Kajakki vai avokanootti

Harri

Kaipaisin tietoa kokeneilta melonnan harrastajilta, olen nimittäin hankkimassa saimaan vesistöön menopelin maisemien ihastelua ja kuntoilua varten. Kolonveden maisemiin tarkoitus lähemmin tutustua. Tietoja kehiin. Ominaisuuksia siinä on oltava siten että kaksi ihmistä mahtuu siihen, ja se ei missään nimessä saa olla kiikkerä. Elikkä sen on oltava vakaa.

4

8061

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lendal

      Hei
      Olen itse ollut porukalla kolovedellä, osa inkkarilla ja me muut kajakeilla. Kajakki on ehkä himpun nopeampi meloa mutta pakkaaminen siihen vie enemmän aikaa.

      Itse ajattelen, että kaksilapaisella (Kajakkia) meloen kuormitus kehoon ( vatsa- reisi-, selkä- ja käsilihakset) on symmetrisempi - kuntoilijalle. Etenkin pitkillä taipaleilla ja huonolla kelillä sillä on mielestäni merkitystä jos tekniikka ei ole kunnossa. Tosin ainahan se on hankalaa jos tekniikka ei ole kunnossa, mutta miehet pärjäävät suurempien voimiensa ansiosta huonommallakin tekniikalla. Naisille tulee noutaja.

      Yleensä on ollut niin että miehet aloittavat melontaharrastuksen kajakkikaupasta ja naiset menevät melotasuroihin kokeilemaan erilaisia kulkimia, perehtyvät ehkä hipun huolellisemmin tekniikkaan.

      Minun mielestäni kajakkia/kanoottia valittaessa tulisi KOKEILLA käytännössä, mikä itselle sopii. Mikä sopii Liisalle ei sovi Lasselle lähinnä jalkojen ja käsien pituuseron vuoksi. Takapuoli on myös erilainen: Esim. minulle sopiva vanha Marin penkki aiheuttaa useimmille miehille paineen pakaran alaosaan ja jalkahermoon...

      Kolovesi on sokkeloinen aivan ihanan kaunis paikka jossa olen kokenut retekeilyurani pahimmat ukkoset(vaikuttavaa kallioisella leiripaikalla) ja sen jälkeen kauniin, raikkaan maiseman. Suosittelen tarkaa karttaa sokkeloihin 1: 50 000, kompassi ehdottomasti ja liskäksi kunnolliset sadevarusteet- kolovedellä sataa usein.

      Muistaakseni metsähallituksella on sinne kartat ja leiripaikat osoitettuna. Rantojen kivisyyden vuoksi seillä ei juuri pysty rantautumaan muualla, kuin merkityillä paikoilla - luonnonpuiston alueella.Luonnonpuiston ulkopuolella sitten löytyy, mutta siellä saattaa olla veneilijöitä.Alla joitakin linkkejä vehkeiden katseluun.

      www.melojat.fi
      www.merimelojat.fi
      http://www.metsa.fi/retkeily/
      http://www.kolumbus.fi/tauno.pajunen/
      http://www.helsinginmelojat.fi/kajakit

    • Revalisti

      Kuten sanottu, melonnan aloittaminen kauppaan marssimalla EI kannata. Jos et ole koskaan melonut sen enempää kajakilla kuin kanootillakaan, ei rahoja kannata laittaa kiinni vehkeeseen joka saattaa heti samana kesänä osoittautua vääräksi valinnaksi.

      Kulunut mutta edelleen paras neuvo on että otat yhteyttä lähimpään melontaseuraan, Suomen Ladun osastoon tms. jotta pääset kokeilemaan lajia. Tällaisia seuroja alkaa kuitenkin olla jo aika monella paikkakunnalla ja ne järjestävät erilaisia iltamelontoja ja kursseja joihin voitte osallistua.

      Kajakki vs. kanoottimelonta ovat kuitenkin sen verran eri "lajeja" että valintaa ei kannata tehdä pelkästään muiden - olkoonkin kuinka kokemneita tahansa - melojien suositusten mukaisesti; toiset ovat intohimoisia kajakkimelojia, toiset taas vannovat kanootin nimeen ja sitten on meitä jotka löytävät molemmista omat hyvät puolensa ja harrastavat molempia. Ja juuri ne kokeneimmat melojat tuntuvat usein olevan hyvin "kiintyneitä" siihen omaan kulkumuotoonsa eivätkä suostu näkemään mitään hyvää siinä toisessa vehkeessä ;-)

      Eli kokeilemaan mikä itsestä tuntuu parhaalta ja omalle vartalolle sopivimmalta lajilta. Ja sitten kun siihen lisätään vielä se fakta että eri kanootti- ja kajakki mallien välillä on suuria eroja keskenään niin sen itselleen "parhaan" menopelin löytäminen ei olekaan enää niin yksinkertaista.

      Mutta mikäs sen mukavampaa kuin puolitieteellinen ja kokeellinen vertailututkimus eri mallien välillä.

      Toisaalta, maailmassa on varmaan paljon meloskelijoita jotka ovat ostaneet sen ensimmäisen vastaan tulleen vehkeen ja melovat sillä omien tarpeidensa mukaisesti ja ovat täysin tyytyväisiä harrastukseensa - kun eivät paremmasta tiedä. Ruokahalu kun kasvaa syödessä...

      Mutta tervetuloa loistavan harrastuksen pariin, ikäni paljon vesillä liikkuneena voin väittää että melonta on loistavin liikkumismuoto vesillä.

      • Lendal

        Just niin kuin edellinen vastaaja sanoi. Lisäisin kuitenkin että mys se, missä meloo vaikutaa kajakin vs. kanootin hankintaan. Avomerelle en lähtisi kanootilla vaikka peite olisi suojana, mutta hvällä merikajakilla kyllä.

        Jos meloo suuria selkiä, jossa on allokkoa myös kulkimen pohjan muodolla alkaa olla väliä. Mökkilammella tasapohja ok.Allokossa v-pohja auttaa,vaikka tuntuukin alkusi kiikkerämmältä.

        Melontapiireissä harrastetaan ns. välineuheilua, jossa jatkuvasti vertaillaan erilaisia kulkimia, laitteita, varusteita. Viimeaikoina on ollut keskustelua siitä tuleeko kajakissa olla (nosto) evä, peräsin vai aktiiviperäsin... 2 ensimmäistä tai ei mitään- kuten kilpa ja kuntokajakeilla melovat. Osassa on sitten vielä kiintoevä.


      • Sökö
        Lendal kirjoitti:

        Just niin kuin edellinen vastaaja sanoi. Lisäisin kuitenkin että mys se, missä meloo vaikutaa kajakin vs. kanootin hankintaan. Avomerelle en lähtisi kanootilla vaikka peite olisi suojana, mutta hvällä merikajakilla kyllä.

        Jos meloo suuria selkiä, jossa on allokkoa myös kulkimen pohjan muodolla alkaa olla väliä. Mökkilammella tasapohja ok.Allokossa v-pohja auttaa,vaikka tuntuukin alkusi kiikkerämmältä.

        Melontapiireissä harrastetaan ns. välineuheilua, jossa jatkuvasti vertaillaan erilaisia kulkimia, laitteita, varusteita. Viimeaikoina on ollut keskustelua siitä tuleeko kajakissa olla (nosto) evä, peräsin vai aktiiviperäsin... 2 ensimmäistä tai ei mitään- kuten kilpa ja kuntokajakeilla melovat. Osassa on sitten vielä kiintoevä.

        Suosittelen että vuokraat ensiksi kajakin ja avokanootin niin pääset vertailemaan. Voihan olla että harrastus ei lähdekään nousukiitoon ja silloin ostos olisi turha. Tosiasia muiden arvioinneissa on se, että (lähes) kaikki kehuu sitä omaa menopeliä ja siitä toisesta ei tiedetä juurikaan tai siinä ei nähdä hyviä ominaisuuksia. Tosiasiassa kajakissa ja inkkarissa on yhtä paljon hyviä ja huonoja puolia, ne vaan on eri asioissa ja ne soveltuu hieman eri asioihin. Kolovedelle sopii tosin kumpikin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4698
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      134
      4223
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      36
      2795
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      213
      1835
    5. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      37
      1367
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1339
    7. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1316
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      67
      1278
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1243
    10. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1222
    Aihe