Onko meillä johtajuusongelma?? Innokas koira

Anonyymi

Minulla on 1v5kk ikäinen nuori uros, dominoiva iso rotu, Luonne todella ohjaajapehmeä ja alistuva. Kotona tottelee, ei ole koskaan näyttänyt mitään aggressioita, antaa koskea luihin ja kuppiin ja leluihin ym.. Kynsienleikkuu ja kaikki sujuu, koskaan ei ole ollut ongelmia.

Mutta ulkona koira kuuntelee huonosti. Ei ota kontaktia jos sanon sen nimen. Veti kovasti ennen, mutta sen olen saanut kitkettyä pois. Ohitukset ovat suurin ongelma, ne ei suju. Koira on yli innokas ja haluaisi mennä vain tutustumaan muihin. Ei mitenkään agrressiivinen, vaan innostuu muista koirista. Saan sen kulkemaan kun toinen koira on 30m päässä, mutta kadun toisella puolella oleva koira aiheuttaa jo hyppimistä ja hihnassa riekkumista.

En kiristä hihnaa, mutta kun 40 kg alkaa venkoilla jaloissa ja sinkoilla sivulla niin hihna kiristyy pakosta. Koiralla on myös kuonopanta, joka auttaa hallinnasa hieman.
Emme pysähdy, mutta välillä askel stoppaa kun en pääse eteenpäin kun koira pyörii jaloissa.

Olen yrittänyt vain kylmästi jatkaa eteenpäin mistään välittämättä, mutta em. asioista se ei aina onnistu. En käytä koiran koulutuksessa nameja joten mitään namitusta turha ehdottaa, kokeiltu eikä koira pysty syömään kun on toinen liian lähellä.
Täällä päin koiria tulee vastaan ehkä 2 kertaa viikossa, joten toistoja ja harjoittelua ei juuri nimeksikään.

Meillä on loppuvuodeksi ohituskouluun varattu aika, mutta yritän jo kaikkeni ennen sinne menoa. Olen pitänyt koiralle nyt viikon ajan jääkautta tai kovennettua perushuomiomattomuutta, jotta saisin sille ulkonakin avattua kontaktin ja koira arvostaisi jos puhun sille. Mutta ei se vaan ulkona kuuntele.. Mietin myös onko jääkausi mitenkään tarpeellinen edes, kun ainut ongelma on koiran yli innokkuus ohituksissa. Niin että onko se johtajuusongelma?

7

<50

Vastaukset

 • "Ei mitenkään agrressiivinen, vaan innostuu muista koirista."

  No sehän onkin ihan ok että joku valtava hurtta hyökkii muiden koirien ja oletettavasti ihmisten päälle. Miten olisi jos kouluttaisit sen niin, että tottelee ja/tai hommaisit kuonokopan?

  Lain mukaan koiran on oltava hallinnassasi ja kertomasi perusteella se ei ole. Vai mien se pääsee hyökkimään, vaikket halua? Pidätkö sitä irti (ulkona tavallisesti laitonta sekin) vai onko se kiinni jollain 8 metrin flexillä?

 • Ei, teillä ei ole johtajuusongelmaa. Koko johtajuusongelma on pelkkä myytti. Ja lopeta se jääkausi. Jääkauden kehitti Pertti Vilander, joka on koirakoulutusmaailman käärmeöljykauppias. Pertillä ei ole minkäänlaista alan koulutusta ja hän kiistää likipitäen kaiken, mitä ihmiskunta tietää koirien käytöksestä ja oppimisesta. Jääkauden hän keksi seurattuaan Viron kaduilla kulkevia ravinnosta ja elintilasta kilpailevia kulkukoiria. Kun kulkukoirat kohtasivat toisensa, ne "jääkausittivat" toista osapuolta: välttivät katsekontaktia, käänsivät kyljen kohti, kaartoivat kaukaa. Tilanne pysyi rauhallisena ja Pertsa keksi, että näin meidän ihmistenkin tulee kohdella koiria. Todellisuudessa koirien elekieltä on ihan oikeasti tutkittukin ja kyseessä ei ole mikään jääkausi, vaan kontaktin välttely, kyljen kääntäminen jne. ovat rauhoittavia signaaleja, joilla koira viestii toiselle, että minä en ole uhka. Konfliktiherkässä tilanteessa kun vieraiden laumojen yksilöt kohtaavat ja on kamppailua reviiristä ja ravinnosta, koirat välttävät konfliktin rauhoittelemalla toisiaan. Koko jääkausiajatus on siis tietämättömän ihmisen virhetulkinta koirien luontaisesta käytöksestä. Koirat eivät jääkausita oman laumansa jäseniä vaan pyrkivät sitomaan niihin vahvan suhteen jatkuvalla kontaktilla, huolenpidolla ja yhdessä tekemisellä. Pyri sinäkin luomaan vahva luottamussuhde koiraasi samalla tavalla. Sinä olet osa koirasi laumaa.

  Jos tarkoitus on vahvistaa koiran ja ohjaajan välistä kontaktia, niin "jääkausi" eli kaiken kontaktin minimoininen on tässä se kaikkein huonoin vaihtoehto. Juuri sitä pitää treenata, mitä koira ei vielä osaa. Eli nyt älyttömästi erilaisia kontaktiharjoituksia, joissa koira joutuu kiinnittämään huomionsa sinuun: katsekontaktia, seuraamista, luoksetuloja. Treenaa ympäristössä, jossa saat koiran huomion. Vaikka aluksi kotona sisällä. Kun toistoja on onnistumisia on takana tarpeeksi massiivinen määrä, ala pikkuhiljaa tuomaan ympäristöön ärsykkeitä. Vaihda ympäristö kotipihaan, parkkipaikkaan, ostoskeskukseen jne... Vasta lopuksi hankkiudu treenaamaan paikkaa, jossa on se kaikkein suurin ärsyke eli vieras koira. Treenaa tällöinkin pitkän etäisyyden päästä ja ala pienentämään etäisyyttä, sitä mukaan kun homma sujuu.

  Koiran kouluttaminen vaatii suunnatonta pitkäjänteisyyttä ja valtavan määrän toistoja. Koirasta ei saa hienosti käyttäytyvää yksilöä millään jääkauden kaltaisella pikakuurilla, joka ei opeta koiralle mitään. Unohda pikakuurit ja treenaa systemaattisesti sitä, mitä koira ei vielä riittävän hyvin osaa.

  • Saisitko referoitua. Uuvuttavaa selitystä.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Saisitko referoitua. Uuvuttavaa selitystä.

   Eikä ollut. Minä viihdyin hyvin.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Eikä ollut. Minä viihdyin hyvin.

   Oli erittäin hyvä ja asiallinen kommentti!


 • Hei, suosittelen mätsäreitä, reippaita lenkkejä kaupungilla.Mielellään koira seuraa mukaan.
  Opeta herkkupalkalla perusasiat.Ensin sisällä, ja sitten ulkona.
  Älä välttele muita koiria, vaan ohitat reippaasti, kehu kun onnistuu.
  Koira tarvitsee myös koira kavereita, niitä saa mätsäreissä ja koiralenkeillä.Hommaa koirakavereita lenkkiseuraksi, tuttujen ja sukylaisten koiria jne
  Lenkitä paljon, kouluta ja sosialista.Tee maitotölkki jemmoja, ja wc rullaja jemmoja yksinolon helpottamiseksi.
  Koirasi on nuori ja enerkinen.Järjestä siis tekemistä.Makkara palojen etsimistä heinikosta, hajujälkeä jne.
  Hyvä siitä tulee.

 • En usko että on mitään johtajuus ongelmaa. Ulkona kaikki on vaan mielenkiintosempaa ja motivaatio keskittyä sinuun pienempi. Yhdessä tekeminen ja jonkun harrastuksen tekeminen voisi auttaa. Kannattaa tehdä paljon kontaktiharjoituksia, ym käskyjä ulkona mitä koira osaa jo tehdä sisällä. Ja pikkuhiljaa lisätä häiriötekijöitä mahdollisuuksien mukaan(ihmisiä, autoja, pyöriä jne.) Mikäli ruokapalkka ei toimi koira on jo liian kiihdyksissä, mutta voisiko vetolelu toimia paremmin? Onko kyse siis ainoastaan toisten koirien ohittamisesta, vai kuunteleeko koira ylipäätään ulkona?

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  232
  3564