Albanian Saranda, meren helmi sinisten vuorten helmassa

Anonyymi

Joitakin omakohtaisia huomioita.
Kohteena Saranda on pieni ja kaunis . Ja niin ihmeelliseltä kuin tämä kuulostaakin, henkinen maa. Mutta se on jokaisen itsensä löydettävä.
Huonosti liikkuvien on heti syytä muistaa esim.hotellivalinnassaan, että Saranda on mäkiä ja jyrkkiä mäkiä. Kun niitä 30 asteen helteissä könyää, helppokulkuisuus tulee entistä tärkeämmäksi. Myös se, että hotellilla olisi oma uima-allas. Monet rannat oli pikkukivirantoja, joilla huonojalkaisten saattaa olla vaikeaa ottaa pelkkää tasapainoa laineiden lyödessä rantaan. Perheellisille ihan pienine lapsineen en voi Sarandaa suositella. Monista korkeista paikoista puuttui aitoja, jalkakäytäviltä puuttuivat madallukset ja viemärin kansia oli saatettu "sulkea" vain isolla irtokivellä. Muutenkin kapeille jalkakäytäville oli istutettu puita ! Osa kansasta joutui autotien reunaan tarpomaan. Voin vakuuttaa, ettei paljon törmätty lastenrattaisiin . Ottakaa siis mukaanne niitä kantohuiveja ja kantoreppuja, jos on ihan pieniä lapsia. Autoliikenne oli kaoottista, torvet soi eikä jalankulkija tosiaankaan ollut kuningas ! Eipä tullut mieleenkään vuokrata autoa. Vaikka se autokoulusta kävisikin !
Matkustusaika: nuoret kansoittaa kohteen kesä-heinäkuussa, hieman vielä elokuussakin, joilloin moni palvelu ja liikenne tökkii , vanhempi väki saapuu syyskuussa, jolloin keskilämpötila on vielä n. 23 astetta meriveden ollessa 24 astetta. Kuten paikalliset sanoo, silloin voi paistatella jopa yksinään rannalla !

Rannat : Hotellejen edessä on yleisintä pikkukivistä rantaa, mutta suureksi suosikikseni nousi Ksamilin ranta (myös siellä on hotelleja ! ) kaikkine palveluineen, turkooseine vesine ja valkoisine hiekkoineen ! Taximatka keskustasta 1500 lekeä n.10 €. Matkaa rantaan keskustasta on n. 15 km. Bussi (ainoa) turpoaa kyllä tällä reitillä porukasta. Kannatan siis liikkumisiin edullista taxia.
Upea pikkukivinen ranta on myös Miror (heijastuksia), jossa on jo enemmän tilaa. Puolimatkassa Ksamilia, mutta taxi ottaa silti 1500 lekeä, eli 500 siitä huonokulkuisuudesta osasta rantaan asti, kun kohde on rinteiden juuressa. Itse kävelimme kyllä ylös . Näkee esim.vuohia.
Paikalliset kehuu myös Lukovan rantaa.

Retkikohteet:
Kivinen kylä Gjirokastër, Butrint (aivan huikea mesta , rakennuksia jopa 700 eaa !) ja upea Blue eye, vierailu viinitilalla (rypäleet maistuu herkullisilta, ihan toisenlaisilta kuin meillä) tai päiväretki läheiseen Korfuun , myös Lekurelle kannattaa nousta ihailemaan auringonlaskua

Shoppailua : Huom. Albaniasta EI saa tuoda kuin kaksi röökiaskia ja Korfullakaan ei välttämättä EHDI ostamaan verotonta röökiä !
Ruokaöljyt, viinit, raki ja kahvi on kivoja tuomisia, paikallinen suklaa oli kyllä liian tahmaista tököttiä. Paikallinen ostoskeskus oli lähinnä aasialaista lyhyttavaraa, mutta löysimmepä silti kauniita sisustustuotteita aivan pilkkahintaan ! Lisäksi ostimme Albanian kaksipäisen kotkan lipulla somistettuja paitoja. Kaiken krääsän rinnalla kannattaa suosia paikallisia tuotteita !

( Eu-kuntoisuus: Ei ole, mutta haluavat kuulua Eurooppaan joten töitä kyllä riittää vielä ! )

2

1975

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sarandan uusi leveä rantakatu valmistuu ensi kesäksi. Siellä on myös lapsiperheiden helpompi kulkea. Hienolta näyttää kuvista, joita sieltä on julkaistu. Ensi kesänä kannattaa tutustua Sarandaan.
      t. Guppe

    • Anonyymi

      Koko Albanian rannikko on enemmän ja vähemmän samaa kuin Saranda / Sarande,

      Matkustaminen paikasta toiseen ei maksa juuri mitään, mutta ei ole erityisen yksinkertaista koska joutuu käyttämään busseja / minibusseja / takseja, joilla ei ole varsinaisia aikatauluja, eikä ole myöskään kiinteitä lähtöpaikkoja ja isommissa kaupungiessa eri paikkoihin lähdetään eri paikoista.

      Normaalit bussit myydään yleensä täyteen kyseisen firman toimistosta, eli ole liikkeellä lipunostossa vähintään päivää ennen! Bussin lähtöaikana et välttämättä (luultavasti) lippua enää voi ostaa.

      Minibussit myydään yleensä täyteen paikanpäällä, eli yritä katsoa kulkupeli joka on senverran täynnä että sinä/te mahdutte hyvin mutta ei montaa muuta tarvitse odottaa tulevaksi. Aika on joustava käsite ja minibussi tosiaan ei lähde ennenkuin se on täynnä tai sitten matkan varrella hidastellaan ja kysellään kyytiläisiä tien päältä tai kaupungissa kadunvarrelta :)

      Junia ei ole . Tai on ehkä yksi tai kaksi sattumanvaraisesti kulkevaa, jos on. Eli ei ole :)

      Jos Albaniaan haluaa lentää (edullisesti) , Dubrovnik määränpääksi ja siitä bussilla Montenegron läpi (sielläkin rannikolla hienoja paikkoja), toinen vaihtoehto Kreikan Korfuun lento ja muutaman tunnin lauttamatka Sarandeen, , tai Skope Pohjois-makedoniassa ja siitä bussilla Ohrid-järvelle (tämä tietysti suuri nähtävyys itsessään) josta joko kävellen (muutamia kilometrejä ) tai taksilla rajalle ja albanian puolelta taksilla (niitä seisoo muutaman sadan metrin päässä) eteenpäin..

      Albania on reppureissaajan ja "hippiperheen" ja kenenkä tahansa muunkin sopeutuvan ihmisen oiva ja EDULLINEN kohde, jossa laatua kyllä saa mutta infrastruktuuri on vähän mitäsattuu eli sitä joustoa pitää olla. Ruoka on hyvää ja sitä on varmasti riittävästi, ihmiset ok mukavia ja kesällä riittää lämpöä. Suosittelen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      138
      3930
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      120
      1541
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      279
      1385
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1346
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1224
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1111
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      46
      1103
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1061
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1056
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      59
      1016
    Aihe