Onko kuvan resoluutio tarvittava printtiin?

Anonyymi

Hei, minulla on kuva jonka tarkkuus ja koko ovat:
resoluutio 72px
leveys 167,64cm
korkeus 111,76cm

photoshopissa kuvan koko-laatikossa ylempänä lukee pixel dimensions:43,1M
leveys 4752 pixels
korkeus 3168 pixels
Eli koon puolesta luulisi kai olevan ok?

Jos muutan mitoiksi 10x15cm, niin onko kuvan tarkkuun printtiin riittävä? Mielestäni yleensä 72 on pieni, eli vain digikäyttöön, pitäisi olla yli 200 eikö...mutta sitten nuo pikseliluvut hämäävät.
Kun muutin kuvan tuohon kokoon, niin mitat tosiaan ovat nyt 10x 15cm, tarkkuus 72. Pixel dimensions kohdassa lukemat 425 x 283 pixels.

Pitääkö tässä katsoa tuohon resoluutio-lukuun vaiko tuohon pixel dimensions-kohtaan ylempänä?

Osaisiko kukaan auttaa? :)

13

3983

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuolla ”resoluutio 72px” ei ole mitään merkitystä tulostuksen koonkannalta.
      Ratkaiseva resoluutio on tuo 4752 x 3168 pixels. Mikä riittää hyvin n. 25x40 cm kuvaan.
      10 x 15 cm kuvaan riittää hyvin n. 1200x1800 pix

      • Anonyymi

        ps.
        Jos haluat tulostaa esim 4752 x 3168 resoluutiosta 15x10 cm kuvan niin kirjoita kuvan koko (Image size ikkunaan):
        With 15 cm
        Height: 10 cm
        Resolution: 300 Pixels/Inch
        Yksinkertaista, eikö vain?


    • Anonyymi

      Jos haluat paperikuvan tiedostostasi, kannattaa tulostusresoluutioksi asettaa vähintään 300 pistettä tuumalle eli 72 pikseliä tuumalle antaa erittäin huonolaatuisen ja epäterävän kuvan. Itse en tosin ole perehtynyt Photoshopin ominaisuuksiin, vaan käytän Paint Shop Pro-ohjelmistoa, ja siellä muutan resoluution aina ennen mustesuihkutulostusta arvoon 300 tai 600 pistettä tuumalle riippuen alkuperäisen tiedoston koosta ja siitä, kuinka suuri on printattava paperikuva.

      PS

      Jos Photoshop ehdottaa resoluutioksi arvoa 72 pistettä per tuuma, taitaa kamerasi olla Canon-merkkinen (kuten minullakin). Tämä arvo pitää siis muuttaa joka kerta kun halutaan tulostaa korkealaatuinen kuva.

      • Anonyymi

        Canonin omat ohjelmat ehdottaa 350dpi, vaikka kamerassa se on 72.
        Sillä ei ole mitään väliä, mikä tiedoston exifin dpi on. Tulostin muuttaa sen automaattisesti, kun tulostuskoko valitaan.
        Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että tiedoston pixelimäärä riittää valittuun tulostuskokoon.
        Kuten ylempänä mainittu riittää kysyjän kuva 40 cm pitkään kuvaan ja pikseleitä on silloin käytetty 300/tuuma.
        Tyhmät ohjelmat vain aiheuttaa turhaa päänvaivaa.


    • Anonyymi

      Hei,
      Kiitos erittäin paljon avustasi!!!!!!!!!!Tämä oli uutta minulle, ja tästä oli iso apu :D Nyt pääsen tekemään kuvasta printtikelpoisen :)
      Juu, taitaa se Canon olla ja Photoshopilla avattaessa antaa resoluutioksi 72 mikä ihmetyttää suuresti, kun on vielä järkkäri.
      Juu, ohjelmat todella aiheuttaa päänvaivaa välillä. Mutta minä pääsen nyt eteenpäin hommassa, kiitos teille :D

    • Siis mitä oikein pyrit saamaan aikaan noilla muutoksilla? Ymmärrä, että kuvan tarkkuus on ensisijaisesti pikseleitä. Noi PPI:t vain sekoittavat asiaa. Jos tarkoitus on tulostaa kuva niin tulosta. Tässä taitaa olla taas tapaus, jossa asioista vähän tietävä sekoilee, kun mitään tietämätön toimisi.

      Jos kutenkin haluat muunnella, niin aseta se PPI 300:ksi, tällöin kooksi tulee noin 1800 x 1200. Tämä on minimi hyvälle 10x15 printille. Kuitenkaan en oikein näe järkeä tuollaisissa muutoksissa.

    • Anonyymi

      Käyttökelpoinen ”nyrkkisääntö” minimi: 100 pix/cm
      Eli 4752 x 3168 resoluutiosta voi tulostaa max 47,5 x 31,5 cm kuvan.
      Ja 10 x 15 cm kuvaan tarvitaan vähintään 1000 x 1500 pikseliä
      Tarvittaessa kuvan resoluutiota voidaan lisätä interpoloimalla, mutta silloin kuvan laatu kärsii. Toisaalta jos kuva tulostetaan niin suureksi, että sitä katsotaan kaukaa niin tulostusresoluutioksi riittää vastaavasti pienempi tiheys esim 80 pix/cm.
      Suurissa ulkomainoksissa voi olla vain 8 pix/cm.

    • Anonyymi

      > Käyttökelpoinen ”nyrkkisääntö” minimi: 100 pix/cm

      Minimi? Ei, vaan maksimiarvo, mitä on täysin turha ylittää. Itseasiassa tämäkin on jo lievästi overkill…

      Faktat: ihmissilmän erottelukyky 25 cm tarkasteluetäisyydellä noin 0,1 mm. Mikä vastaa 100 pikseliä/cm. Kymppikuvalle OK kriteeri, mutta isoja kuvia ei ole mielekästä tarkastella nenä kiinni paperissa. A4...A3 koossa järkevämpi kriteeri 80 pikseliä/cm (noin 200 PPI), mikä "kestää" tarkastelun n. 30 cm etäisyydeltä. Siis varsin läheltä.

      Julistekoossa vähintään 0,5 m tarkasteluetäisyys -> 40-50 pikseliä/cm OK.

      Sellainenkin näkemys on, että "oikea tarkasteluetäisyys = kuvan lävistäjä" -> A3 koossa puolen metrin luokkaa -> 50 pikseliä/cm riittäisi tähän. Juuei, kyllä isojen kuvien kanssa tulee helposti otettua askel lähemmäksi -> nuo aiemmin mainitut 100..80...50 ovat toimivampi ratkaisu. 4752x3168 @ 80 pikseliä/cm = noin 60x40 cm.

      Tässä kohtaa syytä tajuta, että dot <> pikseli. Tulostimen pitää lätkiä paperille monta dottia kyetäkseen tuottamaan harmaasävyjä (eli yhden pikselin esittämiseen tarvitaan monta dottia) -> DPI lukeman pitää olla suurempi kuin 125 … ja sehän on, nykyään tyypillisesti jotain 1200 dpi. Mutta se ei todellakaan tarkoita, että tulostin kykenisi tulostamaan 600 viivaparia/tuuma tai 24 viivaparia/mm. Johtuen mm. siitä, että muste leviää paperilla enemmän ja moinen yritys päättyy siihen, että viivat sulautuvat yhteen tasaväriseksi pinnaksi.

      Tulostimen todellinen resoluutio on siis paljon pienempi kuin tulostuspään/pikselin asemointitarkkuus (joka voi olla mainostetusti vaikkapa 2880/1440 tuumaa vaaka/pystysuunnassa). Jos ei tilanne ihan kauheasti ole viime vuosina muuttunut, niin parhaat valokuvatulostimet kykenevät tulostamaan noin 250 pikseliä/tuuma. Eli noin 100 pikseliä/cm.

      Ja nämä siis maksimiarvoja valokuvapaperille tulostettaessa. Lehtiin painetut kuvat, canvas taulut, ns. lakanatulosteet (julisteet) yms ovat pienemmällä resoluutiolla.

      Vertailukohtaa voi hakea myös näytöistä. HD telkkarin resoluutio on "vaivaiset" 1920x1080 pikseliä. Kummasti tällaistakin jaksaa silti katsella reilun 40" koossa, vaikka pikselitiheys on luokkaa 20 pikseliä/cm. Ehkä jotain tekemistä sen kanssa, että katseluetäisyys yleensä >> metri?

      • Olen kokeeksi teettänyt 36 Mpix D800 kuvasta 3 x 2 metrisen kuvan jossa on noin 2 pix/mm eli 20/cm eli noin 50 pix/". Jos katsot nokka kiinni kankaassa jolle se on painettu niin näet kankaan rakentaan ja pikkiriikkisen rakeisen kuvan. Jos menet siitä niin etäälle jotta koko kuva on näkökentässä niin se jo hyvin paljon muistuttaa valokuvaa ja menisi mainoskuvana helposti.

        Aina kannattaa katsoa kokonais erottelu esim 3000 x 2000 eli 6 Mpix tai 6000 x 4000 eli 24 Mpix tai mikä se kameran antama maks erottelu sitten onkaan ja jakaa tulosteen sivun tuumamäärällä nuosivujen pikselimäärät jolloin näkee millä erottelukka se printataan.

        300 pix/" sanotaan valokuvalaaduksi mutta 200 pix/" antaa jo varsin hyvän ja käyttökelpoisen kuvan ainakin minun silmissäni. Kannattaa kokeilla jolloin näkee miten suuriin kuviin haluttaessa ja millä laadulla käytettävällä kameralla yltää.


    • Anonyymi

      Eräs nyrkkisääntö on jakaa kuvan vaaka ja pystypikselit sadalla niin saadaan hyvälaatuisen tulosteen maksimikoko sentteinä. Esim. 24Mp kuva 6000 x 4000 = 60cm x 40cm. Se on vähän makuasia millä resoluutiolla tulostaa, mm. käyttötarkoitus ja kuvakoko vaikuttaa.

      Tässä kätevä laskuri

      https://www.mattivuori.net/valokuvaus/resoluutiolaskuri/index.htm

    • Anonyymi

      ”Faktat: ihmissilmän erottelukyky 25 cm tarkasteluetäisyydellä noin 0,1 mm. Mikä vastaa 100 pikseliä/cm.”
      Satuilet omiasi. Paperille tulostettaessa ei tulosteta pikseleitä (RGB) vaan tulostuspisteitä (CMYK). Tulostin voi käyttää käyttää esim 6 pikseliä (ppi) yhden pisteen (dpi) tulostamiseen.
      RGB kuvan pikselit ovat valoa. sitä ei voi tulostaa peperille. Niitä tulospetaan erilsisilla näytoillä (tv, monitori tms)
      Tulostuspisteet ovat väriainetta. Sillä ei ole mitään tekemistä RGB pikselien kanssa.
      Tulostettaessa käytetään 150–400 dpi tuumatarkkuutta käytettävän tulostusmenetelmän mukaan.
      Katseluetäisyys ratkaisee sen, näemmekö kuvapisteitä.
      Mustesuihkutulostimelle riittää 150 dpi tarkkuus jos tulostetaan tavalliselle paperille.
      Digitaaliset kuvatulostimet pystyvät max 400 dpi tarkkuuteen.
      Kuvia ei tulosteta 25 cm tarkasteluetäisyyttä varten vaan kaikkia mahdollisia tarkasteluetäisyyksiä varten.

      • Anonyymi

        >”Faktat: ihmissilmän erottelukyky 25 cm tarkasteluetäisyydellä noin 0,1 mm. Mikä vastaa 100 pikseliä/cm.”
        >Satuilet omiasi. Paperille tulostettaessa ei tulosteta pikseleitä (RGB) vaan tulostuspisteitä (CMYK). Tulostin voi käyttää käyttää esim 6 pikseliä (ppi) yhden pisteen (dpi) tulostamiseen.

        Tyhmyyttäsi jakelet, kun et asiasta mitään ymmärrä.

        Pikselissä on kolme 8-bittistä värikanavaa, joten sävyjä on periaatteessa 256^3 = 16,8 miljoonaa.

        Mustavalkotulostimen dotti on joko musta (=väriä paperilla) tai valkoinen (=ei väriä). Siis 2^1 = 2 vaihtoehtoa. Jos pitää saada aikaiseksi 256 harmaasavyä, niin tulostimen pitää käyttää tähän 16x16 dotin kokoista rasteria (16*16 = 256), kun asia hoidetaan perinteisellä tyylillä. Tällöin 600 dpi tulostin kykenee vain 75 ppi todelliseen resoluutioon.

        Perinteisellä CMYK -tulostimella yhden DOTin värivalikoimaa löytyy 2^3 = 8 vaihtoehdon verran
        - ei väriä
        - pelkkä C
        - C M
        - C Y
        - K (sama kuin C Y M) = musta
        - M
        - M Y
        - Y

        Haaleilla musteilla värivalikoima kasvaa - onkin kahden sijaan 3 värisävyä per kanava. Tai ainakin melkein, keltaisesta ei yleensä ole käytössä haaleaa versiota eikä aina mustastakaan. Mutta jos nyt leikitään, että meillä on tulostin, jossa kaikista väreistä on haalea versioa, niin yhdelle dotille olisi tarjolla huikeat 3^3 = 27 sävyä. Edelleen ollaan aika hemmetin kaukana 16,8 miljoonasta eli tarvitaan sitä rasterointia "puuttuvien" sävyjen aikaansaamiseksi. Kiinteällä rasteroinnilla todellinen resoluutio romahtaa helposti sinne 1/10 osaan DPI lukemasta, mutta fiksummat "error diffucion" menetelmät paikkaavat tätä ongelmaa pitkälti. Mutta se viimeinen este, musteen leviäminen paperilla on yhä vaivana. Mikään tulostin ei saa aikaiseksi 0,01 mm kokoisia pisroita paperille, vaikka puupää voisi liki 3000 DPI lukemista näin päätellä. Kyllä ne todelliset tarkkuudet kummasti vaan keikkuu niukasti yli 10 viivaPARIA/cm.

        Se todellinen syy haaleiden musteiden käyttöön on niinkin raadollinen, että niiden avulla vältytään rasterikuvion erottumiselta vaaleissa väripinnoissa.


    • Anonyymi

      " Canon olla ja Photoshopilla avattaessa antaa resoluutioksi 72 mikä ihmetyttää suuresti, kun on vielä järkkäri."
      Ei ole olemassa kameraa mikä asettaisi resoluutiksi aluksi jonkun muun kuin tuon 72, eli ei siinä mitään ihmetyksen aihetta ole.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1967
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      51
      1701
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1617
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe