Ruohonleikkurin moottorin ohjain?

Anonyymi

9-vuotias mainio Bosch Rotak 43 Li -ruohonleikkuri otti ja mykistyi terän osuttua kiveen ties kuinka monennen kerran.

Mittasin, että moottorin käämit ovat kunnossa (0,2 ohmia napojen välillä ja pyöritettäessä terästä syntyy vaihtojännite). Katkaisijakin toimii (n. 0 ohmia/ääretön) ja moottoriohjaimen liittimelle tulee akulta n. 40 volttia ja myös 180 kilo-ohmin vastus näkyy akun miinuksen ja keskinavan välillä (varmaan joku tunnistus/lämpömittausjuttu). Moottorissa ei ole klappia mihinkään suuntaan.

Ohjain on tämän näköinen suurin piirtein:

https://bss-power.ru/dbpics/13959.JPG

Moottorin ohjain pultataan moottorin päätyyn.
Vasemmalla olevassa kuvassa näkyy katsojaa kohti sojottavat ohjaimen kolme mustaa "piikkiä", jotka ulottuvat moottorin sisälle staattorin sisäreunan kohdalle.

Ilmeisesti nämä kolme piikkiä mittaavat magneettikenttää eli onko niiden sisällä hall-anturi? Jonkinlainen takaisinkytkentään liittyvä juttu vai?

Arvelisin, että terän pamahtaessa kiveen moottoriin on tullut sen verran kova tärsky, että siihen kiinnitetty ohjain ei ole sitä kestänyt. Piirilevyllä on hajonnut jotain ja koko komeus on valettu epoksilla umpeen. No onneksi varaosia saa Boschilta, hinta vain on 100 €... :(

PS. On sitten maailman yksinkertaisin leikkuri ja ensimmäinen korjaustarve tuli vasta 10 kesän jälkeen. :D

7 kommenttia

Vastaukset

 • Joitakin vuosia sitten sama leikkuri mykistyi terän osuttua kiveen enkä löytänyt mittaamalla mitään vikaa. Kummasti leikkuri toimii heti, kun löin laitteen takaisin kasaan ja pelasi tähän syksyyn asti kuin itse täydellisyys. Ehkä piirikortille tuli jo silloin joku katkos?

 • Oikein havainnollinen tuo oikeanpuoleinen kuva.

 • Säätimen pikatarkastus. Mittaa että jokaisesta vaiheesta on diodin kynnysjännite teho syöttöön. Miinuksesta vaiheisiin ja vaiheista plussaan.

  • Kiitos vinkistä. Täytyy mittailla.

 • Mulla jo uutena Bosch toppasi välillä, kun ajaessa kolautti konetta johonkin juureen tms. Luulin vian olevan akun liittimissä, vaan ei. Ongelma poistui, kun hoksasin sen sulakkeenpitimen olevan hiukan löysä. Sen fiksaaminen auttoi.

  • Tarkoitat varmaan sitä "avainta", jonka voi napata taskuun, jos jättää leikkurin akkuineen pihalle.

   Se on kyllä ehjä ja akun DC-jännite tulee ohjaimen liittimelle.

  • Anonyymi kirjoitti:

   Tarkoitat varmaan sitä "avainta", jonka voi napata taskuun, jos jättää leikkurin akkuineen pihalle.

   Se on kyllä ehjä ja akun DC-jännite tulee ohjaimen liittimelle.

   Juuri se. Se oli hiukan löysässä ja kone sammahteli tärähdyksestä. Mieluummin kyllä ottaisin akun "taskuun", jos leikkuri jää pihalle. Tai molemmat...

   No sulla on sitten muualla se ongelma.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.