Koulupäivät uskonnollisesti sitouttamattomiksi

Anonyymi

Opetushallituksen ohjeissa (2018) sanotaan näin: ”Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.”

Tälle antaa vahvaa tukea perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet; päätöksen mukaan opetuksen tulee olla ”uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta”.

Työpaikoillakaan suomalaiseen kulttuuriin eivät kuulu aamuhartaudet ja jumalanpalvelukset, puhumattakaan lounaalla pomon johtamista ruokarukoiluttamisista. Koulu on elämää eikä kirkkoa varten.

Puolueiden osalta ops:n sitouttamattomuus-ohje tajutaan. Harvassa koulussa kylän suurin puolue yksin huseeraa tilaisuuksiensa kanssa niin kuin kirkko monin paikoin saa tehdä.

Koulupäivän uskonnollisista tilaisuuksista luopumiseen liittyy yksityisyyden suojan näkökohtia, koska uskonto tai uskonnottomuus katsotaan yksityisasiaksi, arkaluontoiseksi tiedoksi, jota koulun ei pidä pakottaa tuomaan julki.

9

<50

Vastaukset

 • Jos uskonnollisia tilaisuuksia koulun työsuunnitelmassa kuitenkin on, samaan aikaan pitää olla tarjolla vastaavaa ei-uskonnollista ohjelmaa. Tämä on kai selvä, mutta se, miten asiasta tiedotetaan ja kysytään huoltajilta, ei ole ollut selvä. Siitä on tehty jopa kymmeniä kanteluita viime vuosina.

  Koulun pitää kertoa, millaista ei-uskonnollista ohjelmaa on, ja tehdä selväksi, että myös uskonnonopetuksessa olevat voivat osallistua ei-uskonnolliseen ohjelmaan, koska uskonnolliset tilaisuudet eivät ole pakollista opetusta.

  Kysymyksen pitää olla muodoltaan neutraali: kumpaan ohjelmaan oppilas osallistuu?

  Oppilaanhan pitää OSALLISTUA johonkin ohjelmaan. Kysymyksen ei siten pidä enää olla usein käytetty virheellistä muotoa, ”osallistuu” tai ”ei osallistu” uskonnollisiin tilaisuuksiin. Sitouttamattomaan, ei-uskonnolliseen ohjelmaan osallistuvat eivät ole mitään ”ei-osallistujia”.

  Syrjintä stop!

 • Opetushallituksen ohjeet uskonnollisista tilaisuuksista tulee jälleen uusia ottaen huomioon perusopetuksen opetussuunnitelman valtakunnallisten perusteiden linjaukset uskonnollisesta ja katsomuksellisesta sitouttamattomuudesta.

  Opettajajohtoinen ruokarukoiluttaminen ei ole tätä päivää, joten sellaista ei enää pidä voida järjestää. Päivittäinen uskonnollinen rituaali koulun henkilökunnan toimesta on sitouttavaa jos jokin.

 • Uskonnottomuus-uskonnon julistajilla on kyllä sanat ja käsitteet menneet solmuun siinä määrin, ettei saa enää mitään tolkkua, mihin he oikein jutuillaan loppujen lopuksi pyrkivät.

  • Minä ymmärrän aivan hyvin, että yhdenkäänn uskonnon jumalanpalvelukset ja aamuhartaudet eivät kuulu opetussuunnitelman mukaiseen koulupäivään. Eikä ruokarukoiluttaminen lounaan alussa.

   Onko Sinun työpaikallasi aamuhartauksia, lounaalla ruokarukoukset pomon johdolla ja joukolla jumalanpalvellkukseen -aktioita silloin?


  • Anonyymi kirjoitti:

   Minä ymmärrän aivan hyvin, että yhdenkäänn uskonnon jumalanpalvelukset ja aamuhartaudet eivät kuulu opetussuunnitelman mukaiseen koulupäivään. Eikä ruokarukoiluttaminen lounaan alussa.

   Onko Sinun työpaikallasi aamuhartauksia, lounaalla ruokarukoukset pomon johdolla ja joukolla jumalanpalvellkukseen -aktioita silloin?

   siis joukolla jumalanpalvelukseen -aktioita silloin tällöin työaikana?

   Voisihan kirkko ja muutkin tarjota tilaisuuksiaan koulupäivien ulkopuolella.


  • Anonyymi kirjoitti:

   siis joukolla jumalanpalvelukseen -aktioita silloin tällöin työaikana?

   Voisihan kirkko ja muutkin tarjota tilaisuuksiaan koulupäivien ulkopuolella.

   Vanhemmathan voivat viedää lapsiaan jumalanpalveluksiin vaikka joka viikonvaihde, ja väliin viikollakin. Ei semmoiseen asiaan ja sen valvontaan tarvitse opettajien ja rehtorin kallista työaikaa käyttää. Paremoi keskittyä vain ops:n mukaiseen toimintaan.


 • Juuri nyt, elokuun alussa, lukuvuoden vaihteessa on aika, jolloin mainiosti ehtii vaikuttaa myös katsomusaineen valintaan. Jos ja kun lapsi on erotettu kirkosta tai hän ei ole siihen kuulunutkaan, juuri nyt on hyvä aika siirtää uskonnonopetuksessa oleva lapsi elämänkatsomustiedon ryhmään. Tämä onnistuu kaikilla luokkatasoilla 1-9 lk.

 • Lähipäivinä voi koulusta tulla peruskoululaisen kotiin uskonnollisia tilaisuuksia koskeva kysely. (Osa kouluista on tosin jo luopunut niistä, mutta suurin osa ei.)

  Kannattaa valita uskonnollisesti sitouttamaton vaihtoehto. Sellainen on myös opetussuunnitelman mukaista toimintaa.

  Mitä useammat valitsevat ei-uskonnollisen vaihtoehdon tyrkytettävän uskonnollisen tilaisuuden sijaan, sitä nopeammin loppuu jumalanpalvelusten ja srk aamuhartauksien ymppääminen lukuvuoden ja koulupäivien ohjelmaan.

  Kannattaa myös jutskata lapsen koulukaverien huoltajien kanssa, josko he päätyisivät samaan. Kimpassa kivempaa.

  Toki me uskontokriitikot kaikkikin voisimme varovasti kysellä koululaisten vanhemmislta, vaikka ei olisi omia lapsia koulussa, että mitenkäs tämän asian kanssa tätä nykyä on. Kysyähän aina saa, mutta valinta on tietysti lapsen huoltajien.

  Asian on erinomaisen akuutti.

  Ps. Tietenkin lapsen ehtii vielä ennen lukuvuoden alkua siirtää koulun uskonnonopetuksesta elämänkatsomustietoon. Ja ehtiipä ensin laittaa maistraattiin kirkostaerottamispaperinkinkin.

 • Julkisuudessa on keskusteltu koulun yhteisistä joulujuhlista, mutta vähemmän ”joulukirkosta” ja muista uskonnollisista, tunnustuksellisista tilaisuuksista, vaikka niitä yhä liitetään monien koulujen lukuvuoden ohjelmaan. Niinpä kannattaa muistuttaa, että koulu ja päiväkoti voivat aivan hyvin olla liittämättä ”joulukirkkoa”, ”pääsiäiskirkkoa” tai ”kevätkirkkoa” koulu- tai tarhapäivän aikaiseen toimintaansa.
  Tämä mahdollisuus mainitaan myös Opetushallituksen eli OPHn ohjeessa koulun tilaisuuksista. Oppilaiden ”kirkottamisesta” luopuminen olisi perusteltu, hyvä ratkaisu, sillä uskonnonharjoitukset eivät kuulu koulun lakisääteisiin tehtäviin ja opetussuunnitelman sekä varhaiskasvatuksen perusteissa linjataan opetuksen ja lukuvuoden päättäjäisten ”uskonnollinen ja katsomuksellinen sitouttamattomuus”.
  http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2019/11/19/koko-toiminta-sitouttamattomaksi/

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  131
  5508
 2. Sanni Ovaska In Memoriam

  Silla lailla.. https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2687488814630636&id=100001086306601 Lähi-idästä sotaa, sekasortoa, kuolemaa, nälkää, ka
  Maailman menoa
  75
  1057
 3. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  132
  957
 4. Toni Nieminen rakastui 7 lapsen yksinhuoltajaan

  ja muutti tämän taloon. https://www.seiska.fi/Uutiset/Jatti-tylysti-ex-vaimonsa-Toni-Nieminen-iski-seitseman-lapsen-yh-aidin-paparazzikuvat
  26
  594
 5. Zoo aloittaa yt't

  Huonolta näyttää.N.20 työntekijää liikaa.Kylmää on kyyti.
  Ähtäri
  21
  397