Albanian Saranda, meren helmi sinisten vuorten helmassa

Anonyymi

Joitakin omakohtaisia huomioita.
Kohteena Saranda on pieni ja kaunis . Ja niin ihmeelliseltä kuin tämä kuulostaakin, henkinen maa. Mutta se on jokaisen itsensä löydettävä.
Huonosti liikkuvien on heti syytä muistaa esim.hotellivalinnassaan, että Saranda on mäkiä ja jyrkkiä mäkiä. Kun niitä + 30 asteen helteissä könyää, helppokulkuisuus tulee entistä tärkeämmäksi. Myös se, että hotellilla olisi oma uima-allas. Monet rannat oli pikkukivirantoja, joilla huonojalkaisten saattaa olla vaikeaa ottaa pelkkää tasapainoa laineiden lyödessä rantaan. Perheellisille ihan pienine lapsineen en voi Sarandaa suositella. Monista korkeista paikoista puuttui aitoja, jalkakäytäviltä puuttuivat madallukset ja viemärin kansia oli saatettu "sulkea" vain isolla irtokivellä. Muutenkin kapeille jalkakäytäville oli istutettu puita ! Osa kansasta joutui autotien reunaan tarpomaan. Voin vakuuttaa, ettei paljon törmätty lastenrattaisiin . Ottakaa siis mukaanne niitä kantohuiveja ja kantoreppuja, jos on ihan pieniä lapsia. Autoliikenne oli kaoottista, torvet soi eikä jalankulkija tosiaankaan ollut kuningas ! Eipä tullut mieleenkään vuokrata autoa. Vaikka se autokoulusta kävisikin !
Matkustusaika: nuoret kansoittaa kohteen kesä-heinäkuussa, hieman vielä elokuussakin, joilloin moni palvelu ja liikenne tökkii , vanhempi väki saapuu syyskuussa, jolloin keskilämpötila on vielä n. 23 astetta meriveden ollessa 24 astetta. Kuten paikalliset sanoo, silloin voi paistatella jopa yksinään rannalla !

Rannat : Hotellejen edessä on yleisintä pikkukivistä rantaa, mutta suureksi suosikikseni nousi Ksamilin ranta (myös siellä on hotelleja ! ) kaikkine palveluineen, turkooseine vesine ja valkoisine hiekkoineen ! Taximatka keskustasta 1500 lekeä n.10 €. Matkaa rantaan keskustasta on n. 15 km. Bussi (ainoa) turpoaa kyllä tällä reitillä porukasta. Kannatan siis liikkumisiin edullista taxia.
Upea pikkukivinen ranta on myös Miror (heijastuksia), jossa on jo enemmän tilaa. Puolimatkassa Ksamilia, mutta taxi ottaa silti 1500 lekeä, eli 500 siitä huonokulkuisuudesta osasta rantaan asti, kun kohde on rinteiden juuressa. Itse kävelimme kyllä ylös . Näkee esim.vuohia.
Paikalliset kehuu myös Lukovan rantaa.

Retkikohteet:
Kivinen kylä Gjirokastër, Butrint (aivan huikea mesta , rakennuksia jopa 700 eaa !) ja upea Blue eye, vierailu viinitilalla (rypäleet maistuu herkullisilta, ihan toisenlaisilta kuin meillä) tai päiväretki läheiseen Korfuun , myös Lekurelle kannattaa nousta ihailemaan auringonlaskua

Shoppailua : Huom. Albaniasta EI saa tuoda kuin kaksi röökiaskia ja Korfullakaan ei välttämättä EHDI ostamaan verotonta röökiä !
Ruokaöljyt, viinit, raki ja kahvi on kivoja tuomisia, paikallinen suklaa oli kyllä liian tahmaista tököttiä. Paikallinen ostoskeskus oli lähinnä aasialaista lyhyttavaraa, mutta löysimmepä silti kauniita sisustustuotteita aivan pilkkahintaan ! Lisäksi ostimme Albanian kaksipäisen kotkan lipulla somistettuja paitoja. Kaiken krääsän rinnalla kannattaa suosia paikallisia tuotteita !

( Eu-kuntoisuus: Ei ole, mutta haluavat kuulua Eurooppaan joten töitä kyllä riittää vielä ! )

0

56

Vastaukset

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Iranilainen kansanedustaja lupaa 3 miljoonan dollarin palkkion

   Trumpin tappajalle. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cfa37fd0-332c-4304-8dc6-3f7024244907
   Maailman menoa
   87
   3586
  2. Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen

   Valmentaa nuoria kannustavasti ja tasa-arvoisesti.
   15
   1660
  3. MURHA hämeenlinnassa

   Keskustassa, maanantain ja tiistain välisenä yönä??!! Kertokaa heti lisää........
   Hämeenlinna
   59
   1251