Elintarvikkeiden vienti järjetöntä

Anonyymi

Viime aikoina ollaan saatu lukea mm.Maaseudun Tulevaisuudesta kuinka erinomaista on viedä elintarvikkeita Suomesta mm. itään Aasiaan.Lähtökohtaisesti tämä onkin hieno asia ,saadaan purettua ylituotantoa ja sitä kautta hintapainetta poistettua ja tuottaja hintaa nostettua.Mutta miten on käynyt? Sian lihan tuottajahintoihin ei olla saatu mitään muutosta vaikka kuinka lihaa vietäisiin kiinaan ,broileri samoin ja eikä myöskään muniin ja maitotuotteisiin.Tässä herää kysymys ,että korjaako jalostava elintarvike teollisuus vaan omia katteitaan vai onko vienti kannattamatonta?

Mitä vienti sitten on ,viedäänkö bulkki tavaraa vaiko premium tuotetta?Jokainen maa pitää oman maan tuotteitansa maailman parhaina ,jos ei muuten niin hallinto määrää(Venäjä Kiina),Saadaanko Suomalaisilla tuotteilla kannattavaa jalansijaa vaiko meneekö ne valtavirran mukana?

Meillä on yksi tuote joka pärjää maailmalla nimittäin kaura ,minusta tähän pitää keskittyä ja jalostaa,jopa meille perustuttu kaurapuuro terveysvaikutteneineen voi olla premium tuote.

Mutta kun puhutaan kotieläintuotteista niin näen punaista niiden viennissä ,ensinnäkin emme saa merkittävää osaa viennissä jotta ostaja olisi kiinnostunut ja pienellä volyymilla ei kannata lähteä.SUURIN HAASTE ON YMPÄRISTÖJA TUOTANNON VAIKUTUS,SAMALLA KUN TUOTAMME KOTIELÄIN PERÄISIÄ TUOTTEITA NIIN LISÄÄMME RAVINNE KUORMITUSTA VESISTÖSSÄ JA EDESAUTAMME ITÄMEREN REHEVÖITYMISTÄ SEKÄ TUOTAMME CO2 PÄÄSTÖJÄ .

Kannatan eläinperäisten elintarvikkeiden käyttöä terveys syistä Suomessa ja enkä ole mitenkään vege ruuan ihannoija,mutta jokainen saa päättää mitä lautaselleen ottaa.Mutta jos tuotamme ympäristöä rasittaen eläinperäisiä tuotteita toiselle puolelle maapalloa niin tässä ei voida enään puhua vastuulisesta tuotannosta ,valitettavasti tähän ei olla kiinnitetty huomiota yleisellä tasolla ,sekä tietysti ruuan kuljetus lisää kasvihuone päästöjä.Onkin perin tärkeää,että jatkossa otetaan nämä asiat huomioon kun puhutaan ruuan ympäristö vaikutuksista .

Järkevämpää on tuottaa lähiruokaa lyhyellä toiminta säteellä ja jos on satunnaista ylimäärä tuotetta niin se mahd lähinaapuri maihin,mutta ei missään nimessä lähdetä suomen luonnon kustannuksella tuottamaan esim. Kiinaan ruokaa .

Toisekseen ,monelle maatilalle ja elintarvike yritykselle maksetaan investointi tukea kansallisista varoista,niin tämän tarkoitushan on tukea kuluttajaa jotta saa edullisempaa ruokaa ,mutta nyt suomalainen veronmaksaja tukee Aasiassa olevaa kuluttajaa,pitäiskö tähänkin Vartiaisen puuttua?

Pikemmin voitaisiin alkaa maksaa tukea heikkokuntoisten peltojen metsisttämisestä kasvavaksi hiilinieluksi ,näin voisimme jättää jälkipolville kirkkaammat vedet ja puhtaamman luonnon.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Valion vapaan lehmän maito olisi loistava vientituote!

      • Anonyymi

        Suomessa tuotettu saastuttaa vähemmän kuin esim Kiinassa. Harvoissa paikoissa maanviljelys onnistuu, missä vesi ei ole minimitekijä. Ja vaikkei suomalainen ruoka korvaisikaan kohdemaassa tuotantoa, se ehkä torjuu pulaa ja estää pakolaisinvaasion. Pallo pelastuu.

        Ja täytyyhän meidän ajatella vähimpiä veljiänne maissa, missä joutuvat maksamaan niin paljon enemmän mitä meidän tuottajamme saavat.


    • Anonyymi

      Vienti ei voi olla vain satunnaista. Niin aikoinaan Venäjän maidonvienti kuin nyt aluillaan oleva Kiinan sianlihan vienti ovat seurausta pitkällisestä prosessissa, jossa ostajamaan taholta tutkitaan (auditointi) tarkasti koko tuotantoketju tilaolosuhteista, niiden valvonnasta, teollisuuden prosesseista, tuotteen laadusta, työntekijöiden olosuhteista ja jopa yrityksen imagosta alkaen, lähetetään koe-eriä, neuvotellaan, muokataan ja odotellaan. Tämän vuosien prosessin kun pääsee läpi, kauppoihin päästäkseen sitoudutaan myös tiettyihin toimitusmääriin halutussa laajuudessa, ja tietysti niitä pyritään myös kasvattamaan. Eli vientituote on myös sitä korkeinta priimaa, ei mitään ylijäämäbulkkia. Siitä huolimatta esim. Kiinan vienti on kokonaismääräisesti kuin pisara meressä vielä sianlihan kokonaiskulutuksessa, joten paremminkin sillä viennillä turvataan kotimaista tuottajahintaa, ei hetikään nosteta sitä.

    • Anonyymi

      Niin kauan kun Suomen rahdataan tavaraa, täältä viedään vastaavat määrät.

    • Anonyymi

      Kiinaan viedään merkittäviä määriä possunlihaa!

    • Anonyymi

      Suomalainen elintarvike on maailman huippua ,mutta sen tunnetuksi tekeminen on taas eri asia ja tämä vie aikaa ja rahaa.Aikoinaan Neuvostoliittoon vietiin paljon elintarvikkeita,Leningradin alueen ihmiset tänäpäivänäkin muistelee kuinka hyvää oli Suomalainen ruoka,nyt tilanne on toisin ,kiitos pitkälti EU:n .Suomalaisten yhteenhiileen puhaltaminen näkyi silloin jolloin perustettiin mm. Agroma oy jonka omistajina olivat Suomalaiset teurastamot,munapakkaamot jne.,tämä yritys toi maatalouskoneita Neuvostoliitosta ja samalla saatiin myyttyä elintarvikkeita sinne ,mutta näistä ajoista ei ole kuin kultainen muisto vain jäljellä .

      Ajatus olisi jos saataisiin vastaavanlainen toiminta uudelleen ,eli jonkinasteinen vaihtokauppa aikaan ,silloin olisi molempuolinen kauppa mahdollista ,on puhuttu että Venäjä alkaa tuottamaan soijaa tai tuottaa jo niin eikö tässä olisi mahdollisuus taas vaihtokauppaan ,voitaisiin jättää/vähentää Amerikkalaista soijaa ja samalla sademetsiä suojeltaisiin.Tämä olisi myös ilmaston kannalta paras vaihtoehto ,koska Lepän kaavailemaan soijavapaaseen tuotantoon on vielä valovuosien matka.

    • Anonyymi

      Serpenza ja laowhy86 kanavia youtubella seuranneena uskallan sanoa, että sinne viedään jatkossa paljon enemmänkin jos vain suomen politiikka ei sotke kuvioita.
      Suureen kysyntään on syynä epäluottamus omaan ruoantuotantoon. Puhtaasta ruoasta ollaan valmiita maksamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4120
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3982
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      608
      3855
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      19
      2627
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2445
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      339
      2051
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2042
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      190
      1900
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1569
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1412
    Aihe