Lääkikseen ulkomaille- Fysiikan opiskelu

Anonyymi

Onko kellään kokemusta lääkiksessä opiskelusta ulkomailla? Oman käsitykseni mukaan fysiikkaa olisi jonkin verran enemmän kuin Suomessa lääkiksessä, koska usein ulkomaille hakiessa pääsykokeessa ei ole fysiikkaa ollenkaan (esim. Viro- Tartu), mutta sen taitoa tarvitaan opinnoissa.
Kysymykseni kuuluukin voiko lääkiksessä pärjätä jos ei ole käynyt kaikkia seitsemää Suomen lukion kurssia?
Olen itse sairaanhoitaja ja pyrin lääkikseen ulkomaille juuri tuon fysiikan takia. En halua kuluttaa aikaa useita vuosia hakemiseen, vain fysiikan takia. Lääkärin ammatissa kuitenkin perusasioiden ymmärtäminen on tärkeää, mutta suurimmaksi osaksi fysiikkaa ei tarvita. Tämän tiedän, koska tunnen lääkäreitä jotka ovat asiaa valaisseet. En todellakaan väitä, että fysiikka olisi turhaa, mutta mielestäni sitä painotetaan Suomen lääkishaussa aivan liikaa.
Joka tapauksessa, koska aineesta on hyötyä, niin luen fysiikkaa tällä hetkellä aikuislukiossa, koska 10 vuotta sitten suoritin vain pakollisen kurssin. Tuskaa se tuottaa. Se täytyy myöntää.

12

52

Vastaukset

 • Fysiikka lienee Suomen lääkitsee pääsykokeissa siksi, että se on vaikea aine ja lääkikseen halutaan ikäluokan fiksuimmat tyypit. Ehkä ulkomailla se on mukana paletissa samasta syystä? Heikoimmat voidaan karsia, kun eivät siitä selviydy?

  • Lääkikseen hakevat ovat kaikki ikäluokkansa parhaimmistoa. Tästä parhaimmistosta valitaan parhaat ja motivoituneimmat.
   Fysiikka on mukana, koska opinnoissa ja työssä tarvitaan jonkinmoista luonnonlakien tuntemusta.


  • Kuvitteletko todella, että fysiikan taito tekee näistä ihmisistä ikäluokkansa fiksuimpia? Kyllä ne on ihan muut taidot.


 • Niinpä! Miksi kuluttaisit fysiikan takia vuosia lääkikseen hakemiseen? Minun mielestäni sinun kannattaisi nyt heti tänään aloittaa ponteva fysiikan opiskelu, hakea ensi keväänä ja vuoden kuluttua opiskelet jo lääkiksessä, Suomessa.

  Sitä fysiikkaa ei kannata lähteä ulkomaille opiskelemaan, siellä on muutenkin vaikeampaa ja opittavaa on todella paljon jo kielenkin takia.

  Jos se lääkikseen pääsy on fysiikasta kiinni eli et sitä sen vertaa opi, vaikka tässä on kuukausia aikaa, niin unohda koko juttu!

  • Kyllä koen, että pääsy Suomessa lääkikseen on nimenomaan tuosta fysiikasta kiinni. Ja samassa asemassa on monia muitakin. Muutama kuukausi ei todellakaan riitä pääsemään sisään ensi keväänä eikä välttämättä edes seuraava vuonna. Ei se oppimisesta ole kiinni.


 • Opiskelen Tartossa lääkäriksi ja itellä ei ollut juurikaan fysiikan tai kemian taustaa. Ekana syksynä on kumpaakin ainetta ja kyllähän se töitä vaati ilman pohjaa saada ne kurssit läpi, mutta kyllä niistä kaikki selviää kunhan on motivaatio kunnossa :)

  • Kiitti kommentistasi! Helpottaa tietää, että en ole yksin. Motivaatiota mulla onneksi riittää 😊


 • Hei sinä joka opiskelet Tartossa lääkäriksi. Kertoisitko että miten hait/pääsit Viroon opiskelemaan? Onko sinulla Yo-paperit ja mitä kirjoitit? Olisi hienoa tietää, kun itsekin tässä haaveilen ja pohdin ulkomaille hakemista. Nyt koetan opiskella näitä matemaattisia aineita Aikuislukiossa.

  • Voit itse etsiä netistä tietoa asiasta. Tartoon hakiessa Yo-todistus ei vaikuta. Päättötodistusta katsotaan ja pääsykokeesta täytyy saada kovat pisteet.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Voit itse etsiä netistä tietoa asiasta. Tartoon hakiessa Yo-todistus ei vaikuta. Päättötodistusta katsotaan ja pääsykokeesta täytyy saada kovat pisteet.

   Yx tuttu tytsi on välivuodella, töissä mäccärillä. Lukee pääsykokeisiin, ei tietoa onko päässyt.

   Toivottavasti hän pääsee ja tekin. Serkku on lääkäri 6 L lukiosta, keskiarvo 10.

   Minä valitsin merenkulun, en päässyt...jäin nk.maihin.


  • Pahoittelut kun kesti vastata näin kauan.

   Tarton lääkikseen on haku kerran vuodessa keväällä. Todistuksia ei katsella ollenkaan vaan sisään haetaan pääsykokeella ja motivaatiokirjeellä.

   Pääsykoe on amerikkalainen SAT subject in biology, joka on 80 kysymyksen monivalintakoe biologiasta. SAT-kokeen voi tehdä useamman kerran vuodessa ja paras tulos otetaan huomioon haussa. Tuo SAT-kokeen tulos antaa 70% kokonaispisteistä ja 30% tulee motivaatiokirjeestä.

   SAT-kokeen maksimipistemäärä on 800 pistettä ja arvioisin, että keskimäärin 750:llä pisteellä on päässyt sisään viime vuosina. 730-740 ehkä myös jos on hyvä motivaatiokirje ja/tai tulee paljon peruutuspaikkoja. Kannattaa kuitenkin tähdätä sinne 750-800 pisteeseen :)

   Tässä vielä pari linkkiä koulun sivuille koulutuksesta

   https://www.ut.ee/en/prospective-students/medicine-studies

   https://www.ut.ee/en/admissions/admission-medicine-english


 • Pääsin itse aikoinani Suomessa Helsingin lääkikseen. En ole kyllä koskaan sieltä valmistunut vaan menin sitten kuitenkin opiskelemaan DI:ksi.
  Minulle lääkiksen pääsykokeissa eniten tuotti vaikeuksia kemian osuus. Noita fysiikan kaavoja pyöriteltiin niin paljon valmennuskursseilla että osasin ne unissanikin kaikki ulkoa miten päin vaan.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  56
  930
 2. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  77
  481