Akut ja lataus uusiksi

Anonyymi

Meillä on nyt yksi 95Ah AGM akku, Yanmar 2GM20D vm-98, jonka laturin kokoa en tiedä ja maasähkö 12A laturilla. Haluan päivittää kohtuullisella investoinnilla järjestelmään, jossa olisi lisäksi pari akkua ja aurinkosähkö. Millaista akkua, latureita ja säätöjärjestelmää ehdottaisitte? T. PetriA

12

720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos on tilaa, niin tavallinen lyijyakku on aina paras vaihtoehto.
      Ei ole mieltä ostaa akkua, jostaa saa vain 30% enemmän virtaa kolminkertaisella hinnalla.

      • Anonyymi

        Nämä triplahintaiset ihmeakut kestävät useampia syväpurkamisia, ja kapasiteetista voi ottaa enemmän. Muuten olen samaa mieltä: Lyijyä peliin, mutta nuita hyytelöakkuja yms., ettei tartte lotrata nesteillä. Merellä on muutenkin tatrpeeksi tekemisissä nesteiden kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nämä triplahintaiset ihmeakut kestävät useampia syväpurkamisia, ja kapasiteetista voi ottaa enemmän. Muuten olen samaa mieltä: Lyijyä peliin, mutta nuita hyytelöakkuja yms., ettei tartte lotrata nesteillä. Merellä on muutenkin tatrpeeksi tekemisissä nesteiden kanssa.

        Totta, mutta onko se sen arvoista?
        Jos akkuja on samalla rahalla enemmän, niitä ei tarvitse syväpurkaa vaan ne luovuttavat saman ilman sitä.


    • Tässä vielä kolmas kommentti.
      Joo, lyijyä mutta korkillisia akkuja niin voi lisätä vettä. Meillä on käytössä ihan tavalliset autonakut 60 Ah ja 75 Ah. Jääkaappiakkuna on uusi 115 Ah.

      • Anonyymi

        Tavalliset vesiakut on minullakin. Ei ole kova homma lorauttaa niihin vettä kerran vuodessa, kun kannukin on olemassa.


    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Tuo aurinkokenno on todella fiksu ja vaivaa säästävä värkki. Usein on väärä luulo siitä, että se tuottaa tarpeeksi virtaa sinne sun tänne mutta oikeasti se on vain pidemmän ajan laturi akkuja varten. Jos veneilysi ja sähkön kulutuksesi on sellainen, että viikonlopun jälkeen akut ovat 50% latauksessa, niin kun jätät sunnuntaina veneen laituriin kenno lataa akut täyteen seuraavaa perjantaita varten ilman, että etsiskelet töpselin reikää laiturilta.
      Tietysti isolla kennolla saadaan isompi virta. Kenno ei yksin riitä van sen kanssa täytyy olla oma säädin. Älä osta ebayn halvinta säädintä kennoosi.
      Nuo edellä esitetyt latausreleet ovat myös iso apu virran jakamisessa veneen sähköverkossa.
      Suosittelen, että lopullisessa järjestelmässä on starttiakku tyyppiä X ja hupiakkuja tyyppiä Y. Tilanne hankaloituu jos hupiakut ovat tyypppiä Y ja Z. Eli pidä tuo nykyinen starttiakkuna ja hommaa pari paremmin syväpurkausta kestävää huoltovapaata happoakkua hupiakuiksi. Saat ne kaikki ladattua releen kanssa koneesi laturilla aurinkokenno hoitaa loput. Luulen, että töpsölin käyttö on tuon jälkeen harvinaista herkkua. Itse on jättänyt veneeseen jopa jääkaapin päälle poistuessäni veneeltä muutamaksi päiväksi kun tuo aurinko hoitaa latausta.

    • Akkujen koon ja kapasiteetin määrittelee käytettävissä oleva tila. Laita siihen tilaan niin paljon akkua, kun vaan saat mahtumaan. Suosittelen yhtä pientä stattiakkua ja kahta tai yhtä isompaa hupiakkua.

      Kuvitellaan, että saat starttiakuksi 60Ah akun ja hupiakuiksi 2x100Ah akut, joka voisi olla ihan kiva juttu. Akkujen tulisi olla aina samaa akkukemiaa, tai akkupiirien lataus tulee huolehtia erillisesti. Eli jos sinulla on vaikka starttiakku normaali SMF akku ja hupiakut AGM:ää, ja niitä ladataan samalla moottorilaturilla on tilanne se, että SMF akku jo keittää, kun AGM ei ole vielä täynnä.

      Akkuina esimerkiksi CT-Leader on ihan hyvä perus AGM akku, joka on tarkoitettu sykliseen käyttöön. Huomatkaa, että kaikki AGM akut ei ole sykliseen käyttöön tarkoitettuja vaan osa on ihan starttikakkuja.

      https://www.heater.fi/fi/powerxon-agm-akku-185ah-4799.html


      Toinen asia, on, että tuollaiset yksinkertaiset akkupiirit yhdistävät releet ei sovi oikein hyvin erilaisia ja erikokoisia akkupankkeja yhdistämään. Ne sopi hyvin, esimerkksi pieniin perämoottoriveneisiin, joissa on vaikka kaksi saman kokoista akkua, toinen on hupiakku ja toinen starttiakku tai vaikka sinulle, jos käytät saman kokoisia akkuja. Tässä tullana taas samaan asiaan, kuin noissa erikokoisissa akkupankeissa. Jos sinulla on pieni liki täynnä oleva starttiakku ja se yhdistetään releellä liki tyhjänä olevaan isoon akkupiiriin, ollaan tilanteessa, jota liki täynnä olevaa hupiakkua ladataan yli. Tässä tapaksessa tulisi käyttää ns. latausjakajaa, joka jakaa latauksen kahteen akkupiiriin järkevästi.

      Latausjakaja voi olla esim mosfet pohjainen

      https://www.heater.fi/fi/philippi-latausjakaja-mbi-150-2-150a-1-sisaan-2-ulos-12-24v.html

      tai mikroprosessori ohjattu relepohjainen.
      https://www.heater.fi/fi/latausjakaja-pro-split-0-0v-120a-1in-3out.html

      VEneen laturin teholla ei ole yleensä näissä tapauksisa kovin suurta merkitystä. Sieltä tulee se 45A - 60A tjsp sieltä moottorilta. Lataustehon ei tarvitse olla suurempi, kun 0,2x kapasiteetti kulutus. Jos sinulla on vaikka se 260Ah akustoa, riittää 55A laturi hyvin kaikissa olosuhteissa. Lyijyakku ei pyst ottaamaan enempää sähköä vastaan kuin tuon 0,2x kapasiteetin ja sekin tippuu nopeasti. Tuollainen lataussäädin kyllä autaa lataaaan ne nopeammin, mutta esimerkiksi vaihtamalla sadan ampeerin laturia, ei saada mitään hyötyä.

      Tämä koskee myös maasähkölaturia. Kapasiteetti olisi hyvä olla tuo 0,2x kapasiteetti, ei mielellään alle eikä tarvitse hirveästi yli, ellei kulutus ole kovin suurta muuten.

      Philippin ACE sarjan latureissa on kolme erillistä lähtöä, joista yksi on varattu starttiakulle, jossa on hieman matalampi lataus. Näinollen se ei keitä sitä akkua.

      https://www.heater.fi/fi/philippi-maasahkolaturi-ace-12-25-12v-25a-8190.html

      tai TBS omnicharge, jossa on erikseen ohjelmoitavat lähdöt kaikille akuille.

      https://www.heater.fi/fi/tbs-omnicharge2-12-40-maasahkolaturi-90-265vac-in-12v-40a-3-ulostuloa.html


      Aurinkopaneelin tehon määrittelee fyysinen koko, mikä sinulle sopii sinne parhaiten.

      Paneli voi olla joku tämän tyyppinen taipuisa paneeli
      https://www.heater.fi/fi/aurinkopaneeli-taipuisa-nordmax-55w.html

      Säätimeksi ehdottomasti MPPT säädin. Tuo on yksi suosituimmista.

      https://www.heater.fi/fi/victron-bluesolar-smart-mppt-75v-10a-12-24-v-lataussaadin.html

    • Sitten on vielä tämä "ikivanha" systeemi jolla pelkällä kytkimellä tehdään kaksiakkujärjestelmä. Tässä Motonetin versio mutta on niitä muillakin. Homma toimii niin että kytkimeen liitetään akku 1 ja akku 2 .Sitten kytkimestä voidaan valita akku 1 tai akku 2 tai 1 2 ja off. Meillä on ollut tämä systeemi 30 vuotta ja on toiminut hyvin.
      https://m.motonet.fi/fi/tuote/386518/Paavirtakytkin-300A-24V

      • Toimii kyllä periaatteessa hyvin. Ongelmia on ainoastaan kaksi.

        1. Sen käyttö pitää muistaa. Et voi unohtaa both asentoon ja vetää akkuja tyhjäksi. Joka käynnistyksen yhteydessä pitää hinkata kytkintä.
        2. Eri kokoisten akkupankkien kytkeminen yhteen ei ole akkujen latautumisen ja purkautumisen kannalta hyväksi. Akkujen pitäisi olla saman kokoisia ja niitä pitäisi käyttää vuoron perään tasaisesti.


      • Yep, olet oikeassa. Mitä enempää on tullut ikää ( 70 vuotta viime perjantaina) sen paremmin muistaa kytkeä akut erilleen rantautumisen jälkeen. En ole pariinkymmeneen vuoteen unohtanut sen mutta joo, voi olla paha paikka jos molemmat akut menee tyhjäksi. Meillä on kolmas akku jääkaappia varten.Muuten vain kerran teki tiukka saada kone käyntiin mutta lähti sittenkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4336
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2209
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1724
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1468
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1400
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1195
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe