Puoluekenttämme murroksessa

Suomessa koko valtiollisen olemassaolomme ajan kaksi puoluetta on pysynyt muita puolueita varmimmin poliittisessa johdossamme. Ne puolueet ovat Maalaisliitto/Keskustapuolue/Suomen Keskusta - jatkossa kepu - ja Suomen sosialidemokraattinen puolue - jatkossa demarit.

Kepu (silloinen Maalaisliitto) sai vuoden 1929 vaaleissa 26,15 % äänistä ja eduskuntaan 60 edustajaa. Varsin tasaisena puolueen kannatus jatkui vuosikymmenet ja vielä v. 2003 vaaleissa puolue sai 24,69 % kannatuksen ja 55 kansanedustajaa. Puolueen vaalihistorian v. 1907 alkaen viime vaaleihin asti näette tästä linkistä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Keskusta

Sdp:n eli demarien historia on yhtä komea. Vuoden 1916 vaaleissa puolue sai 47,29 % kannatuksella eduskuntaan 103 edustajaa eli ehdottoman enemmistön.

Ensimmäisissä eduskuntavaaleissa SDP nousi suureksi puolueeksi. Vuoden 1916 vaaleissa se sai haltuunsa enemmistön, 103 paikkaa ja se seurauksena meille tuli sosialistienemmistöinen senaatti eli eduskunta, joka hyväksyi Venäjän maaliskuun vallankumouksen jälkeen kesällä 1917 valtalain, jossa eduskunta julistettiin korkeimman vallan haltijaksi Suomessa. Eduskunnassa vähemmistöön jääneiden porvareiden suosituksesta Venäjän väliaikainen hallitus hajotti eduskunnan valtalain vastaisesti ja seuranneissa vaaleissa puolue koki vaalitappion, joutui oppositioon ja seuraava senaatti oli kokonaan porvarillinen. Tuo valtalain murtaminen oli ehkä suurin syy seuranneeseen julmaan kansalaissotaan.

Puolue kyllä toipui varsin nopeasti ja v.1939 vaaleissa se sai 39,77 % kannatuksen ja 85 edustajaa eduskuntaan. Vielä 1995 vaaleissakin puolue sai 28,25 % kannatuksen ja 63 edustajaa. Puolueen vaalihistorian näette tästä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Sosialidemokraattinen_Puolue

Vaikka nuo vanhat valtapuolueet ovat edelleen hallituksessa, demarit jopa sitä johtavana, tosiasi on, että niillä molemmilla menee nyt varsin kehnosti. Kepu sai nyt alhaisimman kannatuksensa v. 1917 jälkeen ja demarienkin kannatus on historiansa toiseksi alhaisin, hieman alempi se on ollut vain edellisissä v. 1915 vaaleissa.

SDP täytti eilen 120 vuotta. Hesarissa oli sen kunniaksi pitkä, runsaasti kuvitettu juttu otsikolla Mahtipuolue juhlii alamaissa. Osuva otsikko hyvälle jutulle, jonka voitte lukea tästä (vaatinee tosin rekisteröitymisen):

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006207266.html

Onko noiden kahden puolueen taru nyt lopussa mahtipuolueina? Luulenpa olevan. Maailmalla on uusia uhkia ja tarpeita - mm. ilmastonmuutos ja pakolaisvirrat - joihin ei pystytä vastaamaan voimapolitiikalla eikä muillakaan vanhojen mahtipuolueiden käyttämillä poliittisilla keinoilla. Niinpä ne vanhat mahtipuolueet ovat murroksessa muuallakin kuin vain meillä, esim. Saksassa ja Ranskassa. Vanhat puoluepoliittiset järjestelmät ovat edelleen voimissaan vain vanhoillisessa Isossa-Britanniassa ja - huvittavaa ehkä - modernismin lipunkantajana pidetyssä USA:ssa.

Miten käy meillä? Onko vihreät seuraava mahtipuolueemme? Voi hyvinkin olla, jolleivät muut puolueemme halua tai pysty tarpeeksi omimaan itselleen vihreiden aatteita. Persujen mahtiasemaan nousuun en usko. Populistipuolueiden äkkinousuja on ollut useinkin historiassa, mutta aina niille on tullut myös äkkiloppu; siitä Saksan natsit ja Italian fasistit esimerkkeinä. Nykyisistä suurista puolueistamme kokoomuksen uskon säilyvän vahvimpana, sillä kansalaisissamme on paljon - toivottavasti yhä enemmän - niitä, joilla on hyvä taloudellinen asema, jonka turvaaminen on heille tärkeintä.

Tällaisia tulin nyt pohtineeksi. Toivottavasti pohdintaani haluavat jatkaa ne, joita asia kiinnostaa ja joilla on kykyä sen pohdintaan.

88

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näkyypä tulleen tarpeeton toisto, eli tämä "Sdp:n eli demarien historia on yhtä komea. Vuoden 1916 vaaleissa puolue sai 47,29 % kannatuksella eduskuntaan 103 edustajaa eli ehdottoman enemmistön", kun se sama käy ilmi heti tuon jälkeen jatkamassani. Kirjoitin tuon pitkän avaukseni tässä yhdellä istumalla, enkä tullut tarkistaneeksi kirjoittamaani ennen palstalle laittamista. Sorry!

      • Anonyymi

        Nsa suisija vakoilee koko keskustaa windowsilla.


        Microsoft teki tietosuojalausekkeeseensa muutoksen, mutta ei sanonut keskeyttävänsä käyttäjien kuuntelua.
        Yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Microsoft on muuttanut tietosuojalausekettaan. Yhtiö kertoi uutistoimisto Reutersille, että syynä on viime viikkoina pintaan noussut eri teknologiayhtiöiden tapa antaa käyttäjiltä tallennettuja ääninäytteitä muiden ihmisten kuunneltaviksi.
        Lue lisää: Microsoft tallentaa Skype-puheluita – avustajat voivat kuunnella keskusteluja
        Kyse on pienestä osasta äänikomentoja, joita käyttäjät ovat antaneet puhetta tulkitseville digitaalisille avustajille. Microsoftin tapauksessa sen nimi on Cortana, mutta samaa kuuntelua harjoittavat myös ainakin Apple, Google, Amazon ja Facebook. Yhtiöitä on arvosteltu muun muassa siitä, että komentojen päätymisestä vieraiden korviin ei ole kerrottu selvästi käyttäjille.

        – Tajusimme viime aikoina esitettyjen kysymysten perusteella, että meidän pitäisi paremmin täsmentää että joskus ihmiset tarkistavat tätä sisältöä, Microsoft totesi Reutersille.

        Tietosuojalausekkeen muutokset näkyvät myös sen suomenkielisessä versiossa. Siinä sanotaan nyt, että "käsittelemme henkilökohtaisia tietoja [...] sekä automaattisilla että manuaalisilla (ihmisvoimaan perustuvilla) menetelmillä".

        Lisäksi Microsoft sanoo, että "tarkistamme manuaalisesti esimerkiksi lyhyitä ääninäytteitä, joiden alkuperän tunnistettavuuden olemme pyrkineet poistamaan. Niiden avulla parannamme puhepalveluitamme, kuten tunnistusta ja käännöstä".

        Microsoft käyttää paitsi Cortanasta, myös Skypestä kerättyjä ääninäytteitä palvelujensa parantamiseen. Näytteitä kuuntelevat ihmiset ovat sekä Microsoftin että ulkopuolisten yritysten palkkalistoilla.

        Yhtiö ei kuitenkaan sanonut keskeyttävänsä näytteiden kuuntelua. Näin ovat luvanneet tehdä esimerkiksi Apple ja Google.


    • Ja toinenkin huolimattomuus: "Kepu sai nyt alhaisimman kannatuksensa v. 1917 jälkeen ja demarienkin kannatus on historiansa toiseksi alhaisin, hieman alempi se on ollut vain edellisissä v. 1915 vaaleissa."
      Tietenkin tuo demarien alhaisin kannatus oli v. 2015 vaaleissa.

      Sorry, sorry - jos tuossa on muitakin samanlaisia huolimattomuuksia, jääkööt korjaamatta.

      • Anonyymi

        aina kun remurit ovat saaneet äänivyöryn on jouduttu sotaanja
        aina kun kepu on saanut äänivyöryn niin talous on romahtanut


    • Anonyymi

      Kolmessa vuosikymmenessä on kerinnyt tapahtumaan paljon niin meillä ja erityisesti muualla maailmalla. Se "muualla" vaikuttaa ja tuntuu myös meillä. Kun Berliinin muuri murtui liki kolme vuosikymmentä sitten ja Moskova-johtoinen sosialistinen leiri hajaantui ja kun itse CCCP-valtakunta hajosi sekin ja kun meidän itäiseksi rajanaapuriksemme tulla tupsahti Venäjä, niin olihan siinä muutosta aika rytinällä ja sitten kuitenkin kakki tuo muutos kävi hämmästyttävän vähäisin ihmisuhrein. Pahimmat tragediat tapahtuivat, kun Jugoslavia hajosi sekin 1990-luvulla. Balkanin alue on edelleen herkässä tilassa.

      Meidän oma geopoliittinen asemamme joutui uudelleenarvioitavaksi Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena. Presidentti Koivisto ja Ahon hallitus valitsivat EY/EU-jäsenyyden tien. Sen valinnan hyväksyivät myös silloin oppositiossa olleet vasemmistopuolueet. Siitä aiheutui kuitenkin krooninen ongelma meidän poliittiseen ja yhteiskunnalliseen ilmapiiriimme eli valtiovallan ja elinkeinoelämän (Ison Rahan) voimalla vuoden 1994 EU-kansanäänestyksen yhteydessä äänestävää suomalaista kansaa painostettiin ja manipuloitiin äänestämään "Kyllä" EU-jäsenyydelle. Media hoiti omaa osuuttaan niin, että jälkeen päin toimittajat itse ovat myöntäneet EU-jäsenyyskampanjan Kyllä-kannan edistämisen olevan suomalaisen journalismin historiallinen häpeätarhra. Ankarasta painostuksesta huolimatta kansanäänestyksessä "Ei"-kanta sai kuitenkin 43-prosenttia äänistä.

      Sitten tuli vielä euroraha-alueen jäsenyyteen mukaan meneminen Paavo Lipposen ja Sauli Niinistön hallituksen operoimana. Kansalta ei katsottu aiheelliseksi edes kysyä neuvoa siinä asiassa kansanäänestyksen avulla. Väitettiin, että asiahan sisältyi jo EU-jäsenyyteen. Silloin v. 1994 Maastrichtin sopimustekstiä ei kuitenkaan jsettu meillä Suomessa kaikkiin talouksiin kotimaankielisinä teksteinä. Kerrotaan, että edes kananedustajilla ei ollut luettavanaan suomenkielistä sopimustekstiä. Lieneekö totta? Silloin v.1994 vallanpitäjämme antoivat ymmärtää, että Suomen markka ja sen kohtalo eivät kuuluneet äänestettävän asian piiriin. Petkutettiinko meitä äänestäjiä? Joka tapauksessa pysyväisenä seurausvaikutuksena on, että vallanpitäjämme ovat oppineet pelkäämään kansanäänestyksiä eli omia äänestäjiään.

      Kaikki tämä viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana tapahtunut tuntuu ja vaikuttaa meidän puoluekentässämme taustalla niin poliitikkojen kuin kansankin sielunelämässä. Nykyinen puoluerakenteemme on epävakauden tilassa varsin huomattavalta osalta tuon viime vuosikymmenien historian seurauksena. Lisääkin on tullut epävarmuutta aiheuttamaan eli kansainvälisesti Ukrainan tilanne siinä kuin Lähi-Itäkin konflikteineen. Sitten tuli vielä Jenkkilässä Donald Trump presidentiksi aikaisempaa järjestystä mylläämään. Kun mukaan vielä lisätään tänne EU-Eurooppaan suuntautunut ja suuntautuva pakolaisuus sekä yhä vain ainakin julkisuudessa voimistuvalta vaikuttava ilmastonmuutokseen liittyvä asetelma, niin mikäpä ihme tuo, jos yhteisten asoittten hoitaminen on hankalaa kaiken epäselvyyden keskellä. Jo siinä puolueetkin joutuvat selkä seinää vasten. Muutosta on ollut sekin, että me suomalaiset olemme yhä paremmin alkaneet ajattelemaan asioita ja siihen liittyvässä tiedon hankinnassa netti on muuttanut asetelmaa radikaalisti aikaisempiin aikoihin verrattuna.

      • Anonyymi

        EMU-kytkentä oli eräs suurimmista kansallisista tragedioista. Sen myöntävät monet asian ymmärtäjät.
        Netti on pinnallistanut asioita ja on suoranainen este syvällisemmälle ajattelulle sirpalpomalla kokonaisuuksia.


      • Tosihistoriaa on toki kaikkia tuossa kertomasi. Varmaan silläkin on ollut vaikutusta myös noiden kahden entisen mahtipuolueemme aseman muutokseen. Ihan hyvä, että olet pohtinut ja tuot tuossa esille noiden puolueiden asemassa tapahtuneen muutoksen syitä. Mutta varmaan on ollut muitakin vaikuttajia. Mm. noita, joita otin esille avaukseni toiseksi viimeisessä kappaleessa.

        Varsinaisena pontimena avaukselleni oli kuitenkin toivomukseni saada näkemyksiänne siitä, miten uskotte käyvän jatkossa noille kahdelle entiselle mahtipuolueellemme ja miten uskotte puoluekenttämme yleisemminkin kehittyvän. Eli tämä avaukseni viimeisessä kappaleessa sanomani:

        >>Miten käy meillä? Onko vihreät seuraava mahtipuolueemme? Voi hyvinkin olla, jolleivät muut puolueemme halua tai pysty tarpeeksi omimaan itselleen vihreiden aatteita. Persujen mahtiasemaan nousuun en usko. Populistipuolueiden äkkinousuja on ollut useinkin historiassa, mutta aina niille on tullut myös äkkiloppu; siitä Saksan natsit ja Italian fasistit esimerkkeinä. Nykyisistä suurista puolueistamme kokoomuksen uskon säilyvän vahvimpana, sillä kansalaisissamme on paljon - toivottavasti yhä enemmän - niitä, joilla on hyvä taloudellinen asema, jonka turvaaminen on heille tärkeintä<<

        Tuohon et halunnut ottaa kantaa tuossa pitkässä ja muuten asiallisessa, hyvin kirjoittamassasi vastineessasi. Toivottavasti voisit ja haluaisit sanoa vielä näkemyksiäsi tai arvelujasi siitä!


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Tosihistoriaa on toki kaikkia tuossa kertomasi. Varmaan silläkin on ollut vaikutusta myös noiden kahden entisen mahtipuolueemme aseman muutokseen. Ihan hyvä, että olet pohtinut ja tuot tuossa esille noiden puolueiden asemassa tapahtuneen muutoksen syitä. Mutta varmaan on ollut muitakin vaikuttajia. Mm. noita, joita otin esille avaukseni toiseksi viimeisessä kappaleessa.

        Varsinaisena pontimena avaukselleni oli kuitenkin toivomukseni saada näkemyksiänne siitä, miten uskotte käyvän jatkossa noille kahdelle entiselle mahtipuolueellemme ja miten uskotte puoluekenttämme yleisemminkin kehittyvän. Eli tämä avaukseni viimeisessä kappaleessa sanomani:

        >>Miten käy meillä? Onko vihreät seuraava mahtipuolueemme? Voi hyvinkin olla, jolleivät muut puolueemme halua tai pysty tarpeeksi omimaan itselleen vihreiden aatteita. Persujen mahtiasemaan nousuun en usko. Populistipuolueiden äkkinousuja on ollut useinkin historiassa, mutta aina niille on tullut myös äkkiloppu; siitä Saksan natsit ja Italian fasistit esimerkkeinä. Nykyisistä suurista puolueistamme kokoomuksen uskon säilyvän vahvimpana, sillä kansalaisissamme on paljon - toivottavasti yhä enemmän - niitä, joilla on hyvä taloudellinen asema, jonka turvaaminen on heille tärkeintä<<

        Tuohon et halunnut ottaa kantaa tuossa pitkässä ja muuten asiallisessa, hyvin kirjoittamassasi vastineessasi. Toivottavasti voisit ja haluaisit sanoa vielä näkemyksiäsi tai arvelujasi siitä!

        Arvostat AU kovasti rahaa, mutta mikä on henkinen tilanne. Se ei useinkaan näy Kokoomuksen kannattajilla tasapainoisena.

        HUIPPUSOTILAS


    • Anonyymi

      Kapi se vaan korjaa ja korjaa. Semmoista se on kansakoulupohjaisella au:lla.
      Tehdäänpä kapo niin kuin ennen tehtiin armeijassa, asentoa ei korjattu, vaan tehtiin kokonaan uusi. ASENTO! lepo.

    • Kannatusosuuden perusteella Suomessa ei ole mahtipuolueita koskaan ollutkaan . Tarkoitan sitä, että mikään puolue ei ole voinut muodostaa enemmistöhallitusta ja siten ohjaamaan pääministeripuolueena yksin maan kehitystä samaan tapaan kuin monissa muissa Euroopan maissa on vuosikymmenien ajan ollut tapana.

      Nyt voisi sanoa, että Suomen poliittisesta kentästä on tullut "malli" niillekin Euroopan maille, joissa yksi puolue tai blokki on ollut pitemmän ajan peräkkäin tai vuorotellen vallan kahvassa kiinni. Uskon että tuo kehitys jatkuu, eikä myöskään Suomessa yksi puolue nouse ylivoimaiseen asemaan.

      Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa erikoinen tilanne jatkuu johtuen molempien maiden kahtiajakoa suosivasta vaalijärjestelmästä. Isossa-Britanniassa tosin on käyty keskustelua vaalijärjestelmän muuttamisesta, koska liberaalit ovat nostaneet kannatustaan niin, että konservatiivit ja työväenpuolue saavat pelätä joutuvansa samaan asemaan, mikä liberaaleilla on eli selkeään aliedustukseen parlamentissa suhteessa ääniosuuteen. Ei taida kuitenkaan toteutua, sillä liberaalit ehkä muuttavat oman kantansa, jos alkavat hyötyä nykyisestä järjestelmästä.

      • Kyllä meillä oli hetken todellinen mahtipuolue, Sdp, joka v. 1916 sai eduskuntaan (silloin nimeltään senaatti) 103 edustajaa eli ehdottoman enemmistön. Sitten kävi niin kuin kerron tuossa avaukseni hieman takeltelevassa alussa.

        Melkoisina mahtipuolueina kuitenkin on voitu myöhemminkin pitää kepua ja demareita. Ne useimmiten ovat vallan kahvassa olleet, johtovuoroaan vaihdellen. Ei toki kumpikaan noista sillä tavalla kuin monissa, varmaan useimmissa Euroopan maissa, naapurissamme Ruotsissakin. Suomen ja noiden maiden ero johtuu todellakin siitä, että meillä ei ole ollut sellaisia kiinteitä blokkeja kuin edelleen on noissa maissa. Enkä laillasi usko noiden maiden vieläkään haluavan ottaa oppia meistä.

        En minäkään sentään usko, että meillä jokin yksi puolue nousta ylivoimaiseen asemaan, ei ainakaan normaaliaikoina. Mutta näillä näkymin uskon kyllä vihreillä olevan muita puolueita paremmat mahdollisuudet nousta selvästi suurimmaksi puolueeksemme ja siis ainakin sellaiseksi ”mahtipuolueeksi”, jollaisia kepu ja demarit ovat vuorotellen olleet.


      • kapi_ kirjoitti:

        Kyllä meillä oli hetken todellinen mahtipuolue, Sdp, joka v. 1916 sai eduskuntaan (silloin nimeltään senaatti) 103 edustajaa eli ehdottoman enemmistön. Sitten kävi niin kuin kerron tuossa avaukseni hieman takeltelevassa alussa.

        Melkoisina mahtipuolueina kuitenkin on voitu myöhemminkin pitää kepua ja demareita. Ne useimmiten ovat vallan kahvassa olleet, johtovuoroaan vaihdellen. Ei toki kumpikaan noista sillä tavalla kuin monissa, varmaan useimmissa Euroopan maissa, naapurissamme Ruotsissakin. Suomen ja noiden maiden ero johtuu todellakin siitä, että meillä ei ole ollut sellaisia kiinteitä blokkeja kuin edelleen on noissa maissa. Enkä laillasi usko noiden maiden vieläkään haluavan ottaa oppia meistä.

        En minäkään sentään usko, että meillä jokin yksi puolue nousta ylivoimaiseen asemaan, ei ainakaan normaaliaikoina. Mutta näillä näkymin uskon kyllä vihreillä olevan muita puolueita paremmat mahdollisuudet nousta selvästi suurimmaksi puolueeksemme ja siis ainakin sellaiseksi ”mahtipuolueeksi”, jollaisia kepu ja demarit ovat vuorotellen olleet.

        Nuo eurooppalaiset puolueblokit ovat olleet hajoamassa. Näin on käynyt mm. Ruotsissa, jossa keskustapuolue ilmoitti viime talvena tukevansa sosialidemokraattista hallitusta, tietysti vasta saatuaan läpi oman tavoitteensa hallitusohjelmaan. Paljon suurempi ihme tapahtui jo vuosia sitten Saksassa, kun sosialidemokraatit ja kristillisdemokaatit muodostivat yhteishallituksen.


    • Anonyymi

      Kyselet tuossa toiselta mikä mahtaa olla seuraava mahtipuolue. Vastatkoon hän jos haluu, minä sanon oman mielipiteen.
      Se on ilman muuta viheriät. Nyt jo selvästi kannatetuin puolue nuorten keskuudessa, siitä paljonkin käppyröitä näytetty.
      Vanhempi väki kuolee hiljalleen kuolee pois, muutaman vuosikymmenen päästä äänestäjät on nykyisiä nuoria. Viheriöitä valtaosin.
      Tämä selvä peli.

      • Jo avauksessani ja nyt Pystyyn_kuolleelle edellä vastatessani olin vihreiden suhteen paljolti samalla kannalla kuin sinäkin. En kuitenkaan aivan yhtä jyrkästi varmana.

        Vihreät on tosiaan kannatetuin puolue nuorten keskuudessa, olen minäkin nähnyt niitä "käppyröitä". Ainakin osa nykynuorista vanhetessaan muuttaa poliittista kantaansa. Ja muut puolueet voivat omia ohjelmiinsa nykyisin vihreillä tärkeimpinä olevia tavoitteita ja siten saada nuoriakin pysymään kannattajinaan. Ja niistä vihreistä nykynuorista moni varmaan pääsee aikanaan nykyistä parempaan taloudelliseen asemaan ja sitten perheen perustaessaan ja vanhetessaan heille oman asemansa turvaaminen tulee tärkeämmäksi ja heistä tulee … no, sanonhan sen jo avaukseni lopussa;))


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Jo avauksessani ja nyt Pystyyn_kuolleelle edellä vastatessani olin vihreiden suhteen paljolti samalla kannalla kuin sinäkin. En kuitenkaan aivan yhtä jyrkästi varmana.

        Vihreät on tosiaan kannatetuin puolue nuorten keskuudessa, olen minäkin nähnyt niitä "käppyröitä". Ainakin osa nykynuorista vanhetessaan muuttaa poliittista kantaansa. Ja muut puolueet voivat omia ohjelmiinsa nykyisin vihreillä tärkeimpinä olevia tavoitteita ja siten saada nuoriakin pysymään kannattajinaan. Ja niistä vihreistä nykynuorista moni varmaan pääsee aikanaan nykyistä parempaan taloudelliseen asemaan ja sitten perheen perustaessaan ja vanhetessaan heille oman asemansa turvaaminen tulee tärkeämmäksi ja heistä tulee … no, sanonhan sen jo avaukseni lopussa;))

        Kun juttujasi lukee, niin tulee mieleen, että oletko edes kansakoulua käynyt?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun juttujasi lukee, niin tulee mieleen, että oletko edes kansakoulua käynyt?

        Eihän pankkomajuri sinulla mitään muuta mieleen ole viime aikoina tullutkaan. Olet näemmä itse jäänyt oman kansakoulusi ulko-oven ja karmin väliin jumiin. Ja vielä saranapuolelle.


    • https://yle.fi/uutiset/3-10924849

      Ylen artikkelissa tutkaillaan teoriassa sitä, että minkälaiselta näyttäisi puoluejakauma mikäli vasemmisto yhdistyisi tai mikäli PS ja KD yhdistyisi.

      Kuten artikkelissa kuitenkin mainitaan "Yhdistymisen aiheuttamaan riskiin nähden puolueiden saama hyöty ei olisi kuitenkaan suurensuuri.

      Yhdistynyt vasemmisto ja konservatiivit voittaisivat teoriassakin lisäpaikan neljässä vaalipiirissä, mutta käytännössä on hyvin todennäköistä, että puolueiden yhdistyminen karkottaisi osan äänestäjistä, esimerkiksi puolueiden oikeisto- ja vasemmistolaidoilta.

      Ehkä tämä selittää poliitikkojen nihkeyttä puoluefuusioita kohtaan.

      Keskustan Suomenmaassa muistutettiin Tuomiojan ehdotuksen jälkeen, että politiikassa 1 1 ei ole 2, vaan vähemmän. Suomen historiasta ei löydy tapausta, jossa puolueiden yhdistyminen olisi johtanut kannatuksen pysyvään nousuun.

      Enemmistössä vaalipiireistä ei tapahtuisi muutoksia. Tämä osoittaa, että Suomessa käytetty D'Hondtin suhteellinen vaalitapa tekee juuri sen, minkä lupaa: se toteuttaa kansalaisten poliittisen tahdon nimensä mukaisesti suhteellisen hyvin."

      Nykyinen vaalitapa on siis hyvä!

      • Nyt kyllä puhut ihan eri asiasta kuin minä. En toki mitenkään kyseenalaista nykyistä vaalijärjestelmäämme. ”Mahtipuolueen” asema voi vaihtua juuri tuolla D'Hondtin suhteellisella vaalitavalla.

        Tällä hetkellä näyttää siltä, että puolueistamme siihen asemaan pääsemiseksi olisi parhaat mahdollisuudet vihreillä, johtuen yhä enemmän esillä olevista uhista ja niiden torjuntatarpeista. Nuo vetoavat kyllä eniten nuorempiin äänestäjiin. Mutta heillekin vanhetessaan saattavat muut, nykyistä elämäänsä turvaavat asiat nousta ykkössijalle.

        Otan nyt kuitenkin kantaa myös tuossa esille ottamaasi. Vasemmistopuolueiden yhdistyminen ei nostaisi sen kannatusta ainakaan suuremmaksi kuin se nyt niillä yhteisesti on. Eikä se niiden yhdistyminenkään ole todennäköistä. Vaikka vasureillakaan ei ole enää painolastinaan demareille epämieluista kommunismitaakkaa, eikä varmaan vasureissa pidetä demareita liian porvarillisena, silti nuo molemmat puolueet halunnevat vain terävöittää profiiliensa eroja toisistaan.

        Ns. porvarillisella puolella kepun ja kokoomuksen fuusioituminen ei ole yhtään todennäköisempää. Ovat niin kovin erilaisella pohjalla; kokoomuksen kannattajat valtaosin kaupunkilaisia ja kepun kannattajat maaseudulta. Tuostakin - ja myös eräistä - johtuen noilla kahdella ryhmällä on kovin erilaiset tarpeet ja tavoitteet.

        Eli vaikka näen vihreillä olevan nykypuolueista parhaat edellytykset nousta seuraavaksi ”mahtipuolueeksemme”, en silti sen nousuun ole lainkaan yhtä varma kuin yksi tuossa minulle vastanneista. Kokoomus saattaa parhaiten hyötyä niistä nykyvihreistä nuorista, joilla vanhetessaan menee elämässään taloudellisesti ja muutenkin hyvin, ja niistä, joilla sitten menee heikommin, saattavat hyötyä vasemmistopuolueet. En näe olevan olemassa sellaisia merkittäviä vaikuttajia, joista kepu voisi erityisesti hyötyä. Ja kun uskon nykyvihreiden nuorien vanhetessaankin säilyttävän järjen päässään, en usko populismipuolue persujenkaan heistä hyötyvän.

        Nyt keskityn molemmin silmin katsomaan tuota Espoossa pidettävän yleisurheilun GP-kisan tv-lähetystä, jota jo kohta puoli tuntia olen toisella silmälläni katsonut.


    • Anonyymi

      Kovin heikolla kieliasulla ja varsin heikoilla tiedoilla tehtyyn avaukseen yksi asiakommentti.

      Puhut vihreistä tulevaisuuden mahtipuolueena, potentiaalisena sellaisena.

      Vihreä aate nyt on kuin vasemmistoaate 70-luvulla. Kaikki on enemmän tai vähemmän vihreitä. Ilmastonmuutos. Luonnonsuojelu. Liito-oravat. Tuulivoima. Sähköautot. 70-luvulla oli Neuvostoliitto, DDR, Rauhanliike, YYA jne. Kaikki jotka halusivat olla "edistyksellisä" vannoivat noiden nimeen.

      Säälittävin esimerkki tällä palstalla on Mielipidepankki, joka ei vieläkään ole päässyt noista tuon ajan ideaaleista eroon. Ultrademokratia jäytää miehen mieltä edelleen.

      30 vuoden kuluttua tämän päivän ilmastohysterialle nauretaan kuten nyt nauretaan YYA -Suomen liturgioille tai energiakriisin öljyn loppumispeloille. Nauretaan kaupunkibulevardeille kuten Smith-Polvisen moottoritiesuunnitelmille, liito-oravien vaikutusta muistellaan kuin Tehtaankadun käskytystä jne. Pellen roolissa Taisto Sinisalon sijaan onkin Ville Niinistö.

      Vihreä aate on sosialismiaatteen jatkoa, ei muuta. Häviävä häväjien puolue.

      • Hyväkään kieliasu ei ole tae esittäjänsä hyvistä tiedoista tai hyvästä ymmärryksestä, ei liioin hyvästä käytöksestä. Ihan riittävän hyvä kieliasu sinulla on antaaksesi tuosta kaikesta todisteen.

        Hyvin olet onnistunut olemaan lukematta ja kuulematta uutisia ja tiedemaailman näkemyksiä ja huolta jo vahvasti meneillään olevasta ilmastonmuutoksesta, joka vain kiihtyy, jos sitä ei pystytä torjumaan. Ei julkisesti esiintyvissä kepulaisissa, ei edes monissa persuissakaan ole kaltaisiasi. Ihmettelen, että minua varmaan paljon nuorempana olet noin paljon minua valveutumattomampi. Sinä ehkä ehdit vielä nähdä, miten noille asioille nauretaan 30 vuoden kuluttua. Vai nauretaanko silloin sinulle, jos tuollaisia juttujasi muistetaan? Ei kai naureta, säälitään vain.

        Mielipidepankin kanssa en ole samanmielinen läheskään kaikista keskustelujemme kohteina olleista asioista, mutta asiallisesti me pystymme keskustelemaan. Ja on hän melkoinen tietoniekka monista asioista ja korkeatasoinen yleissivistykseltäänkin, josta sinä olet onnistunut välttymään. Ja käytökseltään täällä hän on herrasmies. No, olethan sinäkin - hm… ”mies”.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Hyväkään kieliasu ei ole tae esittäjänsä hyvistä tiedoista tai hyvästä ymmärryksestä, ei liioin hyvästä käytöksestä. Ihan riittävän hyvä kieliasu sinulla on antaaksesi tuosta kaikesta todisteen.

        Hyvin olet onnistunut olemaan lukematta ja kuulematta uutisia ja tiedemaailman näkemyksiä ja huolta jo vahvasti meneillään olevasta ilmastonmuutoksesta, joka vain kiihtyy, jos sitä ei pystytä torjumaan. Ei julkisesti esiintyvissä kepulaisissa, ei edes monissa persuissakaan ole kaltaisiasi. Ihmettelen, että minua varmaan paljon nuorempana olet noin paljon minua valveutumattomampi. Sinä ehkä ehdit vielä nähdä, miten noille asioille nauretaan 30 vuoden kuluttua. Vai nauretaanko silloin sinulle, jos tuollaisia juttujasi muistetaan? Ei kai naureta, säälitään vain.

        Mielipidepankin kanssa en ole samanmielinen läheskään kaikista keskustelujemme kohteina olleista asioista, mutta asiallisesti me pystymme keskustelemaan. Ja on hän melkoinen tietoniekka monista asioista ja korkeatasoinen yleissivistykseltäänkin, josta sinä olet onnistunut välttymään. Ja käytökseltään täällä hän on herrasmies. No, olethan sinäkin - hm… ”mies”.

        Kapi, sinunkin kannataa lukea se IPCC:n raportti kokonaan, ei vain sitä poliittista yhteenveytoa, josta kaikki meuhkaa.

        Tuossa raportissa juuri se tiedeyhteisö kertoo, ettei pysty tieteellisesti esittämään mitään varmaa tulevasta ilmastonmuutoksesta.

        Mutta, mutta... sitten esitetään toinen toistaan hurjempia spekulaatioita mahdollisista vaikutuksista. Ja koska IPCC on poliittinen (hallitustenvälinen) järjestö, on yhteenvetoon valittu kaikista hurjimpia kauhukuvia, siis tieteen tekijöiden kuvittelemia, ei todellisiin mitattuihin ja todennetuihin malleihin perustuvia.

        Jopa sellainen yksinkertainen ja perusfysiikkaa oleva seikka, kuin eri materiaalien lämpökapasiteetti, on jätetty raportissa huomiotta. Niinpä merien kerrotaan lämpenevän monella asteella. Jos vesi lämpenisi asteen, pitäisi sen yläpuolella olevan ilman lämmetä kymmenen astetta, sen jopa peruskoulufysiikalla voi laskea kun käyttää todellisia veden ja ilmassa olevien kaasujen lämpökapasiteetteja. Samaisilla peruskoulufysiikan tiedoilla voi myös päätellä, ettei hiilidioksidi ole se paha kaasu, vaan vesihöyry aiheuttaa pääosan mahdollisista lämpötilamuutoksista.

        Poliittiseen keskusteluun nostettu osa IPCC:n raportista on siis worst case skenaario, jota yksikään empiirinen mittaus ei tue. Viimeiseen 5 vuoteen ei maapallon keskilämpötila ole noussut yhtään, vaikka mallin mukaan sen piti nousta jopa 0,5 astetta.

        Mitä tulee tuohon vihreiden lietsomaan ilmastohysteriaan, niin se on samankaltaisessa ylihypetyksen tilassa kuin oli vasemmistolaisuuden palvonta ja "ystävyyspolitiikka" 1970 luvulla. Nyt naureksimme noille ajoille, samoin nauramme ilmastohysterialle 30 vuoden kuluttua. Mielipidepankin otin esimerkiksi henkilöstä, jolle tuo 70-luvun ideaalimaailma (siis sosialistinen) on "jäänyt päälle", USA on edelleen kauhea roisto hänelle, Nato kaiken pahan alku, kas kun aikanaan sellainen valheellinen maailmankuva päähän iskostettiin. Vaikka olisi kuinka tietoniekka ja yleissivisystä omaava, ei tiedolla ole merkitystä, jos maailmankuva on vino .


    • Anonyymi

      Korjaan Kapia, ettei Sdp ollut 6.12,17 jälkeen suurin, kun Suomi silloin vasta syntyi. Ja hyvä niin, saatiin itsenäinen Suomi.

      • Anonyymi

        "Kyllä meillä oli hetken todellinen mahtipuolue, Sdp, joka v. 1916 sai eduskuntaan (silloin nimeltään senaatti) 103 edustajaa eli ehdottoman enemmistön."

        Pitäisi sinun Kapi nyt tietää, että silloin keisari suurin vallankäyttäjä, ja hajotti mielensä mukaan senaatin. 6.12.1917 Suomi ollut itsenäinen, eikä nekään alkupäivät nyt niin kirkossa vielä oltu kuulutettu, mutta siihen päädyttiin jälestä. Kiitos kuuluu Suomen itsenäisyydestä talonpoikais armeijalle. Sitten SDP myös ruhdistäytyi isänmaan etujen ajajaksi uudella johdolla, ja annan arvon myös demareille maalaisliiton kanssa. Suomi nyt missä ollaan maailman keulavaltioita.
        Oikeastaan on yhä avaamatta punakapina, sitä ei ole sattuneista syistä kuoluissakaan käsitelty kuten kuuluisi, kun YYA aikaan olla siitä suuremmin puhumatta. Samoin kommunistit ja mieleisensä ei yhäkään tykkää sitä esille ottaa. Tuskin Arskan idolikaan Tuomioja siihen kääntyisi puhumaan. Hoistoria on vaikea mm SDP.n pyytää anteeksi nykyjohdolla hirveää tekoaan 1918 talvella. mm Tasnka pyysi nykyjohdolla anteeksi näitä vanhoja valtio tekojaan, ihan pääministerin suulla. Myös mm Japani on sen tehnyt.

        Stalin kävi vielä marraskuussa 1917 SDP puoluekokouksessa innostamassa tovereita aseelliseen kapinaan, ja niinhän sitten kävikin 27.1.1918. Siinä sitten oli silloin SDP johto kapina johtajina, nyt muitakin oli, mutta hekin. Etteipä paljoa kannattaisi siitäkään ilakoida.

        Arska näkyy olevan Tuomiojan klaania, kuluuhan se aika noinkin niitä viisauksia nakellen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Kyllä meillä oli hetken todellinen mahtipuolue, Sdp, joka v. 1916 sai eduskuntaan (silloin nimeltään senaatti) 103 edustajaa eli ehdottoman enemmistön."

        Pitäisi sinun Kapi nyt tietää, että silloin keisari suurin vallankäyttäjä, ja hajotti mielensä mukaan senaatin. 6.12.1917 Suomi ollut itsenäinen, eikä nekään alkupäivät nyt niin kirkossa vielä oltu kuulutettu, mutta siihen päädyttiin jälestä. Kiitos kuuluu Suomen itsenäisyydestä talonpoikais armeijalle. Sitten SDP myös ruhdistäytyi isänmaan etujen ajajaksi uudella johdolla, ja annan arvon myös demareille maalaisliiton kanssa. Suomi nyt missä ollaan maailman keulavaltioita.
        Oikeastaan on yhä avaamatta punakapina, sitä ei ole sattuneista syistä kuoluissakaan käsitelty kuten kuuluisi, kun YYA aikaan olla siitä suuremmin puhumatta. Samoin kommunistit ja mieleisensä ei yhäkään tykkää sitä esille ottaa. Tuskin Arskan idolikaan Tuomioja siihen kääntyisi puhumaan. Hoistoria on vaikea mm SDP.n pyytää anteeksi nykyjohdolla hirveää tekoaan 1918 talvella. mm Tasnka pyysi nykyjohdolla anteeksi näitä vanhoja valtio tekojaan, ihan pääministerin suulla. Myös mm Japani on sen tehnyt.

        Stalin kävi vielä marraskuussa 1917 SDP puoluekokouksessa innostamassa tovereita aseelliseen kapinaan, ja niinhän sitten kävikin 27.1.1918. Siinä sitten oli silloin SDP johto kapina johtajina, nyt muitakin oli, mutta hekin. Etteipä paljoa kannattaisi siitäkään ilakoida.

        Arska näkyy olevan Tuomiojan klaania, kuluuhan se aika noinkin niitä viisauksia nakellen.

        Pitäisi sinun sentään tietää jotain Suomen itsenäistymistä edellyttävistä vaiheista. Edes sen verran, että Venäjän keisarilla ei ollut osaa eikä arpaa noihin tapahtumiin, kun Venäjällä ei ollut enää keisariakaan, vaan maata hallittiin Kerenskin väliaikaisen hallituksen johdolla. Eli asia on niin kuin sanon avaukseni alussa:

        Vuoden 1916 vaaleissa Sdp sai haltuunsa enemmistön, 103 paikkaa ja se seurauksena meille tuli sosialistienemmistöinen senaatti eli eduskunta, joka hyväksyi Venäjän maaliskuun vallankumouksen jälkeen kesällä 1917 valtalain, jossa eduskunta julistettiin korkeimman vallan haltijaksi Suomessa. Vähemmistöön jääneiden porvareiden suosituksesta Venäjän väliaikainen hallitus hajotti eduskunnan valtalain vastaisesti ja seuranneissa vaaleissa puolue koki vaalitappion, joutui oppositioon ja seuraava senaatti oli kokonaan porvarillinen. Tuo valtalain murtaminen oli ehkä suurin syy seuranneeseen julmaan kansalaissotaan.

        Luepa lisää tuosta:

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtalaki


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Pitäisi sinun sentään tietää jotain Suomen itsenäistymistä edellyttävistä vaiheista. Edes sen verran, että Venäjän keisarilla ei ollut osaa eikä arpaa noihin tapahtumiin, kun Venäjällä ei ollut enää keisariakaan, vaan maata hallittiin Kerenskin väliaikaisen hallituksen johdolla. Eli asia on niin kuin sanon avaukseni alussa:

        Vuoden 1916 vaaleissa Sdp sai haltuunsa enemmistön, 103 paikkaa ja se seurauksena meille tuli sosialistienemmistöinen senaatti eli eduskunta, joka hyväksyi Venäjän maaliskuun vallankumouksen jälkeen kesällä 1917 valtalain, jossa eduskunta julistettiin korkeimman vallan haltijaksi Suomessa. Vähemmistöön jääneiden porvareiden suosituksesta Venäjän väliaikainen hallitus hajotti eduskunnan valtalain vastaisesti ja seuranneissa vaaleissa puolue koki vaalitappion, joutui oppositioon ja seuraava senaatti oli kokonaan porvarillinen. Tuo valtalain murtaminen oli ehkä suurin syy seuranneeseen julmaan kansalaissotaan.

        Luepa lisää tuosta:

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtalaki

        Tiedetään...tiedetään, mutta Suomi itsenäistyi 6.12.1917.
        Luulen että omani historian tietämys on tästä pidemmälle kehittynyt.
        SDP:lle olisi sama vaikka olisi ollut ennen 6.12.1917 kaikki edustajapaikat, kun itsenäisyydestä alkaa Suomi nimisen itsenäisen valtion historia. Tiedetään Venäjän historiakin, että turha alkaa toistamaan. Sekin tiedetään, jos Venäjän johto olisi kansaansa rakastava ja huomioiva, eikä omia valtapyrkimysksiään jahtaavat kommunisti johtajat, maan vauraus näkynyt kaikkille. mm Stalin tapatti omaa kansaansakin miljoonittain, kun oli niin sokaistunut vallastaan. Myös Suomalaisia 1930 luvulla tapatti arvion mukaan 27000, heitä jotka oli punakapinaan hävinneitä. He kuvitteli olevansa ihannne maassa.

        Turhaa edes yrität historiastakaan alkaa kilpasille, häviät senkin kuin muunkin yleistiedon. Sinä et osaa kuin sitä omaa jauhamista vain samoilla jälillä. parempi kun alat kirjoitus virheitä etsimään, ja siitä pankkolängvitsiäsi kertomaan.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tiedetään...tiedetään, mutta Suomi itsenäistyi 6.12.1917.
        Luulen että omani historian tietämys on tästä pidemmälle kehittynyt.
        SDP:lle olisi sama vaikka olisi ollut ennen 6.12.1917 kaikki edustajapaikat, kun itsenäisyydestä alkaa Suomi nimisen itsenäisen valtion historia. Tiedetään Venäjän historiakin, että turha alkaa toistamaan. Sekin tiedetään, jos Venäjän johto olisi kansaansa rakastava ja huomioiva, eikä omia valtapyrkimysksiään jahtaavat kommunisti johtajat, maan vauraus näkynyt kaikkille. mm Stalin tapatti omaa kansaansakin miljoonittain, kun oli niin sokaistunut vallastaan. Myös Suomalaisia 1930 luvulla tapatti arvion mukaan 27000, heitä jotka oli punakapinaan hävinneitä. He kuvitteli olevansa ihannne maassa.

        Turhaa edes yrität historiastakaan alkaa kilpasille, häviät senkin kuin muunkin yleistiedon. Sinä et osaa kuin sitä omaa jauhamista vain samoilla jälillä. parempi kun alat kirjoitus virheitä etsimään, ja siitä pankkolängvitsiäsi kertomaan.

        Etkö lukenut tuota linkkiäni Valtalaista, vai etkö ymmärtänyt lukemaasi? Ei Suomi ollut vielä silloin itsenäinen, vaan oli itsehallinnollinen - oli ollut sitä jo v.1809 lähtien -Venäjän keisarikunnan osana. Mutta tuo sdp-enemmistöinen senaatti eli eduskuntamme pyrki tekemään maastamme itsenäisen, Valtalaki oli siihen ensimmäinen porras, kun sillä eduskunta julistettiin korkeimman vallan haltijaksi Suomessa. Mutta se ei käynyt porvarivähemmistölle ja sitten kävi niin kuin kävi.

        Venäjälläkin oli tapahtunut, nimittäin vallankumous. Ja valtaan tulleilta kommunisteilta sitten porvarihallituksen edustajat lakki kourassa menivät anelemaan maallemme itsenäisyyttä, jonka saivatkin. Itsenäisyys olisi varmaan saatu samalla menetelmällä siltä kommunistijohdolta myös demarihallituksen toimesta - jos sitä valtalakia ei olisi murrettu - ja olisi säästytty niiltä kauheuksilta, joita kansalaissota sitten tuotti.

        Ei aihetta enempään tästä eikä muustakaan enää tänä iltana.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Etkö lukenut tuota linkkiäni Valtalaista, vai etkö ymmärtänyt lukemaasi? Ei Suomi ollut vielä silloin itsenäinen, vaan oli itsehallinnollinen - oli ollut sitä jo v.1809 lähtien -Venäjän keisarikunnan osana. Mutta tuo sdp-enemmistöinen senaatti eli eduskuntamme pyrki tekemään maastamme itsenäisen, Valtalaki oli siihen ensimmäinen porras, kun sillä eduskunta julistettiin korkeimman vallan haltijaksi Suomessa. Mutta se ei käynyt porvarivähemmistölle ja sitten kävi niin kuin kävi.

        Venäjälläkin oli tapahtunut, nimittäin vallankumous. Ja valtaan tulleilta kommunisteilta sitten porvarihallituksen edustajat lakki kourassa menivät anelemaan maallemme itsenäisyyttä, jonka saivatkin. Itsenäisyys olisi varmaan saatu samalla menetelmällä siltä kommunistijohdolta myös demarihallituksen toimesta - jos sitä valtalakia ei olisi murrettu - ja olisi säästytty niiltä kauheuksilta, joita kansalaissota sitten tuotti.

        Ei aihetta enempään tästä eikä muustakaan enää tänä iltana.

        En lukenut kun sen tiedän entuudestaan. Turhaa minua yrität neuvoa heikolla tietämykselläsi.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Etkö lukenut tuota linkkiäni Valtalaista, vai etkö ymmärtänyt lukemaasi? Ei Suomi ollut vielä silloin itsenäinen, vaan oli itsehallinnollinen - oli ollut sitä jo v.1809 lähtien -Venäjän keisarikunnan osana. Mutta tuo sdp-enemmistöinen senaatti eli eduskuntamme pyrki tekemään maastamme itsenäisen, Valtalaki oli siihen ensimmäinen porras, kun sillä eduskunta julistettiin korkeimman vallan haltijaksi Suomessa. Mutta se ei käynyt porvarivähemmistölle ja sitten kävi niin kuin kävi.

        Venäjälläkin oli tapahtunut, nimittäin vallankumous. Ja valtaan tulleilta kommunisteilta sitten porvarihallituksen edustajat lakki kourassa menivät anelemaan maallemme itsenäisyyttä, jonka saivatkin. Itsenäisyys olisi varmaan saatu samalla menetelmällä siltä kommunistijohdolta myös demarihallituksen toimesta - jos sitä valtalakia ei olisi murrettu - ja olisi säästytty niiltä kauheuksilta, joita kansalaissota sitten tuotti.

        Ei aihetta enempään tästä eikä muustakaan enää tänä iltana.

        Sossun puhetta, ja ei yllätys Kapin suusta. Ainakin karvasi taas näytit.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Etkö lukenut tuota linkkiäni Valtalaista, vai etkö ymmärtänyt lukemaasi? Ei Suomi ollut vielä silloin itsenäinen, vaan oli itsehallinnollinen - oli ollut sitä jo v.1809 lähtien -Venäjän keisarikunnan osana. Mutta tuo sdp-enemmistöinen senaatti eli eduskuntamme pyrki tekemään maastamme itsenäisen, Valtalaki oli siihen ensimmäinen porras, kun sillä eduskunta julistettiin korkeimman vallan haltijaksi Suomessa. Mutta se ei käynyt porvarivähemmistölle ja sitten kävi niin kuin kävi.

        Venäjälläkin oli tapahtunut, nimittäin vallankumous. Ja valtaan tulleilta kommunisteilta sitten porvarihallituksen edustajat lakki kourassa menivät anelemaan maallemme itsenäisyyttä, jonka saivatkin. Itsenäisyys olisi varmaan saatu samalla menetelmällä siltä kommunistijohdolta myös demarihallituksen toimesta - jos sitä valtalakia ei olisi murrettu - ja olisi säästytty niiltä kauheuksilta, joita kansalaissota sitten tuotti.

        Ei aihetta enempään tästä eikä muustakaan enää tänä iltana.

        Heikot, kovin heikot ovat tietosi tuosta valtalain vaiheista. Sitähän vastusti vuoroon niin porvarit kuin sosialistit, vähän sen mukaan mikä oli Pietarissa tilanne. Valtalaistakin oli erilaisia versioita, joten mitään yksiselitteistä hyväksyttyä ja kumottua valtalakia ei edes ollut.


    • Jo puolisen tuntia sitten vastauksessani yleistiedoillaan kehuneelle - ja hyvin tietonsa piilottaneelle - sanoin, että muuta minulta ei tule tänne enää tänä iltana. Kuitenkin nyt iltadrinkkini otettuani ja iltapesuilla käytyäni ja nyt jo vuoteeseen mennessäni tulin kuitenkin vielä pistäytymään ja tähänastisesta yhteenvetona täytyy todeta:

      Melkoisesti pois avaukseni aiheesta on keskustelu tällä avauksellani mennyt. Olenhan itsekin sitten sortunut siihen osallistumaan, sillä en tietenkään ole voinut jättää huomiotta sellaista, joka noista eräistä näkyy olevan kiinnostavinta, vaikka tietonsa ja ymmärryksensä sillä alueella eivät näy kovin hyviä olevankaan.

      Kiva, että yleensä aina se kaikkein kiinnostavammaksi tuleva aihe - siis minä - on nyt jäänyt vähemmälle huomiolle. Ei sentään täysin vaille huomiota. Onhan muutamassa viestissä nähty minut paheksuttavana kokoomuslaisena ja jossain toisessa viestissä demarina. Olisinkohan minä sitten oikeasti niiden keskiväliltä, eli kepulainen? En sentään, paljon mieluummin olen niin demari kuin kokoomuslainen. Ensimmäisessä vaihtoehdossa osoittaisin, että minulla olisi sydäntä itseäni heikommassa asemassa kamppailevien puolesta ja toisessa vaihtoehdossa, että minulla olisi realismia niin itseni kuin läheistenikin etuja ajatellen.

      Nyt kuitenkin sydämessäni on ihan muuta kuin tuollaiset puoluepoliittiset asiat ja realismia on mennä nyt vuoteeseen. Hyvää yötä!

      • Anonyymi

        No onko tuo joku ihme, varsinkaan jos pankkomajuri sinua nimittelee? Hänhän pitää kaikkia muita, jotka eivät ajattele hänen tavallaan, sossuna tai punikkina. Eikä se todellakaan ole kuten sanoin mikään ihme, sillä herra on kärähtänyt valheesta väittäessään olevansa keskustalainen. Hän on pesunkestävä persu. Persuillahan on tuo vasemmistovastaisuutensa, toisin kuin keskustalaisilla. Keskustalaisilla ei ole tuollaista suhtautumistapaa vasemmistolaisiin, jos nyt ei ihan ylimpiä ystävyksiä kuitenkaan. Mutta yhteistyö on toiminut ja näyttää toimivan edelleen.


    • Anonyymi

      2-puoluejärjestelmä USA:n ja Britannian tapaan on demokratian kannalta toimivampi kuin hajanaisista pienpuolueista koostuva suomalainen "jahkailudemokratia"

      • Joo, käytännössä kaksipuoluejärjestelmä noissa maissa on. Vaikka ainakin USA:ssa on jopa kommunistinen puolue, jonka merkitys on samaa tasoa kuin meidänkin kommunistisen puolueemme. Johtaneeko puoluetta vielä tamperelaissyntyisten vanhempien poika Gus Hall?

        Saksassakin oli vielä hiljattain käytännössä kaksipuoluejärjestelmä, mutta se on sortunut, kuten jossain viestissä edellä todettiin. Pitkälti kaksipuoluejärjestelmä on ollut Ruotsissakin, jossa sikäläinen kokoomus Moderata samlingspartiet ja sosialidemokraattinen puolue eivät ainakaan minun muistamanani aikana ole olleet samassa hallituksessa. Jompikumpi noista yleensä aina on maata hallinnut. 1970-80 - lukujen vaihteen molemmin puolin tosin maassa oli sikäläisen keskustapuolueen Centerpartietin johtama hallitus pääministerinä puolueen johtaja Thorbjörn Fälldin. Ruotsin kepulle on sittemmin käynyt melko kehnosti.

        Ihan hyvin ne ainakin käytännössä kaksipuoluejärjestelmät ovat toimineet siellä, missä ne ovat vakiintuneet. Miksei sellainen voisi toimia meilläkin. Mutta miten siihen päästäisiin? Leikitäänpä ajatuksella:

        Muutettakoon valtiopäiväjärjestelmää ja muitakin siihen liittyviä lakeja niin, että kaksipuolinen järjestelmä olisi ainoa mahdollinen hoitaakseen maan asioita niin, että se olisi yksin vastuussa tuloksistakin. Luonnollisinta olisi, että se kaksipuoluejärjestelmä voisi syntyä sdp:n ja kokoomuksen johdolla (ei taitaisi syntyä niiden nykyjohdolla, mutta pakon tullen varmaan löytyisivät tarvittavat johtajat).

        Miten nykyinen puoluekenttämme eli muut nykyiset puolueemme sitten jakaantuisi noihin kahteen puolueeseen? Useimmat niistä varmaan jakaantuisivat kahtia. Vasurit varmaan kaikki liittyisivät demaripuolueeseen, luultavasti suurin osa vihreistäkin; kristillisistä ja ruåtsalaisista suurin osa liittyisi kokoomukseen. Mutta miten jakautuisivat kepun kannattajat? Entä persujen kannattajat? Ehkä melko tasan noihin kumpaankin puolueeseen.

        No, jääköön tämä ajatusleikiksi, sillä eihän meillä kuitenkaan tulle koskaan tuollaista tapahtumaan. Puoluekenttämme tulee vuosien saatossa ihan luonnollista tietä muuttumaan paljonkin nykyisestä. On se aina ennenkin muuttunut, ajatelkaapa vaikka kauan sodan jälkeen vaikuttanutta SKDL:ää, josta jäljellä on enää vain pikkuroinen kommunistipuolueemme - vaikka eräiden mielestä tällä palstalla liikkuu paljonkin punikkeja;)) Kepumme uskon vielä paljonkin kutistuvan nykyisestä, Ruotsin kepun tapaan ja samoista syistä, sillä paljolti samanlainen yhteiskuntakehitys on naapuruksissa, joskin me tulemme aina hieman naapurin jäljessä.


    • Anonyymi

      Historiallisesti, jos tarkastellaan itsenäisyytemme aikaa, poliittisessa johdosamme on varmimmin ollut Maalaisliitto/ Keskusta. Sitten tulevat RKP ja Kokoomus. Näin jos poliittiseen johtoon määritellään kulloisetkin hallituspuolueet.

      Aikanaan oli myös Edistyspuolue pitkään vallanpitäjien joukossa.

      SDP on toki ollut monessa hallituksessa, olihan Kekkosen aikaan hallitusten keski-ikä varsin lyhyt, joten hallituksessa olokertoja kertyi, mutta SDP:llä on myös pitkiä jaksoja, jolloin puolue ei ole ollut hallituksessa Oikeastaa koko sotaa edeltänyt aika paria poikkeusta (Tanner) lukuunottamatta.

      Kokoomuksella vastaava hallituspaitsio oli 1966- 1987, kun SDP ja Kekkonen liittoutuivat sitä vastaan, ja pitivät hallitusten ulkopuolella "yleisistä syistä".

      Maalaisliitto/Keskusta ja RKP ovat siis ne mahtipuolueet, joilla hallitusvastuut ovat langenneet koko itsenäisyytemme ajan ilman pitkiä jäähyjaksoja.

      • Noinhan asia pitkälti on, eli siten kuin sanot. Puolueistamme eniten hallituksissa mukana ollut on melko varmasti RKP, joka on aina kelvannut niin oikealle kuin vasemmalle ja puolue on aina ollut myös halukas kumpaan liittoon tahansa. Suorastaan poikkeuksellista oli, kun puolue ei ollut mukana Sipilän hallituksessa. Silti pääministerinä eli hallituksen johdossa puolue on ollut vain kerran, Ralf Törngrenin ollessa pääministerinä naftin puoli vuotta v. 1954. Tässä luettelo hallituksistamme:

        https://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitukset-ja-ministerit/raportti/-/r/v2

        Luettelosta nähdään, että Edistyspuolue on ollut montakin kertaa hallituksen johdossa, jo itsenäisyytemme alkuaikoinakin ja sitten todella vaativina aikoina, sotien alla ja sotien aikana. T.M.Kivimäki johti vv. 1932-34 kokonaisen vaalikauden, 1394 vrk Edistyspuolueen vähemmistöhallitusta, joka oli siihenastisista hallituksista ylivoimaisesti pitkäikäisin.

        Edistyspuolue oli aikoinaan todella vaikutusvaltainen. Sen riveistä nousi itsenäisyytemme historian vaikeimman ajan - jatkosodan - aikainen presidenttimmekin, Risto Ryti. Mutta miten sitten on käynytkään kyseiselle puolueelle! Samoin saattaa käydä viime vuosikymmentenkin aikaisille mahtipuolueillemme, ainakin yhdelle niistä;))


      • kapi_ kirjoitti:

        Noinhan asia pitkälti on, eli siten kuin sanot. Puolueistamme eniten hallituksissa mukana ollut on melko varmasti RKP, joka on aina kelvannut niin oikealle kuin vasemmalle ja puolue on aina ollut myös halukas kumpaan liittoon tahansa. Suorastaan poikkeuksellista oli, kun puolue ei ollut mukana Sipilän hallituksessa. Silti pääministerinä eli hallituksen johdossa puolue on ollut vain kerran, Ralf Törngrenin ollessa pääministerinä naftin puoli vuotta v. 1954. Tässä luettelo hallituksistamme:

        https://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitukset-ja-ministerit/raportti/-/r/v2

        Luettelosta nähdään, että Edistyspuolue on ollut montakin kertaa hallituksen johdossa, jo itsenäisyytemme alkuaikoinakin ja sitten todella vaativina aikoina, sotien alla ja sotien aikana. T.M.Kivimäki johti vv. 1932-34 kokonaisen vaalikauden, 1394 vrk Edistyspuolueen vähemmistöhallitusta, joka oli siihenastisista hallituksista ylivoimaisesti pitkäikäisin.

        Edistyspuolue oli aikoinaan todella vaikutusvaltainen. Sen riveistä nousi itsenäisyytemme historian vaikeimman ajan - jatkosodan - aikainen presidenttimmekin, Risto Ryti. Mutta miten sitten on käynytkään kyseiselle puolueelle! Samoin saattaa käydä viime vuosikymmentenkin aikaisille mahtipuolueillemme, ainakin yhdelle niistä;))

        Tuota Edistyspuolueen kokoonsa nähden suurta vaikutusvaltaa on tullut ihmeteltyä usein. Sillä oli kai taitavia yksilöitä, mutta olematon kosketuspinta kansaan. Mahtoiko olla edes puolueosastoja kuin suurehkoissa kaupungeissa? Siksi hävisi puoluekartalta?

        Kun Paavo Väyrynen ryhtyi puuhailemaan uusia puolueita, täällä jotkut uskoivat, että niistä tulee uhka kepulle, mutta totesin silloinkin, että ei tule, koska niillä ei ole edes pyrkimyksenä perustaa paikallisosastoja. Ei niitä osastoja kuitenkaan siksi tarvita, että tavalliset äänestäjät haluaisivat sellaiseen kuulua, vaan siksi, että puolueet tarvitsevat käytännön työntekijöitä pitämään yhteyttä äänestäjiin.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Noinhan asia pitkälti on, eli siten kuin sanot. Puolueistamme eniten hallituksissa mukana ollut on melko varmasti RKP, joka on aina kelvannut niin oikealle kuin vasemmalle ja puolue on aina ollut myös halukas kumpaan liittoon tahansa. Suorastaan poikkeuksellista oli, kun puolue ei ollut mukana Sipilän hallituksessa. Silti pääministerinä eli hallituksen johdossa puolue on ollut vain kerran, Ralf Törngrenin ollessa pääministerinä naftin puoli vuotta v. 1954. Tässä luettelo hallituksistamme:

        https://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitukset-ja-ministerit/raportti/-/r/v2

        Luettelosta nähdään, että Edistyspuolue on ollut montakin kertaa hallituksen johdossa, jo itsenäisyytemme alkuaikoinakin ja sitten todella vaativina aikoina, sotien alla ja sotien aikana. T.M.Kivimäki johti vv. 1932-34 kokonaisen vaalikauden, 1394 vrk Edistyspuolueen vähemmistöhallitusta, joka oli siihenastisista hallituksista ylivoimaisesti pitkäikäisin.

        Edistyspuolue oli aikoinaan todella vaikutusvaltainen. Sen riveistä nousi itsenäisyytemme historian vaikeimman ajan - jatkosodan - aikainen presidenttimmekin, Risto Ryti. Mutta miten sitten on käynytkään kyseiselle puolueelle! Samoin saattaa käydä viime vuosikymmentenkin aikaisille mahtipuolueillemme, ainakin yhdelle niistä;))

        Sippilä jää viimeiseksi kepu pääministeriksi. Sille pystytetään patsas. Perussuomalaiset sen pystyttää. Demarit osallistuu kustannuksiin.


      • Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Tuota Edistyspuolueen kokoonsa nähden suurta vaikutusvaltaa on tullut ihmeteltyä usein. Sillä oli kai taitavia yksilöitä, mutta olematon kosketuspinta kansaan. Mahtoiko olla edes puolueosastoja kuin suurehkoissa kaupungeissa? Siksi hävisi puoluekartalta?

        Kun Paavo Väyrynen ryhtyi puuhailemaan uusia puolueita, täällä jotkut uskoivat, että niistä tulee uhka kepulle, mutta totesin silloinkin, että ei tule, koska niillä ei ole edes pyrkimyksenä perustaa paikallisosastoja. Ei niitä osastoja kuitenkaan siksi tarvita, että tavalliset äänestäjät haluaisivat sellaiseen kuulua, vaan siksi, että puolueet tarvitsevat käytännön työntekijöitä pitämään yhteyttä äänestäjiin.

        Enpä tiedä mitään Edistyspuolueen organisaatiosta - oliko sillä paikallisosastoja vai ei - mutta ihmisinäkin suuresti arvostettuja sen poliitikoissa oli. Varmaan olivat taitavia laajalti arvostettuja ihmisiä ja varmaan taitavia poliitikkoinakin sen edustajissa oli. Ei siis ihme, että puolue oli lähes koko olemassaolonsa ajan hallitusvastuussa, usein pääministeripuolueenakin. Hieman surkea loppu puolueella oli. Joutui kaappauksen uhriksi. Kaappaukseen tosin osallistui puolueen johtoakin, joka jatkoi sitten perustetussa kaapparipuolueessa, Suomen Kansanpuolueessa.

        Myös Kansanpuolueella meni alkuaikoinaan kohtalaisesti, vaikkei siitä kasanedustajiensa määrällä koskaan tullut suurta puoluetta (ei kai muuten Edistyspuolueestakaan). Politiikan ulkopuolella meritoituneita, eri alojen korkeasti oppineita ja ihmisinäkin arvostettuja kansanedustajia puolueella kuitenkin oli, joukossaan mm. myöhempi arkkipiispa Mikko Juva. Myös Kansanpuolue osallistui moniin hallituksiin. Sitä puoluetta muuten minäkin äänioikeuden saatuani äänestelin useammissa vaaleissa ja puolue taisi olla silloisten kanta-aliupseerien joukossa varsin yleisestikin kannatettu - kun emme halunneet olla sosialisteja emmekä kokeneet olevamme porvareitakaan;)) Ei ollut kovin arvokas loppu silläkään puolueella.

        Tästä on luettavissa lisää noista puolueista:

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallinen_Edistyspuolue

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Kansanpuolue


    • Anonyymi

      Paavo Väyrysen Seitsemän Tähteä on tulevaisuuden suurpuolue, jo pelkästään ihmiskunnan takia Väyrynen on välttämättömyys poltiikan keskiössä. Väyrynen on ainoa joka hallitsee suurvaltapolitiikan.

    • Puolueolomme seuraa maailmanlaajuisia megatrendejä. Niitä on minusta kaksi ylitse muiden tällä hetkellä. Ensimmäinen on kasvava huoli ilmastonmuutoksesta. Se jakaa poliittisia voimia kahtia: niihin, joiden mielestä pitäisi tehdä jotain eli ne jotka huutavat ilmastotekoja ja niihin, joiden mukaan koko ilmastonmuutos on vain suuri huijaus. Mittarit ovat kuitenkin aika lahjomattomia. Eli johtuipa ilmastonmuutos ihmisen toimista tai vain jostain luonnonkulusta, niin ilmastonmuutoksen vastustajatkaan ei tunnu kieltävän muutoksen seurauksia. Siksi on hiukan epäloogista, etteivät he halua keskustella muutosta ehkäisevistä toimista. Tässä on vähän samaa kuin joku iso meteoriitti törmäisi maahan. Kaikki olisivat yksimielisiä törmäyksestä, mutta toiset sanoisivat, ettei mitään kannata tehdä, koska törmäys ei ole ihmisen aiheuttama.

      Ilmastonmuutos nostaa ympäristöpuolueiden suosiota, mutta se tuntuu nostavan myös niiden puolueiden suosiota, jotka eivät halua langettaa syytä ihmisen toiminnan kontolle.

      Toinen suuri megatrendi on ollut globalisaatio ja talousliberalismi. Tämä nosti aluksi näitä asioita ajavien puolueiden suosiota. Viimeisenä tällä siivellä on lentänyt Ranskassa Macron. Sittemmin globalisaation suosio on laskenut ja muuttunut sen vastustamiseksi. Aluksi vastustus oli vasemmistopainotteista, mutta nykyään erittäin nationalismipainotteista. Nationalismi yhdessä siihen liittyvän taloudellisen protektionismin kanssa nostaa päätään vähän joka puolella. Pääarkkitehtinä sille on Donald Trump, mutta hän saa seuraa ehkä brittien Boris Johnsonista. Yllättäen Kiina näyttäytyy tässä kuviossa suorastaan liberalistisena ja markkinatalousmyönteisenä valtiona. Monet vanhat konkarit kääntyisivät haudassaan, jos tämän näkisivät.

      Kolmas asia, mihin suhtaudutaan kaksijakoisesti, on humanismi. Humanismi kukoisti maailmansodan jälkeen ehkä jonnekin tälle vuosikymmenelle saakka. Maahanmuuton kasvu alkoi nakertaa humanismia ja sille kehittyi vastavoimia, jotka puhuvat esim. haittamaahanmuutosta, joka perustuu vastaanottajamaan hyötynäkökulmaan. Siinä vältetään tietoisesti puhumasta ihmisyyttä koskevista asioista kuten siitä, pitääkö ihmisten antaa vain hukkua välimereen tai olla tykinruokana sodissa. Asia käännetään niin, ettei tällaisiin sotien tai hukkumisten olemassaoloon oikein uskota. Että siirtolaisuus on vain oman edun tavoittelua toisten kustannuksella. Siinä on vähän jotain samaa kuin holokaustin kieltämisessä. Halutaan ummistaa silmät todellisuudelta silloin, kun se ei miellytä.

      Vaikuttaa siltä, että poliittsen kentän toisella puolen ovat humanistit, liberaalit, ilmastotekoa vaativat ja globalisaatioon myönteisesti suhtautuvat tahot. Voimme nimittää heitä maailmanparantajiksi ja minusta se on myönteinen ilmaisu. Toisella puolen ovat taas ns. realistit, ilmastonmuutoksen seurauksista piittaamattomat, arvomaailmaltaan konservatiivit ja protekstionismia sekä nationalismia kannattavat. Näiden kahden näkemyksen väliin tuntuu jäävän yhä vähemmän tilaa. Kun asioista keskustellaan jyrkästi eri mieltä ollen, poliittinen keskusta pienenee. Yleensä tällaisen kehityksen seurauksena on jossain vaiheessa väkivalta. Tuhon jälkeen on vasta kompromissien tekijöiden ja maltillisten voimien aika.

      • Viisasta puhetta, aivan poikkeuksellista täällä! En ole perehtynyt tuohon asiaan niin laajasti ja syvällisesti kuin Sinä nähtävästi olet, mutta tällä heikommallakin pohjalla täydellisesti yhdyn näkemyksiisi.

        Ilmeisen hyvin määrittelet jaon lahteen tuossa asiassa. Onhan tälle avauksellenikin tullut toisenlaista näkemystä, sellaista, johon toisena puoliskona viittaat. Kovin tietorikkaana ja viisaana sen lähettäjä esiintyy. Mutta kun pitää tuota ilmastonmuutosta hölynpölynä, ei voine olla kovin syvällisesti perehtynyt asiaan. Ei ilmeisesti tiedä sitäkään, että maapallolla oli aikoinaan mm. jääkausi.

        Hieno kirjoitus, niin hieno, että otan sen talteen!


      • kapi_ kirjoitti:

        Viisasta puhetta, aivan poikkeuksellista täällä! En ole perehtynyt tuohon asiaan niin laajasti ja syvällisesti kuin Sinä nähtävästi olet, mutta tällä heikommallakin pohjalla täydellisesti yhdyn näkemyksiisi.

        Ilmeisen hyvin määrittelet jaon lahteen tuossa asiassa. Onhan tälle avauksellenikin tullut toisenlaista näkemystä, sellaista, johon toisena puoliskona viittaat. Kovin tietorikkaana ja viisaana sen lähettäjä esiintyy. Mutta kun pitää tuota ilmastonmuutosta hölynpölynä, ei voine olla kovin syvällisesti perehtynyt asiaan. Ei ilmeisesti tiedä sitäkään, että maapallolla oli aikoinaan mm. jääkausi.

        Hieno kirjoitus, niin hieno, että otan sen talteen!

        jaon lahteen = jaon kahteen


      • Anonyymi

        Ilmastonmuutoksesta puhuminen on megatrendi. Aluksi puhuttiin ilmaston lämpenemisestä (englanninksi global warming), mutta kun 20 vuoteen ei lämpenemistä enää ole juurikaan ollut, on ryhdytty puhumaan ilmastonmuutoksesta.

        Ilmastonmmuutosta ei kiellä kukaan. Ihmisen vaikutuksen ja ennenkaikkea hiilidioksidin osuuden muutokseen sen sijaan moni kyseenalaistaa. Vesihöyryhän se onkin todellisuudessa joka ilmaa lämmittää, mutta hiilidioksidista on tehty syntipukki, koska siten voi pelotella ihmisiä.

        Moni kyseenalaistaa myös sen vouhkaamisen, jota ilmastonmuutoksen nimissä moni poliitikko harrastaa.

        Yksi merkittävimmistä ilmastonmuutosta kauhistelevista tunnetuista poliitikoista on Al Gore, USA:n entinen varapresidentti, joka on luonut miljardiomaisuuden ilmastomuutosbusineksella. Hänelle siis hyvin kannattavaa puuhaa vouhkata. Hän ennusti jo 2008, että 2020 pohjoisnapa on jäätön ja antarktiksella maan pinta näkyvissä. Ei aivan putkeen mennyt se ennuste, kuten ei mikään muukaan silloisista ilmastoennusteista. Mutta uutta ennustetta pukkaa kun vanhat ei toteudu. IPCC on poliittinen katto-organisaatio joka on saatu tuota Goren uskontoa saarnaamaan. Sen ilmastoraportteja luetaankin kuin raamattua konsaan, hartaalla mielellä ja lujassa uskossa.

        Suomessa vouhkaamiseen syyllistyy lähinnä vihreät, ja vihreän kaksoisstandardin mukaisesti päästöjä pitäisi vähentää kaikkien muiden paitsi kaupungeissa asuvien vihreiden. Heidän tuhlaileva ja mukavuudenhaluinen elämäntyyli ei ole kauhistelun aihe, sen sijaan kauhistellaan maatalouden päästöjä, joihin mukaan lasketaan ns. vaihtoehtokustannus, siis metsäpinta-alan väheneminen. Kaupungistumisen aiheuttamaa metsien katoa ei kuitenkaan lasketa päästöiksi, se vihreäkaksoisstandardi kun estää sen.

        Nyt meillä on keksitty, että metsien kasvua ei saisi hyödyntää taloudellisesti, vaan matsät pitäisi museoida hiilinielujen nimissä. Vaikka metsät kasvaa, ja sitoo hiiltä, joka vuosi enemmän kuin mitä niitä käytetään. Hiiltä siis sitoutuu jo nyt metsiin merkittävä määrä vuosittain. Vaan kun jonkun muun kuin sen city-vihreän omasta kulutuksestaan on se hiilitase tasapainotettava, niin metsien omistajat on syyllistetty hakkuista.

        Ihmiset joilta puuttuu perudstiedot fysikaalisista ilmiöistä, ja heitä on paljon, ovat helppoa riistaa näille ilmastomuutoksesta vouhkaaville. Politiikassa ei totuudella ole paljoa merkitystä, sen tuo vain osoittaa.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        jaon lahteen = jaon kahteen

        Kun tulee tuommoisia virheitä, niin herää taas kysymys, oletko edes kansakoulua käynyt? Jos olet niin näytä todistuksesi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ilmastonmuutoksesta puhuminen on megatrendi. Aluksi puhuttiin ilmaston lämpenemisestä (englanninksi global warming), mutta kun 20 vuoteen ei lämpenemistä enää ole juurikaan ollut, on ryhdytty puhumaan ilmastonmuutoksesta.

        Ilmastonmmuutosta ei kiellä kukaan. Ihmisen vaikutuksen ja ennenkaikkea hiilidioksidin osuuden muutokseen sen sijaan moni kyseenalaistaa. Vesihöyryhän se onkin todellisuudessa joka ilmaa lämmittää, mutta hiilidioksidista on tehty syntipukki, koska siten voi pelotella ihmisiä.

        Moni kyseenalaistaa myös sen vouhkaamisen, jota ilmastonmuutoksen nimissä moni poliitikko harrastaa.

        Yksi merkittävimmistä ilmastonmuutosta kauhistelevista tunnetuista poliitikoista on Al Gore, USA:n entinen varapresidentti, joka on luonut miljardiomaisuuden ilmastomuutosbusineksella. Hänelle siis hyvin kannattavaa puuhaa vouhkata. Hän ennusti jo 2008, että 2020 pohjoisnapa on jäätön ja antarktiksella maan pinta näkyvissä. Ei aivan putkeen mennyt se ennuste, kuten ei mikään muukaan silloisista ilmastoennusteista. Mutta uutta ennustetta pukkaa kun vanhat ei toteudu. IPCC on poliittinen katto-organisaatio joka on saatu tuota Goren uskontoa saarnaamaan. Sen ilmastoraportteja luetaankin kuin raamattua konsaan, hartaalla mielellä ja lujassa uskossa.

        Suomessa vouhkaamiseen syyllistyy lähinnä vihreät, ja vihreän kaksoisstandardin mukaisesti päästöjä pitäisi vähentää kaikkien muiden paitsi kaupungeissa asuvien vihreiden. Heidän tuhlaileva ja mukavuudenhaluinen elämäntyyli ei ole kauhistelun aihe, sen sijaan kauhistellaan maatalouden päästöjä, joihin mukaan lasketaan ns. vaihtoehtokustannus, siis metsäpinta-alan väheneminen. Kaupungistumisen aiheuttamaa metsien katoa ei kuitenkaan lasketa päästöiksi, se vihreäkaksoisstandardi kun estää sen.

        Nyt meillä on keksitty, että metsien kasvua ei saisi hyödyntää taloudellisesti, vaan matsät pitäisi museoida hiilinielujen nimissä. Vaikka metsät kasvaa, ja sitoo hiiltä, joka vuosi enemmän kuin mitä niitä käytetään. Hiiltä siis sitoutuu jo nyt metsiin merkittävä määrä vuosittain. Vaan kun jonkun muun kuin sen city-vihreän omasta kulutuksestaan on se hiilitase tasapainotettava, niin metsien omistajat on syyllistetty hakkuista.

        Ihmiset joilta puuttuu perudstiedot fysikaalisista ilmiöistä, ja heitä on paljon, ovat helppoa riistaa näille ilmastomuutoksesta vouhkaaville. Politiikassa ei totuudella ole paljoa merkitystä, sen tuo vain osoittaa.

        Samoilla linjoilla ollaan ilmastomuutoksesta. Kovin monesta tekijästä on kiinni.
        Nyt ajetaan vain hiilidioksidiongelmaa kuin käärmettä pyssyyn.

        HUIPPUSOTILAS


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun tulee tuommoisia virheitä, niin herää taas kysymys, oletko edes kansakoulua käynyt? Jos olet niin näytä todistuksesi.

        No huh huh! Pankkomajuri yrittää opettaa Kapille äidinkielen oikeinkirjoitusta eikä se itselläänkään kovin kaksista näytä olevan. Pankkomajuri on itse mitä ilmeisimmin joko nukkunut äidinkielen tunneilla tai sitten on ollut "parempaakin tekemistä". Siksi pitää tuota kansakoulusta pääsyä kuin suurena saavutuksena.

        Jos sinä pankkomajuri haet haasteita, niin kokeile saisitko Kapin oppimaan pankkolängvitsin.


      • Anonyymi

        Mutta onhan sillä lähes aina tärkeämpi ja kiinnostavampi aihe kuin kellään muulla. Tänäänkin varmaan kymmenellä avauksellaan. Ymmärtämätön ylläpito on vaan ne kaikki poistellut.


      • Anonyymi

        Sanohan AU nyt jotakin järkevää typerän nälvimisen sijaan.

        HUIPPUSOTILAS


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta onhan sillä lähes aina tärkeämpi ja kiinnostavampi aihe kuin kellään muulla. Tänäänkin varmaan kymmenellä avauksellaan. Ymmärtämätön ylläpito on vaan ne kaikki poistellut.

        Jaahas, Kapin iltapäivystys on puskassa. Huuteleppa sitten sieltä.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Viisasta puhetta, aivan poikkeuksellista täällä! En ole perehtynyt tuohon asiaan niin laajasti ja syvällisesti kuin Sinä nähtävästi olet, mutta tällä heikommallakin pohjalla täydellisesti yhdyn näkemyksiisi.

        Ilmeisen hyvin määrittelet jaon lahteen tuossa asiassa. Onhan tälle avauksellenikin tullut toisenlaista näkemystä, sellaista, johon toisena puoliskona viittaat. Kovin tietorikkaana ja viisaana sen lähettäjä esiintyy. Mutta kun pitää tuota ilmastonmuutosta hölynpölynä, ei voine olla kovin syvällisesti perehtynyt asiaan. Ei ilmeisesti tiedä sitäkään, että maapallolla oli aikoinaan mm. jääkausi.

        Hieno kirjoitus, niin hieno, että otan sen talteen!

        Ilmastonmuutoksen nimissä pitäisi siis lopettaa lihansyönti, ja ylipäätään eläinpohjaiset ruuat jättää pois. Yksityisautot pitäisi romuttaa ja siirtyä polkupyöriin ja joukkoliikenteeseen. Metsät pitäisi jättää ainakin teollisuuden tarpeiden osalta hyödyntämättä. Lentomakustaminen lopettaa ja siirtyä junalla tapahtuvaan kotimaan matkailuun. Näinhän meille tuota vihreää oppia taotaan Ylen ja HS:n toimesta.

        Maapallolla on alueita, joissa tuo vihreä utopia on täysin jo täytäntöön pantu. Ihmiset syövät pääosin kasvisruokaa, eivät matkusta lentäen, ja jos matkustavat, tekevät sen kotimaassaan raiteita pitkin. Autoja ei ole sen enempää suurkaupungeissa kuin maalla. Liikutaan polkupyörin, kävellen ja joukkoliikenteellä. Teollisuuttakin, ainakin metsäteolisuutta, on hyvin vähän, niinpä metsät säästyy.

        Tuo vihreän ideologian keskeisten oppien mukaan elävä kansa asustaa Pohjois-Koreassa. Siellähän on toteutettu myös tämä ultrademokaattinen (Mielipidepankin termi) hallinto, ja kansa ei napise sitä vastaan, eikä valita johtajiensa tekemisistä. Sitähän meillekin (siis ultrademokratiaa) 1918 yritti SDP saada aikaiseksi, vaan ei onnistunut aikeissaan.


    • Anonyymi

      Edistyspuolueen tuhosi sama ilmiö kuin demokratiankin.

      Suomen hallitusmuoto ja suhteellinen vaalitapa vaalipiirijakoineen. Joka mahdollistaa keinottelun vaaliliitoilla ja ehdokasasettelulla. Eli ilmiö, joka johti puolueiden valtaan ja ammattipoliitikkojen ammattikunnan syntyyn.

      Sama ilmiö joka toi meille Kataisen, Urpilaisen, Soinin ja oikeastaan koko poppoon mitättömyyksiä, palturinpuhujia ja kiipijöitä.

      Aivan kuten Paasikivi ennusti heti oltuaan itse mukana noissa neuvotteluissa jo ennen valtiomme virallista syntyä.

      • Anonyymi

        Juuri noin oikeasta demokratiasta tuli edustuksellista, joka nykyisellään on irvikuva ihan oikeasta demokratiasta.

        HUIPPUSOTILAS


    • Anonyymi

      Puolueiden valtaa voi tarkastella myös merkittävien valtiomiesten taustoja pohtimalla. Mistä puolueesta kukin on vallan kamareihin noussut.

      Svinhuvud oli itsenäisyyden ajan ensimmäisiä suurmiehiä, nuorsuomalainen josta tuli kokoomuslainen puoluen perustamisen myötä. Kokoomus oli myös Paasikiven poliittinen koti.

      Risto Ryti oli Edistyspuolueen valtiomiehiä, ja tulihan siitä puolueesta mm. Erkkoja jotka ovat olleet jos ei valtiomiehiä niin ainakin vaikutusvaltaisia.

      Maalaisliitto/Keskustan valtiomiehiksi voi lukea Kallion, Kekkosen ja Virolaisen. Alkiokin kerkesi vaikuttamaan itsenäisyytemme alkuvuosina, vaikka hänen työnsä painottuu vuosisadan pariin alkukymmeneen.

      Muista puolueista ei juurikaan suuria valtiomiehiä ole tullut. Eikä ylipäätään viime vuosikymmeninä laisinkaan. Politiikka on muuttunut, pitkiä ja merkittäviä valtiomiesuria ei enää synny.

      SDP loistaa tuossa valtiomieslistassa tyhjänä. Olihan heillä tietysti Otto Wille Kuusinen hyvinkin merkittävissä asemissa, mutta valtio oli toinen. Tanner oli tärkeä puolueelle, mutta valtiolliset tehtävät jäivät vähälle. Ahtisaari toki on merkittävä hänkin, mutta ei hänkään valtiollisten saavutustensa ansiosta.

      • Anonyymi

        SDP:llä olisi varmasti ollut annettavaa politiikkaan toisella tapaa, elleivät olisi hölmöilleet sisällissotaa käyntiiin.

        Tämä raskas virhearvio tai ehkä pikemminkin kyvyttömyys hallita syntynyttä tilannetta johti siihen, että puolueen kyvyt, kuten mm. Kuusinen ja Gylling joutuivat maanpakoon, osa pääsi hengestään Suomessa, ja loput poliittiseen paitsioon.
        Lisäksi sisällissodan trauma esti monia kyvykkäitä potentiaalisia "sen reunan" henkilöitä ryhtymästä politiikkaan lainkaan.

        Kaikenkaikkiaan sisällisota pilasi järkevän politiikanteon mahdollisuudet maassa aivan nykypäivään asti. Mutta se on laajempi pohdinta, eikä johda enää mihinkään, Suomi on urautunut polulleen ja sillä mennään.


    • Viimeaikaiseksi tavakseni on tullut käydä täällä näin iltamyöhään, vaikka en päiväaikaan olisi täällä ollutkaan. Tänään kyllä olin jonkin verran päivälläkin, mutta illemmalla minulla on ollut muuta. Nyt tulin vielä pistäytymään todetakseni, että mukavasti on avaukseni ensimmäisen vuorokauden aikana tuottanut tulosta. Eli on kirvoittanut melkoisen viestiketjun, jonka kasvattamiseen tosin itsekin olen osallistunut, mutta enemmän sentään te muut.

      Monta asiallista, tietopohjaisesti perusteltua viestiä on tullut, kiitos niistä! Tosin noilla sinänsä asiallisesti ja hyvällä kirjallisella taidolla esiintyvillä näkyy olevan erilaista tietopohjaa - tai ainakin erilaista tulkintaa siitä. Mielipidepankilta - jonka kanssa en läheskään aina ja kaikista asioista ole samaa mieltä - on tullut niin hyvä, kerrassaan hieno kirjoitus, että otin sen talteen siitä häntä jo kiiteltyänikin.

      Oma tietämykseni noista(kin) asioista on varsin pinnallista. Joltinenkin käsitys niistä ja niiden merkityksistä on tullut minullekin kuten varmaan useimmille muillekin, jotka edes joskus pohtivat tulevaisuuttakin pitemmälle kuin vain omaan elinaikaansa ulottuvalla katsannolla. Sellaiset meistä varmaan tietävät mm. tätä Tellustamme aikoinaan hallinneiden dinosaurusten täydellisen tuhon, jääkauden, ym. sellaisia tapahtumia, joiden selityksenä voi olla vain dramaattinen ilmastonmuutos. Noita asioita tuntevat ymmärtävät, että ilmastonmuutos voi tapahtua tulevaisuudessakin, on jo alkanut tapahtuakin, mutta me halutessamme voimme sitä torjua ainakin paremmin kuin aikoinaan dinosaurukset tai jääkauden ihmiset.

      Minulla 84-vuotiaana ei tietenkään ole mitään itseäni koskevaa huolta ilmastonmuutoksesta, ei ehkä kovin suurta huolta vielä muutaman sukupolven jälkeläisiänikään koskien. Tässä iässä ihminen alkaa kuitenkin ajatella kauemmaksikin tulevaisuuteen, ei vain ”tuonpuoleisuuttaan” vaan tännekin jäävien tulevaisuutta pohtien. Onneksi tämän Telluksemme tulevaisuutta näkyvät ajattelevan myös yhä useammat nykynuoret; minun nuoruudessani, tuntemissani porukoissa sellainen ei ollut mitenkään yleistä. Valveutumiseni ei tietenkään tuota mitään muuta hyvää kuin ehkä vähän hyvää mieltä itselleni. Niin, ja jos vielä seuraaviin vaaleihin asti saan elää, saattaa tämä valveutumiseni saada minut vielä äänestämään puoluetta, jota en koskaan ennen ole äänestänyt - jollei minun viime vaaleissakin äänestämäni puolue ota topakampaa kantaa tuohon asiaan.

      • Anonyymi

        Vai viherpiiperöksi entinen demu myöhempi kokomuslainen aikoo vanhuuden päivillään heittäytyä. Valtavirran mukana mennä. Itsenäisemmäksi olen sinut luullut.


      • Anonyymi

        Kyllä se on kapi niin, että kun päästät kylmän pierun ja näin pilaat vielä lähtiessäkin ilmastoa, niin pieni saatto joukko saattelee sinut hautaan. Menee vain tovi, kun harmaat munakarvasi maatuvat ja kukaan ei muista, että mitätön evp aliupseeri on koettanut pilata keskustan palstaa. Jos haluat tehdä hyvän työn vihreiden näkökulmasta, niin valitse tuhkaus arkkuhautauksen sijasta. Sinun tapauksessa kuitenkin ehkä on varalta valittava molemmat...


      • Anonyymi

        Ilmastonmuutos on tosiasia. Onhan se aina muuttunut, jääkauden jälkeen on ollut lämpimiä jaksoja, ja sitten taas viileämpiä jaksoja. Koko maapallon laajuisesti ja myös paikallisesti

        Suomessa, ja koko Euroopassa koettiiin viimeksi hyvin kylmä jakso 1860 luvulla. Meillä seurauksena oli suoranainen nälänhätä, sadot menettiin useana vuonan peräkkäin, paikoin jopa kolmannes asukkaista kuoli aliravitsemuksen seurauksena kulkutauteihin ja suoranaiseen nälkään.

        Tuon jälkeen lämpötila nousi, huippu koettiin 1930 luvulla, sen ajan kuumista kesistä riittää juttua vieläkin. Sitten taas mentiin kylmempään suuntaan, sotatalvien kovat pakkaset hyydyttivät niin meille pyrkineet puna-armeijan joukot kuin Moskovaan rynnineet saksalaiset.

        Kylmäjakso kääntyi taas nouseviksi lämpötiloiksi 1970 luvulla, josta nykyiset keskilämpötilat ovat nousseet noin asteen, eli saman verran kuin ne laski 30 luvulta 70 luvulle. Nyt on sitten meneillään tasaantumisen vaihe, kuukausittaiset lämpötilat eivät enää merkittävästi nouse ja vuosikeskiarvo on jo alenevalla käyrällä. Vaihtelu on suurta, kuten on aina sääilmiöissä.

        Ilmastotutkijoilla on mielenkiintoinen tapa käsitellä dataa. Useimmissa "tutkimuksissa" lähtökohdaksi valitaan joko 1800 luvun loppupuoli (siis kylmä kausi) tai 1970 luku (seuraava kylmä kausi). Jos valittaisiin 1930 luku, tutkimuksella ei voisi todistaa lämpenemistä, koska nyt ollaan samoissa kuin oltiin silloin.

        Ilmastodataa myös muokataan.

        Lämpötilahavainnot 1900 luvun alkupuolelta (jolloin niitä Suomessa alettiin kerätä laajemmin) eivät kunnolla tue lämpenemistä, siispä dataan pitää tehdä tilastotieteellisiä korjauksia. Perusteluna on se, että havainnot tehtiin aluksi vain 2 kertaa vuodokaudessa manuaalisesti, ja nyt havainnointi on tietokonepohjaista ja jatkuvaa. Niinpä raakadatan antamia arvoja korjataan kertoimella alaspäin kun lasketaan vanhoja kuukausikeskiarvoja. Vaikutus on noin 0,5 astetta.

        Eikä siinä kaikki. Uuttakin ilmastodataa manipuloidaan. Tietokenelaskennassa (taas tilastotieteeseen vedoten) osa havaintomateriaalista hylätään "epävarmana". Mikä algoritmi tuon valinnan tekee, sitä Ilmatieteenlaitos ei suostu kertomaan. Kuinka ollakkaan esim. Sodankylän havainnoista tammikuulta 2019 on epävarmana poistettu 5 päivää, joista 3 oli kuukauden viiden kylmimmän joukossa. Kaikista kylmintä päivää ei ole poistettu, se olisi jo liian läpinäkyvää manipulointia. Jokainen ymmärtää mitä tuollainen korjaus vaikuttaa keskiarvoon. Aivan, se nousee.

        Näin siis tilastollisesti on saatu näytetyksi noin yhden asteen lämpeneminen meille tänne Suomeen. Edellä kerrottuun vedoten voikin todeta; valhe, emävalhe, tilasto.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ilmastonmuutos on tosiasia. Onhan se aina muuttunut, jääkauden jälkeen on ollut lämpimiä jaksoja, ja sitten taas viileämpiä jaksoja. Koko maapallon laajuisesti ja myös paikallisesti

        Suomessa, ja koko Euroopassa koettiiin viimeksi hyvin kylmä jakso 1860 luvulla. Meillä seurauksena oli suoranainen nälänhätä, sadot menettiin useana vuonan peräkkäin, paikoin jopa kolmannes asukkaista kuoli aliravitsemuksen seurauksena kulkutauteihin ja suoranaiseen nälkään.

        Tuon jälkeen lämpötila nousi, huippu koettiin 1930 luvulla, sen ajan kuumista kesistä riittää juttua vieläkin. Sitten taas mentiin kylmempään suuntaan, sotatalvien kovat pakkaset hyydyttivät niin meille pyrkineet puna-armeijan joukot kuin Moskovaan rynnineet saksalaiset.

        Kylmäjakso kääntyi taas nouseviksi lämpötiloiksi 1970 luvulla, josta nykyiset keskilämpötilat ovat nousseet noin asteen, eli saman verran kuin ne laski 30 luvulta 70 luvulle. Nyt on sitten meneillään tasaantumisen vaihe, kuukausittaiset lämpötilat eivät enää merkittävästi nouse ja vuosikeskiarvo on jo alenevalla käyrällä. Vaihtelu on suurta, kuten on aina sääilmiöissä.

        Ilmastotutkijoilla on mielenkiintoinen tapa käsitellä dataa. Useimmissa "tutkimuksissa" lähtökohdaksi valitaan joko 1800 luvun loppupuoli (siis kylmä kausi) tai 1970 luku (seuraava kylmä kausi). Jos valittaisiin 1930 luku, tutkimuksella ei voisi todistaa lämpenemistä, koska nyt ollaan samoissa kuin oltiin silloin.

        Ilmastodataa myös muokataan.

        Lämpötilahavainnot 1900 luvun alkupuolelta (jolloin niitä Suomessa alettiin kerätä laajemmin) eivät kunnolla tue lämpenemistä, siispä dataan pitää tehdä tilastotieteellisiä korjauksia. Perusteluna on se, että havainnot tehtiin aluksi vain 2 kertaa vuodokaudessa manuaalisesti, ja nyt havainnointi on tietokonepohjaista ja jatkuvaa. Niinpä raakadatan antamia arvoja korjataan kertoimella alaspäin kun lasketaan vanhoja kuukausikeskiarvoja. Vaikutus on noin 0,5 astetta.

        Eikä siinä kaikki. Uuttakin ilmastodataa manipuloidaan. Tietokenelaskennassa (taas tilastotieteeseen vedoten) osa havaintomateriaalista hylätään "epävarmana". Mikä algoritmi tuon valinnan tekee, sitä Ilmatieteenlaitos ei suostu kertomaan. Kuinka ollakkaan esim. Sodankylän havainnoista tammikuulta 2019 on epävarmana poistettu 5 päivää, joista 3 oli kuukauden viiden kylmimmän joukossa. Kaikista kylmintä päivää ei ole poistettu, se olisi jo liian läpinäkyvää manipulointia. Jokainen ymmärtää mitä tuollainen korjaus vaikuttaa keskiarvoon. Aivan, se nousee.

        Näin siis tilastollisesti on saatu näytetyksi noin yhden asteen lämpeneminen meille tänne Suomeen. Edellä kerrottuun vedoten voikin todeta; valhe, emävalhe, tilasto.

        Asian tiimoilta on Matti Virtanen pystynyt melko hyvin käsittelemään ilmastonmuutosta kirjassaan Ilmastopaniikki.
        Kirja kannatta ehdottomasti lukea kokonaiskuvan saamiseksi asiasta.

        HUIPPUSOTILAS


      • Anonyymi

        Kapi kirjoittaa: "Noita asioita tuntevat ymmärtävät, että ilmastonmuutos voi tapahtua tulevaisuudessakin, on jo alkanut tapahtuakin, mutta me halutessamme voimme sitä torjua ainakin paremmin kuin aikoinaan dinosaurukset tai jääkauden ihmiset."

        Näinhän se on. Meillä on kienoja ainakin vähentää ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen. Sikäli mikäli se ihmisen vaikutus on niin merkittävä kuin annetaan ymmärtää. Siitä tosin tiedemiehet ovat hyvin eri linjoilla. Yksikään vertaisarvioitu tutkimus ei vielä ole pystynyt aukottomasti todistamaan ihmisen toiminnan todellista vaikutusta. Poliittista propagandaa on senkin edestä, puolin ja toisin.

        Dinosaurukset hävitti meteoriitin törmäyksen aiheuttama ilmastomuutos, siihen meillä ei vieläkään ole oikein torjuntakeinoa, ainakaan testattua.

        Jääkaudet taas johtuvat maapallon pyörimisakselin huojumisesta, kiertoradan muodon vaihteluista ja maapallon etäisyydest auringosta. Noissa on erilainen jaksollisuus, esim 41 000 vuotta maapallon pyörimisakselin kallistuskulmassa. Kun pyörimisakseli on voimakkaasti kallellaan, saavat napa-alueet nauttia kesällä runsaasta auringon säteilystä, mikä onkin tilanne juuri nyt. Kiertoradallaan maapallo on lähimpänä aurinkoa nykyisin pohjoisen pallonpuoliskon keskitalven aikaan, runsaat 10 000 vuotta sitten se oli keskikesällä. Silläkin on oma pieni merkitys ilmastoon. Auringostahan elämä täällä on kiinni.

        Nyt valitut keinot ihmisen aiheuttaman mahdollisen ilmastonmuutoksen vähentämisessä ovat pääosin tehottomia ja vääriä. Globaaliin ilmiöön pitää löytää globaalit toimenpiteet. Paikallisesti tehdään mitä on järkevää, koko maailmaa ei pidä ryhtyä pelastamaan vain ideologisista syistä. Aikanaan maailmaa pelastettiin sosialismin siipien alla, nyt sitten ilmastomutoksen torjuntaa sateenvarjona käyttäen. Ja kansa sen maksaa.

        Suomessa näyttää keinoiksi valikoituvan lihansyönnin ja eläinperäisen ruuan käytön lopettaminen, yksityisautoilun hankaloittaminen ja metsien käytön rajoittaminen. Kouluihin ja jopa armeijaan määrätään pakollisia kasvisruokapäiviä, autoilun jo kohtuutonta verorasitusta kiristetään kiristämästä päästyä jne.

        Helpot ja toimivat keinot, kuten lomamatkojen ja muun turhan lentämisen raju verotus ei kelpaa, ei, koska urbaaniin city-vihreään kulttuuriin kuuluu pistäytyminen viikonloppupicnikillä Venetsiassa tai shoppailureissulla Barcelonassa.

        Niitä ei sovi tehdä hankalammaksi, ei vaikka ne suihkukoneiden vesihöyryvanat ovat monin verroin pahempia ilmastonmuutoksen kannalta kuin hiilidioksidi. Cityvihreään urbanismiin kuuluu tuollaiset etuoikeudet. Muut toimikoon ympäristön puolesta senkin edestä.

        Myöskään kasvisruuan kanssa asia ei ole ollenkaan yksinkertainen, vaikka niin yritetään esittää.

        Muotivihannes avokado, esimerkiksi, aiheuttaa merkittävästi enemmän ympäristöhaittoja kuin kotimainen liha. Tuhansien vesilitrojen lotraus yhden kilon kasvattamiseen alueilla, jossa vesi on rajallinen luonnonvara, on suoraan pois köyhiltä, ja mikä pahempaa ympäristön kannalta, pois metsien kasvulta maaperän kuivumisen vuoksi. Moni muukin ulkomailta tuotu kasvis on samalla tapaa eettisesti ja myös ekologisesti heikoilla, jopa ihan arkipäiväinen espanjalainen tomaatti (afrikkalainen lapsityövoima tekee raskaimmat työt)

        Tai vaikkapa tofu, jolla korvataan mm. juustoa. Tofun juoksuttamiseen ja sitä edeltävään soijamaidon valmistukseen kuluu niin paljon energiaa, ja vaaditaan niiin paljon viljelypinta-alaa, että kotimainen lehmänjuusto voittaa sen ympäristömielessä monin verroin.

        Soija on muutenkin mielenkiintoinen kasvi, ja hyvin vihreää kaksoisstandardia kuvaava. Eläinten rehuksi menevä soija on pahis, jonka hiilijalanjälki on huikea. Ainakin ympäristöjärjestöjen mielestä. Sama soija, vaikkapa samalta viljelmältä, kun se menee soijamaidon ja muiden eläinperäisten ruokien korvaajaksi, onkin lähes päästötöntä, siis samojen ympäristöjärjestöjen mielestä. Eli käyttötarkoitus ratkaisee, ei tuotantotapa. Näin petetään vain itseään, ei luontoa.

        Samaa kaksoisstandardia vihreä aate soveltaa myös mm. sähköön.

        Sähköautoiluun, joukkoliikenteeseen tai vaikkapa kaupungin katujen sulatukseen käytettävä sähkö on ympäristöteko, asunnon lämmittämiseen käytettävä sähkö taas hirvittävä saastuttaja. Miten kadun lämmitys voi olla ympäristön kannalta parempi tapa käyttää sähköä kuin välttämättömyyksiin kuuluva lämmön tuotto asumisen tarpeisiin.

        Niin kauan kun poliittinen eliitti vouhkaa noiden tehottomien ja kansalaisia kurittavien ilmastotoimien parissa, on turha kuvitella aitoa kohennusta päästöihimme tapahtuvan. Kun metsät vielä museoidaan, voidaan sanoa hyvöstit perusteollisuudellekin, ja sitä myöten koko hyvinvointiyhteiskunnalle.

        Tuo kaikki olisi sinunkin Kapi syytä ymmärtää kun ilmastonmuutoksesta kirjoitat.


    • Vuosien ajan päivittäin on ennusteltu minun pian päästävän ”kylmän pierun”. Lähes päivittäin moneen kertaan on myös uhkailtu minua ”ruotuun panemisella” ja uhkailija on pyytänyt kavereitakin siinä avukseen. Kavereita siihen hommaan hän ei ole tainnut saada, vaikka muutaman kerran avukseen on ilmoittautunut kokonainen prikaati, PohPr - joka todellisuudessa lienee vain sen uhkailijan yhden miehen prikaati;))

      Tässähän kuitenkin vielä keikun ja mikä keikkuessa, kun elämässäni edelleen on ihan hyvin kaikki muu, paitsi fyysinen kuntoni on paljon heikentynyt viime aikoina. Kun olen saanut elää jo näin pitkän elämän, joka on antanut minulle monin tavoin paljon enemmän kuin olisin odottanut, ihan valmis lähtöön olen täältä koska tahansa. Eikä se lähtö voi enää kovin kaukana olla.

      Lähtööni olen varautunut jo aikoja sitten mm. testamentillani, johon myöhemmin olen tehnyt lisäyksen, jossa pyydän, että minut siunattaisiin haudanlepoon vain lähimpieni läsnä ollessa, minut tuhkattaisiin ja tuhkauurnani asetettaisiin vaimoni uurnan viereen Maunulan uurnalehtoon ja kuolinilmoitukseni olisi vaatimaton ja se laitettaisiin Hesariin vasta hautajaisteni jälkeen. Läheiseni varmaan tulevat noudattamaan pyyntöäni.

      Joo, fyysinen kuntoni on viime aikoina heikentynyt melkoisesti ja varmaan nopeutuvaa tahtia heikentyy lisää. Suunnitelmissani oli tehdä myöhäissyksyllä Kambodzan kiertomatka - olisi varmaan mielenkiintoinen matka, sillä kyseessä on maa, jossa en ole käynyt ja siellä olisi aivan poikkeuksellisen paljon mielenkiintoista nähtävää - mutta matka saattaa jäädä tekemättä. Onhan noita matkoja jo tehty ja niillä nähty viitisenkymmentä eri maatakin, muutamissa niissä tosin oltu vuosiakin.

      Heikentynyt on henkinenkin kuntoni ja sen myötä myös kirjallinen ilmaisukykyni. Erästä asiaa tarkistaakseni otin viime viikolla hyllystä muistelmani, joihin en ole vuosiin vilkaissutkaan. Niitä lueskellessani ihmettelin, että kuinka minä olen tuolloin - vuosituhannen vaihteessa - noin muistanut kaikkia asioita, jotka sitten ovat mielestäni täysin häipyneet ja kuinka minä olen osannut kirjoittaakin noin hyvin, virheetöntä, luistavaa mutta tarvittaessa värikästäkin tekstiä lähes 350 sivua - ja tuon kaiken kolmessa kuukaudessa! En todellakaan pystyisi enää sellaiseen, en lähellekään sellaista, hyvin kauas siitä jäisin.

      No, kyllä tämäkin taitoni riittäisi vielä tällaiseen palstakirjoitteluun, sillä on täällä taidollisesti minua huonompiakin. Mutta on myös parempia, kuten esim. tuo Mielipidepankki, jota olen edellä kehunut. Mutta kun olen aina tottunut olemaan paras joukossani, minun lienee syytä vähitellen lopettaa tämä puuha odottamatta sen ”kylmän pierun” päästämistä. En nyt ehkä kuitenkaan vielä ihan nyt, mutta vähitellen, kun ei tämä enää aidosti kovin kiinnosta eikä ainakaan täällä olevan seuran enemmistö houkuta minua jäämään joukkoonsa. Onhan joukossa tosin toisenlaisiakin, tälle avauksellenikin tulleissa, mutta heistäkin huolimatta tämä avaukseni saanee olla puoleltani loppuun käsitelty.

      • Anonyymi

        Tuon pitkän, kömpelön ja koukeroisen jaarituksen ilmeinen tarkoitus on sanoa, että koska tietosi, taitosi ja henkiset kykysi eivät riitä keskutelemaan asioista asiallisesti, et tähän keskusteluun sitten enää osallistu.

        Onhan keskustelussa tehty paljon asillisia ja faktoihin perustuvia kommentteja, ja sellaiset on vaan Kapille mahdottomia. Sitä osaamista kun ei ole, ei kirjoittamisessa eikä muussa.


      • Anonyymi

        Yritätkö kerjätä myötatuntoa? Sitä ei heru. Sen laatuisia ovat tekemäsi täällä olleet.
        Ruotuun paneminen ei ole uhkailua vaan kasvatusta, jota tarvitset yhä edelleen, ihme kyllä.

        HUIPPUSOTILAS


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yritätkö kerjätä myötatuntoa? Sitä ei heru. Sen laatuisia ovat tekemäsi täällä olleet.
        Ruotuun paneminen ei ole uhkailua vaan kasvatusta, jota tarvitset yhä edelleen, ihme kyllä.

        HUIPPUSOTILAS

        Pakko kommentoida ulkopuolisena.

        Ei täällä AisaOssi ole muita ruotuun laitettavia kuin sinä. Tämä palsta olisi aivan erilainen ilman sinua. Asiallinen keskustelupalsta keskustapolitiikasta. Sinun myötävaikutuksesta tämä palsta on pilalla. Ihmettelen oikein, miksi sinun pitää riivata tätä palstaa tekeytymällä keskustalaiseksi, kun et sinä sellainen ole? Eihän esim. Kapikaan ole keskustalainen, ei edes teeskentele sinun tapaasi olevan sellainen, mutta kykenee keskustelemaan keskustapolitiikasta ihan eri tasolla kuin sinä. Ei keskustelu puoluepolitiikasta ole hedelmällistä, jos ei se perustu sekä kritiikkiin että positiivisiin näkökulmiin. Sinun näkökulmasi on huomattu, että se perustuu pelkkään ahterin lipittämiseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pakko kommentoida ulkopuolisena.

        Ei täällä AisaOssi ole muita ruotuun laitettavia kuin sinä. Tämä palsta olisi aivan erilainen ilman sinua. Asiallinen keskustelupalsta keskustapolitiikasta. Sinun myötävaikutuksesta tämä palsta on pilalla. Ihmettelen oikein, miksi sinun pitää riivata tätä palstaa tekeytymällä keskustalaiseksi, kun et sinä sellainen ole? Eihän esim. Kapikaan ole keskustalainen, ei edes teeskentele sinun tapaasi olevan sellainen, mutta kykenee keskustelemaan keskustapolitiikasta ihan eri tasolla kuin sinä. Ei keskustelu puoluepolitiikasta ole hedelmällistä, jos ei se perustu sekä kritiikkiin että positiivisiin näkökulmiin. Sinun näkökulmasi on huomattu, että se perustuu pelkkään ahterin lipittämiseen.

        Höpö "ulkopuolinen"

        Palstan tasoa laskevat nuo "pankkolängvitsiä", "majuria", "pankkopoikaa" ja "AisaOssia" hokevat yksinkertaiset surkimukset, joihin sinäkin näytät lukeutuvan tuolla lapsellisella ja älyllisen tasosi alhaisuuden paljastavalla AisaOssi nimittelyllä.

        Kapin hyvin lapsellinen tarttuminen muiden kirjoitustaitoihin on toinen palstan tasoa hurjasti heikentävä seikka. Kapi ei ymmärrä eroa ilmaisutaidolla ja kirjoitustaidolla, ja sortuu tuohon hyvin alhaiseen muiden kirjoitustaitojen arvosteluun. Ikävä kyllä, tuo on tarttunut myös muutamaan puskasta huutelevaan. Jokainen kirjoittakoon tyylillään ja tavallaan, kyllä se asia sieltä löytyy jos tahtoa on siihen eikä vain keskitytä johonkin kielelliseen knoppiin. Eikä se Kapin oma kielitaitokaan kaksinen ole.

        Annoit kirjoituksellasi hyvän esimerkin siitä, mikä tämän palstan tason vetää alas. Katsoppa peiliin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Höpö "ulkopuolinen"

        Palstan tasoa laskevat nuo "pankkolängvitsiä", "majuria", "pankkopoikaa" ja "AisaOssia" hokevat yksinkertaiset surkimukset, joihin sinäkin näytät lukeutuvan tuolla lapsellisella ja älyllisen tasosi alhaisuuden paljastavalla AisaOssi nimittelyllä.

        Kapin hyvin lapsellinen tarttuminen muiden kirjoitustaitoihin on toinen palstan tasoa hurjasti heikentävä seikka. Kapi ei ymmärrä eroa ilmaisutaidolla ja kirjoitustaidolla, ja sortuu tuohon hyvin alhaiseen muiden kirjoitustaitojen arvosteluun. Ikävä kyllä, tuo on tarttunut myös muutamaan puskasta huutelevaan. Jokainen kirjoittakoon tyylillään ja tavallaan, kyllä se asia sieltä löytyy jos tahtoa on siihen eikä vain keskitytä johonkin kielelliseen knoppiin. Eikä se Kapin oma kielitaitokaan kaksinen ole.

        Annoit kirjoituksellasi hyvän esimerkin siitä, mikä tämän palstan tason vetää alas. Katsoppa peiliin.

        Tekeekö totuus sinulle kipeää?

        "Annoit kirjoituksellasi hyvän esimerkin siitä, mikä tämän palstan tason vetää alas. Katsoppa peiliin."

        Ei tarvitse. AisaOssi tekee tästä palstasta politiikan viemärin. Ja kysymys kuuluukin, että pitikö nyt lähteä itsepuolustuskannalle?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Höpö "ulkopuolinen"

        Palstan tasoa laskevat nuo "pankkolängvitsiä", "majuria", "pankkopoikaa" ja "AisaOssia" hokevat yksinkertaiset surkimukset, joihin sinäkin näytät lukeutuvan tuolla lapsellisella ja älyllisen tasosi alhaisuuden paljastavalla AisaOssi nimittelyllä.

        Kapin hyvin lapsellinen tarttuminen muiden kirjoitustaitoihin on toinen palstan tasoa hurjasti heikentävä seikka. Kapi ei ymmärrä eroa ilmaisutaidolla ja kirjoitustaidolla, ja sortuu tuohon hyvin alhaiseen muiden kirjoitustaitojen arvosteluun. Ikävä kyllä, tuo on tarttunut myös muutamaan puskasta huutelevaan. Jokainen kirjoittakoon tyylillään ja tavallaan, kyllä se asia sieltä löytyy jos tahtoa on siihen eikä vain keskitytä johonkin kielelliseen knoppiin. Eikä se Kapin oma kielitaitokaan kaksinen ole.

        Annoit kirjoituksellasi hyvän esimerkin siitä, mikä tämän palstan tason vetää alas. Katsoppa peiliin.

        Pankkomajurin sekavista kirjoituksista ei kyllä asiaa löydy pätkääkään. Pelkkää kaunaista vittuilua niin kuin on AisaOssillakin. Kapi on sen sijaan on palstan asiallisin kirjoittaja jonka kirjoituasu on selkeä kuten upseerismieheltä voi odottaakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pankkomajurin sekavista kirjoituksista ei kyllä asiaa löydy pätkääkään. Pelkkää kaunaista vittuilua niin kuin on AisaOssillakin. Kapi on sen sijaan on palstan asiallisin kirjoittaja jonka kirjoituasu on selkeä kuten upseerismieheltä voi odottaakin.

        Lueppa nyt vaikka tuo Kapin viimeisin postaus.

        Asiaa ei ollenkaan. Löpinää "lähtöönsä" varautumisesta, testamentistaan, varaamastaan hautapaikasta, toiveistaan hautajaisista, kuolinilmoituksestaan ja ties mistä joka kuuluu jonnekin huru-ukkojen henkilökohtaista palstalle, jos edes sinnekään. Niin ja tietysti ne pakolliset tuhanteen kertaan kuullut matkoista ja muistelmista maininnat. Vaan ei asiaa josta ketjussa keskustellaan, ei ollenkaan. Vaikka kommentoitavaa olisi kyllä noissa asiallisissa vastineissa yllinkyllin.

        Kapin kirjoitusasu on vanhahtavan kömpelö ja koukeroinen, hän ei vieläkään ymmärrä esitystaidon ja kirjoittamisen eroa. Sen huomaa. Tekstiä on tolkuttomasti, jonninjoutavaa jorinaa. Asia jää sitten pois.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lueppa nyt vaikka tuo Kapin viimeisin postaus.

        Asiaa ei ollenkaan. Löpinää "lähtöönsä" varautumisesta, testamentistaan, varaamastaan hautapaikasta, toiveistaan hautajaisista, kuolinilmoituksestaan ja ties mistä joka kuuluu jonnekin huru-ukkojen henkilökohtaista palstalle, jos edes sinnekään. Niin ja tietysti ne pakolliset tuhanteen kertaan kuullut matkoista ja muistelmista maininnat. Vaan ei asiaa josta ketjussa keskustellaan, ei ollenkaan. Vaikka kommentoitavaa olisi kyllä noissa asiallisissa vastineissa yllinkyllin.

        Kapin kirjoitusasu on vanhahtavan kömpelö ja koukeroinen, hän ei vieläkään ymmärrä esitystaidon ja kirjoittamisen eroa. Sen huomaa. Tekstiä on tolkuttomasti, jonninjoutavaa jorinaa. Asia jää sitten pois.

        Kapi on vaan teitä trollejakin kohtaan liian hyväntahtoinen kun vastailee teidä härnäilyynne, mutta voi se asia toki olla niinkin että Kapi piruuttaan ajankulukseen vedättääkin teitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tekeekö totuus sinulle kipeää?

        "Annoit kirjoituksellasi hyvän esimerkin siitä, mikä tämän palstan tason vetää alas. Katsoppa peiliin."

        Ei tarvitse. AisaOssi tekee tästä palstasta politiikan viemärin. Ja kysymys kuuluukin, että pitikö nyt lähteä itsepuolustuskannalle?

        Kerrotkos Kapi, miksi ihan oikeaa sotilasta mollaat?

        PohPrEvp


    • Vihoviimeiseksi lopuksi puoleltani tälle avaukselleni: Avaukseni varsinainen aihe oli murroksessa oleva puoluekenttämme. Totesin aluksi, että valtiollisen olemassaolomme aikana meillä on ollut kaksi mahtipuoluetta, maalaisliitto/kepu ja sdp. Kerroin niiden historiasta ja lopuksi kysyin: ”Onko noiden kahden puolueen taru nyt lopussa mahtipuolueina? Luulenpa olevan. Maailmalla on uusia uhkia ja tarpeita - mm. ilmastonmuutos ja pakolaisvirrat - joihin ei pystytä vastaamaan voimapolitiikalla eikä muillakaan vanhojen mahtipuolueiden käyttämillä poliittisilla keinoilla”.

      Ihan asiallista, tiedollisesti ja esitystaidollisesti hyviäkin mielipiteitä on esitetty. Niissä kyllä ilmastomuutos on saanut yliotteen, joko sen uhkiin uskoen tai olemalla niistä toista mieltä. Joka tapauksessa tuo asia näkyy yhä enemmän askarruttavan ajattelevia mieliä. Aivan ilmeisesti se vaikuttaa jo äänestäjäkuntamme poliittiseen jakautumiseen, kannattamaan puolueita, joiden ohjelmissa ilmastonmuutoksen torjumispyrkimykset ovat tärkeällä sijalla ja puolueisiin, joille se on toisarvoista tai jotka ovat jopa skeptisiä muutoksen todellisuuden suhteen.

      Keskustelussa sitten itsekin asemoiduin ”ilmastonmuutospelkuriksi”, siitä sanomaani en toistele. näette sen eilisistä viesteistäni. Yhdessä viestissäni totesin, että tämän Telluksemme on kokenut aiemminkin jopa dramaattisia ilmastonmuutoksia. Heitin siitä esimerkeiksi muutoksen, joka johti dinosaurusten tuhoon ja jääkauden. Tuo oli liioitteleva esimerkki minulta, mutta sillä halusin herättää keskustelua ja siinä onnistuinkin.

      Erinomaisen hyvässä viestissään tänään klo 14.03 eräs kertoo, että jääkausien synty johtui maapallon pyörimisakselin huojumisesta, kiertoradan muodon vaihteluista ja maapallon etäisyydestä auringosta. Ja dinosaurusten tuhoksi koitui meteoriitin törmäys maapalloomme ja sen katastrofaaliset seuraukset. Tietenkin olen lukenut noista asioista paljonkin, kirjoista ja mm. Tiede-lehdestä, jonka monikymmenvuotinen tilaaja olen ollut. Dinosauruksista sain nähdä ja kuulla paljon myös toimiessani neljä vuotta tämän vuosituhannen alussa Tiedekeskus Heurekan vapaaehtoisoppaana. Siitä loppukevennykseksi:

      Heurekassa tosiaan oli muistaakseni v. 2002 kai kuukauden verran dinosaurusnäyttely, jonka fossiilit oli kaivettu Mongoliasta ja mongolialainen 3-4 miehen ryhmä ne sinne näyttelyaulaamme ne pystyttivätkin, Ennen näyttelyn avaamista ryhmän johtaja mongolialainen professori - oikein hyvää englantia puhuen - piti auditoriossamme meille oppaille valaisevan esityksen ”näyttelykaluista”. Minäkin sitten aina vuorollani johdattelin kävijöitä näyttelyyn ja kerroin heille niistä fossiileista sitä, mitä olin saanut tietää - lisäksi niiden jalustoissa oli myös kirjallista tietoa, muistaakseni suomeksi ja englanniksi.

      Kerran olin vetämässä erästä koululaisryhmää, olisivat olleet n. 13-14 -vuotiaita, ja kiinnostuneita he asiaan olivat. Nuo dinosaurukset olivat eläneet n. 80 miljoonaa vuotta sitten - siitäkin oli tieto jalustassa. Minä havainnollistin niiden elinajan kaukaisuutta sanoen: ”Kuvitellaan, että vuosi on yksi senttimetri. Jeesus eli n. 2000 vuotta sitten, hän seisoisi tuossa n. 20 metrin päässä, nämä n. 80 miljoonaa vuotta sitten eläneet olisivat n. 80 kilometrin päässä, eli lähellä Hämeenlinnaa tai Lahtea”. Luulen, että tuo esimerkkini auttoi koululaisia asian ymmärryksessä.

      Tuon koululaisryhmän kanoilla pysytteli yksi korkeintaan 6-vuotias poika, en tiedä, mistä joukosta hän oli mukaan tullut. Kiinnostuneena hänkin oli minua kuunnellut, sen panin mielihyvällä merkille. Sitten hän tuli luokseni ja kysyi: ”Oliko dinosauruksia vielä silloin kun sinä olit lapsi?”. Joopa joo - aikka johonkin asiaan olisi kiinnostustakin, kiinnostuneista toiset voivat ymmärtää näkemänsä ja kuulemansa toisin kuin eräät toiset. Se nähdään myös tälle avaukselleni tulleista viesteistä.

      • Vielä siitä Heurekan vapaaehtois-oppaan työstä, jottei turhia kysymyksiä tulisi:

        Toimin sellaisena siis vv. 2000 - 2003 , jo siviilityöstänikin eläkkeellä ollessani. Meitä vapaaehtoisoppaitahan oli n. 20. Meitä oli monilta eri aloilta, eniten taisi olla eläkkeellä olevia opettajia, useita entisiä sairaanhoitajiakin oli, myös insinöörejä ja muita, olipa myös yksi toinen isännöitsijänäkin toiminut, mutta kenelläkään muulla ei ollut ammattisotilastaustaa.

        Kullakin meistä vain yksi työpäivä viikossa, vuorolistan mukaan. Ainoana palkkana vain lounas Heurekan ravintolassa. Tosin me teimme joukolla useita matkojakin, joita työnantajamme muistaakseni osin kustansi.

        Homma oli mielenkiintoista ja olisin varmaan jatkanut sitä kauemminkin, mutta oli pakko se jättää, kun vaimoni syöpäsairaus pahentui ja hän sitten jo seuraavan vuoden - v.2004 - syksyllä kuolikin.


      • Anonyymi

        Ei pitäisi kansakoulupohjalta ryhtyä oppaaksi noin vaativaan tehtävään. Eikä ainakaan koululaisia opettamaan.

        Jos 2000 vuotta vastaa 20 metriä, niin 80 miljoonaa vuotta vastaa 800000 metriä eli 800 kilometriä. Hämeenlinnan tai Lahden sijaan sinun olisi pitänyt kertoa joku paikka pohjois-Lapista.

        Olet sinä heikkolahjainen, ei muuta voi sanoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei pitäisi kansakoulupohjalta ryhtyä oppaaksi noin vaativaan tehtävään. Eikä ainakaan koululaisia opettamaan.

        Jos 2000 vuotta vastaa 20 metriä, niin 80 miljoonaa vuotta vastaa 800000 metriä eli 800 kilometriä. Hämeenlinnan tai Lahden sijaan sinun olisi pitänyt kertoa joku paikka pohjois-Lapista.

        Olet sinä heikkolahjainen, ei muuta voi sanoa.

        hys hys... ei saa tuollalailla kapia pienestä, vain 720 km pieleen menneestä, moittia, poistattaa vielä koko avauksen kun huomaa paljastaneensa taas yhden lukuisista munauksistaan....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei pitäisi kansakoulupohjalta ryhtyä oppaaksi noin vaativaan tehtävään. Eikä ainakaan koululaisia opettamaan.

        Jos 2000 vuotta vastaa 20 metriä, niin 80 miljoonaa vuotta vastaa 800000 metriä eli 800 kilometriä. Hämeenlinnan tai Lahden sijaan sinun olisi pitänyt kertoa joku paikka pohjois-Lapista.

        Olet sinä heikkolahjainen, ei muuta voi sanoa.

        Heikkolahjainen olet kyllä sinä.
        1 cm = 1 v
        1 m = 100 v
        1 km = 100 000 v.
        10 km = 1 milj. v
        100 km = 100 milj. v

        Eli 80 miljoonaa vuotta on 80 km.

        Kapi laski oikein.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei pitäisi kansakoulupohjalta ryhtyä oppaaksi noin vaativaan tehtävään. Eikä ainakaan koululaisia opettamaan.

        Jos 2000 vuotta vastaa 20 metriä, niin 80 miljoonaa vuotta vastaa 800000 metriä eli 800 kilometriä. Hämeenlinnan tai Lahden sijaan sinun olisi pitänyt kertoa joku paikka pohjois-Lapista.

        Olet sinä heikkolahjainen, ei muuta voi sanoa.

        Anteeksi, ja korjaus

        1 cm = 1 v
        1 m = 100 v
        1 km = 100 000 v.
        10 km = 1 milj. v
        100 km = 10 milj. v
        1000 km = 100 milj. vuotta.

        Kapi on laskenut tai muistelee väärin, sinä olet oikeassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heikkolahjainen olet kyllä sinä.
        1 cm = 1 v
        1 m = 100 v
        1 km = 100 000 v.
        10 km = 1 milj. v
        100 km = 100 milj. v

        Eli 80 miljoonaa vuotta on 80 km.

        Kapi laski oikein.

        Muutetaanpa ensin 2000 senteistä metreiksi.

        Siis 2000 cm jaetaan sadalla = 20 m (kaksi nollaa pois)

        Sama tehdään 80000000:lle cm:lle, jaetaan sadalla = 800000 (taas kaksi nollaa pois)

        Sitten muutetaan kilometreiksi, eli jaetaan tuhannella (1km = 1000m)

        20 m / 1000 = 0,02 km
        800000 m / 1000 = 800 km

        M.O.T


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei pitäisi kansakoulupohjalta ryhtyä oppaaksi noin vaativaan tehtävään. Eikä ainakaan koululaisia opettamaan.

        Jos 2000 vuotta vastaa 20 metriä, niin 80 miljoonaa vuotta vastaa 800000 metriä eli 800 kilometriä. Hämeenlinnan tai Lahden sijaan sinun olisi pitänyt kertoa joku paikka pohjois-Lapista.

        Olet sinä heikkolahjainen, ei muuta voi sanoa.

        Oho! Olenpa minä horissut noissa muisteloissani! Sitä se tämä vanhuus teettää.

        Tietenkin minun on täytynyt sanoa, että jos vuosi olisi MILLIMETRI niin Jeesus seisoisi tuossa KAHDEN METRIN päässä, kun varmaan siihen eteeni osoitin. Ja niin ollen se 80 miljoonan vuoden takaa tullut dino olisi ollut siellä 80 km:n päässä.

        Lienee viisaampaa olla muistelematta tuollaisia parinkymmenen vuoden takaisia, kun lähimuistinikin pätkii niin, että kun lauantaina ei ollut paljonkaan tarvetta ruokaostoksiin, niin en tehnyt kauppalistaa, ja sitten pari tärkeää unohdin ja heti täytyi mennä käymään kaupassa toisen kerran.

        Onneksi tulin vielä vilkaisemaan, joten sain korjata tuon muistelemani, joka näkyy kovastikin keskustelua herättäneen.

        Nyt ei enää todellakaan enempää tälle avaukselleni.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Oho! Olenpa minä horissut noissa muisteloissani! Sitä se tämä vanhuus teettää.

        Tietenkin minun on täytynyt sanoa, että jos vuosi olisi MILLIMETRI niin Jeesus seisoisi tuossa KAHDEN METRIN päässä, kun varmaan siihen eteeni osoitin. Ja niin ollen se 80 miljoonan vuoden takaa tullut dino olisi ollut siellä 80 km:n päässä.

        Lienee viisaampaa olla muistelematta tuollaisia parinkymmenen vuoden takaisia, kun lähimuistinikin pätkii niin, että kun lauantaina ei ollut paljonkaan tarvetta ruokaostoksiin, niin en tehnyt kauppalistaa, ja sitten pari tärkeää unohdin ja heti täytyi mennä käymään kaupassa toisen kerran.

        Onneksi tulin vielä vilkaisemaan, joten sain korjata tuon muistelemani, joka näkyy kovastikin keskustelua herättäneen.

        Nyt ei enää todellakaan enempää tälle avaukselleni.

        Hohhohhhooooooo... seliseliseliseli tuli kapilta heti kun itsekin tajusi mokanneensa aikanaan.

        Moka mikä moka, turha selitellä.

        Vai muka muisti pettää... hohhhohoooooo... kun ei koskaan ole älliä ollut niin mistäpä sitä vanhanakaan menettäisi.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Oho! Olenpa minä horissut noissa muisteloissani! Sitä se tämä vanhuus teettää.

        Tietenkin minun on täytynyt sanoa, että jos vuosi olisi MILLIMETRI niin Jeesus seisoisi tuossa KAHDEN METRIN päässä, kun varmaan siihen eteeni osoitin. Ja niin ollen se 80 miljoonan vuoden takaa tullut dino olisi ollut siellä 80 km:n päässä.

        Lienee viisaampaa olla muistelematta tuollaisia parinkymmenen vuoden takaisia, kun lähimuistinikin pätkii niin, että kun lauantaina ei ollut paljonkaan tarvetta ruokaostoksiin, niin en tehnyt kauppalistaa, ja sitten pari tärkeää unohdin ja heti täytyi mennä käymään kaupassa toisen kerran.

        Onneksi tulin vielä vilkaisemaan, joten sain korjata tuon muistelemani, joka näkyy kovastikin keskustelua herättäneen.

        Nyt ei enää todellakaan enempää tälle avaukselleni.

        Olen jo monta kertaa todennut, että kapi ei osaa laskea muuta kuin alleen. Miten kansakoulupohjalta osaisikaan.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Oho! Olenpa minä horissut noissa muisteloissani! Sitä se tämä vanhuus teettää.

        Tietenkin minun on täytynyt sanoa, että jos vuosi olisi MILLIMETRI niin Jeesus seisoisi tuossa KAHDEN METRIN päässä, kun varmaan siihen eteeni osoitin. Ja niin ollen se 80 miljoonan vuoden takaa tullut dino olisi ollut siellä 80 km:n päässä.

        Lienee viisaampaa olla muistelematta tuollaisia parinkymmenen vuoden takaisia, kun lähimuistinikin pätkii niin, että kun lauantaina ei ollut paljonkaan tarvetta ruokaostoksiin, niin en tehnyt kauppalistaa, ja sitten pari tärkeää unohdin ja heti täytyi mennä käymään kaupassa toisen kerran.

        Onneksi tulin vielä vilkaisemaan, joten sain korjata tuon muistelemani, joka näkyy kovastikin keskustelua herättäneen.

        Nyt ei enää todellakaan enempää tälle avaukselleni.

        Mahdatko muistaa milloin postasit munakarvakuvasi palstalle. Koetapa pinnistää.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Oho! Olenpa minä horissut noissa muisteloissani! Sitä se tämä vanhuus teettää.

        Tietenkin minun on täytynyt sanoa, että jos vuosi olisi MILLIMETRI niin Jeesus seisoisi tuossa KAHDEN METRIN päässä, kun varmaan siihen eteeni osoitin. Ja niin ollen se 80 miljoonan vuoden takaa tullut dino olisi ollut siellä 80 km:n päässä.

        Lienee viisaampaa olla muistelematta tuollaisia parinkymmenen vuoden takaisia, kun lähimuistinikin pätkii niin, että kun lauantaina ei ollut paljonkaan tarvetta ruokaostoksiin, niin en tehnyt kauppalistaa, ja sitten pari tärkeää unohdin ja heti täytyi mennä käymään kaupassa toisen kerran.

        Onneksi tulin vielä vilkaisemaan, joten sain korjata tuon muistelemani, joka näkyy kovastikin keskustelua herättäneen.

        Nyt ei enää todellakaan enempää tälle avaukselleni.

        Kapi kirjoittaa tuolla aiemmin: "...olen aina tottunut olemaan paras joukossani,.."

        Nyt kapi todisti paremmuutensa matematiikassa, ihan tuollaisella helpolla peruslaskutoimituksella.

        Kapi on aina paras joukossaan, tämänkin joukon paras laskija. Paras laskija ei laske aina oikein, useimmiten hän laskee luikuria.


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Oho! Olenpa minä horissut noissa muisteloissani! Sitä se tämä vanhuus teettää.

        Tietenkin minun on täytynyt sanoa, että jos vuosi olisi MILLIMETRI niin Jeesus seisoisi tuossa KAHDEN METRIN päässä, kun varmaan siihen eteeni osoitin. Ja niin ollen se 80 miljoonan vuoden takaa tullut dino olisi ollut siellä 80 km:n päässä.

        Lienee viisaampaa olla muistelematta tuollaisia parinkymmenen vuoden takaisia, kun lähimuistinikin pätkii niin, että kun lauantaina ei ollut paljonkaan tarvetta ruokaostoksiin, niin en tehnyt kauppalistaa, ja sitten pari tärkeää unohdin ja heti täytyi mennä käymään kaupassa toisen kerran.

        Onneksi tulin vielä vilkaisemaan, joten sain korjata tuon muistelemani, joka näkyy kovastikin keskustelua herättäneen.

        Nyt ei enää todellakaan enempää tälle avaukselleni.

        Jospa Jeesus kuin muutkin on vain mielikuvitusta, silloisten pappien aikaansaamaa, kuin nyt ilmasto vouhotukset punavihreää mallia. Mennäänkö jääkautta kohti vai siitä poispäin yhä ?

        Todellisuus, että Otto Wille Kuusinen oli SDP puheenjohtaja.
        Kaukanako Kapin laskussa Otto Wille seisoisi ? Saattaisi olla lähelläkin !
        Kun mieli samaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jospa Jeesus kuin muutkin on vain mielikuvitusta, silloisten pappien aikaansaamaa, kuin nyt ilmasto vouhotukset punavihreää mallia. Mennäänkö jääkautta kohti vai siitä poispäin yhä ?

        Todellisuus, että Otto Wille Kuusinen oli SDP puheenjohtaja.
        Kaukanako Kapin laskussa Otto Wille seisoisi ? Saattaisi olla lähelläkin !
        Kun mieli samaa.

        Pankkomajurin todellisuus on ollut jämähtää viime vuosituhannelle. Hitaalla kulkee....


      • Anonyymi
        kapi_ kirjoitti:

        Oho! Olenpa minä horissut noissa muisteloissani! Sitä se tämä vanhuus teettää.

        Tietenkin minun on täytynyt sanoa, että jos vuosi olisi MILLIMETRI niin Jeesus seisoisi tuossa KAHDEN METRIN päässä, kun varmaan siihen eteeni osoitin. Ja niin ollen se 80 miljoonan vuoden takaa tullut dino olisi ollut siellä 80 km:n päässä.

        Lienee viisaampaa olla muistelematta tuollaisia parinkymmenen vuoden takaisia, kun lähimuistinikin pätkii niin, että kun lauantaina ei ollut paljonkaan tarvetta ruokaostoksiin, niin en tehnyt kauppalistaa, ja sitten pari tärkeää unohdin ja heti täytyi mennä käymään kaupassa toisen kerran.

        Onneksi tulin vielä vilkaisemaan, joten sain korjata tuon muistelemani, joka näkyy kovastikin keskustelua herättäneen.

        Nyt ei enää todellakaan enempää tälle avaukselleni.

        Oletkos käynyt katsomassa nyt meneillään olevan dinosaurusnäyttelyn Heurekassa, tämän

        https://www.heureka.fi/nayttely/jattimaiset-dinosaurukset/

        Minä kävin. Hieno se on. Kävin aikanaan katsomassa senkin josta kerroit, käyn Heurekassa vähintään vuosittain. Hieno oli sekin näyttely. Viereisessä aulassa silloin olleet muistaakseni japanilaiset robottidinosaurukset sitä mukavasti täydensi kun ne myös liikkui ja äänteli ja niillä oli munia pesässään.

        Ei dinosaurukset silloin kymmeniä miljoonia vuotta sitten kuolleet sukupuuttoon. Pienimmät niistä säästyi. Linnut on niiden jälkeläisiä.


    • Anonyymi

      kapi sinä alat olla fossiili, mene jo pistämään pyjamaa päällesi.

      • Anonyymi

        Älä ilku toiselle. Fossiili se sinustakin aikanaan tulee.


    • Anonyymi

      Kirjoittelenpa tähän hiukan tuumailua tämän kommentointiketjun monisäikeiseksi edenneen ajatusten vaihtamisen inspiroimana. Tänään 23. elokuuta uutiset kertovat, mitenkä Vihreitten ja Keskustan nuorisojärjestöjen taholla on nostettu eläkkeitten maksamiseen tarvittavaa rahaa tikunnokkaan ja tarkoituksena on tulevaisuudessa "keventää eläkkeitten aiheuttamaa taloudellista rasitusta". Myös demarinuorten taholla kerrotaan sympatiseerattavan hanketta. Tosiaan takavuosilta muistamme hyvin silloisen nuordemari Osku Pajamäen rajun hyökkäyksen eläkeläisiä vastaan, jotka eläkeläiset hän näki harmillisena taakkana tulevien sukupolvien kannalta. Muistaakseni Osku kiinnitti silloin erityistä huomiota eläkeläisten velattomiin omistusasuntoihin ja sen hän katsoi olevan väärin, kun nuorempi sukupolvi joutuu maksamaan asuntovelkojaan samalla kun eläkeväki asuu velattomasti. Tosin Osku taisi unohtaa, että velkarahalla ne vanhemmankin väen kodit on aikanaan hankittu ja aikojen mittaan velat pankeille maksettu. Sittemmin Osku Pajamäki ei ole tainnut enemmälti eläkeläisiä kurmuuttaa ja hän taitaa itsekin jo lähestyä kypsää ikävaihetta elämäntaipaleessaan.

      Ja itse asiaan takaisin. On sanottu, että politiikassa mikään ei ole sattumaa. Jos oletetaan sen pitävän paikkaansa, niin tänään esillä oleva noitten nuorisojärjestöjen ideatuotannon hedelmä olisi suunnitelmallista politikointia. Sitä mahdollisuutta vahvistaa myös elinkeinoelämän taholta saman tien saatu tuki ajatukselle. Siis Kokoomuksen taholla tai ainakin Kokoomuksen taloudellisten liittolaisvoimien taholla nähdään eläkeläisten kimppuun käymisessä poliittista hyötyvaikutusta.

      Sopinee muistaa, että eläkeläiset ovat enimmältään entisiä palkanansaitsijoita ja samalla siis "tavallista kansaa" eli tavallisia äänestäjiä ja nähtävästi melkoiselta osaltaan myös liikkuvia äänestäjiä. Tätä nykyä meillä Suomessa on runsaasti yli miljoona eläkeläistä. Nähtävästi Vihreitten ja Keskustan sekä ehkä demareitten ja lisäksi EK:n tahoilla on arvioitu hyödylliseksi, siis poliittisesti hyödylliseksi, suunnata kriittisen tykistön putket päin eläkeläisiä. Entäpä, jos niistä ammuksista tuleekin pelkkiä suutareita eli pauketta piisaa, mutta tuhot eläkeläisten riveissä jäävät aikaansaamatta?

      Koko eläkeläisten vastainen operointi saattaakin kääntyä Vihreitä, Keskustaa ja edelleen demareita sekä Kokoomusta (EK) vastaan. Ja hyödyn eli lisääntyvän kannatuksen saattaakin korjata Perussuomalaiset seuraavissa vaaleissa. Niinkö?

      Kun tuossa aikaisemmin sinä tämän tuumailuketjun aloittaja "kapi_" toivoit toisten arviointeja Keskustan, SDP:n ja myös Kokoomuksen tulevaisuuden hahmottamiseen, niin kovin epäkiitollistahan se on mennä tulevaisuutta ennustamaan niin kuin yleisesti tiedossa onkin. Kovin monet seikat vaikuttavat puolueitten voimasuhteisiin ja niitä seikkoja kerkiää putkahtelemaan esille runsaasti lisää vuosien varrella mm. v:een 2023 ehdittäessä. Tämänpäiväinen eläkeläiskohun nostatus on siitä hyvä esimerkki.

      Arveleisin, että Vihreät saattavat saada eniten vaalikannatuksellista hyötyä omista operaatioistaan. Sen sijaan peesaamaan lähtijät voivat odottaa pettymyksiä eli niin Keskusta ja demarit kuin Kokoomuskin (EK) voinevat varautua havaitsemaan kannatuksensa laskevan, jos eläkeläisten kurmuutusta jatkavat Vihreitten perässähiihtelijöinä. Ja jälleen kerran Perussuomalaiset ovat toinen hyötyjä Vihreitten ohella. Tuosta peesailusta saimme oivallista havintonäyttöä, kun Keskusta lähti harjoittamaan kokoomuslaista poltiikkaa Sipilän hallituksessa ja saman tien toinen myötäilijä Sininen tulevaisuus katosi kokonaan eduskunnasta.

      Tänään kuitenkin uutiset kertovat myös siitä, mitenkä Katri Kulmuni on ottanut esille maakuntien sisäisen tilanteen ja haluaa painottaa maakuntien paikalliskaupunkien pärjäämistä maakuntien keskuskaupunkien rinnalla. Se uutinen saattaa aikaa myöten osoittautua jopa eläkeläisuutista merkittävämmäksi viitteeksi tulevaisuudesta. Ymmärtääkseni Kulmuni on täysin ajan hermolla ja kannattaa muistaa, että se on Keskustan laaja paikallinen kenttäväki, sen viralliset puoluekokouksen edustajat, jotka uuden puheenjohtajan valitsevat muutaman viikon päästä 7. syyskuuta. Eipä toinna jäädä tuijottamaan hänen nuorta ikäänsä ja sillä perusteella häntä erehtyä vähättelemään. Jospa juuri Katri Kulmunista tuleekin Keskustan uusi puheenjohtaja!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi julkaisi varautumisoppaan

      Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j
      Maailman menoa
      228
      2025
    2. Kuhmo tekisi perässä

      Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä
      Kuhmo
      10
      1768
    3. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      57
      1279
    4. Onko telepatia totta

      Epäilen että minulla ja eräällä henkilöllä on vahva telepatia yhteys. Jos ajattelen jotain hän julkaisee aiheesta jotaki
      Ikävä
      80
      1165
    5. Missä Kaisa Lepola, siellä filunki ja sekasotku

      Näin se taas nähtiin, ajolähtöjen taakse on joka kerta jääneet savuavat rauniot, oli työpaikka mikä tahansa.
      Forssa
      17
      1018
    6. Nainen, olen niin pettynyt

      Ehkä se tästä vielä paremmaksi muuttuu. Yritän itseäni parantaa ja antaa itse itselleni terapiaa, mutta eihän se mitään
      Ikävä
      89
      954
    7. TTK:sta tippunut Arja Koriseva teki erityisen teon kyynelsilmin: "Mä olen ihan järjettömän..."

      Kiitos tuhannesti Tanssii Tähtien Kanssa -tansseistanne, Arja Koriseva ja Valtteri Palin! Lue lisää: https://www.suomi
      Tanssii tähtien kanssa
      15
      950
    8. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      46
      915
    9. Ootko nainen jo rauhoittunut

      Vai vieläkö nousee savua päästä?
      Ikävä
      70
      812
    10. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      42
      804
    Aihe