Miten kannustaa ADHD:sta todennäköisesti kärsivää lääkäriin?

Anonyymi

Aviomieheni kärsii mitä todennäköisimmin ADHD:stä. Hänen on vaikea keskittyä asioihin tai keskusteluihin, jotka eivät kiinnosta häntä erityisesti sillä hetkellä ja hänen ajatuksensa hyppelevät helposti kesken keskustelun. Töihin rupeaminen on yleensä vaivalloista ja päätyy helposti somen selailuun tai mihinkään liittymättömien artikkelien lukuun netistä tms ja töiden deadlinet paukkuvat. Jotkin työtehtävät vievät häneltä moninverroin aikaa kuin esimerkiksi minulta. Olen lähes aina aloitteentekijä kotitöissä ja yleensä asioiden järjestäminen ja organisointi jää minun vastuulleni. Hän kuitenkin auttaa jos pyydän, mutta organisoijaksi ja aloitteentekijäksi häntä ei voi sanoa. Hän on helposti koukuttuva kaikkeen mikä tuo nopeaa nautintoa. Impulsiivinen hän on myös. Joskus tuntuu kuin hän olisi teini. Kuitenkin hän on aikuinen, lämmin, hellä, rakastava ja viisaskin mies ja haluaisin auttaa häntä niin hänen kuin suhteemmekin takia.
Olemme keskustelleet asiasta ja hän on tullut itsekin siihen tulokseen että on mitä luultavammin ADHD. Hän oli kiinnostunut kokeilemaan lääkitystä, mutta oli epäileväinen, jos diagnoosi voisi haitata jotenkin tulevaisuudessa. Lopulta hän kuitenkin päätti että voisi mennä käymään lääkärissä. Ongelma on, että hän ei tee soittoa. Olen muistuttanut häntä moneen otteeseen, eikä hän silti ole tehnyt soittoa. En voi soittaa hänen puolestaan lääkäriin, aikuinen mieshän hän on. Onko jokin tapa, jolla häntä voisi kannustaa ja rohkaista? Uskon, että hän pelkää diagnoosin leimaavuutta, itse en usko että siitä voisi olla mitään muuta kuin hyötyä meidän tilanteessamme. Kiitos vastaajille!

4

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      https://madinfinland.org/adhd/

      ADHD lääkkeet ovat piristeitä
      ADHD-pulmiin on kehitetty monenlaisia hoitomenetelmiä. Sen lääkitys on kuitenkin yleistynyt muutaman vuosikymmenen aikana valtaisasti. Lääkkeet ovat piristeitä, jotka toimivat amfetamiinin ja kokaiinin tavoin ja ovat useimmiten amfetamiinin kaltaisia farmakologialtaan. ADHD-lapsilla ja -nuorilla ne vähentävät – lyhyellä aikavälillä – vilkkautta ja impulsiivisuutta. Opettajat ja vanhemmat ovat usein tyytyväisiä lääkkeiden käytön aloittamisen aikaansaamiin muutoksiin.

      Tutkimus pitkäaikaistuloksista, MTA
      Vilpitön maallikko voisi ajatella, että “varmasti on tutkittu tarkkaan, mitä nämä aineet lapsille elämässä aiheuttavat”. Pitkäaikaisvaikutuksia selvittäviä tutkimuksia on toistaiseksi kaksi.

      2009 julkaistiin tulokset USA:n terveysviranomaisten rahoittamasta suuresta ”Multi-Modal Treatment” – tutkimuksesta. Siinä seurattiin kahdeksan vuoden ajan ADHD-lääkitystä saaneita ja heitä verrattiin vastaaviin lääkitsemättömiin ADHD nuoriin. 14 kuukauden kohdalle saakka tulokset olivat lupaavia lääkkeiden tehon kannalta, mutta alkoivat siitä hiipua. 3 vuoden kohdalla oli selvää, ettei niistä ollut hyötyä. Kuuden – kahdeksan vuoden seurannassa ADHD –lääkkeistä ei osoittautunut olleen hyötyä millään arvioidulla osa-alueella, haittoja kylläkin.

      Pitkäaikaistuloksia. Quebec, Kanada.
      Vuodesta 1994 alkaen kanadalaiset tutkijat seurasivat tiiviisti 16 000 lasta. Seuranta jatkui aina vuoteen 2008. Vuonna 1997 Quebecin osavaltio alkoi korvata sairausvakuutuksesta ADHD- lääkintää. Tämä lisäsi kirjoitettujen lääkereseptien määrää suuresti. Se antoi tutkijoille mahdollisuuden seurata, mitä ADHD:n lääkinnästä seurasi quebeciläisille verrattuna muun Kanadan ADHD-lapsiin. Tutkijat raportoivat artikkelissaan 2014 lääkinnän johtaneen negatiivisiin seurauksiin: huonovointisuuteen ja masennukseen, huonoihin väleihin vanhempien kanssa sekä koulusuoritusten heikentymiseen. Erityisen haitallisia seuraukset olivat tytöille.

      Paras tieteellinen tieto viittaa siihen, että ADHD lääkinnästä on pitkällä aikavälillä selvästi enemmän haittaa kuin hyötyä lapsille.

      Turvallinen metyylifenidaatti?
      Toimittaja Päivi Repo totesi loppulauseena kritiikittömästi: “Suomessakin yleisesti määrätty metyylifenidaatti osoittautui turvalliseksi ja tehokkaaksi lapsille ja nuorille.”

      Toisaalta toukokuussa 2018 Cochrane katsausartikkeli osoitti, -tarkistettuaan yli 2 miljoonan henkilön aineiston – että kyseinen, Suomessakin eniten käytetty metyylifenidaatti, voi tuottaa vakavia haittoja käyttäjilleen. Vakavan haitan – esim. kuolema, sydäntapahtuma, psykoosi – sai käyttäjistä useampi kuin yksi sadasta. Muiden haittojen todennäköisuus oli toki vielä paljon suurempi. He pitivät myös mahdollisena. että haittoja olisi tutkimuksissa jäänyt paljon ilmoittamatta ja siten niiden todennäköisyys voisi olla vielä suurempi. He totesivat päätelmänään:

      • Anonyymi

        Pitää paikkansa.
        Ei ole tarkoitus syödä lääkettä varmatikaan jatkuvasti ja käyttökin vähenee, kun ja käyttää ja oppi organisoimaan ja järjestämään asioita, eli oppii asioita ja näin ollen luonnostaan, lääkkeen käyttö vähenee.
        On tottakai sitten niitä jotka käyttää niitä väärin.
        jk. minulle tulee tosi paljon kirjoistus virheitä ja sanoja puuttuu välistä, se on eräs ADHD tunnusmerkistö. meidän suvussa sitä esiintyy, mutta itse hoidan omaa tilaani alkoholilla, kun ottaa jyrkkää, niin pystyy keskittymään lukemiseen, välttämättä ei muista mitä on lukenut, mutta se tuo rauhan, siis rauhan.


    • Anonyymi

      https://pharmacafennica.fi/spc/2893034

      Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn
      Metyylifenidaatti voi aiheuttaa huimausta, uneliaisuutta ja näköhäiriöitä, mukaan lukien akkommodaatiovaikeuksia, kahtena näkemistä ja näön hämärtymistä. Sillä voi olla kohtalainen vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn. Potilasta pitää varoittaa näistä mahdollisista vaikutuksista ja häntä on kehotettava välttämään mahdollisesti vaaraa aiheuttavia toimia, kuten ajamista tai koneiden käyttöä, jos hänellä ilmenee tällaisia vaikutuksia.

    • Anonyymi

      Aloittajalle: olin, minä vanhempi ukko, juuri tuollainen vielä vuosi sitten, ja sillä kokemuksella: ilmeisesti kyseessä kuitenkin ADD eli ADHD ilman hyperaktiivisuutta, olkoonkin, että lääkkeet on samat?

      Sano sille ukkokullallesi, että elämä voi ihan oikeesti olla kivaa ja siitä voi oikeesti nauttia, ja tekeminen ja touhuaminenkin maistuu oikein mukavasti, nyt saa oikeasti asioita aikaan kun pystyy keskittymään, kun ennen enimmän aikaa tuli sudittua paikallaan, kierrokset punaisella.

      Uskallan luvata, että soitto kannattaa. Ainoa kielteinen asia tulee olemaan harmitus, että niin ei tapahtunut jo vuosia sitten.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      2177
    3. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      2175
    4. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      2175
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      2174
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      2174
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      2173
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      2173
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      2173
    10. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      2173
    Aihe