-89 pienkerrostalo, talotuuletin ja korvausilma

Anonyymi

Muutin 2-kerroksiseen pienkerrostaloon, jossa huoneistokohtainen ILMO talomuuletin säädöillä 1-4. Poistoventtiilit ovat lieden päällä olevassa yksikössä, saunan katossa ja suihkun katossa. Lieden/muut välillä säätö on portaaton, joka on toteutettu lieden imuaukon päällä olevalla luukulla.

Huoneisto oli ollut tyhjänä ja siellä haisi viemäri, joka johtui suihkun hajulukon kuivumisesta. Talotuuletin oli säädetty asentoon 4 ja käännetty täysin suihku/sauna tilaan. Täytin hajulukon ja jo neljän tunnin kuluttua se oli kuiva ja viemäri alkoi taas haisemaan. Tätä jatkui pari päivää, kunnen älysin että tuo koneellinen ilmanvaihto on ongelma. Käänsin säätönuppia niin että ottaa 60% lieden päältä ja 40% muualta. Lisäksi laitoin tuulettimen voimakkuuden poissaolo -asentoon. Hajulukko lakkasi haisemasta. Ilmeisesti otti korvausilman viemäristä ja tämä kuivatti hajulukon nopeasti.

Aloin tutkimaan tarkemmin ilmanvaihtoa ja tajusin ettei huoneistossa ole ollenkaan korvausilmaventtiilejä. Ei saunassa, ei keittiössä, ei missään. Ei edes ikkunoissa, jotka ovat MSK-tyyppiset. Näissäkin tiivisteet kiertävät koko ikkunan. Kesällä pystyy pitämään tuuletusikkunoita raollaan, mutta entäs kun tulee talvi?

Miten voi olla mahdollista ettei kukaan ole tätä ennen tähän ongelmaan kiinnittänyt huomiota. Ikkunoihin pitänee asentaa korvausilmaventtiilit.

8

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Onko aloitus tullut väärään osoitteeseen vai olisiko täältä Suomelta jonkun pitänyt huomata korvausilmaventtiileiden puute?

      • Anonyymi

        Lähinnä kiinnostaa että onko joku törmännyt vastaavaan tapaukseen. Korvausilma todellakin otetaan joko viemäristä tai sitten seinän läpi. Mitään oikeaa reittiä korvausilmalle en ole löytänyt. Käyn keskustelemassa asiasta isännöitsijän kanssa.

        Ovia ja ikkunoita on ilmeisesti jälkikäteet tiivistelty. Olisiko edellinen asukas tuntenut vetoa kun korvausilma on otettu ikkunoiden ja ovien raoista ja toimillaan pahentanut ongelmaa.


    • Anonyymi

      Varmasti on jossakin korvausilma aukot, vanhemmistakin löytyy.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Tässäpä osuva juttu, melkein kuin tuo alkuperäinen avaukseni.
        http://www.terveysilma.fi/fi/tiedatko_miten_ilmanvaihto_toimii_kodissasi

        "Etkö ole varma, kuinka ilmanvaihto toimii huoneistossasi? Tarkastaminen kannattaa aloittaa makuuhuoneesta. Selvitä aluksi, mistä huoneeseen tulee ulkoilmaa. Mahdollisuuksia on monia: katossa tai sisäseinässä olevan venttiilin kautta (koneellinen ilmanvaihto), ulkoseinässä olevan korvausilmaventtiilin (tunnetaan myös nimellä raitisilmaventtiili tai ulkoilmaventtiili) kautta, puisessa tuuletusluukussa olevasta venttiilistä tai ikkunan karmin yläreunassa olevasta pitkänomaisesta karmiventtiilistä (painovoimainen ilmanvaihto).

        Jos mikään näistä vaihtoehdoista ei toteudu, korvausilmaventtiileitä ei ole. Tällöin ilma tulee sisälle erilaisista vuotoaukoista: lattianraoista, vapaiden pistorasioiden putkitusten kautta tai vaikkapa ulko-oven postiluukusta. Ikkunat kehyksineen ja ulko-ovet karmeineen toimivat usein huoneeseen tulevan korvausilman vuotopaikkoina. On myös tapauksia, joissa korvausilma on virrannut sisään kylpyhuoneen lattiakaivosta. Hyvin yleistä on, että korvausilma kulkee väärinpäin poistoilmakanavia pitkin, jolloin naapurin ruoan ja tupakan kärytkin kulkeutuvat huoneistoon."


    • Anonyymi

      > Miten voi olla mahdollista ettei kukaan ole tätä ennen tähän ongelmaan kiinnittänyt huomiota.

      Ethän sinäkään kiinnittänyt asiaan huomiota. Taisi olla kivan väriset tapetit tms. asunnon valintaperusteena.

      • Anonyymi

        Tapetit oli ihan perusvalkoista. Enemmän vaikutti loistava sijainti ja hyvä pohjaratkaisu. Pitää korjata nämä pikkuviat samalla kun teen keittiö, sauna ja vessaremontin. Korvausilman saa saunaan tuotua keittiön läpi kalusteiden sokkelin alla ja tämä toimii jatkossa myös suihkun korvausilmaventtiilinä. Olohuoneeseen saa toisen ikkunan viereen venttiilin kun siinä on vain paneeli ikkunan kohdalla ulkoverhoiluna.


    • Anonyymi

      Nämä on näitä, meillä oli 1986 rakennettu pienkerrostalo huoneisto ja siinä oli ketkurakentaja tehnyt saunaan kiukaa alle valeventtiilin eli näytti saunan korvausilmaventtiililtä mutta ei johtanut mihinkään ja saunaan ei tullut ilmaa lainkaan eli hapeton tila.
      Tämmöisiä on tehty 80 luvulla.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6163
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3936
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2319
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1373
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe