mikävaivaa

Anonyymi

Kliiviani voi huonosti, eli sen lehtiin on jo pidemmän aikaa tullut valkoisia täpliä aivan kuin home tahroja, lähtevät helposti pois pyyhkimällä mutta nyt on tuota valkeaa kauheasti. Mitä avuksi?

2

<50

Vastaukset

 • Olet saanut todennäköisesti villakirvan siihen. Heitä menemään. On niin vaikeasti torjuttava kotioloissa. Tutki myös lähellä olevat kasvit ja pese ikkunalauta ja ikkuna mielellään jollain vähän ytymmällä aineella. Ja päälliruukku! Ja oikeaataan kaikki pinnat läheltä. Villakirva voi kätkeytyä kaikenmaailman koloihin ja rakoihin ja olla siellä latenttina kuukausikaupalla ja yhtäkkiä ilmaantua uusiin kasveihin.

 • Tuo on kyllä v-mäinen tuholainen! Itse löysin aloe verastani ensimmäisenä villakilpikirvoja. Sitten kun tarkemmalla silmällä katsoin, oli myös sen lähellä olleessa rahapuussa näitä. Näitä voi olla hankala havaita, siinä vaiheessa vasta huomaa, kun niitä alkaa vilistä ja valkoisia pumpulimaisia muodostelmia näkyä lehdissä ja kukka näyttää vähän nuupahtaneelta. Ne voi vaikuttaa kasvin kasvuun ja tehdä esimerkiksi niin, että kasvi alkaa kasvaa vähän oudon näköisesti eli jos se on aiemmin kasvanut symmetrisesti niin yhtäkkiä siitä tulee epäsymmetrinen.

  Täytyy sanoa, että jos kyseessä on kasvi jolla ei niin paljon tunnearvoa ole, niin kannattaa heittää vain menemään, koska voi vaatia isoa vaivaa päästä villakilpikirvasta eroon, ja siinä voi käydä niinkin että siitä ei pääse eroon, ja joutuu tavallaan kokoajan vaan yrittämään pitää kantaa kurissa, josta ei täysin pääse eroon, koska tämä tuholainen on sellainen, että se tykkää lymyillä piilossa ja tehdä uuden invaasion. Jos kasvi tuntuu itselle arvokkaalta, kannattaa ainakin kokeilla taistella näitä vastaan. Itse olen päättänyt taistella, koska kasveissa on tunnearvoa ja toivonmukaan voittaa tämän kirva-invaasion :D

  Olen kokeillut erilaisia tapoja päästä kirvoista eroon, suihkuttanut ne,vaihtanut mullat useista vierekkäin olleista kasveista, pessyt ruukut läpikotaisin (myös pohjasta missä ne voi lymyillä eli niissäkin voi olla valkoista nöyhtää) ja sumutellut mäntysuovalla ja Sprutzitilla kriittisimmässä paikassa olleet kasvit. Jotkut ovat niin tarkkoja, että jos kasvi kestää, pesevät niiden juuretkin ennen istutusta ruukkuun, mutta kannattaa huomioida että jotkut kasvit ärsyyntyvät erilaisista käsittelyistä ja torjunta-aineista. Kun kasveja käsittelee, pitää olla tarkkana, ettei levitä vaatteissaan tai käsissään näitä "villaineja". Pitänyt karanteenissa kasveja eli erossa muista, koska villakilpikirva voi levitä ja pahimmillaan tuhota kaikki kasvit ja on todella ikävää, jos kanta pääsee leviämään kaikkiin kasveihin. Parista löysin ensimmäisen sumutuskerran jälkeen vielä jälkiä villakilpikirvasta, mutta kanta oli jo alunalkujaan vähäinen, ja torjunnan jälkeen niitä on hyvin vähän enää ollut nähtävillä. Olemassa olisi ollut sellaisia kuin torjuntapuikot (esim. Provadon), mutta ongelma on talvea ajatellen se, että niissä on lannoite samassa ja ovathan ne melkolaista myrkkyä. Ne toimivat mullan kautta, ja tappavat tuholaiset jotka syövät kasvia. En tiedä, miten esim Sprutzit käsittely puree villakilpikirvoihin, joita voi olla jopa pintamullassa, joten pintamulta kannattaa vaihtaa. Olen lukenut jopa juurissa asuvista tämän suvun kirvoista. Sprutzitia voi joutua käyttämään toistuvasti, että pääsee villiksistä eroon. Sprutzitia käsittääkseni käytetään luomuviljelyssäkin, ja sen on peräisin luonnosta jostain kasvista, mutta myös pyretriini on myrkkyä jossa voi olla haittoja.

  Olen katsonut päivittäin kasvin lehdet lampun kanssa läpi, ja nähdessäni villakilpikirvan, olen penslannut kohdan alkoholilla tops-puikolla johon kirva kuolee. Havaintoja on ollut yhä vähemmän, mutta aikamoista salapoliisityötä tämä on.

  On tärkeää, että siivoaa myös paikan, missä kasvit on olleet joilla on ollut tuholaisia, koska itse huomasin ikkunalaudallakin vilistävän näitä. Ne voi levitä ilmavirrankin mukana, mutta muuten ovat aika hitaita liikkumaan. Urokset voi lentää, naaraat pysyvät paikallaan.

  Jos haluaa kokeilla luomumpia käsittelyjä, eikä siirtyä torjunta-aineisiin joita myydään kaupassa, niin kannattaa kokeilla Neem-öljystä tehtävää käsittelyä, jolla voi ehkäistä kirvoja. Jossain ohjeissa oli sekoitettu mäntysuopaa ja tuota öljyä ja suihkuteltu kasviin.

  Jos haluaa ehkäistä villakilpikirvainvaasion, niin ensimmäinen ja tärkein sääntö on, että kun tuo uuden viherkasvin kämppäänsä, pitää sitä eristyksissä jonkun aikaa ja kenties antaa sille torjunta-ainekäsittelynkin ehkäisevänä toimenpiteenä esim Neem öljyllä. Jos oikein proaktiivinen haluaisi olla, niin ei ostaisi kasveja, vaan kasvattaisi ne siemenistä tai kämpässä jo olleista tuholaisvapaista kasveista pistokkaana. Ostaessaan kasvin, ottaa aina riskin, että siinä on tuholaisen munia ja kasvi kannattaa aina silmämääräisesti katsoa tuholaisten varalta myymälässä (onko terveen näköinen, katsoa lehtien altakin tuholaisten varalta ja etsiä niistä merkkejä) Kasvejansa kannattaa tarkistella tuholaisten varalta kotona hoidon lomass, putsata lehtiä (pyyhkimällä voi myös ehkäistä invaasiota) ja sumuttaa, koska ne voi kärsiä kuivasta huoneilmasta. Hyvää ehkäisyä on myös pitää kasvistansa hyvää huolta, jotta se on vastustuskykyinen tuholaisia vastaan.

SEISKA.FI

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  232
  3585
 2. Tunsiko joku HA n ja missä oli töissä

  Myllymäen kaupunginosa liittyi surulliseen kaupunginosien joukkoon missä on tapahtunut kantasuomalaisten murha laittoman maahanmuuttajan toimesta. Pää
  Hämeenlinna
  31
  388