Skitsofrenia eläke

Anonyymi

Jos on skitsofrenia diaknosoitu pääseekö eläkkeelle? Itse olen ollut kuntoutustuella nyt määräaikaisena ja olen pitänyt eläkkeen suuruutta hyvänä. Saan paremmin rahaa kuin toimeentulotuella. Onko mahdollista päästä toistaiseksi eläkkeelle.

20

3113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei kai pelkkä diagnoosi itsessään riitä? Pitää pystyä osoittamaan, että et pärjää oireiden kanssa työelämässä. Itse olen ollut ihan yllättynyt kuinka kamalilla diagnooseilla varustettuja ihmisiä on työelämässä. Moni pärjää, kun on lääkityksellä. Jos lääkityksen lopettaa, niin työelämäkelpoisuus voikin loppua ja sitten ollaan osastolla.

      • Anonyymi

        Tutkimusten (joita sinä et tietenkään lue) kamalilla diagnooseilla työelämässä toimivat ihmiset ovat todennäköisemmin olleet lääkkeettömiä jo vuosia, eivät lääkityksellä. Esimerkiksi Harrow et al (2013) pitkän aikavälin tutkimuksessa ne skitsofreenikot, jotka lopettivat lääkityksen aikaisin, olivat vuosikymmenen ja parin päästä kaikilla mittareilla parempivointisia ja erityisesti heidän työllisyytensä oli hurjasti korkeampi, kuin lääkityksellä olleiden. Vähintään osa-aikaisesti töissä oli lääkkeet lopettaneista 90 %, kun taas jatkuvasti lääkityksellä olleiden työllisyys oli 23 %. Kyseinen tutkimus on kattavimpia ja laadukkaimpia pitkäaikaistutkimuksia, joita on tehty. Yleensä lääketutkimukset kestävät korkeintaan muutaman kuukauden ja vaikka ne ovat usein satunnaistettuja ja oletusarvoisesti plasebokontrolloituja (tosin plasebokontrollia ei kontrolloida), niin niiden ulkoinen validiteetti on heikko siitä syystä, että tutkitaan hyvin valikoitua porukkaa ei-naturalistisissa olosuhteissa. Näiden pohjalta kuitenkin ollaan tehty hyvin pitkälle meneviä ja täysin perusteettomia johtopäätöksiä lääkkeiden pitkäaikaisesta tehosta ihmisen toimintakykyyn.

        Myös esimerkiksi avoimen dialogin mallissa on tutkitusti pitkällä aikavälillä huomattavan paljon paremmat tulokset nimenomaan työllistymisen suhteen ja muutenkin, vaikka siellä käytetään puolet vähemmän lääkitystä kuin muualla Suomessa ja jostain syystä siellä on myös noin puolet vähemmän työkyvyttömyyseläkkeellä: 33 %, kun taas muualla Suomessa 61 %. Itsekin olen ollut työelämässä pitkään enkä ikinä edes suunnitellut työkyvyttömyyseläkettä, vaikka minulla on skitsofreniadiagnoosi. Tämän katson johtuvan siitä, mitä monet tutkimuksetkin antavat olettaa -hoitokielteisyys parantaa pitkällä aikavälillä potilaiden toimintakykyä ja hoitosuhteen katkaiseminen usein vastoin psykiatrien tahtoa lisää terveiden vuosien määrää. Hoitomyöntyvyys ja lääkemyöntyvyys taas on yhteydessä pitkällä aikavälillä laitostumiseen ja syrjäytymiseen työelämästä.


      • Anonyymi

        oon huomannu saman.. kun käytin injektio lääkkeitä niin olin niin perkuleen väsynyt että meni joskus parikin päivää nukkuessa, sitten söin vähän ja valvoin pari tuntia ja taas uudestaan tuntikausien unet.. ei puhettakaan että vois olla töissä.. nyt lääkkeettömänä parin vuoden ajan olen miettinyt jonkinlaisten töiden tai koulun aloitusta/ jatkamista.


      • Anonyymi

        Taitaa olla kyllä toisinpäin. Ei neuroleptilääkittyjä hitaasti puhuvia ja kuolaavia varmaan huolita työelämään. Sitten vielä lyllertävät hitaasti eteenpäin.


    • Anonyymi

      Pitäis varmaan psykiatrien palkasta miinustaa nämä ns. onnistuneet neurolepti-lääkitykset,että kun tietää,että lääkkeet johtaa suurempaan työkyvyttömyyteen ja sairauteen niin psykiatri vois vaikka veroina maksaa määräämäsä ikuisuus-sairaudet! Tosi asia meinaan. Että psykiatrit joutuisivat itse kokemaan määräämänsä neuroleptit. Jotain meinaan siinä on ,kun saavat ihmisen syömään vuodetsa toiseen lääkkeitä,jotenkin heitä ehkä pitäisi rangaista.Ei voi vaan psykiatrit hihitelllä ja määräillä mitä sattuu ja kun ei itseen satu vaan toiseen nää lääkkeet.

    • Anonyymi

      Niin olisikohan niin,että jos on diagnoosin joskus saanut niin on parantunut sairaudestaan,eikä ole sairas vaan terve nykyisin ja työkuntoinen.Siis jos ilman lääkitystä pärjää työssä tuolla diagnoosilla.

      • Anonyymi

        Siis mitäh?Jos on saanut diagnoosin niin on parantunut?? Mulla ainakin lyötiin niin raskaat lääkkeet,että en ole hereillä edes kovin kauan vuorokaudesta. Mikään lääke,josta olen saanut avun unettomuuteen ei ole ollut sivuoireeton.Kaikissa paljon pahoja sivuvaikutuksia.
        Tosiaan ainakin minulla neuroleptit estävät työntekoa samalla kun tuovat väsymyksen ja unen. Kestää kauan nukahtaa ja aamulla ei pysty nousemaan sängystä jne.


    • Anonyymi

      On mahdollista, itselleni myönnettiin pysyvä työ-kyvyttömyyseläke kun oli ollut kuntoutustuella n. 5 vuotta. Nyt lopettamassa lääkitystä ja mielestäni olen sen jälkeen kykeneväinen töiden tekoon, ainakin osa-aikaisesti. Saa nähdä, pitää varmaan pistää eläke lepäämään pariksi vuodeksi

      • Anonyymi

        Itaa...SAAKOKYSYÄ ETTÄ ONKO MIKÄ DIAGNOOSI JA TARVIIKO ELÄKKEELLE PÄÄSYSTÄ KÄYDÄ USEAMMAN KO OMAN LÄÄKÄRIN LUONA TUTKITTAVANA.?ps hyviä joulunodotusta


    • Anonyymi

      Mahtaako kukaan paitsi avotyö olla kiinnostunut (jos kehuskelet) legendan vuodatustaidoilla (noita tarvitaan jotta skitsofrenia todistuksen saa)

      • Anonyymi

        Ja avotyönhän palkka on joku minimaalinen eläkkeen päälle. Nyt kaikki rikastumaan kertomalla tarinoita psygiatriazza

        Ne haluaa siel psygiatriaz että lääkkeistä eroon pääseminen ois hankalaa (käännytystä kunnes huomaat että ne voikin olla epälääkkeitä) ja että pysyt hoidettavana pitkään, kaikki tämä järjestyy, jos pukkaat hyvää settiä, kaupunkilegendaa, urbaaneja tarinoita, jotka muut "tietää" vitsiksi. Ota ne todesta ja saat korkeat skitsopisteet. Vanhemmat ei välttis halua nähä tota torkkaa. Ja kukas muukaan?


    • Anonyymi

      Ei ole mahdollista päästä eläkkeelle!
      Vaan sinusta koulutetaan hyvä politiikko ja kansanedustaja!
      Heillä kaikillahan on suunnilleen samanlainen tausta!

    • Anonyymi

      Kyllä pääsee eläkkeelle. On paljon lievempiäkin sairauksia, joilla pääsee eläkkeelle. Asiahan on niin, että osaat esittää asian lääkärille uskottavasti ja asialliseti ja kerrot, miksi haluat eläkkeelle. Hae myöskin yksiyiseltä joku hyvä lääkäri, joka ottaa tämän asian tosissaan ja saa sen eläkkeen sinulle aikaan. Voi kestää ennenkuin löydät oikeanlaisen lääkärin, joka tämän asian hoitaa sinulle.

    • Anonyymi

      miksi, vaikka on eläkkeellä, silti joutuu käymään töissä ja hoidoissa?

    • Anonyymi

      ite tilasin työkykyarvion toimintaterapeutilta ja tein sen päin helvettiä niin pääsin eläkkeelle koska en ollut työkykyinen

    • Anonyymi

      Hallituksen tavoite on pistää kaikki vajaat ja vammaset palkatta töihin, jotta saadaan Suomi nousuun. Rikkaat rikastuu. Köyhät köyhtyy ja kurjistuu.

      Kela kuntouttaa mielellään määräämällä töihin ilman palkkaa, kuntouttavaa työtoimintaa.

      Yhdenkään ihmisen nuppi ei parane moisesta kohtelusta. Mitään väliä, kun eliitti saa pitää hyvivointikuplansa ja saa lisää mammonaa.

    • Anonyymi

      Kenties kuuluisimpiin skitsofreenikoihin kuuluu John Forbes Nash Jr. Yhdysvaltalainen matemaatikko ja taloustieteen nobelisti. Hän kehitti 21-vuotiaana talouden peliteorian strategian monen toimijan peleihin. Nashin strategia on nyttemmin otettu monien taloudellisten analyysimallien perustaksi.
      John Nashin elämäkerrasta Kaunis mieli (A Beautiful Mind) pohjalta tehtiin Hollywood-elokuva Kaunis mieli.
      Joten kyllä, skitsofreniaa sairastava kykenee hyvin usein vaativaankin työhön terveiden jaksojen aikana ja toimivan lääkityksen avulla. Etsipä huviksesi netistä kuuluisia skitsofreenikoita, heitä on paljon, ja yllättävää kyllä suurin osa jonkin taiteenlajin edustajia! On rock-muusikoita, näyttelijöitä, kirjailijoita, runoilijoita jne. Näyttää sille, että sairaus joko vahvistaa jollain tavoi luovuutta ja tuo sen pintaan, tai sitten luovat taiteelliset ihmiset sairastuvat helpommin. Olisi tutkimuksen paikka.
      !

      • Anonyymi

        Mielelläni kulkisin ahon laitaa, katsoisin laineen liplatusta, kuuntelisin tuulen huminaa, ihailisin taivaan tähtiä työkseni, vaikka taiteilija apurahalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mielelläni kulkisin ahon laitaa, katsoisin laineen liplatusta, kuuntelisin tuulen huminaa, ihailisin taivaan tähtiä työkseni, vaikka taiteilija apurahalla.

        Kyllä taiteilijat yleensä ovat terveitä ihmisiä henkisesti. Taidetta ei pysty tekemään sairaalla mielellä. Skitsofrenikot eivät pysty taiteelliseen työhön. On tosiasia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä taiteilijat yleensä ovat terveitä ihmisiä henkisesti. Taidetta ei pysty tekemään sairaalla mielellä. Skitsofrenikot eivät pysty taiteelliseen työhön. On tosiasia.

        Muutaman skitsofreenikon tuntevana sanoisin, että se taiteen tekeminen ei ole ongelma, (siellä on aivan mielettömän taiteellisia ihmisiä, ja ihmisiä jotka osaavat ylipäätään ajatella "laatikon ulkopuolelta".)

        Ongelma on sen taiteen tuotteistaminen ja itsensä brändääminen. Se ei valitettavasti ole yleensä skitsofreenikon vahvuus.


    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1769
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1674
    3. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      64
      1513
    4. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1505
    5. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      104
      1485
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      57
      1392
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      16
      1371
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1202
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe