Globaali synnytystrendi johtaa ongelmiin

Anonyymi

Minä myös olen ensisynnytyksessäni kokenut kaikki tekstissä mainitut kauhut.

Yhteiskunta
Julkaistu kesäkuu 12, 2019
Voima
Globaali synnytystrendi johtaa ongelmiin
Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp
Jaa115

Teksti Miia Vistilä

Globaali synnytystrendi johtaa ongelmiin

Minä myös synnyttäjänä -kampanjan mukaan synnytyksiin liittyy pahimmillaan väkivaltaa.

Negatiivisten synnytyskokemusten ja käynnistettyjen synnytysten yh­teys selviää tarinoista, joita Minä myös synnyttäjänä -kampanja on kerännyt. Tarinoita haettiin ahdistavista synnytyskokemuksista ja tavoitteena on muuttaa maamme synnytyskulttuureja.

Suomessa keinotekoisesti käynnistettyjen synnytysten määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Joissain sairaaloissa luku on jopa yli 40 prosenttia. Synnytysten käynnistysten lisääntyminen on maailmanlaajuinen ilmiö.

Kertomuksia käsittelevän äitiydestä bloggaavan Katri Immosen mukaan traumatisoiviin kokemuksiin liittyy keskeisesti itsemääräämisoikeuden menettäminen eli päätöksen­teon siirtyminen kokonaan lääketieteen ammattilaisille. Tarinoissa nousee esiin myös kärsimykseksi muuttunut kipu, väkivaltaiseksi koettu avustettu ulosotto ja pahat repeämät. Lisäksi kerrottin tuen puutteesta ja yksin jäämisestä vaikeassa tilanteessa.

Kätilö ja imetysohjaaja Meri Haahtela ei ihmettele negatiivisten kokemusten liittämistä nimenomaan käynnistettyihin synnytyksiin.

”Synnyttäjälle tärkeitä, hyvän synnytyksen elementtejä ovat kiireetön ja luottamuksellinen ilmapiiri synnytyksen aikana. Hyvä tiedonkulku ja synnyttäjän tilannetietoisuuden yllä­pitäminen ovat myös olennaisia”, Haahtela kertoo.

Hoitajat työskentelevät kolmessa vuorossa, joten yhden synnytyksen aikana kätilöitä on usein jopa monia.

”Ihmisten vaihtuminen voi vähentää synnyttäjän turvallisuuden tunnetta ja informaation kulussa tulee helpommin katkoksia. Hoitajia voi olla liian vähän työmäärään nähden ja työolosuhteet huonoja esimerkiksi sisäilmaongelmien takia.”

Käynnistettyihin synnytyksiin liittyy monenlaisia riskejä.

”Tehdyt toimenpiteet, kuten käynnistys altistavat uusille toimenpiteille. Käynnistetyissä synnytyksissä on suurempi riski sektioon, imukupin käyttämiseen tai siihen, että vauva on huonossa asennossa synnytyskanavassa. Käynnistyksen yrittäminen voi viedä synnyttäjän voimia jo ennen kuin synnytys ehtii varsinaisesti alkaa. Käynnistetyt synnytykset kestävät myös yleensä pidempään kuin luonnollisesti käynnistyneet synnytykset. ”

Synnytyssairaaloiden karsiminen vaikuttaa. Jos matkat ovat pitkiä tai edellinen synnytys on ollut nopea, joissakin tapauksissa otetaan synnyttäjä sisään sairaalaan ennen synnytyksen luonnollista käynnistymistä ja käynnistetään synnytys. Joissain tapauksissa synnyttäjä voi odottaa hotellissakin.

Haahtela kritisoi synnytysten liikaa aikatauluttamista.

”Laskettu aika voidaan nähdä ”parasta ennen” -päivämääränä, vaikka ihmisten kantoaika vaihtelee.”

Käynnistämisten lisääntymiseen on myös muita sekä lääketieteellisiä että synnytyskulttuurisia syitä.

”Synnyttäjien keski-ikä on kasvanut, ylipaino lisääntyy ja sen myötä myös muun muassa raskausdiabetes ja muut synnytyskomplikaatiot. Lisääntynyt raskausajan diabetes nostaa vauvojen painoa, jolloin synnytys joudutaan joissakin tapauksissa käynnistämään, vaikka vauvan muun kehityksen kannalta voisi olla hyvä antaa raskauden vielä jatkua”, Haahtela summaa trendin taustoja.

”Toisinaan synnyttäjät toivovat käynnistystä itse. Tässä on taustalla esimerkiksi synnytyspelkojen lisääntyminen. Myös sektioita toivotaan synnytyspelon vuoksi enemmän. Käynnistystä voidaan toivoa myös äidin jaksamisen tai aiemman nopean synnytyksen vuoksi.”

Kommentoi Facebookissa

12

<50

  Vastaukset

  • Miesten pitää auttaa tässä vain naisten KOKEMASSA ja TUNTEMASSA
   maailman tärkeimmässä asiassa!

   • Niin, ilman miehiä naiset eivät synnyttämään joudu, joten miesten tulisi auttaa
    tuossa naisen vaikeimmassa tehtävässä.

    Missä on miesten auttamishalu?

    Laki on muutettava, hyviä synnytyssairaaloita on rakennettava ja niihin kunnollisia henkilöitä auttamaan!

    Eräskin läääri oli autoaan pesemässä ja kiilloittamassa silloin, kun apu olisi ollut tarpeen. Lapsesta tuli silloin CP-vammainen.

    _______


  • Jos miehet olisivat ne, jotka synnyttävät lapset,
   niin he olisivat jo ajat sitten parantaneet tilanteen,
   synnytykset hoidettaisiin kunnolla ja inhimillisesti.

   Nyt inhimillisyydestä ei ole tietoakaan.

  • Noin se on ja muutosta ei ainakaan nykyhallitus ole suunnittelemassa,
   vaikka kaikki naiset sitä toivovat.

   • Naiset, yhdistetään äänemme tulevien synnyttäjien puolesta ja niiden pienten lasten terveyden tueksi.


  • Oletan että nuo käynnistetyt synnytykset /synnytyspoltot ovat rajumpia kuin normaalisynnytykset, minä esim. sain ainokaiseni käynnistetyllä synnytyksellä enkä osannut edes pelätä vaaroja joita siihen voi liittyä, (minulta kyllä kysyttiin suostunko) muistan vain sen että poltot ja kivut olivat todella rajuja eikä niitä suinkaan helpottanut kätilö joka oli kärttyisä ja suorastaan ilkeä, hän esim. karjaisi kun tuskissani "kiljuin", ole hiljaa et varmaan huutanut silloin kun lastasi teit.

   • Empaattnen ja ammattitaitoinen kätilö edes pitäisi olla!


   • Jos synnyttämisiin ei yhtään panostea, anneta lisää resursseja, tulee uusille ihmisille henkisiä ja fyysisiäkin vammoja hoidettaviksi lopuksi elämäänsä.


  • Synnytys on nykyään väkivaltainen ja raaka. Traumat siirtyvät vastasyntyneisiin.

   • Siksi juuri asia on äärettömän tärkeä!
    Muutosta on siihen pian saatava!


  • Maailmassa on liikaa väkeä. PISTE.

  • Naiset, yhdistetään äänemme tulevien synnyttäjien puolesta ja niiden pienten lasten terveyden tueksi.

   Kannatetaan!

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   201
   5434
  2. Kuinka keskustella rikoksista Suomi24:ssä

   Hei kaikille! Suomi24 on aina ollut paikka, jossa keskustellaan laajasti monenlaisista aiheista. Uutiset, ihmissuhteet ja elämän koko kirjo näkyy pal
   Suomi24 Blogi ★
   54
   2366