Aihealueet

Listaukset

  Mitä mieltä olette: Kiinteä pilssipumppu?

  Anonyymi

  Omasa paatissani on 12V automaattinen pilssipumppu. Varalla ihan normi käsipumppu. Nyt ostin katsastajan vaatimuksesta kiinteästi asennettavan käsipumpun.
  Mihin ja miten olette asentaneet tuon kiinteän pumpun jotta se olisi mahdollisimman vähän tiellä ja mielellään piilossa. Vai oletteko laittaneet sen sitlooraan tyrkylle ja potkittavaksi? Oletteko koplanneet sen keittiön viemäriin vai laittaneet oman läpiviennin sitä varten? Kun kerrotte asennuksistanne, niin mainitkaa onko se ainokainen ja käytössä oleva pumppu vai pelkkä katsastusvaruste.

  Sähköseilori

  17

  <50

   Vastaukset

   • H-veneen kohdalla ymmärretään aluksen luonne, eikä kiinteää käsipumppua tunnuta vaativan.

    Pulpettiveneessäni kiinteä käsipumppu on periaatteessa potkittavana perätilassa, mutta koska kahva on irroitettava (ja aina irti), laite ei vie tilaa eikä siihen kolhi itseään.

    • "H-veneen kohdalla ymmärretään aluksen luonne, eikä kiinteää käsipumppua tunnuta vaativan. "

     Katsastusmääräykset eivät riipu veneen merkistä taikka mallista, mutta riippuvat katsastusluokasta. Sen taas päättää omistaja, ei katsastaja. Kaikki katsastajat eivät valitettavasti tätä suostu ymmärtämään.

     Kiinteä käsipumppu on katsastusvaruste joissain luokissa, mutta sen teho ei hetkellisestikään riitä yhtään mihinkään, jos esimerkiksi karilleajon yhteydessä syntyy hiemankin isompi vuoto. Minimi pumppausteho tuohon tarpeeseen olisi ainakin 10 l/s = 600 l/min = 36 000 l/ tunti = 36 kuutiometriä/tunti.
     Sisähalkaisijaltaan 50 mm putkesta virtaa vettä silloin keskimäärin 5,1 m/s.
     Tällöin veden liike-energia kasvaa 130 W teholla ja veden potentiaalienergia metrin korkeuserolla 100W teholla. Tehontarve on silloin 230 W/hyötysuhde. Eli 400...500 W sähkötehoa. Sitä ei useimpien ihmisten lihaksilla saada aikaan edes Cooperin testin ajan. http://www.eluova.fi/index.php?id=131
     Toki siihen pystyviä urheilijoita on paljonkin, mutta he ovat selvässä vähemmistössä koko väestöstä, eivätkä hekään useimmiten pysty moiseen suoritukseen edes tuntia kerrallaan.


   • Kiinteä pumppu on vain katsastusvaruste. Se on pilssissä kahva irti. Normaali vesi poistuu sähköpumpulla ja jos vettä tulee niin paljon ettei se riitä, niin ei käsipumpullakaan kukaan sitä jaksa kauaa pumpata.
    Ämpäri on silloin parempi, eihän vuotavaa venettä tarvitse kuivaksi saada.

   • Vähän pitäisi tietää mihin veneeseen olet kiinteää pumppua asentamassa. Minun veneeessä (39 foot) se on portaiden takana ja kahva irrallaan sen vieressä telineessä. Käyttövalmis aina eikä koskaan tiellä tai potkittavana.

   • Eikö sen kuuluisi olla pinnamiehen ulottuvilla?

    Kiinteän asennuksen idea on kai se, että pystyy yhdellä kädellä pumppaamaan ja voi samalla estää lisävahingot ohjaamalla, tähystämään, säätämään purjeita jne. Jos joutuu menemään esimerkiksi kannen alle pumppaamaan ja jättämään muun sikseen niin miksi ihmeessä se ei voisi yhtä hyvin olla perinteinen käsipumppu?

    • Oletko koskaan kokeillut käyttää kiinteää käsipumppua?
     Se ei ole kovin tehokas peli, vaikka teoriassa pumpattava määrä onkin iso. Jos haluaa päästä edes kohtuulliseen tehoon, sitä pitää pumpata jatkuvasti eikä silloin aika riitä muuhun.

     Jos veneeseen tule vuoto, niin se pitää tukkia ja sitten veneen voi pumpata tyhjäksi. Jso taas vuotoa ei voi tukkia ja se on isompi kuin mitä pilssipumppu pystyy pumppaamaan, niin ei kukaan jaksa käsipumpulla kauaa avittaa.

     Jos heittäytyy teoreetikoksi, niin vuoto voi olla sellainen, että pinnan pitäjä saa toisella kädellä juuri sopivasti pumpattua sen, mikä jää pilssipumpun tehosta uupumaan :D


    • Pulpettiveneessä tulee käytettyä useinkin, kun turkin alle tuntuu päätyvän jostain vettä. Samalla voi aivan hyvin ohjata tai vaikka kaivaa nenää, koska pumppaaminen ei vaadi kahta kättä. Koskaan en ole joutunut tilanteeseen, jossa vene pitäisi pitää pinnalla pumppujen tai sankojen avulla.

     Jos käytettävyys yhdellä kädellä ei ole se kiinteän käsipumpun etu, minkä vuoksi se on katsastusvaruste, niin mikä se etu sitten on?


    • Anonyymi kirjoitti:

     Pulpettiveneessä tulee käytettyä useinkin, kun turkin alle tuntuu päätyvän jostain vettä. Samalla voi aivan hyvin ohjata tai vaikka kaivaa nenää, koska pumppaaminen ei vaadi kahta kättä. Koskaan en ole joutunut tilanteeseen, jossa vene pitäisi pitää pinnalla pumppujen tai sankojen avulla.

     Jos käytettävyys yhdellä kädellä ei ole se kiinteän käsipumpun etu, minkä vuoksi se on katsastusvaruste, niin mikä se etu sitten on?

     Ei katsastusvarusteella tarvitse olla mitään selkeää etua muihin ratkaisuihin nähden.


    • Anonyymi kirjoitti:

     Ei katsastusvarusteella tarvitse olla mitään selkeää etua muihin ratkaisuihin nähden.

     No ei tarvi, mutta kai siinä joku idea voi olla.


    • Anonyymi kirjoitti:

     No ei tarvi, mutta kai siinä joku idea voi olla.

     Voi olla vaikkapa huono ja joidenkin veneiden kannalta täysin toimimaton idea. Kuten aikanaan pakollinen mela isoisssa huvijahdeissa.
     Käsipumppu on vastaavasti isossa veneessä pinnalla pysymisen kannlata aivan liian tehoton, jolloin se on lähinnä epämukava mukavuusvaruste, eikä liity turvallisuuteen enää mitenkään. Toki pienempäänkin veneeseen voi muodostua karilleajossa niin iso vuoto, ettei sitä saada tukittua niin pieneksi että käsipumpulla pysyisi vene vielä pinnalla. Mutta ainakin pienemmissä avoveneissä ilman itsetyhjentyvyyttä saa sadeveden pumpattua pois vaarantamasta vakavuutta.


   • Olisko aika tässkin tuotekehittelyyn. Sähköisen pilssipumpun mekaaninen versio jossa nosto perustuu pyörivään liikkeeseen eikä edestaikaiseen liikkeeseen. Lisäksi jo veivin pyörittäminen kävisi voimille niin voisi heittää akkuporakoneen veivin tilalle. tuuraamaan.

   • Kiitos kommenteista. Juttu on vissiin tuo mainittu toinen käsi pinnaan/ruoriin ja toinen sitten pumpun kahvalle. Pitää laittaa se käsipumppu penkin alla olevaan säilytyslokeroon jolloin ei tule yhtään ylimääräisiä reikiä eikä krääsää sitlooraan.

   • Käsipumpun ideaa kaivataan? Idea on toimintavarmuus. Sähköpumput ovat vikaherkkiä johtoliitoksien korrosiolle ja rpskille. Käsikumppu tulisi olle pinnemiehen käytettävissä kannella ja valtameripurjehduksessa toinen sisätiloissa.
    Upposmistilanteessa tehokkain pumppu sanotaan olevan sanko hukkumista pelkäävän merimiehen käsissä.
    Seppomartti

    • Taisit juuri kehittää uuden suomensukuisen kielen omine kirjoitussääntöineen.


    • Ehkä sun kannattaisi antaa jonkun muun tehdä sähköasennukset :D

     Sähköpumppuilla on toki omat vikaantumismahdollisuudet, mutta niin on käsipumpuillakin. Molemmat ovat alttiita heikomman lenkin eli ihmisen toiminnalle.

     Automaattinen sähköpumppu on siitä hyvä että se jaksaa väsymättä ja se vapauttaa tekemään muita asioita. Se ei väsy ja se valvoo herkeämättä myös silloin, kun ihminen nukkuu.

     Sen huonoin puoli on sähkön tarve, mutta sen puuttuminen on kiinni siitä heikoimmasta lenkistä eli ihmisestä.


    • Pumpun herkkyys roskille ei mitenkään liity siihen onko se käsi vai sähkökäyttöinen, tai vaikkapa suoraan polttomoottorin akselille kytketty.
     Pumpun toimintaperiaatteella on paljonkin merkitystä asiassa, samoin kuin pumpun koolla. pienikokoinen keskipakopumppu lienee huonoimmasta päästä ja suurikokoinen vakiotilavuuspumppu parhaimmillaan sieltä parhaasta päästä.
     Kalvopumput sitten sieltä välistä.


   suomi24-logo

   Osallistu keskusteluun

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Trump häviää Presidentin vaalit ? Ennuste

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006516345.html Tuon mukaan Biden saa murskavoiton. Vaaleihin on aikaa, joten tilanne saattaa muuttua
    Maailman menoa
    98
    2955
   2. Käsienpesu yhtä lähes tyhjän kanssa - Koronavirus leviää ilman välityksellä

    Kymmenet kirkossa käyneet saivat koronatartunnan Saksassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006517138.html "Yli 40 ihmistä on saanut koronavirustartu
    Maailman menoa
    122
    2865
   3. Sofia Belof on nyt Eiranrannan Stefun kotirouva

    Taas Seiska oli oikeassa, vaikka Sohvi jälleen oli kieltänyt muuttavansa Stefun omistamiin asuntoihin. Muuttopuuhissa neitonen oli heti kun ex:n isä h
    Kotimaiset julkkisjuorut
    138
    2357
   4. Martina Nannalle viinille

    Martina menee Nannalle viinille. Naapurin Roope on Martinan kuskina. Siis mitäh... Minkä ikäinen tuo Roope on? Tosi nuoria ystäviä Martinalla on. Pape
    Kotimaiset julkkisjuorut
    67
    1539