Vesisangon ja varren hankkiminen kaivoon

Anonyymi

Miten vettä kannattaa nostaa kaivosta, jos nostimen tekee itse? Kaivoon pitäisi siis tehdä puinen tai vastaava (sanko) vedennostin. Mietin millainen olisi halpa ja toimiva ratkaisu (kaivo n. 4,5 m syvä)?

Ehkä seuraavasti: metsästä kaivon syvyyttä vähän lyhyempi suora varsi (mikä puulaji – varmaan lehtipuun kuorittu vähäoksainen keskiosa? - kuivumiseen ja kevenemiseen menee pari vuotta). Sanko (paras koko ja materiaali?) siihen päähän jotenkin kiinni, mutta millainen ratkaisu kestäisi aikaa? Olisiko ideoita tai hakusanoja Googleen?

10

3667

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Metalliämpäri sangastaan naruun ja ämpärin reunaan joku paino että asettuu veteen laskettuna kyljelleen jotta uppoaa hallitusi veteen. Naru sitten kiinni johonkin ettei vahingossa putoa kaivoon.

      • Anonyymi

        Kestävätkö metalliämpärien sangat aikaa, vai pitäiskö porata reijät ämpärin läpi ja viritellä köysi (paksuus helpottaa nostoa) jotenkin keskelle balanssiin? Köydellä ei voi työntää sankoa veden alle ja paino pitäisi ostaa kaupasta. Millaisen paino viritelmän tuohon ostaisi? Metalliset ämpärit painavat jonkin verran ja pitäisi tulla siistin näköinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kestävätkö metalliämpärien sangat aikaa, vai pitäiskö porata reijät ämpärin läpi ja viritellä köysi (paksuus helpottaa nostoa) jotenkin keskelle balanssiin? Köydellä ei voi työntää sankoa veden alle ja paino pitäisi ostaa kaupasta. Millaisen paino viritelmän tuohon ostaisi? Metalliset ämpärit painavat jonkin verran ja pitäisi tulla siistin näköinen.

        Valmiita reunapainoja tuskin on myynnissä, mutta kun on mielikuvitusta ja pitää silmät auki putki- tai venetarvikeliikkkeissä varmaan jotain löytyy. Jos päätyy sinkkiämäriin, niin veneiden sinkkianodit ovat oivallisia reunapainoja. Rosteriämärillekin löytyy sopivaa helatavaraa painoksi veneliikkeistä. Ensiapuna voi selailla vaikka Bilteman luetteloa. Sieltä löytyy sopivaa köyttä tarvikkeineen, putki- ja venerompetta, rosterisankokin näkyy olevan.
        https://www.biltema.fi/koti/siivoustuotteet/amparit/ruostumaton-sanko-10-l-2000034565


    • Anonyymi

      Pitäneen käydä Biltemassa katsomassa terässankoa (40€). Puuilossa kokeilin joitain sankoja (n. 10€) ja ne eivät vaikuttaneet minulle sopivilta.

      Nostan pakkaskaudeksi jäätyvän pumpun pois. Vuosikymmeniä palvellut vedennostin pitäisi uusia satunnaiskäyttöön. Ämpäri/naru on helpoin ratkaisu, mutta wanhan ajan vedennostin ois tyylikkäämpi liiterin päässä . Valmiita (keppi) sivulukollisia sankoja ei taideta myydä. Sankoon pitää kehittää jokin ratkaisu, joka saa sen kaatumaan, sillä pelkkä sanko jää joskus kellumaan ja sen kanssa joutuu kikkailemaan.

    • Anonyymi

      Varjossa kasvaneesta kuusesta ennen vanhaan tehtiin kuokku vedennostoon. Siis valitaan mahdollisimman pitkä ja ohut kuusi. Sitten kuusi kuoritaan ja tyvipäähän tehdään viiste. Samanlainen viiste tehdään noin 30 sentin pätkään ja naulataan. Kun vedennostoon käytetään sinkkiämpäriä, niin kaivoon pudonnut ämpäri on mahdollista nostaa kaivosta seipäällä, johon oli lyöty valtava naula.

    • Anonyymi

      Meillä ei kasva sopivia kuusia, mutta pitäneen käydä hakkuuaukealla katsomassa, jos siellä olisi riittävän pitkiä latvuksia hakkuujätteenä. Puita voi laittaa useamman kuivumaan ja aika näyttää mikä on paras puulaji.

    • Anonyymi

      Latvus ei ole oikein hyvä kaivon koukuksi. Katso hakkuuaukelta varjossa kasvanut, missä on vain vähän hentoja oksia.

    • Anonyymi

      Sinkkiämpärin kun pudottaa kaivoon alaspäin, tietenkin narussa, niin se täytty vedestä eikä tarvitse painoja reunaan.

    • Anonyymi

      Typerää vastata monta vuotta vanhaan avaukseen mutta vastaanpa kuitenkin. Sana Kaivokiulu lienee ihan ylivoimainen googlattava

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1981
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      143
      1458
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    Aihe