Opiskelurauha aikuisopiskelijoille

Anonyymi

Tästä saattaa tulla melkoinen valitusvirsi. Koitan kuitenkin välttää sitä henkilökohtaisesta tunnelatauksestani huolimatta - tarkoitus on vuodatuksen ohella pohtia tätä vähän neutraalimmin.

Menin tekemään sen hirveän virheen, että en tajunnut 16-18-vuotiaana mistään mitään. Valitsin ylioppilasaineikseni lähinnä, mitä huvitti, eli mm. sen kliseisen psykologian josta kaikki tuntuvat aina aluksi olevan innoissaan. Tästähän ei minun kohdallani ole siis yhtään hyötyä. Olisi pitänyt valita luonnontieteitä, siis kemiaa, fysiikkaa, biologiaa. Tajusin sen kuitenkin liian myöhään, anteeksi yhteiskunta, ja niinpä minusta tuli aikuislukiolainen tämän virheen korjaamiseksi.

Haluaisin kaikkein eniten vain opiskella. Ongelma on se, että pitäisi syödäkin jotain. Elämäni junnaa paikallaan, koska tarvitsisin kipeästi juuri luonnontieteitä päästäkseni seuraavalle asteelle opinnoissa. Aikaa ja energiaa siihen ei kuitenkaan juuri ole, sillä nyt - ilman työkokemusta tai mitään työllistymistä hyödyttävää koulutusta - tulisi jotenkin saada töitä ja elätettävä itsensä. Ehkä sitten olen huonompi kuin keskivertoihminen, mutta en vaan näe, miten ihmeessä käyn 8-16 töissä ja jotenkin mystisesti otan haltuun nuo luonnontieteet samaan aikaan. Kirjoitin matematiikan ihan vaan sisulla, mutta tällä kertaa en usko pelkän sisun olevan tarpeeksi. Pitäähän ihmisen nukkuakin joskus.

Vähän lisätietoa: Aikuislukiolainen ei saa opintotukea. Kelan edellytys taas toimeentulotuelle on kokoaikaisen työn hakeminen eli tarkasti sanottuna se, että työkkärin sivuilla työnhaku on voimassa koodilla (02). Työkkärille taas menin tyhmyyttäni möläyttämään aikuislukiosta, joten he taas eivät suostuneet vaihtamaan tätä koodia siihen (02) koska katsoivatkin, että olen opiskelija. Aika vekkuli tilanne kesti kauan, minulta jopa vähennettiin tukia, vaikka en voinut asialle mitään. Tästä olen aika pirun vihainen edelleen.

Joka tapauksessa takaisin perusongelmaan. Miksi suurin rikokseni yhteiskuntaa kohtaan tuntuu olevann se, että haluan opiskella? Mistään en ole saanut niin kärsiä. Kuitenkin jos saisin vaan tehdä sen, pääsisin seuraavalle asteelle, jolloin olisin oikeutettu opintotukeen ja -lainaan. Tämän myötä valmistuisin myös viimeinkin tulevaan ammattiini ja pääsisin iloisesti tavoitteeseeni, joka kuitenkin on juuri työnteko. Ehkä olen itsekäs kun tavoittelen juuri tiettyä uraa, mutta niin jalomielinen en ole, että ryhtyisin joihinkin muihin hommiin loppuelämäkseni vain maksaakseni siten nopeammin veroja. Sitä paitsi luulisi olevan ylipäätään parempi, että saisin mitä haluan: palkkani olisi paljon parempi ja siten hyödyttäisin yhteiskuntaa paljon enemmän. Sanotaan nyt vielä sekin, että hitsi vie olisin onnellinen, mikä rikos taas.

En millään käsitä sitä, että esimerkiksi täysin laakereillaan lepäävä sekakäyttäjä saa helpommin ja jopa enemmän tukia kuin sellainen, joka haluaa vain käydä koulunsa. Miksi yhteiskuntamme sylkee aikuislukiolaisen niskaan? Sen lisäksi, että olet hyi olkoon "työtön", olet vieläpä huonompi sellainen, koska kehtaat opiskella. Mitä ihmettä.

Alistun kohtalooni ja yritän joka päivä hullun lailla hakea töitä. Sain jotenkin asennoiduttua hyvin erääseen hommaan, jota mielelläni tekisin vaikka pidempäänkin opintojen ohella. Kun vielä pääsisi oppimaan sen homman. On pikkuisen hauskaa kirjoittaa olematonta CV:tä ja miettiä, miksi juuri minä olisin hyvä. No ei aavistustakaan kun en ole päivääkään niitä tai juuri muitakaan hommia tehnyt. Totta kai sitten kirjoitan hakemukseen vaan mitä pystyn, eli halusta oppia ja tehdä tuosta väliaikainen ammattini, mutta aika laihaa on. Asioita ei auta se, että oikeastihan en tosiaan näe itseäni kokoaikaisena ainakaan loputtomiin - se koulu edelleenkin, perisyntini.

Kela taas riemastuu tuloista niin, että jos työsuhde loppuu, niin voi silti olla että seuraavan kuun tukia ei tule ollenkaan tai sitten todella vähän. Esimerkiksi juuri nyt olen saamassa ensi kuussa 130e toimeentulotukea, koska hölmönä menin hetkeksi töihin... että joo.

Olisi kieltämättä mukavaa, jos saisi vaan opiskella rauhassa. Mielestäni se olisi kaikkien etu. Asiaan voisi vaikka liittää jotakin kriteereitä lusmuilu-porsaanreikien välttämiseksi. Jospa joskus vielä ajateltaisiin niitäkin, jotka oikeasti yrittävät jotakin. Tällä hetkellä siitä rankaistaan.

Ihan vaan ajatus, toistaiseksi aion sopeutua tähän niin hyvin kuin pystyn.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuohonhan löytyy todella yksinkertainen ratkaisu! Hae päivälukioon. Ei sinne ole ikärajaa. Sitten saat opintotuen ja -lainan.

      • Anonyymi

        Sorry, olitkin jo käynyt lukion, eli et voi käydä sitä uudestaan. Sitten on vain sinniteltävä. Maailmassa on varmasti isompiakin murheita...


    • Anonyymi

      Miten voi olla noin vaikeaa? Ja kuitenkin opiskeltavana vain lukion luonnontieteet!

      Minä kävin koko lukion, siis kaikki aineet aikuislukiossa kahdessa vuodessa. Samaan aikaan olin joka arkipäivä töissä klo 8-16. Kirjoitin kerralla rivin LLLMB. Samana vuonna pääsin yliopistoon ja siellä opiskelin maisteriksi, suurimmaksi osaksi työn ohella.

      Aikuislukioaikana en koskaan kokenut tulleeni jotenkin syrjityksi yhteiskunnan taholta. Pikemminkin koin olevani etuoikeutettu, kun sain työn ohella opiskella koko lukion. Silloin melkein kaikki aikuislukiolaiset olivat töissä, se oli itsestään selvää.

      On kyllä vaikea ymmärtää aloittajan valitusta. Tässä maailmassa aika harvalla on varaa tehdä vain sitä mikä itseä huvittaa.

      • Anonyymi

        Tuttua textiä. Olin 8 v työttömänä ja opiskelin. Sitten kieltäydyin töistä ja sain lemput työkkäristä. Ei auttanut muuta kuin tehdä puolipäivä hommia.

        Minä en koskaan valmistu, se on varma. Aloitan aina uuden alan. Opiskelijan elämä on sitten vanhat farkut ja jne.

        Nyt opiskelen merenkulkua ja osittain hissaa. Metsänhoito, talous,
        maantieto ja teologia (ortodoksinen) opiskeltu. Hissa ollut sivuaineena jo pitkään. Ylioppilas oon tietysti.

        On se hirveetä kun ei saa opintotukea, ei opiskelija alennuksia. Ei mitään.Kyllä minua syrjitään.

        Sellainen oravanpyörään hyppääminen ei kiinnosta yhtään. Opiskelija bileissä ei tule enää käytyä, kai sitä erottuu joukosta jollain lailla, heh.

        Uuden alan pohjatyö on menossa, dynamiikka kiinnostaa, samoin aurinkosähköönkin perustuva energiatalon rakentaminen.

        Kun kysytään mitä sitä työkseen teet, niin vastaan:Opiskelija.

        Opiskeluintoa aloittajalle!


    • Anonyymi

      Tämä on kyllä huippu! Kolmen lukioaineen opiskelulta joku ei ehdi töissä käydä. Toiset käyvät aikuislukiossa koko lukion kokopäivätyön ohessa suit sait. Meitä on moneksi.

      Suosittelen, että aloittaja hyväksyy tosiasiat omista kyvyistään ja suuntaa alalle, jolle hänen lähtökohdillaan on mahdollista päästä ja alalla menestyä. Jos unelma on lääketieteellinen, se ei toteudu. Silloin mennään lähihoitajakouluun tai puutarhuriksi, parhaassa tapauksessa ammattikorkeaan sairaanhoitajaksi opiskelemaan.

      Yhteiskunnalla ei ole varaa yrittää kouluttaa lääkäriksi ihmistä, jolta lukion biologia, fysiikka ja kemia vaatii täyspäiväistä opiskelua ilman mitään muita velvollisuuksia esim. edes elättää itsensä.

    • Anonyymi

      Olen selaillut useampien aikuislukioiden sivuja aineopiskelijan roolia suunnitellen omalla kohdallani. Suomesta löytyy kolmenlaisia aikuislukioita:
      1) samaan kellonaikaan perinteisen nuorten lukion ryhmän kanssa
      2) iltalukiot (klo 16-21 lukiokohtaisesti)
      3) lukio-opinnot verkko-opintoina

      Suoritin aikuislukion iltalukiosta ja olin määräaikaisessa työsuhteessa samanaikaisesti. Enemmistö oli vakituisessa työsuhteessa luokaltani, osa työttömiä. Työttömilläkään ei ollut ongelmia, kun oli iltalinja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2164
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      49
      1707
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      33
      1528
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1446
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe