Suomen valtion nettomaksu EU:lle vuonna 2002, miljoonaa euroa
Lähde:VATT ja Valtion, Maatalouden interventiorahaston ja Maatilatalouden kehittämisrahaston tilinpäätökset 2002.
milj. €
Maksut EU:lle
Maksut Euroopan Kehitysrahastolle 16.1
Arvonlisäveropohjaan perustuva maksu 428.5
Bruttokansantuloon perustuva maksu 694.4
Tullit yms. 174.4
Europarlamentin jäsenten palkat 1.0
EU:n kansallisten asiantuntijoiden palkkaukset 1.1
Maksut EU:lle yhteensä 1315.5
Tulot EU:lta
Maataloustuki EMOTR:n tukiosastolta 737.4
Maataloustuki EMOTR:n ohjausosastolta 10.1
Tuki kalatalouteen 1.4
Muut tulot maa- ja metsätalousministeriölle 0.8
Maataloustuet interventiorahastolle 96.7
Tuet Maatilatalouden kehittämisrahastolle 6.3
Aluetuki EAKR:lta 95.8
Tuet ESR:lta 77.2
Tuet EU:n ympäristörahastolta 2.1
Tullien yms. kantopalkkiot 43.6
Tuet EU:lta yhteensä 1071.4
Nettomaksu EU:lle (tulot EU:lta - maksut EU:lle) - 244.1
EMOTR = Euroopan maatalouden ohjaus- ja tukirahasto
EAKR = Euroopan aluekehitysrahasto
ESR = Euroopan sosiaalirahasto
Copyright VATT, 3.7.2003
-----------------
Esko Seppänen:
Maatalousasiaa
UV 4/2004
Suomen viljelijät saavat maataloustukea noin 1 800 miljoonaa euroa vuodessa.
Unionin rahoista saatava tuki on ensisijaista.
Sitä täydentää kansallinen tuki, joka maksetaan Suomen veronmaksajien varoista (ja jonka osuus tuesta on kolmannes).
EU-tuet
EU:n maataloustuen muotoja on kolme: 1) suorat CAP-tuet (jotka halutaan erottaa tuotannosta), 2) luonnonhaittakorvaus (LFA) ja 3) ympäristötuki.
Ne ovat osa sitä maatalouspolitiikkaa, joka on samaa kaikille.
Siltä pohjalta EU:n byrokraatit haluavat lopettaa kansalliset tuet, mutta Suomen osalta se ei onnistu; onhan niistä sovittu Suomen EY-liittymisneuvotteluissa. Silloin sovitut siirtymäkauden tuet on ajettu alas jo vuoteen 1999 mennessä.
EU vihaa tuotantoon sidottuja kansallisia tukia. Se näkisi ne mieluiten eräänlaisena sosiaalipolitiikkana.
Artikla 142 (pohjoinen tuki)
Kansallisen tuen perusartikla on liittymissopimuksen artikla 142:
1. Komissio antaa Norjalle, Ruotsille ja Suomelle luvan myöntää pitkäaikaisia kansallisia tukia sen varmistamiseksi, että maataloutta pidetään yllä erityisillä alueilla. Kyseiset alueet käsittävät 62. leveyspiirin pohjoispuolella sijaitsevat maatalousalueet ja eräät kyseisen leveyspiirin eteläpuolella sijaitsevat lähialueet, joilla vallitsevat vastaavanlaiset maatalouden harjoittamisen erityisen vaikeaksi tekevät ilmasto-olosuhteet.
Saman artiklan 142.3 mukaan on tärkeää, että tuet eivät saa:
- olla yhteydessä tulevaan tuotantoon;
- tai johtaa tuotannon kasvuun tai liittymistä edeltävänä vertailuaikana, jonka komissio vahvistaa, todetun kokonaistuen määrän kasvuun.
Kansallinen tuki ei siis saa johtaa tuotannon ja tuen määrän kasvuun. Siitä syystä uudet peltoraiviot kilpailevat samasta hehtaarituesta vanhojen peltojen kanssa.
Artiklan 142 mukainen tuki on oikeudelliselta luonteeltaan pysyvää tukea - toisin kuin Etelä-Suomen viljelijöiden 141-tuki.
Artikla 141 (Etelä-Suomen kansallinen tuki)
Maa jakautuu maatalouden tuen osalta etelään ja pohjoiseen. Edellä esitelty 142-tuki turvaa pohjoisen viljelijöiden talouden.
Kun Etelä-Suomikaan ei tule maataloudessa toimeen pelkillä EU-tuilla, sitä varten liittymissopimukseen muotoiltiin ylimääräinen 141-artikla:
Jos liittymisestä aiheutuu vakavia vaikeuksia, jotka ovat yhä olemassa sen jälkeen kun 138, 139, 140 ja 142 artiklan määräyksiä on sovellettu täysimittaisesti ja yhteisössä voimassa oleviin sääntöihin perustuvia muita toimenpiteitä, komissio voi antaa Norjalle ja Suomelle luvan myöntää tuottajille kansallisia tukia, joiden tarkoituksena on helpottaa näiden täysimääräistä yhdentymistä yhteiseen maatalouspolitiikkaan.
Tärkeä on sanamuoto "vakavia vaikeuksia".
Suomen maanviljelijöille kerrottiin jäsenyysneuvotteluissa sovitun, että myös tämä tuki on pysyvää. Niin olikin sovittu, mutta komissio lähti tulkitsemaan sopimusta niin, ettei voi olla pysyviä vakavia vaikeuksia, ja siksi tämän tuen on oltava tilapäistä ja sillä pitää olla laskeva suunta.
Mielenkiintoinen on sanamuoto, jonka mukaan artiklan 142 määräyksiä pitää soveltaa täysimittaisesti ennen kuin tukea voidaan tämän artiklan mukaan maksaa etelän viljelijöille. MTK:kaan ei halua nostattaa keskusteluun kysymystä siitä, voiko 141-tukia maksaa vasta kun 142-tuet on maksettu täysimittaisesti.
Suomessa on nyt totuuden hetki kymmenen EU-jäsenyysvuoden jälkeen.
Kun hallitus alentaa tuotantoon sidottua mutta EU:n tilapäiseksi määräämää 141-tukea, se leikkaa myös 142-tukea perusteenaan viljelijöiden välinen pakkosolidaarisuus.
MTK ei tiedä miten päin olla.
Pohjanmaan viljelijät kapinamielellä
Jotta ymmärrettäisiin tätä päivää, on palautettava mieliin historia.
Suomen EU-jäsenyysneuvotteluissa maataloustukiasia oli vaikea.
Ajan kanssa tilanne muuttuu aina vain vaikeammaksi.
Historian kertausta
EU:n maatalouspolitiikka on käytännössä komission monopolitoimivallassa. Niin on aina ollut.
Komissiota kiusaa se, että Suomi neuvotteli itselleen oikeuden maksaa kansallisia tukia maanviljelijöille suomalaisten veronmaksajien kukkarosta. Ruotsi ei tehnyt samaa, ja nyt sikäläiset viljelijät sanovat, että kansallisilla tuilla suomalaisia munia ja sianlihaa polkumyydään sen markkinoilla.
Kun Suomessa markkinoitiin käsitystä, jonka mukaan artiklaan 142 oli kirjattu pysyvä tuki pohjoisen viljelijöille ja että sitä täydensi pysyvä tuki etelään artiklassa 141, saattaa olla, että tämä ratkaisi EY-kansanäänestyksen lopputuloksen.
Komission mukaan sillä on kilpailumääräysten valvonnan muodossa pysyvä oikeus puuttua valtiontukiin ja yleisvaltuutus valvoa myös maataloustukia. Se katsoo, ettei suomalaisille ole annettu komissiosta riippumatonta oikeutta maksaa kansallisia tukia. Vaikka sen kanta ei vastaisi alkuperäistä jäsenyysneuvottelujen lopputulosta, se sanoo, että kansallisia 141-tukia saadaan maksaa etelän viljelijöille vain tilapäisesti (ei-pysyvästi) ja alenevasti.
Tilapäisyys tarkoittaa sitä, että Suomen on saatava komissiolta aina uudelleen oikeus maksaa kansallisia tukia. Aleneva suunta tarkoittaa sitä, että loppusumman on aina oltava edellistä kertaa alhaisempi.
Kun kansalliset tuet yhdistetään EU:n yleisiin tukiin, paketin sisällä tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat merkittävästi viljelijöiden keskinäiseen tulonjakoon.
EU:n maatalousuudistus
Kesän 2003 EU:n maatalouspoliittisen uudistuksen idea oli se, että tuet irrotetaan tuotannosta ja nykyisten jäsenmaiden suoria tukia leikataan vuodesta 2007 alkaen.
Otettiin käyttöön ns. modulaatio, jonka mukaan suurilta tiloilta leikataan tukea enemmän kuin pieniltä tiloilta. Jokaiselle tilalle tulee oma tilatuki, ja tämä omatuki on pääosin riippumatonta tuotannosta ja sidottu tilan pitämiseen viljelykelpoisessa kunnossa.
Suomen hallituksen tehtävä on yhteensovittaa EU:n tuet ja kansalliset tuet niin että kukaan ei kärsi - vaikka joku aina kärsii tukia leikattaessa.
Vanhasen hallitus ja maatalousministeri Juha Korkeaoja ovat avanneet kansallisen tuen paketin niin, että EU:n vaatimat etelän viljelijöiden (tuotantoon sidotun) 141-tuen pakkoleikkaukset maksatetaan pohjoisen viljelijöiden sellaisilla 142-tuen leikkauksilla, joihin EU käske tai pakota.
Seuraavat rahoituskehykset
Maanviljelijöiden tulotasoon vaikuttavat vuosien 2007-2013 EU:n talouskehykset.
Siitä on komission esitys, jonka mukaan EU:n maatalousbudjetti jäädytetään vuoden 2006 tasolle ja siihen sallitaan vain yhden prosentin vuosittainen inflaatiotarkistus.
Sillä tavalla rahoitetaan uusien jäsenmaiden maatalouden EU-yhteensovittamisesta aiheutuvat kustannukset. Uusien jäsenmaiden tuet korotetaan asteittain kolminkertaisiksi, ja se maksatetaan nykyisten jäsenmaiden viljelijöillä.
Tässä asiaa
2
183
Vastaukset
Tallenna ja viestitä eteenpäin!
Kirjoitan omalla nimelläni ja vastaan tekstistä.
141-artiklan taustalla on huijaus, jota mm. Suomen EY-/EU-maatalousneuvottelija ja Suomen maatalouden alasajon arkkitehti Esa Härmälä oli laatimassa.
> Tärkeä on sanamuoto "vakavia vaikeuksia".
> Suomen maanviljelijöille kerrottiin
> jäsenyysneuvotteluissa sovitun, että myös tämä
> tuki on pysyvää. Niin olikin sovittu, mutta
> komissio lähti tulkitsemaan sopimusta niin,
> ettei voi olla pysyviä vakavia vaikeuksia, ja
> siksi tämän tuen on oltava tilapäistä ja sillä > pitää olla laskeva suunta.
--
EY-/EU-neuvottelijoihin kuulunut Antti Kuosmanen ( juvalaisen MTK-veteraani Lauri Kuosmasen poika) kertoo tuhotussa kirjassaan "Suomen tie EU:n jäseneksi" EU:n neuvottelutroikan ja Suomen välillä saavutetusta poliittisesta maratonistuntosopimuksesta (1.3.1994).
Kyseinen sopimus tehtiin sanoista ja niiden merkityksistä taistellen. Kuosmanen tuli kirjassaan kertoneeksi kaikki yksityiskohdat joista taisteltiin...
EU-troikkaan kuuluivat Kreikan (puheenjohtajamaa) ja Belgian ulkoministerit sekä komission pääsihteeri David Williamson.
Kun Suomen kanssa ei saatu aikaan sopimusta, tuli Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel (troikan varajäsenenä) peräti kahdesti apuun Saksan liittokansleri Helmut Kohlin lähettämänä.
- Toisen kerran kohta sen jälkeen, kun Martti Ahtisaari oli vannonut presidentinvalansa.
Saksan suurlähettiläs onkin kertonut, että Kohl antoi Kinkelille tehtäväksi saattaa Suomen neuvottelut loppuun, ja että Kinkelillä on jotakin takataskussaan...
Kuosmanen kertoo suoraan, että
141-artiklan tulkinnan taustalla on 'kieliopillisestikin kyseenalainen' sidesanapari "ja/tai", josta Etelä-Suomen tuki jäi riippumaan.
Kuosmanen kertoo myös, että komissio teki samaan aikaan julistuksen, jolla se vesitti poliittisen sopimuksen suomalaistulkinnan.
Kuosmanen kertoo myös:
Hälyttävä viesti komission julistuksesta tuli suomalaisten tietoon pari päivää sopimuksen tekemisen jälkeen. Asiasta hermostuivat neuvottelijat pääministeri Ahoa myöten, mutta onneksi asia ei koskaan joutunut julkisuuteen.
Kuosmasen kirja vedettiin hätäisesti pois myynnistä.
Kuosmanen kertoi minulle joulukuussa 2003, että pari-kolmekymmentä kirjaa meni niin, ettei saatu takaisin.
Tiedän mistä löytyy 14 kirjaa - niistä 10 on ollut jaossa MTK:ssa.
Seppänen kirjoitti:
"MTK ei tiedä miten päin olla."
Niinpä. Esa Härmälällä on motiivi Kuosmasen kirja hävittämiseen.
Esa Härmälä oli em. troikan kanssa suljettujen ovien takana tekemässä sopimukseen tulkinnan aiheuttamaa "ja/tai" kikkailua.
Samaten Esa Härmälä joutui hiki otsalla kirjoittamaan komission vaietun julistuksen pohjalta 141-artiklan tulkinnanvaraisen tekstin.
Kuosmanen kertoo, että
EU-suurlähettiläs Erkki Liikasen ideoimana vakavien vaikeuksien tulkintaan palattaisiin vasta vuonna 1996. Näin ongelma tulkinnasta siirrettiin tulevaisuuteen, kuten EU:ssa on yleensä tapana.
Kuosmanen kirjoitti kirjaansa oikein oman kappaleensa
"Vakamien vaikeuksien tuesta sovitaan"
Kuosmanen kertoo myös:
Maatalouslakitekstejä (artikloita) laatimaan perustettiin vaikeuksien johdosta erillinen alatyöryhmä.
Sain UM:stä kuulla, että ko. alatyöryhmä kokoontui 27.3.-8.4.1994 välisenä aikana.
Kuosmanen kertoo:
Suomi valitsi 12.4.1994 jäsenyyden. Silloin 141-artikla oli EU:n hyväksyttävissä ja Antti Satuli piti silloin kitkeränsävyisen puheen.
--
Minulla on kopiot Kuosmasen kirjan jokaiselta sivulta.
Paljon puhuva Alkukirjoitus on MTK:ssa jaetusta kirjasta.
Onpa Tampereen kaupunginkirjaston luettelokorttikin netissä nähtävänä, mutta kirjaa Tampereen kirjastossa ei ole.
Linkki toimii!
Kokeile:
http://kirjasto.tampere.fi:8000/Pallas?formid=docis&pre vid=fulls&sesid=1064484941&celi=494&doci=366136
Eikä lainmukaisia vapaakappaleita ole toimitettu Helsingin yliopiston kirjastoon.
Julkisen hallinnon toimien avoimuutta peräten ja suomalaisen viljelijän perustuslaillisia oikeuksia - omalla nimelläni - puolustaen
Jorma Jaakkola, Kokemäki
[email protected]Annan nettiosoitteita:
SataSeutu-lehden uutinen:
Tuhotun EU-kirjan tiedot julki @ 27.8.2003
"SataSeutu julkaisee 141- maatalousneuvottelujen taustat"
Sivukommenttina; Uutisessa on vuosilukuvirhe:
"Suomen ja EU:n tulkintaerimielisyys 141-pykälästä paljastui Antti Kuosmasen mukaan neuvoteltaessa edellisen kerran vuonna 1999 141-sopimusten jatkamisesta."
-Tulkinta oli tietenkin jo vuonna 1996!
Tuohon vuoteenhan Erkki Liikasen ideoima ongelmansiito tähtäsi!
Nettikirjani (vanhentunut) osoite:
http://www.agronet.fi/dcforum/Agronet/DCForumID1/8637.html
Olen tekemässä uuden nettikirjan, kunhan ensin saan uutta aineistoa, johon Antti Kuosmanen antoi vinkin...
Ks myös muut keskustelut:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000024&conference=4500000000000713&posting=22000000005698063
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000024&conference=4500000000000713&posting=22000000007041489
http://www.agronet.fi/dcforum/Agronet/DCForumID1/9109.html#62
Arkistosta löytyy:
Repliikki: "Kuosmanen esiin"
http://www.agronet.fi/dcforum/Agronet/DCForumID1/8641.html
Jostakin syystä Repliikki muokkasi alustuksensa.
Viekää ihmeessä viestiä eteenpäin!
Terveisin
Jorma Jaakkola
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Anteeksi mies
En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin6111875Mietin aina vain
Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh175061Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa
Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r334557Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta
kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.4682350Palstan henkisesti sairaat ja lihavat
Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals1142240Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä
Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa2921801FinFamin ryhmät
Älkää hyvät ihmiset luottako tähän tahoon. Ryhmiä on, mutta eivät ne toimi. Ihmisiä savustetaan ulos, vaikka näissä piir01461Osmo Peltola voitti ansaitusti Kultaisen Venlan - Kirvoitti yleisöltä mahtavan reaktion!
JEE, onnea Osmo! Osmo Peltola voitti Vuoden esiintyjän Kultainen Venla -palkinnon. Isä-Peltsin ja Osmon luontoseikkailu921313- 391216
Olen vähän
Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I101205