Kirjailija haluaa kuvata tunnistettavan ongelman. Nainen, Franny, nälvii kaikkea miehen, Lanen, keskustelualoitteita. Voit ehkä itsekin kuvitella tilannetta, jossa esittelet tekemääsi esseetä. Toinen alkaa etsiä siitä virheitä. Franny ei hallitse kieltään ja ihmettelee itsekin, mikä hänessä on vialla ja saa fyysisiä oireita.
Romaani jatkuu toiseen kirjoitelmaan. Frannyn veli, Zooey, saapuu lapsuuskotiinsa. Heidän äitinsä änkee kylpyhuoneeseen Zooeyn ollessa ammeessa verhon takana. Zooey oli lukemassa isoveljensä vuosia vanhaa kirjettä. Syntyy dialogia, jossa äiti on huolissaan Frannysta, joka on lakannut syömästä. Ongelmat juontavat lasten joutumisesta varhain radion tietokilpailuihin ja vanhempien sisarusten henkisestä vaikutuksesta ja ohjailusta. Franny etsii ratkaisua jatkuvasta rukoilusta.
Kylpyhuonekeskustelun jälkeen Zooey menee asunnon sivuhuoneeseen ja saa Frannyn toisaalla samassa huoneistossa olevaan puhelimeen. Syntyy pitkä dialogi. Siinä on kiinnostavaa, pääsetkö dialogin imuun. Se riippuu, pidätkö Frannyn ja Zooeyn ongelmaa tunnistettavana. Juuri kukaan ei nykyään lainaa teosta kirjastosta.
J. D. Salinger: Franny ja Zooey
kääntänyt Pentti Saarikoski
Kirja on 1960-luvulta.

0

<50

Vastaukset

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

   Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
   Maailman menoa
   64
   2901
  2. Mä välitän susta

   edelleen paljon, sitä ei mikään koskaan muuta, enkä halua sulle mitään pahaa. Toivon että olet onnellinen. Itse tyydyn osaani ja yritän pärjätä näillä
   Ikävä
   55
   724
  3. Tiedät nainen itekin

   jos me ruvettas niin haluaisin; että oltais vain toisia varten. Sinusta en kyllä ole yhtään varma. :(
   Ikävä
   31
   523