Vähän miettimistä.....
Suomella saattaa olla Nato-optio, mutta onko sillä enää optiota jättäytyä Baltiassa käytävän sodan ulkopuolelle?
Suomi ei ole Naton jäsen, joten sen ei tarvitse auttaa Baltian maita sodassa. Suomi on EU:n jäsen, joten Baltian mailla on optio huutaa Suomea apuun. Presidentti Niinistö haluaa selkeyttä EU:n avunantolauseelle, mutta haluaako Suomi tehdä aikeensa selkeiksi?
ULKOPOLIITTINEN instituutti julkaisi tiistaina raportin nimeltä ”Suomen huoltovarmuus ja Baltian alue”. Siinä tutkailtiin, missä määrin Baltian maiden yhteydet ovat tärkeitä Suomen yhteiskunnan toimivuuden kannalta.
Raportin julkaisutilaisuudessa eläkkeellä oleva pitkän linjan diplomaatti ja virkamies Pertti Torstila oli havaitsevinaan ristiriidan tutkijoiden johtopäätöksissä. Niissä kerrottiin, että Baltian reitti on Suomelle tärkeä, mutta se voidaan korvata muillakin reiteillä ja niinpä se ei ole Suomelle ”huoltovarmuuskriittinen”.
Silti heti perään kerrottiin, että ”vakavassa kriisitilanteessa myös Baltian reitin korvaavat vaihtoehdot saattavat olla suljettuna”. Suomeksi sanottuna Suomi voisi olla pulassa ja kansan pitäisi opetella jyrsimään pettua.
Jos jatketaan suomen kielellä, niin vakava kriisitilanne tarkoittaisi Venäjän käynnistämää sotaa, joka panisi koko Itämeren alueen sekaisin. Uganda ei meitä edelleenkään uhkaa.
JOS sota kohdistuisi Suomen sijaan – sanotaan vaikkapa aluksi – Baltian maihin, Suomen päättäjillä olisi niin sanottu pulmatilanne: mennäkö apuun vai katsellako sivusta?
Raportissa todettiin, että vaikka Suomella ei ole Baltian maihin liittyviä kriittisiä yhteyksiä, sellaisia voi olla Baltian mailla suhteessa Suomeen. ”Käänteiset riippuvuudet eivät välttämättä vaikuta huoltovarmuuteen suoraan, mutta ne voivat kriisitilanteessa konkretisoitua odotuksiksi tai vaatimuksiksi toista valtiota kohtaan.”
Näitä vaatimuksia voitaisiin esittää erityisesti EU:n perussopimukseen kirjatun avunantolausekkeen 42.7 nojalla. Siinä Suomea ja muuta EU-maita sitoo tällainen keskinäinen lupaus: ”Jos jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin.”
Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik nosti raportin julkaisutilaisuudessa kissan pöydälle sanomalla, että Suomella ”on kasvava ristiriita” sen suhteen, voisiko Suomi pysyä sivustakatsojana Baltian maiden joutuessa konfliktiin. Raik huomautti, että Suomi on pitänyt avunantolupausta erityisen äänekkäästi esillä EU-piireissä.
Ollaanko siihen itse valmiita sitoutumaan? ”Vai halutaanko säilyttää jonkinlainen hämärä alue, joka antaa lisää liikkumavaraa” ja jossa Baltian maiden pitää arvuutella Suomen aikeita?
RAIKIN ajatus on itse asiassa hyvin samanlainen kuin se, jonka presidentti Sauli Niinistö esitti viime viikolla pidetyssä EU-maiden parlamenttien turvallisuusseminaarissa. ”Tarvitaan jonkinlainen yhteinen ymmärrys siitä, mitä se [EU-sopimuksen] artikla todella tarkoittaa. Sehän on varsin hyvä muotoilu, se on jopa velvoittavampi kuin Naton viides artikla. Mutta mitä teemme kauniilla lauseella, jos kukaan ei tiedä mitä se tarkoittaa?”
Presidenttiä kiinnostaa tietenkin, että mitä muut EU-maat tekevät tällä kauniilla lauseella, jos Suomeen hyökätään. Suomi ei kuulu Natoon, kuten 22 muuta EU-maata, joten sillä ei ole sotilasliiton turvatakuita.
Suomen valtionjohdossa pidetään yllä niin sanottua Nato-optiota, eli sotilasliittoon saatetaan joskus myöhemmin panna hakemus vetämään. Mutta Natoon ei ole liitytty muun muassa siksi, että kansasta vain noin neljännes kannattaa jäsenyyttä. Ja kansa ei ole halunnut liittyä muun muassa siksi, että Suomi voitaisiin vetää mukaan Baltiassa tapahtuvaan sotilaalliseen selkkaukseen.
Suomella saattaa olla Nato-optio, mutta onko sillä enää optiota jättäytyä Baltiassa käytävän sodan ulkopuolelle? Baltian EU-mailla on enemmän kuin optio huutaa Naton lisäksi Suomea apuun, sillä ne pelaavat puolustuspolitiikassaan vähintäänkin kaksilla korteilla, kuten Suomikin.
Suomella saattaa olla Nato-optio, mutta onko sillä enää optiota jättäytyä
5
<50
Vastaukset
- Anonyymi
Minua on ärsyttänyt suuresti näissä puolustusasioissa rusinat pullasta -tyyppinen ajattelu. Haluttaisiin ajoittaa hyödyt hädän hetkellä itselle (naapurikunnan palokunta saapuu), mutta ei haluta millään tavalla osallistua muuten (rahoitetaan palokuntaa tai oma palokunta osallistuisi naapurin puolella).
Moni ei älyä ajatella, mikä se varsinainen hyöty liittoutumisesta on:
1) ehkäisevä pelotevaikutus - suurta voimaa vastaan on hyvin pieni motivaatio aloittaa sotatoimet
ja
2) omia sotilaita kuolee vähemmän
Ainoana poikkeuksena kohtaan 2 on se tilanne, että liittoutumattomana "säilyisi konfliktin ulkopuolella". Tämän kokeilun toimivuudesta on jo kokemusta vuodelta 1939.
Se on välttämätön esikysymys, onko vastavuoroisuuden tahtoa olemassa? Jos ei, on turha haikailla sotilasliiton perään ja järjestää kaikki puitteet sellaisiksi, että tänne hyökkäys ei ole millään mittapuulla kannattavaa.
Seuraavaksi ainoa kysymys on taloudellinen: mitä liitto tarkoittaisi veronmaksajalle?
Optiopuhe on mitä parasta taikauskoa, eikä sitä kannata jatkaa. Myöskään EU:n turvatakuilla ei ole sotilaallista ulottuvuutta, joten on pelkkää itsepetosta nojautua niihin. - Anonyymi
Mutta kannattaisiko tehdä puolustussopimus jenkkien kanssa erikseen ilman Natoa,ja koskien vain Suomen aluetta,ei jenkkien,ja luopua EU:n turvatakuista.Ruotsin ja Norjan kanssa voisi olla sopimus jos Venäjä hyökkää he tulisi auttamaan myös?
Suursodan sytyttyä Euroopan maat joutuu puolustamaan itseään eikä sieltä liikene porukkaa tänne kuitenkaan,jenkeillä taas niitä riittää mutta jos Venäjä ei hyökkää Suomeen voisimme olla tuolloin sodan ulkopuolella ilman mitään velvoitetta lähteä Balttiaan sotimaan ,se jää taas jenkeille ja muille ,samanlainen kahdenvälinen sopimus voisi olla myös Ruotsin ja Norjan kanssa ,heillä kun on eri sopimukset esim.Naton kanssa niin he toimii omalla tavallaan.
Tuolloin meillä olisi jo apua riittävästi jos tänne hyökätään mutta ei velvoitteita jos muualle hyökätään,Suomi voisi näin käyttää hyväkseen geologista asemaansa Idän ja Lännen välissä.
Ja tämän vahvistukseksi voisimme antaa jenkeille tukikohdat Ahvenanmaansaaristosta ja Lapista Venäjän rajan läheisyydestä jotka on heitä suurimmin hyödyttävät suurimmat strategiset kohdat Suomen alueella.
Saako idea kannatusta?- Anonyymi
Tarkoitatko, että jotakin Kanadan kaltaista asemaa yritettäisiin saada Suomelle? En usko, että yhdysvalloilla olisi mitään intressiä moiseen sopimukseen. Sotilasliittokaverina Norjan ja Britannian tukikohdat ovat riittävän lähellä Venäjän rajaa, ja Tanskan ja Norjan avulla meri menee sopivasti kiinni, vaikka Ruotsi konfliktissa säilyisi ulkopuolisena ja keskittyisi edelleen harjoittamaan räjäyttelykulttuuria rauhanajan vain malliin Malmössä, Göteborgissa yms. Suomen alueelle sijoitettavilla tukikohdilla olisi varmaankin hyvä harjoituksellinen vaikutus (paljon vapaata ilmatilaa), mutta en usko, että olisivat valmiita yksipuoliseen puolustusvelvoitteeseen.
Suursota tuskin syntyy kaikki kaikkia vastaan -mallilla, joten kyllä niitä rintaman etumaita ja takamaita piisaa. Siksi tuo NATO on merkittävin tukipilari.
Kirjoituksessasi juuri käy ilmi se pieni sitoutumisen ero, jota varmasti suuressa reserviläisjokossammekin on. Sotilasliitossa en lähtisi yhdenkään NATO-kumppanin hyökkäyssotaan (eikä sellaista velvoitetta olekaan), mutta olisin heti valmis puolustamaan niin Espanjaa, Puolaa kuin Turkkiakin.
Jos puolustusvelvoite olisi yksipuolinen ideasi mukaisesti, en usko, että tosipaikassa yhdysvaltalaisilla sotilailla olisi motivaatiota puolustaa Suomen aluetta yhtään sen enempää kuin minulla on motivaatiota puolustaa Ahvenanmaata.
Hieno skenaario, jos tukikohdista USA "jotain extraa" irti saisi, mutta toimivuus epäilyttää minua.
Entäpä sellainen NATOlle vaihtoehtoinen malli, että Suomi jättäisi USA:lle anomuksen liittyä 51. osavaltioksi? Ruotsi 52.? :)
- Anonyymi
Venäjällä on Putin-optio, joka takaa Venäjälle verta, raunioita ja kurjistumista.
Haluatko päästä mukaan niiden optioiden haltijoiksi?
100 miljoonaa sanoi heti kättelyssä EI! NJET!
Mietitkö sinä, miksi he sanoivat niin?- Anonyymi
Ne haluaa muuttaa Nato Suomeen?
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
24h Kirppis
Olen muuttamassa paikkakunnalle ja mietin olisiko tälläiselle liikkeelle tarvetta alueella?133808Kerotakaa joensuun kontiolahden paiholan laitoksesta jotain
Mun kaveri joutuu paiholan laitokseen nyt lähi aikoina niin voisko ihmiset kertoa minkälaista siellä on tarinoita jne ja283133Suomessa eletään liian pitkään
"Ihmisten on kuoltava" Asiantuntija varoittaa: Suomi ei ole valmis siihen, että niin moni elää pitkään: ”Kaiken täytyy2813002Deodoranttiteollisuus
Annan ilmaisen vinkin. Kyseinen teollisuus voisi alkaa valmistaa kuolleen ruumiin hajua. Olisi varma hittituote, ainakin81990- 2411729
Voitaisko olla kavereita?
Haluaisin aloittaa puhtaalta pöydältä sinun kanssasi, tabula rasa. Minä lopetan sinun perääsi haikailun, ja sitten sinäk61520- 751311
Martinan mies on Suomessa.
Siellä se on Martinan instassa ja täällä on jo ero tullut. Voi että kun huvittaa...2131311Maistaisitko sinä näitä valmisruokia?
Terhi Kinnari ja Kinnarin tila voitti Suomalainen menestysresepti -kisan. Makuja Kinnarin tilan kaurapohjaisissa aterioi361114Rukoilimme Länsimuurilla 2000 vuoden jälkeen, Jumalamme oli antanut meille kaiken takaisin
Western Wall, In our Hands. 55th Para. https://www.youtube.com/watch?v=u4BJAppyCSo https://en.wikipedia.org/wiki/55th_41091