Pirtua pirtua pirtua

Anonyymi

Luvian saaristo on kuuluisa karikkoisesta ja sokkeloisesta alueesta ja on varmaankin ollut loistava paikka kieltolain aikaan pirtun salakuljettajille. Löytyykö enää mitään perimätietoa missä mitassa sitä tapahtui ja ketkä sitä tekivät?

7

111

  Vastaukset

  • Ei siit nii kauhian kauas ol ko yks pirtu plekkeri löytys pierarin kivikost, vähä se ol ruostes päält se kannu mut aitto tavara ol sisäl, rehelisen miehen mää vei se paikallisel polis miehel, ei ol mittä asiat kuulun kaiket se sen liiveihis kaadoi.

  • Googlaamalla ”pirtu luvia” löytyi luettelo v. 1933 salakuljetuksesta tuomituista. Luettelosta löytyi hakusanalla ”luvia” kuusi raastuvan oikeuden tuomittua henkilöä silloiselta Luvialta. Onko heistä säilynyt tarinoita?

  • Muistan kuulleeni juttua henkilöstä, jolla oli piirongin laatikot niin täynnä rahaa että nauratti. Nimeä en tiedä.

  • Suomen tuonnista noin 40% oli luvian kautta tuotua. Kieltolain aikana.

   • Tuo on silkkaa humpuukiväitettä. Sellaiset suursalakuljettajat kuin Algot Niskat ja kumppanit eivät operoineet lähelläkään Luviaa. Ei Luvian saaristo edes ole niin saarien ja pako- ja suojapaikkojen kyllästämä kuin esim. laaja Turunmaan merialue. Karttoja katsomalla tämän huomaa. Paljon salakuljetuksesta hoitui myös etelässä, esim , Sipoon kautta. Jos tarkastellaan myös veneillä salakuljetuksesta kiinni jääneitä, heitä on vaikka juuri Sipoossa lukumääräisestikin paljon enemmän kuin Luvialla, kertoo sekin jostakin jotakin. On myös muistettava, että erityisesti eteläisen suomen rannikolla huomattavan määrän janojuomaa kuljettivat Viron kansalaiset, hekin muuten ovat noissa kiinnijäämistilastoissa aika hyvin edustettuina, kertokoot myös se jotakin!
    Jostain ihmeen syystä juuri Luvian osuutta asiaan on merkillisesti "romantisoitu" ja liioiteltu. salakuljetusta harjoitettiin ihan Luvian mitassa paljon jo pelkästään Luvian naapureissa, etelässä Eurajoella ja Raumalla ym., pohjoisessa Ahlaisissa, Merikarvialla jne.
    Itse olen syntynyt ja varttunut Luvian saaristossa, jotain ihan totuuksiakin olen saattanut kuulla kun niin isoisä kuin isäkin kalastivat siellä ulkosaaristossa myös kuumimpaan pirtuaikaan...


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tuo on silkkaa humpuukiväitettä. Sellaiset suursalakuljettajat kuin Algot Niskat ja kumppanit eivät operoineet lähelläkään Luviaa. Ei Luvian saaristo edes ole niin saarien ja pako- ja suojapaikkojen kyllästämä kuin esim. laaja Turunmaan merialue. Karttoja katsomalla tämän huomaa. Paljon salakuljetuksesta hoitui myös etelässä, esim , Sipoon kautta. Jos tarkastellaan myös veneillä salakuljetuksesta kiinni jääneitä, heitä on vaikka juuri Sipoossa lukumääräisestikin paljon enemmän kuin Luvialla, kertoo sekin jostakin jotakin. On myös muistettava, että erityisesti eteläisen suomen rannikolla huomattavan määrän janojuomaa kuljettivat Viron kansalaiset, hekin muuten ovat noissa kiinnijäämistilastoissa aika hyvin edustettuina, kertokoot myös se jotakin!
    Jostain ihmeen syystä juuri Luvian osuutta asiaan on merkillisesti "romantisoitu" ja liioiteltu. salakuljetusta harjoitettiin ihan Luvian mitassa paljon jo pelkästään Luvian naapureissa, etelässä Eurajoella ja Raumalla ym., pohjoisessa Ahlaisissa, Merikarvialla jne.
    Itse olen syntynyt ja varttunut Luvian saaristossa, jotain ihan totuuksiakin olen saattanut kuulla kun niin isoisä kuin isäkin kalastivat siellä ulkosaaristossa myös kuumimpaan pirtuaikaan...

    Niin, kummasta saa varmemmin kaadettua hirven pellolta vai metsästä, eipä tuohon muuta.


  • Pirtu on puhdas ja hyvä jopa mauton alkoholi , jota lääkärit ja apteekkaritkin käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin kohtuurella . Ihan toista kuin kotona keitetty pontikka . Muistan kuinka opettaja koulussa näytti 60 luvulla miten eläimiä voi säilöä pirtuun ja miten hyvin ne siinä säilyvät ja on museoita jossa pirtuun on säilötty epämuodustuneita sikiöitä ja muita kummallisuuksia . Paljon terveempää se on kuin tämä nykyinen keskiolut josta saa vatsan sekaisin ja paskat housuihin jos enemmän juo .

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  • Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi tietoturvan ohi? Miljoonat ei auta, kun tietävät mitä tuskaa uhreille koituu vuodosta.

   176
  • Miksi Suomessa on niin paljon homeasuntoja?

   Missä se kuuluisa rakennustaito on? Taloja ei hoideta, mutta ei talon home voi johtua pelkästään koneellisen ilmastoinnin puuttesta, eikä talon ilmastointi voi olla pelkän sähköluukun varassa.

   479
  • Stefu otti eron raskaasti

   Stefu on ottanut eron sofiasta raskaasti. Biletys on lähtenyt käsistä. Kuulemma biletetään suurin osa viikkoa ja selviä päiviä saattaa olla viikossa vaan pari. Ei ihme ettei terveellistä elämää elävä Sofia jaksanut tuollaista menoa. Naapurit on alkanu valittaa yön yli kestävistä bileistä koska ääni kantautuu ympäröiviin taloihin hyvin. Toivotaan että Stefu toipuu erosta ja ryhdistäytyy. Sofia jätti oven auki yhteenpaluulle mutta sitä ei varmasti tapahdu jos stefu jatkaa tuohon malliin.

   71

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   176
   6259
  2. Vastaamoon tehty ehkä kaksi tietomurtoa - kertoo Yle.

   https://yle.fi/uutiset/3-11612331 Tietoa tihkutetaan tipoittain. Uutta katastrofia pukkaa Vastaamon osalta. Eiliseen asti kyse oli vain yhdestä hakker
   Maailman menoa
   351
   5082
  3. Autoilun päästöt

   Hallituksen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006698934.html Liikenteen päästöt ei
   Maailman menoa
   378
   1593