Koulupäivät uskonnollisesti sitouttamattomiksi

Anonyymi

Opetushallituksen ohjeissa (2018) sanotaan näin: ”Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.”

Tälle antaa vahvaa tukea perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet; päätöksen mukaan opetuksen tulee olla ”uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta”.

Työpaikoillakaan suomalaiseen kulttuuriin eivät kuulu aamuhartaudet ja jumalanpalvelukset, puhumattakaan lounaalla pomon johtamista ruokarukoiluttamisista. Koulu on elämää eikä kirkkoa varten.

Puolueiden osalta ops:n sitouttamattomuus-ohje tajutaan. Harvassa koulussa kylän suurin puolue yksin huseeraa tilaisuuksiensa kanssa niin kuin kirkko monin paikoin saa tehdä.

Koulupäivän uskonnollisista tilaisuuksista luopumiseen liittyy yksityisyyden suojan näkökohtia, koska uskonto tai uskonnottomuus katsotaan yksityisasiaksi, arkaluontoiseksi tiedoksi, jota koulun ei pidä pakottaa tuomaan julki.

9

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos uskonnollisia tilaisuuksia koulun työsuunnitelmassa kuitenkin on, samaan aikaan pitää olla tarjolla vastaavaa ei-uskonnollista ohjelmaa. Tämä on kai selvä, mutta se, miten asiasta tiedotetaan ja kysytään huoltajilta, ei ole ollut selvä. Siitä on tehty jopa kymmeniä kanteluita viime vuosina.

      Koulun pitää kertoa, millaista ei-uskonnollista ohjelmaa on, ja tehdä selväksi, että myös uskonnonopetuksessa olevat voivat osallistua ei-uskonnolliseen ohjelmaan, koska uskonnolliset tilaisuudet eivät ole pakollista opetusta.

      Kysymyksen pitää olla muodoltaan neutraali: kumpaan ohjelmaan oppilas osallistuu?

      Oppilaanhan pitää OSALLISTUA johonkin ohjelmaan. Kysymyksen ei siten pidä enää olla usein käytetty virheellistä muotoa, ”osallistuu” tai ”ei osallistu” uskonnollisiin tilaisuuksiin. Sitouttamattomaan, ei-uskonnolliseen ohjelmaan osallistuvat eivät ole mitään ”ei-osallistujia”.

      Syrjintä stop!

    • Anonyymi

      Opetushallituksen ohjeet uskonnollisista tilaisuuksista tulee jälleen uusia ottaen huomioon perusopetuksen opetussuunnitelman valtakunnallisten perusteiden linjaukset uskonnollisesta ja katsomuksellisesta sitouttamattomuudesta.

      Opettajajohtoinen ruokarukoiluttaminen ei ole tätä päivää, joten sellaista ei enää pidä voida järjestää. Päivittäinen uskonnollinen rituaali koulun henkilökunnan toimesta on sitouttavaa jos jokin.

    • Anonyymi

      Uskonnottomuus-uskonnon julistajilla on kyllä sanat ja käsitteet menneet solmuun siinä määrin, ettei saa enää mitään tolkkua, mihin he oikein jutuillaan loppujen lopuksi pyrkivät.

      • Anonyymi

        Minä ymmärrän aivan hyvin, että yhdenkäänn uskonnon jumalanpalvelukset ja aamuhartaudet eivät kuulu opetussuunnitelman mukaiseen koulupäivään. Eikä ruokarukoiluttaminen lounaan alussa.

        Onko Sinun työpaikallasi aamuhartauksia, lounaalla ruokarukoukset pomon johdolla ja joukolla jumalanpalvellkukseen -aktioita silloin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä ymmärrän aivan hyvin, että yhdenkäänn uskonnon jumalanpalvelukset ja aamuhartaudet eivät kuulu opetussuunnitelman mukaiseen koulupäivään. Eikä ruokarukoiluttaminen lounaan alussa.

        Onko Sinun työpaikallasi aamuhartauksia, lounaalla ruokarukoukset pomon johdolla ja joukolla jumalanpalvellkukseen -aktioita silloin?

        siis joukolla jumalanpalvelukseen -aktioita silloin tällöin työaikana?

        Voisihan kirkko ja muutkin tarjota tilaisuuksiaan koulupäivien ulkopuolella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        siis joukolla jumalanpalvelukseen -aktioita silloin tällöin työaikana?

        Voisihan kirkko ja muutkin tarjota tilaisuuksiaan koulupäivien ulkopuolella.

        Vanhemmathan voivat viedää lapsiaan jumalanpalveluksiin vaikka joka viikonvaihde, ja väliin viikollakin. Ei semmoiseen asiaan ja sen valvontaan tarvitse opettajien ja rehtorin kallista työaikaa käyttää. Paremoi keskittyä vain ops:n mukaiseen toimintaan.


    • Anonyymi

      Juuri nyt, elokuun alussa, lukuvuoden vaihteessa on aika, jolloin mainiosti ehtii vaikuttaa myös katsomusaineen valintaan. Jos ja kun lapsi on erotettu kirkosta tai hän ei ole siihen kuulunutkaan, juuri nyt on hyvä aika siirtää uskonnonopetuksessa oleva lapsi elämänkatsomustiedon ryhmään. Tämä onnistuu kaikilla luokkatasoilla 1-9 lk.

    • Anonyymi

      Lähipäivinä voi koulusta tulla peruskoululaisen kotiin uskonnollisia tilaisuuksia koskeva kysely. (Osa kouluista on tosin jo luopunut niistä, mutta suurin osa ei.)

      Kannattaa valita uskonnollisesti sitouttamaton vaihtoehto. Sellainen on myös opetussuunnitelman mukaista toimintaa.

      Mitä useammat valitsevat ei-uskonnollisen vaihtoehdon tyrkytettävän uskonnollisen tilaisuuden sijaan, sitä nopeammin loppuu jumalanpalvelusten ja srk aamuhartauksien ymppääminen lukuvuoden ja koulupäivien ohjelmaan.

      Kannattaa myös jutskata lapsen koulukaverien huoltajien kanssa, josko he päätyisivät samaan. Kimpassa kivempaa.

      Toki me uskontokriitikot kaikkikin voisimme varovasti kysellä koululaisten vanhemmislta, vaikka ei olisi omia lapsia koulussa, että mitenkäs tämän asian kanssa tätä nykyä on. Kysyähän aina saa, mutta valinta on tietysti lapsen huoltajien.

      Asian on erinomaisen akuutti.

      Ps. Tietenkin lapsen ehtii vielä ennen lukuvuoden alkua siirtää koulun uskonnonopetuksesta elämänkatsomustietoon. Ja ehtiipä ensin laittaa maistraattiin kirkostaerottamispaperinkinkin.

    • Anonyymi

      Julkisuudessa on keskusteltu koulun yhteisistä joulujuhlista, mutta vähemmän ”joulukirkosta” ja muista uskonnollisista, tunnustuksellisista tilaisuuksista, vaikka niitä yhä liitetään monien koulujen lukuvuoden ohjelmaan. Niinpä kannattaa muistuttaa, että koulu ja päiväkoti voivat aivan hyvin olla liittämättä ”joulukirkkoa”, ”pääsiäiskirkkoa” tai ”kevätkirkkoa” koulu- tai tarhapäivän aikaiseen toimintaansa.
      Tämä mahdollisuus mainitaan myös Opetushallituksen eli OPHn ohjeessa koulun tilaisuuksista. Oppilaiden ”kirkottamisesta” luopuminen olisi perusteltu, hyvä ratkaisu, sillä uskonnonharjoitukset eivät kuulu koulun lakisääteisiin tehtäviin ja opetussuunnitelman sekä varhaiskasvatuksen perusteissa linjataan opetuksen ja lukuvuoden päättäjäisten ”uskonnollinen ja katsomuksellinen sitouttamattomuus”.
      http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2019/11/19/koko-toiminta-sitouttamattomaksi/

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      46
      7515
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      33
      4153
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      57
      3655
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      50
      3160
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2846
    6. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      56
      2426
    7. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      54
      2368
    8. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      40
      2309
    9. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      43
      2288
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2256
    Aihe