isompi potkuri uppoumarunkoiseen

Anonyymi

vene on upppoumarunkoinen. haluaisin lisää nopeutta. ajattelin asentaa isomman potkurin isommalla nousulla. eikai se haittaa jos keskimoottori ei saavuta täydellä kaasulla omia kierroshuipppujaan. kevyestihän tuo nytkin pyörii kun alennusvaihde kerran on.

12

1737

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sikäli mikäli kone ei nyt kierrä rajoittimelle niin jos kasvatat nousua niin myös kierrokset putoavat samanverran ja nopeus pysyy samana.

      • Anonyymi

        Nopeus luultavsti putoaa ja kone kärsii esim karstoittuu ja siitä taas muita ongelmia. Kone pitäisi kirtää lähes maksimikierrokset ja silloin ok.


    • Anonyymi

      Uppoumarunkoinen kulkee sen runkonopeuden, turha yrittää enempää.

      • Anonyymi

        Veneen mallista riippuen, sen saa kulkemaan aika reilusti yli runkonopeuden ja ihan luontevan nätisti. Kone tietenkin aika tehokas. Malli ratkaisee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Veneen mallista riippuen, sen saa kulkemaan aika reilusti yli runkonopeuden ja ihan luontevan nätisti. Kone tietenkin aika tehokas. Malli ratkaisee.

        Kannattaako sijoittaa 100 hv moottoriin?


    • Anonyymi

      Kun kone ei saavuta täyden tehon kierroksia, siitä irtoaa vähemmän tehoa, jolloin veneen huippunopeus alenee. Nopeus alhaisilla kierroksilla taas nousee potkurin nousun ja halkaisijan suuretessa, joten tarvii sitten jatkossa vaihdella satamassa aina välillä vapaalle ettei kulje siellä liian kovaa. Veneen kiihtyvyys alenee, koska kone ei ota raskaammlla potkurilla kierroksia yhtä herkästi kuin ennen muutosta.

      Yllä oleva pätee siis silloin kun sekä kone että vaihteiston välityssuhde pidetään samana.

      Jos tavoitteena on suurempi huippunopeus, tarvitaan siihen tehokkaampi kone, tai parempi potkurin hyötysuhde. Paljonko nykyisellä potkurilla on jättämä huippunopeudella?
      Paljonko on koneen kierrokset silloin, ja mikä on koneen valmistajan ilmoittama täyden tehon kierrosalue?
      Mikäli jättämä on suuri, ja kierrokset kohdallaan, voi potkurin hyötysuhteen nosto onnistua vaihtamalla välitystä ja potkurin mittoja. Samalla pitää mahdollisesti vaihtaa vielä akselikin, jollei se kestä nykyistä suurempaa vääntömomenttia. Samalla välityksellä tuskin mainittavaa eroa saa aikaan, mutta jos aikoo yrittää niin silloin pitää nousua ja halkaisijaa muuttaa vastakkaisiin suuntiin, eikä samaan kuten esitit. Edullisesti ei siis saa olennaista parannusta huippunopeuteen aikaan, jos täyden tehon kierrokset ovat entuudestaan kohdillaan.

    • Anonyymi

      Niin, miksi veneeseen olisi alkujaan laitettu tarpeettoman pieni potkuri? On toki mahdollista ettei potkuri ole aivan tismalleen juuri ko. veneeseen sopivin, mutta jos moottori saavuttaa suunnilleen sille ilmoitetut maksimikierrokset mutta ei enempää, aika hyvin voima potkurille ja siitä veteen silloin välittyy. Potkurin kokoa lisäämällä ei todennäköisesti mitään saavuteta. Pitää muistaa että esim. hitaaseen ajoon tarkoitetuissa veneissä ja erityisesti esim. hinaajissa on suurikokoiset potkurit kun taas nopeissa ns. liukuvarunkoisissa on pienet potkurit. Jo reilun 100 kW moottoreilla olevilla pienillä hinaajilla potkurien halkaisijat ovat luokkaa 700- 900 mm, suurikierroksinen vastaavan tehoinen perämoottori ei jaksaisi tuollaista pyörittää tuskin ollenkaan.
      Uppoumarunkoinen vene on uppoumarunkoinen, ei se nouse vedestä ylös kuin aivan tolkuttomilla tehoilla. Sen suurin kohtuullisella koneteholla saavutettava nopeus on suunnilleen se kuuluisa runkonopeus. Perinteisesti jossakin Pohjanlahden rannikolla käytettyjen työveneiden, kalastus- yms., pituudet 8- 10 metriä, olivat varustettu 10-20 hp moottoreilla, suojaisammassa eteläisessä saaristossa taas rakenteeltaan paljon kevyemmissä ja kapeammissa esim. ns. Pellinkiläisissä saattoi olla konetehoa 40- 80 hp ja ne olivatkin sitten jo jotenkin puoliliukuvia ja saavuttivat 12- 18 solmunkin nopeuksia. Eli aloittajan kysymykseen vastaamiseksi tarkemmin pitäisi myös paremmin tietää millaisesta veneestä on kyse. Kun raskaan uppoumarunkoisen nopeutta halutaan nostaa vaikka parilla- kolmella solmulla, se voi vaati moottoritehon kolminkertaistamista ja se taas merkitsee esim. polttoaineenkulutuksen tuplaantumista per merimaili.
      Suomen nopeimmaksi fiskariksi tituleerattu juuri tuollainen Pellinkiläistyyppinen kevytrakenteinen vene on muistaakseni varustettu yli 500 hp moottorilla!

      • Anonyymi

        Ja mitä sieltä vesilinjan alapuolelta löytyykään? Voidaanko pitää enää puhtaana uppiksena?


    • Anonyymi

      Ehkä helpoin tapa saada lisää nopeutta uppoumarunkoiseen on asentaa pienet siivekkeet ahteriin nostamaan perää kun nopeus nousee. Näitä pellistä tehtyjä "suksia" on käytetty joskus nimenomaan kalastajien matkavauhdin nostoon. Jos rakennat tuollaiset, niin pidä huoli, ettei veneesi leveys kasva jotteivat siivekkeet tai liukurit väänny ihan ensimmäisessä laituriinajossa. Näillä oli joku nimikin, muistaako kukaan miksi näitä kutsuttiin?

      • Anonyymi

        Mutta ei noilla siivekkeillä juuri mitään mihinkään nosteta jos kyseessä on massiivinen uppoumarunkoinen ja jollain ihan perinteisellä 15-20 hp koneella varustettu vene. Huomattavan suurta tehoa vaaditaan joka tapauksessa kun sitä ns. runkonopeutta halutaan olennaisesti nostaa.
        Ja edellä eilen klo 11:35 kommentoinut esittikin tähän sopivan hyvän kysymyksen, eli voidaanko tuollaista erilaisilla siivekkeillä ja härpäkkeillä ja suurilla moottoreilla varustettuja veneitä pitää enää varsinaisina uppoumarunkoisina, liukuviahan ne jo paremminkin ovat?
        Noita siipiä on yritetty tehdä monenlaisia, on tehty puusta, on tehty pellistä ja on tehty lasikuiduttamalla rumat tötteröt sinne perään jne. Eikä perinteisen uppoumarunkoisen perääkään voida järkevästi miten paljon vaan nostaa, potkurihan siinä samalla nousisi taivaista vettä tavoittelemaan ja sen pitäisi sitten olla jo kilpavenetyyppinen potkuri ja se taas tuottaa nopeutta keveisiin kilpaveneisiin mutta pyörisi yhtä tyhjän kanssa massiivissa veneessä...


    • Anonyymi

      kannattaa ostaa varmuudeksi suurin potkuri mitä kaupasta löytyy

      • Anonyymi

        Ja siivet isommasta Mojaven autiomaasta löytyvästä lentokoneesta.

        Kyllä lähtee!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      3170
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      117
      2214
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1624
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1408
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      76
      1112
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      941
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      904
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      900
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      815
    10. Rahtari s salmi

      Onkohan jutussa perää että kylän tyhmin rahtari on palanut ratista
      Suomussalmi
      8
      795
    Aihe