Automaatiosta kiinnostuneelle

Anonyymi

Minkälainen Arduino tai muu vastaava setti olisi hyvä automaatiosta kiinnostuneelle hommata? Haluaisin vapaa-ajalla kehittää taitoja automaatio puolella ja luin että arduinolla saisi tehtyä vaikka minkälaisia projekteja. Muitakin vinkkejä voi kertoa.

11

<50

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Nii siis kiinnostaako ammatti vai harrastus? Hierarkiassa keksijät ja harrastushenkilöt ovat tietysti aina "ammattilaista" ylhäisempiä.

      Harrastuspuolella Arduino antaa malliohjelmineen parhaimmat eväät ravintoketjun huipulle. Ensin ihan perus Arduinolla, sitten vaan prossu omatekoisella levyllä arduinon bootloaderilla, seuraavaksi arduinon bootloaderi vaihtuu ARV-studioon... Lopulta käsiksi uusimpiin mikro-ohjaimiin ja prossuihin kilpailemaan aplen kanssa.

      Perus automaatiosähkäri/insinööri/BMW kiiltonahkakengät tähtäimessä, ottasin Siemenssin tia portaalin tai simatic mikä olikaan. Siemenssin LOGO! voi olla aluksi hyvä opiskeluympäristö mutta vaarana siinä on että logolla saa tehtyä kaiken tarvittavan, niin jää simatic ikuisesti opiskelematta ja teollisuudessa valtaosa kuitenkin on sitä.

      Periaatteessa samanlaisia molemmat ovat, simatickiin saa enemmän laajennuksia ja mitä lie väyläkortteja. Käyttöliittymässä kaikki ei ole yhdellä ikkunalla levällään kuten logossa ja merkityt osoitteet on suuremmassa roolissa kun symbolinen laatikko.

      Meikä-

    • Anonyymi

      Opiskelen ja ala kiinnostaa. Tiaportaali ja Siemenssin laitteisto tuttua koulusta. Mietin vain myös hinta puolta että taitaa olla Arduino halvempi vaihtoethto näin aluksi?

    • Anonyymi

      Joo, Arduino on halvempi aluksi, ja parempi joka ikisessä vaiheessa alusta loppuun. Mikro-ohjaimella paljon laajemmat ohjelmointimahdollisuudet ja huomattavasti nopeampi ohjelmakierto, toisin kun teollisuuslogiikassa jossa pyörii jo oma softa, jonka päällä pyörii se sinun tekemäsi.

      Myös mikro-ohjaimilla käytetyt ohjelmointikielet kuten C on ns. korkean tason ohjelmointikieltä, jolla saa paljon asiaa vähillä sanoilla. Niitä myös on huomattavasti vaikeampi oppia kun on miljoona kertaa enemmän opittavaa kun duploilla.

      Monesti teollisuudet ei välttämättä kuitenkaan hyväksy suurille, kalliille ja tärkeille tuotantolinjoille mitään Ranen tekemiä possumassalla täytettyjä saippualaatikoita jonne on laitettu sisään "jotian". Kun koneeseen tulee joku vika niin kukaan ei saa kuntoon jos Rane on kuollut tai haluaa liikaa rahaa.

      Voi olla vaatimus että kaikki on pakko olla Siemenssiä tai jotain muuta, jota luotettavasti saa nyt ja tulevaisuudessa ostettua lähes mistä vaan maitokaupasta. Sitten kun hajoaa vaikka 50 vuoden päästä niin saadaan nopeasti kuntoon tilaamalla sähkäri jolle annetaan logiikkaan tehty ohjelma joka ajetaan sisään ja napsautetaan duplo din-kiskoon.

      Teollisuudessa on monesti huomattavasti pidempi eliniän tarve kun kulutuselektroniikalla joka uusiutuu kokonaisvaltaisesti vähintään kerran puolessa vuodessa. Jossain varastolla voi tänäkin päivänä olla käytössä vanha 286 joka vain on ohjelmoitu hakemaan hyllypaikasta tavaraa.

      Meikä-

      • Anonyymi

        Nimenomaan. Miksipä sitä päivittämään, kun nytkin prossu luultavasti idlaa 99% ajasta. Toiset asiat vaatii prosessoriaikaa, toiset tehdään vaan odottelemalla tarpeeksi kauan. Fyysinen maailma on ihmisen kokoluokassa T-O-D-E-L-L-A hidas..
        Tavara linjalla vaihtuu, mutta samalla tavalla sitä siirrellään - ellei fysiikan lait sitten jostain syystä vaihdu - vaikka asemapaikka siirry kuuhun tjsp.


      • Anonyymi

        Kyllähän osa ladontakoneista on aika nopeita, vaikkakaan ei ehkä niin nopeita ettäkö teollisuuslogiikka siihen ei pystyisi. Mitä enemmän tulee kappaleille massa, sitä vaikeampi sitä on siirrellä tolkuttomilla nopeudenmuutoksilla.

        Joskus vajaa 10 v sitten yritin puolijohde-logolla räpeltää jotain testijuttua jossa laitoin pulssigeneraattori-blokin oskilaattoriksi, taisi olla 100 vai 500Hz maksimi. Olisi aika onneton siniaaltogeneraattori :D

        Massaton tieto siirtyy nopeasti mutta murkuloita kun siirrellään niin nuo teollisuuslogiikat on ihan riittävän nopeita ettei lennä kamat kiertoradalle. Ja harvemminpa suorittavat laittomia toimintoja, jos ohjelman saa ajettua purkkiin niin sitten toimii siellä kaatumatta.


    • Anonyymi

      Kiitoksia paljon vinkeistä. Taidan alkaa nyt aluksi kattelemaan Arduinoa ja opettelemaan sen käyttöä jos sen avulla oppisi jotain uutta.

      • Anonyymi

        Tilaa arduinoita ebaystä kunnon satsi, jos kärähtää niin ei harmita yhtään kun ei mitään maksanutkaan.

        Arduinon omilta sivuilta löytyy esimerkkikoodia josta helppo lähteä muokkaamaan omia, suomenkielinen kirja Sulautetut kertoo myös hyvin.

        Kannattaa opetella myös hardiksen tekemistä, olen nähnyt useamman kerran että taitavalle ohjelmantekijälle saattaakin olla haasteita jo fetin tai releen kytkennässä arduinon perään.

        Meikä-


    • Anonyymi

      Arduinoonkin saa plc_softan jos haluaa siihen tyyliin ohjata. Muutamalla eurolla saa relekortin ja optokortin.

      • Anonyymi

        Kuullostaa hyvältä


    • Anonyymi

      Aika mielenkiintoinen asia, mutta kun nykyään pitäisi leikkiä enemmänkin digitaalielektroniikan palikoiden kanssa, kuin legopalikoital...

    • Anonyymi

      Eräs vaihtoehto on Raspi (eli Raspberry pi). Tarjoaa paljon enemmän laajennettavuutta ylöspäin ja enemmän kehitysvälineitä

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      57
      2996
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      543
      2838
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      36
      1999
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1932
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1788
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      303
      1735
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1452
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      94
      1214
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1178
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1142
    Aihe