Pöhkö osakekauppa

Anonyymi

Kaupunginvaltuusto 18.09.2019 / Asianro 12

Kaupunginvaltuustolle esitetään Kymenlaakson Sähkö Oy:n osakkeiden ostoa Askolan kunnalta. Alunperin valtuusto päätti (21.03.2018 /Pykälä 34) Loviisan sataman myynnistä saatujen 3,7 miljoonan sijoittamisesta tuottavasti ja kaupunginjohtajalle annettiin valtuudet ostaa KSOY:n osakkeita enintään mainitulla summalla jos niitä tulee myyntiin. Rahat ovat olleet tallennettuna Evli Likvidi sijoitusrahastoon. Kaupunki siis osti vuonna 2018 KSOY:n osakkeita (1132 eur/kpl) 1970 kpl ja maksoi niistä noin 2,2 miljoonaa. Siten rahastossa pitäisi olla jäljellä noin 1,5 miljoonaa. Ähäkutti eipä olekaan, vaan rahat on jo tuhlattu ja millä valtuutuksella ne on käytetty? Nimittäin valtuustolle esitetään, että sen on myönnettävä määräraha osakkeiden ostoon ja investointi (2,075 miljoonaa!) rahoitetaan lainalla! Epäilemättä puffetin puolella mukavasti rupatellessa asia taas selitetään pikkujuttuna. Oliko muna vai kana ensin - tasoinen selitys toistunee ja se tulee riittämään kuten ennenkin. Oliko sataman myyntituloista saatujen sijoitettavaksi päätettyjen varojen (1,5 milj.) käytölle valtuus vai tuleeko se nyt niinku jälkijunassa kun valtuustolle selviää talletettuna olleiden varojen jo haihtuneen käyttötalouden paikkaamiseen.

Kotka myi osakkeensa 1132 euron kappalehintaan ja saman hinnan Loviisa maksoi niistä vuonna 2018. Nyt hinta on kohonnut 1150 euroon, vaikka KSOY:n osingon maksukyky on oleellisesti heikentynyt mm. velkaantumisesta Kotkan osakkeiden oston (73 milj.) takia. Lisäksi kaupan rahoittamiseksi osa sähköverkkoyhtiöstä liisattiin ulkopuoliselle ja maakaapeloinnista syntyy merkittäviä kulueriä. Sähkömarkkinoilla kilpailu muutenkin vain kiristyy.

Kotkan osakekauppojen yhteydessä ilmeni, että kuntien yhteistyösopimuksessa on ehto, jonka mukaan osakassopimuksessa on määritelty sanktio, jos osakkeita myydään ulkopuoliselle. Kotkan tapauksessa se olisi tietänyt 13 miljoonan sakkoja! Mikäli ehdot ovat edelleen voimassa, niin Loviisa ei voisi myydä osakkeitaan ulkopuoliselle ilman sanktiota. KSOY:n omistaja kunnat ovat kaikki taloudellisesti morjens, joten ne eivät enää osta osakkeita. Kouvola kieltäytyikin ostamasta Askolan nyt tarjoamia osakkeita.

Sijoittajan ABC:ssä on ainakin nämä viisaudet:

1. Älä osta osakkeita velalla
2. Huolehdi aina likviditeetistä eli kiinnitä huomiota siihen, miten nopeasti rahat ovat irrotettavissa
3. Älä ihastu koviin saavutettuihin tuottoihin
4. Kaikkiin sijoitusmahdollisuuksiin ei kannata tarttua
5. Yrityksen hinta ja arvo eivät ole sama asia
6. Sijoita 5-10 yhtiöön, jotka ovat eri toimialoilla eli hajauta osakesalkku

KSOY:n osakekaupassa jatkettaisiin jo aiemmin tehtyjä virheitä, joista varoitetaan kohdissa 1-6.

Pohdittavaa: Kuuluuko yleensä kunnan toimialaan tehdä lainanotolla rahoitettuja osakekauppoja?

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      On aina yhtä upeaa että talousasiantuntialla on aikaa tulla tavallisen rahvaan tykö jakamaan neuvoja, kiitos siitä!

      • Anonyymi

        Paljon upeampaa on tänään kuunnella todellista talousasiantuntijaa joka salin etuosassa esittää ei rahvaalle tarkoitettuja, mutta varmaan jo vallan kabineteissa viisaille päättäjille esivalmisteluna esitetyt viisaat perustelut osakekaupoille. Juttuja arvioitaessa on kuitenkin otettava huomioon eräänlainen tarinatoleranssi, joka voi tarkoittaa jopa 6,9 miljoonan yksikön heittoa. Tilikauden tulos oli asiantuntijan jutustelun perusteella plus 0,2 miljoonaa, mutta todellisuudessa se olikin miinus 6,7 miljoonaa. Siten juttu heitti 6,9 miljoonaa yksikköä.


      • Anonyymi

        Sen tavallisen pöhköä osakekauppaa kannattava rahvas on tavattavissa Galleriassa. Rahvaan liiketaloudellisen osaamisen tulosta voi kysellä PRH:lta joka antaa auliisti faktatietoa yritysten talouden tilasta ja menestyksestä.

        Veronmaksajana en ole löytänyt hallituksen esityksestä asianmukaisia ja riittäviä selvityksiä ja perusteita KSOY:n osakkeiden ostolle. Joo, eli HO:lle riitää osakekaupasta puuhaa ja kauppa ainakin viivästyy. Kuten KH:n päätöksissä lukee: Tarkastetaan välittömästi.


    • Anonyymi

      Loviisa osti vuonna 2018 osakkeita 1440 kpl.

    • Anonyymi

      Loviisan Sanomien 13.09.2019 pääkirjoituksen mukaan Askolan osakepotista on luvassa 70 000 - 90 000 euron osingot vuosittain.

      Siispä jos yhtiö ei mene konkurssiin ja osingonmaksukyky säilyy, niin 2 milliin sijoituksen takaisin saaminen kestää "vain" noin 22-28 vuotta! Jos mukaan lasketaan 2 miljoonan euron lainan korkokulut, niin se kestää vähän vielä kauemmin.

      Kerta kaikkiaan mahtava sijoitus!

      • Anonyymi

        Valtuutettu w:n (r) matematiikalla laskettuna osakekauppa on jättebraa. Onko samalla w:n matematiikalla laskettuna paikallisen yrityksen tulos hyvä, jos se on pari tonnia plussalla? Paljonko tämä yritys maksoi yhteisöveroa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valtuutettu w:n (r) matematiikalla laskettuna osakekauppa on jättebraa. Onko samalla w:n matematiikalla laskettuna paikallisen yrityksen tulos hyvä, jos se on pari tonnia plussalla? Paljonko tämä yritys maksoi yhteisöveroa?

        Yhteisöveron määrä on 2000 euron tuloksesta vaivaiset 400 euroa. Saa sillä summalla ei asuntomessuja rahoiteta, mutta saa sillä jonkun verran Lov is a mainostarroja.


    • Anonyymi

      Hagfors ei saanut vastausta kysymykseen, missä on 1.5 miljoonaa euroa? Kaupunginjohtaja ei tiennyt, mutta jonkun on tietävä! Tätä ei saa jättää tähän!

      • Anonyymi

        Tarkastuslautakunnan tehtävänä olisi kuntalain mukaan talouden ja hallinnon tarkastus sekä arviointi. Tämäkin asia jää tähän, koska sopivista puoluetovereista koottu lautakunta ei halua etsiä eikä soisi löytävänsä yhtään mitään.

        Lautakunnan puheenjohtaja esittää vuosi toisensa jälkeen sarkasmilla höystettyjä ja sinänsä oikeita havaintojaan, mutta siihen se sitten jääkin.

        Jos valtuuston päätöstä ei ole noudatettu, niin silloin siitä vastuullinen pitäisi asettaa virkavastuuseen.


    • Anonyymi

      Sanoihan kj oikeastaan että on maksettu pois lainoja.
      Toisaalta sanoi ettei oltu hyväksytty hänen uutta sijoitusehdotustaan. Onko siinä yhteydessä, ohi valtuuston, päätetty hallituksessa maksaa lainoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1796
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1583
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      49
      1539
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      10
      1260
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1132
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe