Iv koneen mitoitus

Anonyymi

Hieman kaipais apuja. Eli omakotitalo on 2-kerroksinen, neliöitä 168. Tuntuu että onkohan iv-kone alimitoitettu. Tosin iv-suunnittelija on tarvittavat ilmamäärät (l/s) laskenut, ja ne on yläkerrassa tulo +30 ja poisto -33, ja alakerrassa tulo +43 ja poisto -49. Yhteensä siis tulotarve +73 ja poistotarve -82. Iv-suunnitelmassa ehdotettiin iv-koneeksi Enervent Pingvin eco ece, ja sellainen myös asennettiin.

Teoriassa sen pitäisi riittää, mitoitusarvot tuolla Pingviinillä on tulo +70 ja poisto -80. Huipputeho on manuaalin mukaan +76/-102.

Käytännössä olen huomannut, että iv-kone pitää olla 3/4 asennossa, että ilma edes jollain tapaa vaihtuu. Asennossa 2/4 huomaa että asunto on pian tunkkainen.

Kuuluuko olla näin. Vai pitääkö hankkia tehokkaampi iv-kone? Tosin, taitaa olla eri merkeissä eri kohdilla putketkin.

Yläkerran makuuhuoneissa on tunkkainen ilma myös, vaikka olisi kolmos asennolla. Eli onko tuo Pingviini jo lähtökohtaisesti liian pieni, näillä spekseillä siis?

6

<50

Vastaukset

 • Tuntuu että aavistuksen alimitoitettu kone ilmamääriin nähden

 • Usein nuo "IV-säätäjät" tarkoilla suunnittelijan speksaamilla ilmavirroilla kuristavat venttiileillä tehokkaankin IV-koneen alisuoriutujaksi (ja sähkösyöpöksi).

  Jos rohkenet niin voit ihan itse kokeilla uutta järkevämpää säätöä: kaikki venttiilit ensin reilusti auki ja sitten tsekkaat kuinka paljon pitää IV-konetta lähinnä olevia venttiileitä kuristaa, että imua/puhallusta riittää myös kauimmaisiin.

  Ja sitten vain jonkin aikaa seurailet miten toimii ja ruuvailet venttiileitä vielä vähän, jos jotain ongelmia ilmenee jossakin tilassa.

 • IV:n mittauspöytäkirjasta näet millä asennolla kone on säädetty. Jahka kone on nippa nappa sopiva, kuten yllä jo aikaisemmin kirjoitellaan, niin voisin veikata, että säätö on tehty asennolla 3. Eli siis se on se asento millä konetta on tarkoitus käyttää.

  Asennolla 2 ilma ei vaihdu silloin riittävästi, kuten olet itse huomannutkin.

  Huomioitavaa, että säätöhän tulee tehdä samoilla suodattimilla mitä tullaan käyttämäänkin. Eli jos säätö on tehty M5 suodattimilla ja nyt käytät F7 tasoa, niin ilmaa ei tule tarpeeksi.

  Suodattimiahan tulee vaihdella riittävän usein. Ja se pakollinen kommentti, että hyttysverkkoa ei tuloilmaritilässä saa olla.

  OnnellinenSipokki

 • Enerventissä on ollut jo pidemmän aikaa mahdollisuus muuttaa eri nopeuksien tehoja. Esimerkiksi jos kolmonen tuntuu liian vaisulta niin voit lisätä sen tehoja koneen sisältä. Teille olisi sopinut paremminkin Pingviinin XL -malli.

  • Tehoja voidaan vain pienentää oletuksesta, ei kasvattaa. On tosin voinut uudempiin koneisiin muuttua, mutta noin oli vielä muutaman vuoden vanhoissa koneissa ja sitä vanhemmissa eco- malleissa.

   OnnellinenSipokki


 • On mahdollista myös vaihtaa tehokkaammat puhaltimet koneeseen. Tämä paljon havelmpaa kuin uuden koneen hankinta.

  Enerventilläkin on samasta koneesta eri puhallintehoilla olevia malleja.
  Jos kone on uusi niin sinä varmasti on DC-ohjatut puhaltimet. vaihto on tällöin sikäli helppoa ettei tarvitse välittää siitä onko jännitteen alennusmuuuntaja (tehoportaille) riittävän iso isommille puhaltimille.

  Puhaltimia löytyy hyvin eri tehoisia ja erilaisille vastapaineille ja tilavuusvirroille samalla kotelotyypillä. yhteyttä vaan johonkin asiansa osaavaan firmaan niin hoitavat homman tunnissa.

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.