Kattava oirelista

Huom! 1: Teksti on pitkä. Kopioi se myöhempää käyttöä varten painamalla ensin ctrl a, sitten ctrl c, avaa tekstinkäsittelyohjelma, siirry tyhjälle sivulle ja paina ctrl v; (= valitse kaikki, kopioi ja liitä). Tallenna.

Tekstin lopussa on pitkä homesairauksien oirelista, jota työpaikan tai asunnon mikrobien aiheuttamia terveyshaittoja pohtiva asukas tai työntekijä melko varmasti tarvitsee.

Huom! 2: Nisuniisun ja Liisan kommentit aiheeseen "Homeoireista" ja etenkin kuumeen roolista hometautien oireena ovat erittäin painavaa ja huomionarvoista tekstiä.

On tutkijoita, jotka sanovat jatkuvan muutaman kymmenyksen kuumeen tai kuumeilun tunteen olevan 100-prosenttinen näyttö siitä, että mikrobeja eli homeita, hiivoja ja bakteereja on huonetiloissa niin paljon, että ihminen ei voi ilman vakavia terveydenmenetyksiä niissä tiloissa pitkään viipyä.

***************************************************

HOMEIDEN OLEMASSAOLO VOIDAAN TODISTAA kolmella eri tavalla:

1) ottamalla home- ja bakteerinäytteitä,
2) selvittämällä talon rakennustekniikkaa ja sen kosteusvaurioita aiheuttavia virheitä TAI
3) SELVITTÄMÄLLÄ TYÖPAIKAN IHMISTEN TAI TALON ASUKKAIDEN OIREET, joiden tiedetään liittyvän homealtistukseen.

Homeselvitysten alkuvaiheessa
OIRESELVITYS ON PALJASTAVIN JA
IHMISTEN OIREET USEIN AINOA
HAVAITTAVA MERKKI
HUONETILOJEN HOMEVAURIOISTA!

Varsinkin suomalaisissa viranomais- ja puoliviranomaisyhteyksissä asuntojen homeiden aiheuttamista oireista puhutaan vähän. Aihetta ei ainoastaan vähätellä, vaan suorastaan kartetaan.

Selvätkin homeoirekimput selitetään (valehdellaan) usein jostakin muusta syystä kuin homeista johtuviksi. Esimerkiksi omassa asunnossani, jo purkutuomion saaneessa kunnan rivitalossa, olleet homeet kunnan terveystarkastaja selitti aluksi johtuvan kotonamme pöydällä koristeena kasvatetuista vehnänoraista.

Syy hometautioireiden systemaattiseen karttamiseen virallisessa vastuu- ja hoito-organisaatiossa lienee yksinkertainen:

OIREPERUSTEISET HOMESELVITYKSET
SIIRTÄVÄT HOMETUTKIMUKSEN ALOITTEEN POIS VIRANOMAISILTA
JA VAHVISTAJAT ASUKKAIDEN JA TYÖNTEKIJÖIDEN
OMIA HAVAINTOJA VALLITSEVISTA TERVEYSHAITOISTA!

OIREET OVAT VAHVA LAKIIN PERUSTUVA SYY
VAATIA PERUSTEELLISIA HOMETUTKIMUKSIA!

Toisin sanoen homeoireselvitykset vähentävät mahdollisuuksia virka-aseman väärinkäyttöön (virka-asema väärinkäyttö = kun virkamies aiheuttaa yhdelle osapuolelle perusteetonta, lakiin perustumatonta etua toiselle samanaikaisesti haittaa aiheuttaen; haitta voi olla taloudellista, terveyshaitta tai oikeushyvän menetyksiä).

- ”Itse tehdyllä oireselvityksellä voidaan homeselvityksiä tai kosteusvaurioiden korjausmääräyksiä aktiivisesti kartteleva terveystarkastaja saada toimimaan jopa silloin, kun epäillyt homeasunnot tai työtilat ovat kunnan omistuksessa”, sanoo useita homeasuntoja muutamilla eri paikkakunnilla tutkittavaksi pakottanut allekirjoittanut.

Tavallisia vaivoja

Homeiden aiheuttamat vaivat ovat hämääviä. Ne ovat päällisin puolin ihan tavallisia särkyjä ja kolotuksia, joita harvoin osataan epäillä homeiden aiheuttamiksi. Pahimmillaan homeet saattavat aiheuttaa laajoja, vakavia tulehduksia niin iholla kuin sisäelimissäkin.

Usein puhekielessä homeiden aiheuttamista oireista käytetään ilmaisua ”hometaudit”. Kuitenkin hometaudit ovat usein ja etenkin alkuvaiheessaan tuiki tavallisia esim. flunssatyyppisiä oireita, hengenahdistusta, tolkutonta väsymystä ja voimattomuutta, aloitekyvyttömyyttä, kurkun karheutta, aivastelua, nuhaa, lihasten ja nivelten särkyä, näkemishäiriöitä ja silmien vetistämistä, korvatulehduksia, kuivia näppyjä, pitkään märkivinä pysyviä näppyjä tai haavoja sekä joskus tolkuttomaksi äityvää ihon kutinaa.

Homeilla on myös keskushermostovaikutuksia, joita ovat mm. muistihäiriöt, väsymys, ärtyisyys ja aloitekyvyttömyys.

Useimmiten ns. hometaudit ovat vain ylen tavallisia tauteja, joita tosin esiintyy erityisen paljon homeisissa tiloissa viipyvillä ihmisillä.

HÄLYTTÄVÄÄ ON, KUN OIREILU ON JOKSEENKIN LÄPIVUOTISTA, TIHEÄSTI TOISTUVAA, ENEMMÄN TAI VÄHEMMÄN YHTÄJAKSOISTA.

Paljastavimpia oireita on jatkuva muutaman asteen kymmenyksen tavallista korkeampi ”minikuume” ja usein toistuva pysyvä "olen kai tulossa sairaaksi” -olotila, ja kun mitään tuimempaa tautia ei seuraakaan. Tosin hometauti voi kehittyä esimerkiksi rajuksi keuhkokuumeeksi asti.

Pikkuhiljaa vain pahenevaa

Alkuvaiheessa homeiden aiheuttamat oireet ovat esimerkiksi nuhaa ja nenän, kurkun ja silmien kutinaa ja muita ärsytysoireita. Silmät tai iho punottaa. Nenä on tukossa ja etenkin aamuisin kuivaa karstaa täynnä. Nenästä voi tulla verestävää limaa tai nenästä vuotaa verta. Näin etenkin aamuisin. Aamulla hengitystiet on avattava kakistellen ja mällejä sylkien (vaikka et ole tupakoitsija), ja nenä on tyhjennettävä karstasta pesemällä ja kaivamalla. Ääni on käheä. On päänsärkyä, sekin etenkin aamuisin. On pahoinvointia.

Pieniä kutiavia näppyjä ei myöskään äkkipäätään osaa arvata homeiden aiheuttamiksi. Homeita ei osata epäillä syyksi edes silloin, kun näpyt laajenevat kämmenen kokoisiksi, tummanvärisiksi ärtymiksi tai peräti ruusuksi.

Tyypillistä useimmille hometautioireille on, että monet oireet helpottavat, kun homeille jo herkistynyt ihminen voi viipyä poissa niistä tiloista, joissa joutuu homeille alttiiksi. Jos epäilet olevasi toistuvasti homeisissa tiloissa, niin onko olo kevyempi ja vaivoja vähemmän, kun voit olla muutaman päivän poissa niistä tiloista? Jos on, niin voit olla melko varma, että oireiden syynä ovat homeet.

Oireiden jatkuvuus paljastaa

Mukaan voi tulla toistuvaa, jopa läpi vuoden usein toistuvaa kuumeilua sekä lihas- ja nivelkipuja.

Voi olla toistuvia virtsatietulehduksia tai -kipuja. Voi ilmetä myös ”eturauhasongelmia”, vaikka syytä siihen ei tutkimuksissa selviä. Virtsa ei silti kulje entiseen malliin, ja virtsa on vahvaa kuin sula voi. Kaikki nämä ovat merkkejä jo pahemman laadun homeista, joille ihmiset asunnossaan tai työpaikallaan altistuvat. Homeet ja homeiden tuottamat myrkyt ovat asettuneet lihaksiin ja sisäelimiin!

Homeisissa kouluissa oppilaiden yleisimpiä oireita ovat hengitystievaivat ja toistuvat korva- ja poskiontelotulehdukset. Muutamalle prosentille oppilaista kehittyy astma – ei kaikille, mutta joillekin kuitenkin.

Tutkimuksissa on selvitetty, että homekouluissa lasten oireilu vähenee dramaattisesti, jos homeremontti tehdään perusteellisesti ja rakennusmääräysten mukaisesti!

Pintaremonteilla ja tiivistystalkoilla ei ole mainittavaa vaikutusta ihmisten terveyteen sen enempää kouluissa kuin asunnoissa ja työpaikoillakaan. Päinvastoin, usein remontin aikana homerasitus suorastaan villiintyy.

Selkokielellä tämä tarkoittaa, että korjaukset on tehtävä Suomen rakentamismääräyskokoelmassa julkaistuja kosteusvauriokohteen korjaamisen periaatteita noudattaen. Se on: on toimittava laillisesti.

Ehdoton yleissääntö homekorjauksiin on, että kosteusvaurion syy on löydettävä ja syy on poistettava. Rakenteiden kuivaaminen ei auta, vaan homeiset pinnat on vaihdettava uusiin noin metrin verran etäämmälle siitä, missä materiaalista on hometta todettavissa.

Pienestä naarmusta
iso vaiva

Eräät mikrobit tarttuvat ahneesti avoimiin haavoihin, olkoot ne vaikka kuinka pieniä (opportunistiset homeet). Paperin reunasta sormeen tullut pieni viilto saattaa ärtyä hyvin hitaasti paranevaksi, pitkäaikaista hoitoa vaativaksi viikkojen ja jopa kuukausien ajan aina vain laajenevaksi kivuliaaksi, kosketusaraksi tulehduspesäkkeeksi.

Homeiden voima paljastuu selkeänä, kun kuukausia kotona/työpaikalla tulehtuneena ja ärtyneenä vaivannut vamma parantuu muutamassa päivässä, kun vain on tilaisuus olla poissa homeisesta ympäristöstä.

Syynä tulehduksiin voi olla esim. jokin Aspergillus-homelaji tai sädesieni (joka on tosiasiassa bakteeri) ja muutama muukin jokseenkin tavallinen kosteusvauriohome.

Pahimmillaan pieni tulehdus laajenee niin, että lopulta se diagnosoidaan jopa ruusuksi.

Leikkauspotilaille tai kortisonipohjaisia lääkkeitä käyttäville monet homeet ovat erityisen vaarallisia. Luuydinsiirtopotilaille homeet ovat hengenvaarallisia.

Riskiryhmiin kuuluvat lisäksi esim. kierukkaa käyttävät naiset ja nastahampaita itselleen ottaneet ihmiset ja tekonivelpotilaat. Suomessa homeisiin liittyvistä riskiryhmistä ei julkisesti juuri puhuta – ei edes lääkärissä käyntien aikana. Vielä vähemmän puhutaan kortisonin vaaroista homepotilaille.

Riskiryhmiä on niin paljon, että on suorastaan irvokasta väittää, että homeiden vaikutuksista ei ole tietoa.

Eräät terveystarkastajat käyttävät ilmaisua, että ei homeista ole terveille mitään vakavaa todistettua haittaa, tai että homeiden haittavaikutuksista ei ole tietoa. Kun ammatti-ihminen väittää jotain tämmöistä, niin kyse ei ole enää tietämättömyydestä, vaan valehtelusta.

Ammatti-ihmisille tietoa on ja on ollut runsaasti saatavilla. Jos terveystarkastajalla ei todellakaan ole tietoa homeiden vaikutuksista, niin on hänen virkavelvollisuutensa ottaa niistä selvää. Ilman asiaan kuuluvaa paneutumista ja ”tietämättömyyden tilassa” hän ei saa virkavelvollisuuksiaan rikkomatta tehdä yhtään päätöstä. Virkamiehen virkavelvollisuuksiin kuuluu "huolellisuus", joka tarkoittaa nimenomaan riittävän tiedon hankkimispakkoa, ennen kuin päätökset tehdään.

Kuinka moni tässä maassa voi väittää olevansa läpikotaisin terve? Eikä käytä hydrokortisonia edes tabletteina? Eikä saa pientäkään naarmua? Eikä ole asettanut ”implanttia” sen enempää niveliin, suuhunsa kuin kierukankaan muodossa? Ei ole vanha? Ei ole lapsi? Jne, jne...

Montako terveystarkastajan tarkoittamaa ”tervettä” valtakuntaan jää jäljelle?

Jatkuva oireilu
johtuu homeista

Homeita sairastelun syyksi on aihetta epäillä esim. silloin, kun kuumeilut, nuha, poskiontelotulehdukset ja aamuväsymys ovat jatkuvaa.

Jokseenkin 100-prosenttinen varmistus homeiden olemassaolosta selviää silloin, jos kerta toisensa jälkeen oireet helpottavat, kun on poissa asunnossa muutaman vuorokauden ajan – tosin silloin ei ’siellä muualla’ saa olla homeita.

Samalla kun homepotilas on matkoilla poissa kotoa, hän voi tehdä toisenkin hyvin todistusvoimaisen testin. Jos on mahdollisuus pitää matkalaukkua kiinni päivän, parin ajan ja aukaisee sen vasta sitten jossakin uudessa raikkaassa ympäristössä, niin vaatteiden haju voi tuntua silloin tunkkaiselta. Se haju on merkki oman asunnon homeista.

Homeasuntojen asukkailla on usein ”homeääni”. Ääni on muuttunut matalaksi ja karhean käheäksi. Kai hyvin tunnettu ilmaisu ’viskibasso’ kuvaa sitä äänenväriä täsmällisimmin.

Jos äänen muuttuminen matalaksi on tullut vastikään muuttaneelle ihmiselle, niin ääni saattaa kirkastua puhtaassa ympäristössä muutamassa tunnissa. Aikaa myöten äänen palautumiskyky häviää. Se jää pysyvästi väkinäisen karheaksi.

Ihon jatkuva kutina voi olla todella väsyttävää. Ihminen joutuu raapimaan itseään kaiken aikaa kuin kapinen koira asuessaan tai viivyttyään asunnossa, jossa on joitakin välittömiä allergiareaktioita aiheuttavia homeita.

Kutinaan on yksi hyvä hometesti. Jos sivelet kutinakohtaan mahdollisimman puhdasta isopropanolia, ja jos kutina loppuu siihen, niin jokseenkin varmasti syynä kutinaan ovat homeet. Isopropanoli on helposti hankittava kemikaali: se on sama aine, jota käytetään monissa autojen tuulilasinpesuaineissa. Homelääkkeeksi sitä on käytettävä mahdollisimman raakana tiivisteenä, eli sen pakkasenkesto on -50..-80 ºC.

Tieto homeoireista
on salailun kohde

Homeiden aiheuttamista oireista ja muista sairauksista puhuttiin ja kirjoitettiin vielä vuonna 2002 paljon. Se vuosi oli ns. sisäilman vuoksi. Sen jälkeen huoli ”homesairauksia” potevien ihmisten auttamisesta on laantunut.

On kuin Suomi olisi alistunut kohtaloonsa: homeasuntoja on jo niin paljon, että ei niille enää mitään voi.

Näyttää siltä kuin virkamiehelle olisi suorastaan virkarikos, jos hän lausuu ääneen sanan 'home' tai sisällyttää sen sanan pöytäkirjaan, vaikka kyseessä olisi homeongelman ns. ilmiantodokumentin tiedoksikirjaaminen tai homeiden aiheuttamien rakennusvaurioiden korjaussuunnitelmaa koskeva virallinen kokous.

ALLA OLEVA LISTA HOMEALTISTUKSEEN LIITTYVISTÄ TAVANOMAISISTA OIREISTA on kerätty monien kuukausien työn tuloksena lukuisista eri lähteistä. Parin yksityiskohdan osalta sitä on tarkennettu kymmenien homeista sairastuneiden ihmisten henkilökohtaisten kokemusten perusteella.

Tavallisten ihmisten onkin varsin vaikea saada luotettavaa tietoa homeista. Kunnan omien virkamiesten ja lääkäreiden harjoittama tiedon suodatus, dokumentoinnin vääristely ja valehtelu on rajua ja häpeämätöntä. Vasta pakotettuna he tekevät asiallista työtä, mutta oma-aloitteisuutta heiltä on turha odottaa. Mitään olennaisesti auttavaa he tuskin itse käynnistävät etenkään, jos kyseessä on kunnan omistama kiinteistö - muutamaa harvinaista poikkeusta lukuun ottamatta.

Tarkkaa mikrobiologista ja lääketieteellistä julkista tietoa homeista on julkaistu etenkin englannin tai saksan kielellä. Asiantuntijoille hometietoa on saatavissa jopa suomeksi, jos ns. asiantuntijalla on tarvetta ja halua tietämyksensä aukkoja oikeasti paikata.

Varsin hyvä kooste selkokielistä tekstiä homeista ja niiden vaikutuksista suomeksi kaiken kansan tiedoksi löytyy esim. nettiosoitteesta

www.miame.net.

Sen etusivun vasemman laidan valikoista löytyy otsikon ”Julkaisut” alta joukko tekstejä, joita muutamat parhaista alan asiantuntijoista ovat kirjoittaneet.

Miamen sivustoa ylläpitää Joensuussa toimiva Kaprakan Sisäilmakeskus. Tämä keskus on työstään kiitokset ansainnut.

Yksityisen Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelun tietosivut

www.ssm.fi/tietoa/

on myös arvokas tietolähde. Sieltä löytyy asiaa homeiden terveysvaikutuksista, referaatteja tieteellisistä tutkimuksista, tietoa homehaittoja koskevista laeista ja muista säädöksistä sekä selvityksiä kosteusvaurioiden rakennusteknisistä aiheista.

Oirekuvausten tulkinnasta

OIREET PALJASTAVAT, ONKO HUONETILOISSA HOMEITA. Vahvin näyttö saadaan silloin, kun kyseessä on useiden asuntojen kokonaisuus, esimerkiksi kerros- tai rivitalo tai useampikin, tai iso monen ihmisen työpaikka. Oireselvitys on tehtävä mahdollisimman laajalle joukolle ihmisiä. Mitä useampaa ihmistä oirekysely koskee, sitä vahvempi on näytön painoarvo.

Vaikka yksittäisen ihmisen osalta oireperusteinen näyttö homeista on vaikeammin tulkittavissa, niin yksittäisenkään ihmisen oireselvitys ei ole arvoton. Jos oheisesta oirelistasta poimittu omalle kohdalle osuvien oireiden kirjo yltää yli kymmeneen ja varsinkin, jos alla listattuja oireita on usean eri otsikon alta, niin on jokseenkin varmaa, että syynä oireisiin ovat homeet.

ERÄÄT OIREISTA OVAT VAKAVIA. Arviot oireiden syistä ja seurauksista on parasta jättää omalle lääkärille. Vastauksen lääkäriltä saat, kun yksilöit kysymyksen riittävän tarkasti ja vaadit myös dokumentoimaan sekä kysymyksen että vastauksen.

Esitä kysymys lääkärille yksiselitteisesti ymmärrettävässä muodossa tyyliin "voiko tämä [mainitse mikä] oire johtua homeista tai bakteereista". Muista vaatia, että kysymys ja vastaus kirjataan potilasasiakirjoihisi. Äläkä tyydy mihinkään ylimalkaiseen heittoon, vaan vaadi nimenomaan lääketieteelliseen asiantuntemukseen perustuvaa arviota ja täsmällistä, selkokielistä vastausta kysymykseesi!

Selittelykierroksen aikana puheeksi todennäköisesti tulee, että ei homesairauksista varmuudella kukaan mitään tiedä. Ehkä niin, mutta vaadi sitten vastaukseksi määritelmää todennäköisyydestä, voiko oire olla homeen aiheuttama. Lausunto "oire sopii homeen aiheuttamaksi" on jo ihan hyvä.

ALLA OLEVA LISTA KANNATTAA OTTAA MUKAAN LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLE, kunhan sitä ennen kaikki omat oireet on ruksattu valmiiksi listalle. Siksi listan kopiointi omalle koneelle on tarpeen - voit tulostaa listoja itsellesi, perheenjäsenille, työkavereille, ystäville ja tutuilla ja tuntemattomille, jotka epäilevät kärsivänsä homeista. Kukin tarvitsee oman kopion listasta omaa oireselvitystään varten.

JOKSEENKIN 100-PROSENTTINEN NÄYTTÖ HOMEISTA JOHTUVAN TERVEYSHAITAN OLEMASSAOLOSTA SAADAAN SILLOIN, KUN LUKUISAT IHMISET OVAT SAIRASTUNEET MONIIN ALLA LUETELTUIHIN "HOMESAIRAUKSIIN". Mitä suurempi osa kyseisissä huonetiloissa yleensä olevista ihmisistä sairastaa listan hometautioireita, sitä tiukempi näyttö homeista saadaan.

***************************************************************

OIREIDEN TULKINTA ON TILASTOTIEDETTÄ

Suuren joukon kyseessä ollen noudatetaan oirelöydöksistä seuraavanlaista tulostulkintaa:

Jos oireilevia on 10 - 15% ihmisistä (oireprevalenssi 10-15%), niin se vastaa ihmisten sairastavuutta yleensä näihin yksin kappalein tarkastellen tuiki tavallisiin tauteihin – näytöksi homeista se määrä ei riitä.

Oireilevien määrän noustua 30 - 40-prosenttiin, on hyvin todennäköistä, että oireisiin on yksi yhteinen syy eli homeet (Kansanterveyslaitoksen soveltama rajamääritelmä).

Pahimmassa tapauksessa joka ainoa asukas tai työntekijä potee lukuisia alla luetellun listan mukaisia eri oireita.

Jos omien henkilökohtaisten oireiden määrä oheiselta listalta on runsas, niin on syytä ottaa pikaisesti yhteys sekä omaan lääkäriin että terveystarkastajaan, joka voi käynnistää hometutkimukset asunnossa. Ruksattu oirelista on vaadittava tallennettavaksi muiden potilasasiakirjojen joukkoon.

Runsas tyypillisten homeoireiden määrä on osoitus siitä, että on todennäköiset syyt epäillä asunnossa tai työpaikalla olevan terveydensuojelulain tarkoittama mikrobeista johtuva terveyshaitta.

Jos on käytettävissä monia ihmisiä koskevat oirekuvaukset, niin silloin asunnon omistajan tai työnantajan on omin tutkimuksin todistettava, että huonetilat ovat terveelliset eli että tiloissa ei ole olemassa homeita, bakteereita ja hiivoja terveyshaitaksi asti. TÄRKEÄÄ: Juridisessa mielessä kyseessä on harvinainen käännetty todistustaakka.

Jos on käytettävissä vain yhden ihmisen oirelista, niin kyllä silläkin alkuun pääsee, mutta mutkia ja viiveitä se matkaan tuo. Yhteisen oireselvityksen saaminen voi olla hankalaa, koska ihmiset yksinkertaisesti pelkäävät kostoa. Takana voi olla myös ihmisen psyykkeen luja voima kieltää pelkoa herättävien homeongelmien mahdollisuus - totuudelta halutaan sulkea silmät. Tämä ja koston pelko ovat yleisimmät syyt homeselvitysten yhteistyövaikeuksiin. Kun pahin on ohi ja voitto häämöttää, niin kunnian ottajia sitten kyllä riittää.

Lisäksi aina on olemassa niitä ihmisiä, jotka jättävät sodassa toiset tuleen makaamaan. He eivät paljasta kantaansa, mutta odottavat lopulta hyötyvänsä itsekin homesodan hedelmistä. He antavat muiden käydä sodat ja kantaa sotien riskit. He haistelevat, mistä vahvimmat tuulet puhaltavat ja kumartavat syvään sinnepäin. Mielistelevät sinne tänne ja kuorivat kermaa joka mutkassa, mutta tiukan paikan tullen kieltävät hyväntekijänsä. Joskus se vain on niin. Se on syvältä ja ruskeaa, ikävä kyllä.

Sisäilmaohjeessa tai nykyisessä Asumisterveysohjeessa mainittujen mikrobimäärien raja-arvojen ylittyminen edellyttää asiallisia toimenpiteitä. Jos niihin ei ryhdytä, suosittelen välitöntä rikosilmoitusmenettelyä eli asian viemistä poliisille. Asian käsittelyt pelkästään hallinto-oikeudellisessa järjestyksessä johtavat yleensä vain täysin vastuuttomiin nollaratkaisuihin ja tarvittavien päätösten/toimien pitkittämiseen.

Ilman riittävän selkeää asian muodollista riitauttamista tuskin on odotettavissa, että vastuutahot ryhtyvät tuloksia tuottaviin toimiin.

Ilman riitauttamista huonetiloja korkeintaan tiivistellään (rakennusmääräysten vastaisesti) tai korjaukset kohdistetaan rivitalon tai kerrostalon yhteen asuntoon (valittajan asuntoon) tai työpaikan osastoon, mutta muut ihmiset jätetään sairastelemaan homeittensa keskelle.

**************************************************************

TAVANOMAISIA OIREITA IHMISILLÄ, JOIDEN ASUNNOSSA TAI TYÖPAIKALLA ON HOMEITA

OIREIDEN MÄÄRÄN TULKINTAOHJEET:

- 10-15% asukkaista oireilee — Ei aihetta huoleen

- 30-40% asukkaista oireilee — Hälyttävä tilanne. Lisätutkimukset ovat tarpeen. Terveystarkastaja kutsuttava pikaisesti paikalle

- yli 40% asukkaista oireilee — Asunnoissa on laajamittaisia, pitkäaikaisia kosteus- ja homevaurioita. Melkoisella varmuudella välitöntä allergiaa aiheuttavien homeiden lajikirjo on suuri ja homeiden määrä on runsas. Joukossa on todennäköisesti pitkäaikaisista talon kosteusvaurioista kertovia varsinaisia kosteusvauriohomeita (kosteusindikaattorihomeita), joista monet ovat vaarallisia. Terveystarkastaja kutsuttava pikaisesti paikalle. Jos terveystarkastaja ei ota asiaa vakavasti, niin on aihetta pikaiseen kanteluun tai rikosilmoituksen tekoon.

- yli 25% — YK:n WHO:n eli Maailman terveysjärjestön mukaan hälyttävä tilanne. Lisätutkimukset ovat tarpeen. Vastaa suomalaista tulkintaa 30-40-prosentin oireprevalenssista (taudin sairastuvuus); täten muualla maailmalla sovellettu vakavan homevaaran riskiraja on olennaisesti tiukempi kuin Suomessa

IHO
- kutinaa
- punoitusta
- rakkuloita
- nokkosrokkopaukamia
- huonosti parantuvia visvanäppylöitä keholla
- huonosti parantuvia visvanäppylöitä suun ympärillä
- atooppinen ihottuma tai sen pahentuminen
- kutina nivusissa / sukupuolielimissä
- peräaukon kutina
- ihon karstaisuutta
- ihon karheutta, halkeamia
- kynnet ja kynsinauhat vaurioituneet
- muu ihottuma tai ihottuman pahentuminen(mikä?)

HENGITYSTIET, NENÄ
- tiheät flunssat
- aivastelu
- vesinuha
- kutina, ärsytys sieraimissa ja/tai kurkussa
- verenvuoto
- verestävää limaa
- verestävää karstaa
- runsaat kuivat eritekarstat nenässä
- nenän tukkoisuus
- poskiontelotulehduksia
- hajuaisti yliherkkä tai huono

HENGITYSTIET, NIELU
- kurkkukipu
- pistävä tunne kurkussa
- kuiva yskä
- limainen yskä
- äänenkäheys
- äänen "sortuminen"
- palan tunne kurkussa
- äänihuulet turpeat ja/tai ärtyneet
- "limainen kurkku"
- jatkuva kakistelun tarve
- makuaisti huono
- ”tupakkayskä” aamuisin (vaikka ei polta)

HENGITYSTIET, KEUHKOT
- toistuva/jatkuva limaneritys
- astma
- "epätyypillinen" astma
- keuhkoputkentulehdus
- hengityksen vinkunaa
- hengenahdistus (joka haittaa jopa yhden kerroksen nousemista portaissa)
- keuhkokuume
- puristava tai ahtauden tunne rinnassa toispuoleisesti / rintakehän ympäri
- pistävä kipu keuhkojen alueella
- "tupakkayskä", vaikka ei polta tupakkaa
- kun puhallat keuhkot tyhjäksi, puhallus päättyy yskänärsytykseen

SILMÄT
- punoittavat
- kuivuvat
- karvastelevat, kirvelevät
- kutiavat
- vuotavat vettä
- kyynelvuotoa
- tuulenarkuutta
- sidekalvon tulehduksia
- rähmivät
- kipua silmäkuopassa
- katse ei tarkennu ajoittain
- sumuläikkiä silmissä
- ihomuutoksia silmäluomen alla

KORVAT
- kutinaa korvakäytävässä
- tukkoisuus
- kipu
- ihottuma
- tulehdukset korvalehdellä
- välikorvantulehdus
- runsas vaikunmuodostus
- kuulohäiriöt

YLEISOIREET; MUUTA OIREET
- väsymys - ei lopu nukkumalla
- väsynyt olo aamulla herätessä
- voimattomuus
- huono rasituksenkesto
- pää tuntuu raskaalta
- usein päänsärkyä päivällä
- päänsärkyä yöllä tai aamulla
- pahoinvointi
- toistuva kuumeilu
- viluntunne, vilunväristykset
- voimakkaat nivelkivut jaloissa tai käsissä
- "epätyypilliset" reumakivut
- puristus- ja/tai nostovoima käsissä laskenut (esim. kivun vuoksi)
- lihasvärve, elohiiri, lihas nykii
- lihasjäykkyys
- keskittymisongelmia
- lähimuistiongelmia
- huimausta
- pahoinvointia
- viiltävä kipu alavatsassa
- lisääntynyt virtsaamisen tarve
- eturauhasvaivat
- muut virtsavaivat
- liike-epätarkkuus, ote ei pidä/ei osu
- mielentilaongelmat (ärtyisyys, masennus, aloitekyvyttömyys)

*******************************************

Kopioi oirelista käyttöösi - vastaavaa on todella vaikea mistään löytää. Se on vahva työkalu terveyden vaalimisessa ja home-epäilyksiä seuraavien tutkimusten käynnistämiseksi.

Oirelistaan sisältyy paljon kokemusperäistä, testattua tietoa. Se tieto on hankittu hyvin suuresta joukosta homesairauksista kärsineitä ihmisiä. Lähes kaikki oireet ovat myös lukuisissa tieteellisissä eri tutkimuksissa mainittuja tyypillisiä "hometauteja".

Toimittaja
Esko Leipälä
inhere.le@dnainternet.net
Ilmianna
Jaa

24 Vastaustataloyhtiön hallituksesta ja isännöitsijästä tehdä rikos ilmoituksen jos he eivät asuntoani korjaa?
Mitä kaikkea näyttöä vaatii muuta kuin kosteuskartoistus lausunnot ja hometutkimukset??
Lääkärin lausuntoja?? Siellä kyllä tulee koko ajan ravattua mutta kun olen pyytänyt niistä käynneistä paperia niin niissä ei ollut mitään mainintaa homeoireiluista...vaikka lääkäri kyllä tietää että homeista sairastelumme johtuu!!!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Rikosilmoituksen suhteen tällaisessa tilanteessa voi olla vaarana, että itse joutuu syytteeseen perättömästä ilmiannosta. Jos haluaa lähteä tälle tielle, niin saman asian ajaa riskittömämmin poliisille tehty tutkintapyyntö, jossa poliisia pyydetään tutkimaan, onko "se ja se" syyllistynyt rikokseen laiminlyömällä..... Kivinen ja pitkä on sekin tie riippuen paikallisen poliisin asenteista eikä lopputuloksesta ole takeita. Mahdollisesti tällaisen esitutkintapyynnön jättäminen poliisille voi kuitenkin pelästyttää asianomaiset toimimaan.

Sitä ennen tulee kuitenkin vaatia kirjallisesti taloyhtiötä ryhtymään korjaustoimenpiteisiin. Jos taloyhtiö kieltäytyy, on syytä pyytää tämä kieltäytyminenkin kirjallisena.

Asunnossa voi olla terveydensuojelulain mukainen terveyshaitta, vaikka kukaan ei siellä sairastuisikaan. Terveyshaittana pidetään altistumista terveydelle vaaralliselle aineelle tai tekijälle siinä määrin, että sairauden tai sen oireiden syntyminen on mahdollista.

Sinun kannattaisi olla yhteydessä Asumisterveysliiton palvelevaan puhelimeen (03-8775413). Heillä on ehdottaa toimintamalleja tällaisiin tilanteisiin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Liisan tarkennukset ovat paikallaan. Ei siis rikosilmoituksella vaan TUTKINTAPYYNNÖLLÄ POLIISILLE.

Tutkintapyynnön perusteeksi täytyy olla "todennäköiset syyt epäillä rikoksen tapahtuneen". Terveydensuojelurikos on tapahtunut, jos selviä terveyshaittoja ei ryhdytä poistamaan.

Ihmisten hometautioireet ovat erittäin vahva todennäköinen syy epäillä terveyshaittoja olevan.

Ihmisen tai useita ihmisiä koskevat oirelistat vaatimukset mahdollisten terveyshaittojen tutkimista ja selvien kosteus- tai homevaurioiden korjaamisesta on lähetettävä kiinteistön omistajalle tai isännöitsijälle kirjallisena. Vaatimuksiin on saatava vastaus jossakin muodossa. Mieluiten kirjallisesti, sillä muut todisteet ovat aina enemmän tai vähemmän epävarmoja. Henkilötodistaja käy, mutta ihmisistä ei voi koskaan olla varma, "muistavatko" he asiat poliisikuulustelussa ja käräjäsalissa todistajana ollessaan.

Todisteet kosteus- ja homevaurion tahallisesta korjaamatta jättämisestä täytyy siis olla olemassa ennen tutkintapyynnön tekemistä.

Salaa tehty puhelinnauhoitus on laillinen todiste käräjillä, jos on itse langan toisessa päässä ja kyse on omasta riita-asiasta. TEE-SE-ITSE ihmisen tavaratalo Class Ohlson (Hki, Tampere, Vaasa ja Kuopio) myy puhelinnauhoitusadaptereita lankapuhelimiin hintaan 17,50€. Tilauksen voi tehdä puhelimitse, tuotenumero on 32-2610 ja laitteen nimi luettelossa on "puhelimen nauhoitusmoduuli". Ohlsonin puh Helsinkiin on 020 - 111 2200. Sieltä saa puhelinnumerot myös lähempänä oleviin muihin myymälöihin.

Jos saa todisteet siitä, että asunnon/huoneen omista tai sen edustaja viittaa kintaalla terveyshaitan tutkimiseen ja eliminointiin, vaikka on olemassa vahvat todennäköiset syyt epäillä terveyshaitan olevan olemassa - siis monet ihmiset oireilevat tai yhdellä on lukuisia tyypillisiä hometautioireita - niin perusteet TUTKINTAPYYNNÖN tekemiseen ovat olemassa. Siitä eteenpäin kyse on poliisiasiasta. Asia kuuluu yleisen syyttäjän toimivaltaan - et siis välttämättä tarvitse omaa asianajajaa. Oma asianajaja voi olla silti paikallaan, jotta poliisi saadaan tekemään sen virkatehtäviin kuuluva esitutkinta laillisessa laajuudessa ja muutenkin esitutkintalain mukaisesti. Asianajaja osaa antaa myös ohjeet pitävien todisteiden hankkimisesta. Muista kirjautttaa poliisikuulustelupapereihin, että haluat antaa esitutkintalain tarkoittaman loppulausunnon kaikista esitutkinnan dokumenteista.

Asiaan liittyy riski: paikalliset poliisit ovat epäluotettavia toimijoita oman paikkakunnan "korkean tason" riitoja tutkimaan - mutta vauhtia hometutkimuksiin tutkintapyyntö yleensä antaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Olet nähnyt paljon vaivaa ja tehnyt kattavan yhteenvedon, josta monelle on varmasti paljon hyötyä.

Tietolähteiksi voisin omalta osaltani vielä lisätä Sosiaali- ja terveysministeriön tutkimuksen "Homeongelma ja sen psykososiaaliset vaikutukset", joka löytyy netistä osoitteesta:
http://pre20031103.stm.fi/suomi/eho/julkaisut/ehosisallys56.htm

Samoin Kansanterveyslaitoksen julkaisussa B5/2002 "Kosteusvauriotaloissa asuneiden perheiden pitkäaikaiset terveyshaitat ja asumisterveysongelmista aiheutuneet kustannukset" on paljon hyödyllistä tietoa. Esim. pysyvien sairauksien osalta astman ja reuman yllättävän suuri esiintyvyys homealtistuneilla. Lisäksi julkaisussa on selvitetty ongelmasta aiheutuneita kustannuksia. Ongelma tulee kalliiksi myös yhteiskunnalle. Julkaisussa todetaan esim., että "Jokainen estettävissä oleva lapsen astma säästäisi ytheiskunnan terveydenhoitokuluja 434.000 euroa ja aikuisen astma 200.000 euroa." Homeperäinen astmahan on vaikeasti hoidettavissa.

Tällä hetkellä Kansanterveyslaitoksessa on tietääkseni menossa selvitys mm. syövän ja homealtistumisen yhteyksistä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
olen asunut vanhempieni hometalossa 16 vuotiaaksi asti..sitten muutin pois ja oireeni helpottivat.tosin minulle jai jatkuva limaneritys ja keuhkovaivat.nyt lapseni on usein mummolassa jopa kaksi viikkoakin ja kun hän tulee takaisin kaikissa vaatteissa on kellarimainen homeen haju.lähteekö home pesussa pois?ja kuinka vakavasti altistan lapseni homepölylle?heidän talonsa on 70-luvulla rakennettu "pullotalo"jossa ilma ei kierrä ollenkaan..sisällä on tunkkaisen kuuma ja haisee perunakellarille..he eivät itse tätä asiaa huomaa vaikka oireita on kummallakin.mitä minun pitäisi tehdä että saisin heille asiasta kerrottua?varmasti tulee riitaa...tiedän että he kuittaavat villaisella koko asian.voinko tilata sinne terveystarkastajaa??
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
minä vaan... kirjoitti:
olen asunut vanhempieni hometalossa 16 vuotiaaksi asti..sitten muutin pois ja oireeni helpottivat.tosin minulle jai jatkuva limaneritys ja keuhkovaivat.nyt lapseni on usein mummolassa jopa kaksi viikkoakin ja kun hän tulee takaisin kaikissa vaatteissa on kellarimainen homeen haju.lähteekö home pesussa pois?ja kuinka vakavasti altistan lapseni homepölylle?heidän talonsa on 70-luvulla rakennettu "pullotalo"jossa ilma ei kierrä ollenkaan..sisällä on tunkkaisen kuuma ja haisee perunakellarille..he eivät itse tätä asiaa huomaa vaikka oireita on kummallakin.mitä minun pitäisi tehdä että saisin heille asiasta kerrottua?varmasti tulee riitaa...tiedän että he kuittaavat villaisella koko asian.voinko tilata sinne terveystarkastajaa??
Tilapäinen ja satunnainen oleskelu siellä hometalossa ei varmaankaan aiheuta mitään pysyviä vaurioita lapsellesi, mutta eihän se tietenkään terveellistäkään ole. Uskoisin myös, että tällaisten lyhytaikaisten käyntien jälkeen vaatteet voi puhdista pesemällä. Vai oletko huomannut, että niihin jäisi hajuja pesun jälkeen ?

Terveystarkastajaa et voi pyytää toisen asuntoon. Se onkin sitten vähän vaikeampi tehtävä saada vanhempasi ymmärtämään nämä terveysvaarat. Valitettavasti varsinkin monet vanhemmat ihmiset eivät ole tietoisia homeiden vaaroista, koska ongelmaa ei juuri ennen 70/80 -lukuja Suomessa esiintynyt. Mitä, jos printtaisit heille esim. seuraavan linkin tekstin, johon näillä sivuilla on aikaisemminkin viitattu:
http://www.yle.fi/akuutti/arkisto2000/250100.html

Ehkä joku muu keksisi lisäneuvoja.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Näinpä nyt sit toimin seuraavaksi.. kaipa tässä nyt näyttöä on että taloyhtiö ei mitään tee.. 2.5 vuotta olen vaatinut kosteusongelmia poistettavaksi..8 kk on ollut tiedossa nämä home ongelmat eikä mitään tehdä.. hallituksen puheenjohtajalta olen yrittänyt kirjallista vastausta kieltäytymiselle, mutta sitä ei suostu antamaan!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
6 VASTAUSTA:
Luin tätä ketjua ja olen samaa mieltä, että kirjallinen todiste tulisi saada.
Lähetä kirjattu kirje Hallituksen puheenjohtajalle, säästä kuitti. Toinen vaihtoehto on viedä kirje hänelle ja ottaa vastaanottokuittaus.
Pyydä vastausta kirjallisessa muodossa tiettyyn päivämäärään mennessä.
Jos et saa 'mustaa valkoiselle', olet heikoilla.

Asun itse as oy:ssä (pieni ja ongelmallinen), jotain on tullut opittua tästäkin....
Kaikki kirjallisena!

Jos jo aiemmin olet kirjeitse ilmoittanut asiasta ja pyytänyt vastausta, nuo kirjeet on hyvä koota ja antaa todisteiksi siitä, että ongelma on jatkunut jo pitkään.
Ota kopiot, pidä itse alkuperäiset!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Kirjalliset todisteet kieltäytymisestä eivät ole enää tarpeen, jos aikaa on kulunut vuosissa laskettava määrä kosteusvaurioiden ilmoittamisesta, ja jos vaurioiden tutkimiseksi ja korjaamiseksi ei ole tehty mitään olennaista.

Terveyshaitan poistaminen edellyttää jokseenkin välittömiä toimia. Aikajänne, jolloin jotain pitää tapahtua, on korkeintaan kuukausia siitä, kun ongelmat on saatettu vastuullisten tietoon.

Tässä tapauksessa riittää, kun voi todistaa sen, että kosteusvauriot ja perustellut epäilykset MAHDOLLISISTA homeista on saatettu omistajan/isännöitsijän tietoon jo vuosia tai monta kuukautta sitten. Jos mitään ei ole tapahtunut vaurioiden tutkimiseksi ja niiden aiheuttamien haittojen poistamiseksi, niin rikoksen tunnusmerkistö täyttyy. Tutkintapyyntöön tarvittavat ”todennäköiset syyt” epäillä terveydensuojelurikoksen tapahtuneen ovat kasassa. Kyseessä on sen lajin laiminlyönti, josta tunnetusti on seurauksena ihmisten sairastuminen ja riskipotilaiden kyseessä ollen seurauksena voi olla jopa asukkaan ennenaikainen kuolema. Kulunut aika puhuu puolestaan.

Sen sijaan aikoinaan tehty ilmoitus kosteusvaurioista ja homevaurioista isännöitsijälle/omistajalle täytyy pystyä todistamaan. Välillisesti se tulee todistetuksi jo sillä, jos vanhoja vesilaikkuja on peitelty pintamaalauksin tai jos lattianrakoja, ikkunanpuitteita ja putkenreikiä on tiivistelty polyuretaanilla tai muulla massalla (jotta homeet eivät pääsisi asuntoon), mutta kosteuden vaurioittamia materiaaleja ei kuitenkaan ole korvattu uusilla. Silmänlumeeksi tehdyt ”kosteusvaurioremontit” ovat jo sinänsä todiste laiminlyönneistä eli terveyshaitan jättämistä ihmisen elinympäristöön..

Toisaalla tällä palstalla on kirjoitukseni Homeen merkit. Onko niitä merkkejä peitelty vaurioituneita materiaaleja vaihtamatta? Jälkien peittely saattaa todistaa sen, että vauriot ja homeet ovat olleet tiedossa, mutta niitä on vain vastuuttomasti – laittomasti – piiloteltu. Mahdolliset sen lajin toimet kannattaa listata ja liittää tutkintapyyntöön mukaan.

Jos homeet ovat olleet ”julkinen salaisuus” pitkän aikaa, on paikallaan hakea samassa prosessissa hyvitystä mm. desinfiointikuluista ja muuttokustannuksista.

Myös huoneenvuokralain mukainen hyvitys maksetuista vuokrista voi alkaa siitä päivästä lähtien, kun terveyshaitoista on ilmoitettu asunnon isännöitsijälle tai omistajalla. Huoneenvuokralain mukaan asunnosta, jossa on mikrobeja, ei tarvitse maksaa vuokraa, ei ainakaan täyttä määrää. Mikrobit on pystyttävä todistamaan, mutta tutkimusten järjestäminen ja maksaminen kuuluu omistajalle, jos on perustellut syyt epäillä homeita olevan haitaksi asti. Oirelistan lisäksi mikrobitutkimuksen vaatimusta voidaan perustella asunnossa silminnähtävillä kosteusvauriomerkeillä.

Vahingonkorvauslain mukaisia hyvityksiä podetuista sairauksista voi myös hakea samalla, mutta silloin pitää olla vähintäänkin hyvin vahvaan todennäköisyyteen perustuva näyttö homeiden, bakteerien ja hiivojen aiheuttamista haitallisista seurauksista asukkaiden terveyteen. Sen voi jättää riideltäväksi myöhemminkin, kunnes lääketieteelliset todisteet syistä ja seurauksista on kasassa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Suosittelisin kaikesta huolimatta, että ryhdyt toimenpiteisiin myös tämän terveystarkastajan suhteen ottamalla yhteyttä lääninhallitukseen.

Taloyhtiö tulee kuitenkin vetoamaan siihen, ettei terveystarkastajakaan katsonut aiheelliseksi antaa korjausmääräystä. Terveystarkastaja on viranomainen ja poliisi kiinnittää luultavasti ensisijaisesti huomiota virallisiin kannanottoihin tai ainakin saa siitä hyvän tekosyyn laistaa asian tutkimisesta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Liisa kirjoitti:
Suosittelisin kaikesta huolimatta, että ryhdyt toimenpiteisiin myös tämän terveystarkastajan suhteen ottamalla yhteyttä lääninhallitukseen.

Taloyhtiö tulee kuitenkin vetoamaan siihen, ettei terveystarkastajakaan katsonut aiheelliseksi antaa korjausmääräystä. Terveystarkastaja on viranomainen ja poliisi kiinnittää luultavasti ensisijaisesti huomiota virallisiin kannanottoihin tai ainakin saa siitä hyvän tekosyyn laistaa asian tutkimisesta.
yhteydessä lääninhallitukseen ja ensi viikon aikana koitan jaksaa saada aikaiseksi valituksen sinne terveystarkastajan toimista.
Sitten menen tekemään sen tutkinta pyynnön poliisille asiasta... katsotaan miten ne suhtautuvat asiaan??!!! Se kait tulee kanssa kestämään vuosia koko homma mutta jos vaikka taloyhtiön edustaja jo siitä pelästyis ja rupeis jotain tekemään...sitä vaan tässä pelkään että sairastutaan koko porukka vakavasti.. mutta kun ei ole varaa muuttaa poiskaan :-(
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
homehtunut kirjoitti:
yhteydessä lääninhallitukseen ja ensi viikon aikana koitan jaksaa saada aikaiseksi valituksen sinne terveystarkastajan toimista.
Sitten menen tekemään sen tutkinta pyynnön poliisille asiasta... katsotaan miten ne suhtautuvat asiaan??!!! Se kait tulee kanssa kestämään vuosia koko homma mutta jos vaikka taloyhtiön edustaja jo siitä pelästyis ja rupeis jotain tekemään...sitä vaan tässä pelkään että sairastutaan koko porukka vakavasti.. mutta kun ei ole varaa muuttaa poiskaan :-(
Paljon mahdollista, että poliisi suhtautuu hyvin ynseästi, koska pelkää joutuvansa jatkossa ratkomaan enemmänkin taloyhtiöiden ja osakkaiden välisiä kiistoja. Tutkintapyyntö heidän on kuitenkin velvollisuus kirjata ja ottaa käsittelyyn.

Taloyhtiön hallintoon voi saada vipinää lisäksi tekemällä heidät tietoisiksi, että voivat vahinkojen kasvaessa joutua korvaamaan myös välilliset vahingot. Jos laiminlyönnit ovat tahallisia, taloyhtiön hallinnon henkilöt voivat joutua jopa henkilökohtaisesti vastaamaan näistä kuluista. Rikosoikeudelliseen vastuuseen joutuminen edellyttää nimenomaan tahallisuutta. Tällöin eivät nämä henkilöt voi saada korvausta edes taloyhtiön mahdollisesta vastuuvakuutuksesta.

Otteita kirjasta "Hometalo - kuka vastuussa?"

"Jos esimerkiksi yhtiön korjausten pitkittyminen lisää vahinkoa, yhtiö voi joutua korvaamaan myös sijaismajoitus- ja muuttokustannukset, asumishaitasta aiheutuvat kustannukset, lääkärinlaskut jne.
Vahingon kärsineen on pystyttävä osoittamaan toisen osapuolen tahallisuus tai tuottamus ja se, että toisen osapuolen toiminnalla on ollut vaikutusta vahingon syntyyn.
Jos osakkeenomistaja haluaa saada vaurion korjauksen lisäksi yhtiöltä vahingonkorvausta, hänen täytyy pystyä osoittamaan yhtiön edustajien toiminnan tahallisuus, laiminlyönti tai muu huolimattomuus."
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
homehtunut kirjoitti:
yhteydessä lääninhallitukseen ja ensi viikon aikana koitan jaksaa saada aikaiseksi valituksen sinne terveystarkastajan toimista.
Sitten menen tekemään sen tutkinta pyynnön poliisille asiasta... katsotaan miten ne suhtautuvat asiaan??!!! Se kait tulee kanssa kestämään vuosia koko homma mutta jos vaikka taloyhtiön edustaja jo siitä pelästyis ja rupeis jotain tekemään...sitä vaan tässä pelkään että sairastutaan koko porukka vakavasti.. mutta kun ei ole varaa muuttaa poiskaan :-(
Jälleen kerran, Liisan nauvot ovat paikallaan.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Olet tehnyt valtavan työn kaivaessasi oirelistat esille, onpa niin kuin omaa sairaskertomustaan lukisi! Olen antanut periksi viralliselle taholle ja yritän selvitä "hengissä" päivästä toiseen. Home-oireiluni on laitettu astman, ym epämääräisten diagnoosien alle. Psyyken piikkiinkin on yritetty, kuten monet saman tien kulkeneet on kertoneet kokemuksistaan.
Suomalaisella sisulla on mentävä eteenpäin ja kaikki selvitymiskeinot käytettävä ajoittain hyväksi! Virallinen taho "lakaisee" asian maton alle, vaikka homeelle oireilee jatkuvasti ihmisiä. Emme saa korvauksia mistään, ja terveytemme on mennyttä!!!!!!!!!!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Kiitokset sanoistasi. Lista on todellakin tärkeä, koska homeoireet ovat yksi lakiperusteinen keino vaatia tarkkoja, asiallisia tutkimuksia niin homeista kuin oireiden syistäkin. Myös oireiden mukaisen hoidon etsiminen alkaa oireiden syiden määrittelystä.

...muuten sinulle vain syötetään homesairaalle vaarallista kortisonia kaikissa mahdollisissa muodoissa, ja välipalaksi saa mielialalääkkeitä, mutta asunnon/työpaikan homeet senkun pulskistuvat kuin hiivataikina.

Vaikka listan nimi on leviästi "kattava oirelista", niin puutteita siinä on ja varmasti niitä aina jäääkin. Ehkä joskus lähiviikkoina saan päivitettyä listan vielä tarkemmaksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Nimimerkki Homehammas puhuu asiaa Hampaat syy poskiontelotulehduksiin? -aiheen sisällä 13.4.

Hammasoireet puuttuvat tältä listalta kokonaan. OYS:n hammasproffan lausunnon kommentoiminen toi asiaan vakuuttavuutta niin, että "täytyy ottaa huomioon" -faktat saa onneksi tarkistettua.

Paikallinen hammaslääkäri voi jopa ottaa konsultaatiopuhelun yliopistollisen sairaalan asiantuntijalääkärille - siihen hänellä on jopa suoranainen virkavelvolisuus, kun omat tiedot eivät riitä.

ELI: Todennäköistä on, että homesairaan poskiontelotulehdus leviää hampaisiin vielä se, että suora suun kautta tapahtuva (opportunististen) homeiden kerääntyminen ikeniin ja hampaiden pinnoille voi johtaa tuhoisiin seuraamuksiin hampaistossa.

Pitkään homeista kärsineelle tämä on taatusti todennäköisempi hammassairauksien kehittymistapa, eli tulehdukset ja allergeenit muualta siirtyvät hampaisiin ennemminkin kuin niin, että hammastulehdus siirtyy muualle pään onteloihin.
Ilmianna
Jaa
Täydennyksenä lisää yksi oire:

Jo muutamalla homesairaalla, itseni mukaan lukien, on ollut kai homeista johtuva kiusallinen haitta: jo pelkkä imurointi on ponnisteluna liikaa. Se aiheuttaa hikoilua. Tämä kuulunee sarjaan "voimattomuus" tai "huono rasituksen kesto". Konkreettisuudessaan kuitenkin ilmaisu "hikoiluherkkyys" on selkeä ja ehkä myös helpommin tunnistettavissa oman kehon reaktioista kuin nämä muut. Se on helpommin tunnistettavissa, koska hikoiluherkkyys minimaalisista ponnisteluista alkaa jo paljon ennen kuin voimattomuus tai väsymys on tunnistettavissa.
Ilmianna
Jaa
Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta siitä, että hometalossa asukkaalla olisi homeista johtuvaa vakavaa unettomuuta? Onko arvioita siitä, mistä se johtuu? Mikä on vaikutustapa? Yletön väsymyshän on hometaloasukkailla tuiki tavallista, mutta entä tämä unettomuus?

Kysyn tätä, koska tuli vastaan tuttava, jonka vakaviin uniongelmiin ei tunnu löytyvän mitään syytä, mutta homerasitus hänen kotonaan on ollut niin vakava, että kunta kieltäytyy paljastamasta asunnon mikrobitutkimusten tuloksia, vaikka tutkimukset tehtiin tuttavani pyynnöstä.

(Eipä ole tullut ennen vastaan sitäkään keisiä, että kunta kieltäytyy antamasta asukkaalle tämän asunnossa tehtyjen mikrobitutkimusten tuloksia. Täytyy olla tosi paha tilanne kaikkialla koko kunnassa, kun näin ylireagoivat.)
Ilmianna
Jaa
Katso tämän "Homesairaudet"-palstan otsikon "Mistä aloitan" sisältä vastaus "Toimintaohjeet". Siinä on vinkkejä siitä, miten voi omatoimisesti ja edullisesti todistaa homeista johtuvan terveyshaitan työpaikalla tai kotona.
Ilmianna
Jaa
Vähän aikaan sitten oli muotia sähköallergia.Nyt home.Ainahan omaan pahaan oloon pitää keksiä jokin syy.Ulkopuolinen syy.
Ilmianna
Jaa
Silmiini osui internetissä tämä sinun viestisi vuodelta 2005. Sinulla näyttää olevan paljon tietoa aiheesta. Kirjoituksesta ymmärsin, että ensin tulee ärsytysoireita ja sitten vasta vastustuskyvyn heikkeneminen? Onko näin? Onko tällainen tieto jostain tutkimuksista vai huomattu käytännössä? Mikähän mahtaa olla tavallisin aikataulu, miten nämä ärsytys-, yleisoireet ja vastustuskyvyn heikkeneminen esim. flunssaviruksille etenee? Internetissä puhuttiin toistuvista vesivahingoista, mitähän tämäkin käytännössä tarkoittaa? Eli kuinkahan usein kosteus usein pääsee sisään ennenkuin asia vaikuttaa terveyteen? Onkohan kosteusvaurio talossa yhtä haitallista olla kuivassa pakkassäässä kuin kostealla plussakelillä? Onnellista kesänodotusta Sinulle!
Ilmianna
Jaa
Kylläpä kuulostaa tutulta tuo ko.lista kaikenlaisista oireista....
itsellä on jo todettu astma ja hengitys ei kulje on jos jonkinlaista oiretta.
Kaikkein ärsyttävintä on kun vaan ei jaksa, henkeen ottaa, ahdistaa, kutiaa, iho-oireilee ja jopa silmälasit olen saanut.
Kotona kaapit on murentuneet keittiössä ja olen jo yhden oven joutunut poistamaan asunnosta..
Asun kuitenkin vuokralla ja asuntoni ei muuten näytä siltä että asuisin homeasunnossa? asunto on kerrostalossa ja rak.-76, mikä ihmetyttää on että olen kokoajan sairastellut suurintaosaa kaikesta tuosta mitä on tässäpalstalla kirjoiteltu..??? Apua"!!!
MIstä lähdetään ja mitä teen?
MIkä on paras helpoin ja varmin tapa varmistua ko.asiasta ketään loukkaamatta tai syyllistämättä??? jos kuitenkin olisin väärässä??
jota kyllä nyt epäilen syystäkin ja kovasta......
T asunko homeessa
Ilmianna
Jaa
Asutaan Tuusulassa vuokrarivarissa, olin muuttaessa aina töissä ja pois kotoa 12h, viikonloput miesystävän mökillä, nyt kun on työt loppuneet ja kohta vuosi oltu kotona ( muksu 8 v)aina kipeenä, ääni ei kulje, silmät tosi arat ja ajoittain ei näe kunnolla, ollut virtsarakontulehduksia, keuhkoputkentlehduksija ja lapsikin aina tukkoinen-ennen sitä ollut aina tosi hyvässä kunnossa ja nyt särkee niveliä ym. Soitin vuokranantajalle-kävi joku tarkistamassa eikä muka löytänyt mitään-tutut jotka on harvoin yöpyneet meillä valittaa myös että aamulla on ihan tukossa, siivotaan säännöllisesti jopa enemmän joten pölyjä ei oo. Lapsella aikaajoin nenäverenvuotoja, ollaan kummatkin tosi väsyneitä vaikka nukutaan pitkät yöunet ja ennen ei oo vastaava ollut. Itsekin huomaan lenkiltä tullessakin että kylppäri mikä on suoraan eteistä vastapäätä haiskahtaa homeelle.
Ilmianna
Jaa
Pitkä lista oireista. Listan mukaan jokaisen suomalaisen kodissa on hometta ;). Minullakin on ollut useita näistä oireista, mutta meillä ei varmasti ole hometta. Suomessa yleinen ongelma on talvisin kuiva sisäilma sekä liian korkea huonelämpötila.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kattava oirelista

Huom! 1: Teksti on pitkä. Kopioi se myöhempää käyttöä varten painamalla ensin ctrl a, sitten ctrl c, avaa tekstinkäsittelyohjelma, siirry tyhjälle sivulle ja paina ctrl v; (= valitse kaikki, kopioi ja liitä). Tallenna.

Tekstin lopussa on pitkä homesairauksien oirelista, jota työpaikan tai asunnon mikrobien aiheuttamia terveyshaittoja pohtiva asukas tai työntekijä melko varmasti tarvitsee.

Huom! 2: Nisuniisun ja Liisan kommentit aiheeseen "Homeoireista" ja etenkin kuumeen roolista hometautien oireena ovat erittäin painavaa ja huomionarvoista tekstiä.

On tutkijoita, jotka sanovat jatkuvan muutaman kymmenyksen kuumeen tai kuumeilun tunteen olevan 100-prosenttinen näyttö siitä, että mikrobeja eli homeita, hiivoja ja bakteereja on huonetiloissa niin paljon, että ihminen ei voi ilman vakavia terveydenmenetyksiä niissä tiloissa pitkään viipyä.

***************************************************

HOMEIDEN OLEMASSAOLO VOIDAAN TODISTAA kolmella eri tavalla:

1) ottamalla home- ja bakteerinäytteitä,
2) selvittämällä talon rakennustekniikkaa ja sen kosteusvaurioita aiheuttavia virheitä TAI
3) SELVITTÄMÄLLÄ TYÖPAIKAN IHMISTEN TAI TALON ASUKKAIDEN OIREET, joiden tiedetään liittyvän homealtistukseen.

Homeselvitysten alkuvaiheessa
OIRESELVITYS ON PALJASTAVIN JA
IHMISTEN OIREET USEIN AINOA
HAVAITTAVA MERKKI
HUONETILOJEN HOMEVAURIOISTA!

Varsinkin suomalaisissa viranomais- ja puoliviranomaisyhteyksissä asuntojen homeiden aiheuttamista oireista puhutaan vähän. Aihetta ei ainoastaan vähätellä, vaan suorastaan kartetaan.

Selvätkin homeoirekimput selitetään (valehdellaan) usein jostakin muusta syystä kuin homeista johtuviksi. Esimerkiksi omassa asunnossani, jo purkutuomion saaneessa kunnan rivitalossa, olleet homeet kunnan terveystarkastaja selitti aluksi johtuvan kotonamme pöydällä koristeena kasvatetuista vehnänoraista.

Syy hometautioireiden systemaattiseen karttamiseen virallisessa vastuu- ja hoito-organisaatiossa lienee yksinkertainen:

OIREPERUSTEISET HOMESELVITYKSET
SIIRTÄVÄT HOMETUTKIMUKSEN ALOITTEEN POIS VIRANOMAISILTA
JA VAHVISTAJAT ASUKKAIDEN JA TYÖNTEKIJÖIDEN
OMIA HAVAINTOJA VALLITSEVISTA TERVEYSHAITOISTA!

OIREET OVAT VAHVA LAKIIN PERUSTUVA SYY
VAATIA PERUSTEELLISIA HOMETUTKIMUKSIA!

Toisin sanoen homeoireselvitykset vähentävät mahdollisuuksia virka-aseman väärinkäyttöön (virka-asema väärinkäyttö = kun virkamies aiheuttaa yhdelle osapuolelle perusteetonta, lakiin perustumatonta etua toiselle samanaikaisesti haittaa aiheuttaen; haitta voi olla taloudellista, terveyshaitta tai oikeushyvän menetyksiä).

- ”Itse tehdyllä oireselvityksellä voidaan homeselvityksiä tai kosteusvaurioiden korjausmääräyksiä aktiivisesti kartteleva terveystarkastaja saada toimimaan jopa silloin, kun epäillyt homeasunnot tai työtilat ovat kunnan omistuksessa”, sanoo useita homeasuntoja muutamilla eri paikkakunnilla tutkittavaksi pakottanut allekirjoittanut.

Tavallisia vaivoja

Homeiden aiheuttamat vaivat ovat hämääviä. Ne ovat päällisin puolin ihan tavallisia särkyjä ja kolotuksia, joita harvoin osataan epäillä homeiden aiheuttamiksi. Pahimmillaan homeet saattavat aiheuttaa laajoja, vakavia tulehduksia niin iholla kuin sisäelimissäkin.

Usein puhekielessä homeiden aiheuttamista oireista käytetään ilmaisua ”hometaudit”. Kuitenkin hometaudit ovat usein ja etenkin alkuvaiheessaan tuiki tavallisia esim. flunssatyyppisiä oireita, hengenahdistusta, tolkutonta väsymystä ja voimattomuutta, aloitekyvyttömyyttä, kurkun karheutta, aivastelua, nuhaa, lihasten ja nivelten särkyä, näkemishäiriöitä ja silmien vetistämistä, korvatulehduksia, kuivia näppyjä, pitkään märkivinä pysyviä näppyjä tai haavoja sekä joskus tolkuttomaksi äityvää ihon kutinaa.

Homeilla on myös keskushermostovaikutuksia, joita ovat mm. muistihäiriöt, väsymys, ärtyisyys ja aloitekyvyttömyys.

Useimmiten ns. hometaudit ovat vain ylen tavallisia tauteja, joita tosin esiintyy erityisen paljon homeisissa tiloissa viipyvillä ihmisillä.

HÄLYTTÄVÄÄ ON, KUN OIREILU ON JOKSEENKIN LÄPIVUOTISTA, TIHEÄSTI TOISTUVAA, ENEMMÄN TAI VÄHEMMÄN YHTÄJAKSOISTA.

Paljastavimpia oireita on jatkuva muutaman asteen kymmenyksen tavallista korkeampi ”minikuume” ja usein toistuva pysyvä "olen kai tulossa sairaaksi” -olotila, ja kun mitään tuimempaa tautia ei seuraakaan. Tosin hometauti voi kehittyä esimerkiksi rajuksi keuhkokuumeeksi asti.

Pikkuhiljaa vain pahenevaa

Alkuvaiheessa homeiden aiheuttamat oireet ovat esimerkiksi nuhaa ja nenän, kurkun ja silmien kutinaa ja muita ärsytysoireita. Silmät tai iho punottaa. Nenä on tukossa ja etenkin aamuisin kuivaa karstaa täynnä. Nenästä voi tulla verestävää limaa tai nenästä vuotaa verta. Näin etenkin aamuisin. Aamulla hengitystiet on avattava kakistellen ja mällejä sylkien (vaikka et ole tupakoitsija), ja nenä on tyhjennettävä karstasta pesemällä ja kaivamalla. Ääni on käheä. On päänsärkyä, sekin etenkin aamuisin. On pahoinvointia.

Pieniä kutiavia näppyjä ei myöskään äkkipäätään osaa arvata homeiden aiheuttamiksi. Homeita ei osata epäillä syyksi edes silloin, kun näpyt laajenevat kämmenen kokoisiksi, tummanvärisiksi ärtymiksi tai peräti ruusuksi.

Tyypillistä useimmille hometautioireille on, että monet oireet helpottavat, kun homeille jo herkistynyt ihminen voi viipyä poissa niistä tiloista, joissa joutuu homeille alttiiksi. Jos epäilet olevasi toistuvasti homeisissa tiloissa, niin onko olo kevyempi ja vaivoja vähemmän, kun voit olla muutaman päivän poissa niistä tiloista? Jos on, niin voit olla melko varma, että oireiden syynä ovat homeet.

Oireiden jatkuvuus paljastaa

Mukaan voi tulla toistuvaa, jopa läpi vuoden usein toistuvaa kuumeilua sekä lihas- ja nivelkipuja.

Voi olla toistuvia virtsatietulehduksia tai -kipuja. Voi ilmetä myös ”eturauhasongelmia”, vaikka syytä siihen ei tutkimuksissa selviä. Virtsa ei silti kulje entiseen malliin, ja virtsa on vahvaa kuin sula voi. Kaikki nämä ovat merkkejä jo pahemman laadun homeista, joille ihmiset asunnossaan tai työpaikallaan altistuvat. Homeet ja homeiden tuottamat myrkyt ovat asettuneet lihaksiin ja sisäelimiin!

Homeisissa kouluissa oppilaiden yleisimpiä oireita ovat hengitystievaivat ja toistuvat korva- ja poskiontelotulehdukset. Muutamalle prosentille oppilaista kehittyy astma – ei kaikille, mutta joillekin kuitenkin.

Tutkimuksissa on selvitetty, että homekouluissa lasten oireilu vähenee dramaattisesti, jos homeremontti tehdään perusteellisesti ja rakennusmääräysten mukaisesti!

Pintaremonteilla ja tiivistystalkoilla ei ole mainittavaa vaikutusta ihmisten terveyteen sen enempää kouluissa kuin asunnoissa ja työpaikoillakaan. Päinvastoin, usein remontin aikana homerasitus suorastaan villiintyy.

Selkokielellä tämä tarkoittaa, että korjaukset on tehtävä Suomen rakentamismääräyskokoelmassa julkaistuja kosteusvauriokohteen korjaamisen periaatteita noudattaen. Se on: on toimittava laillisesti.

Ehdoton yleissääntö homekorjauksiin on, että kosteusvaurion syy on löydettävä ja syy on poistettava. Rakenteiden kuivaaminen ei auta, vaan homeiset pinnat on vaihdettava uusiin noin metrin verran etäämmälle siitä, missä materiaalista on hometta todettavissa.

Pienestä naarmusta
iso vaiva

Eräät mikrobit tarttuvat ahneesti avoimiin haavoihin, olkoot ne vaikka kuinka pieniä (opportunistiset homeet). Paperin reunasta sormeen tullut pieni viilto saattaa ärtyä hyvin hitaasti paranevaksi, pitkäaikaista hoitoa vaativaksi viikkojen ja jopa kuukausien ajan aina vain laajenevaksi kivuliaaksi, kosketusaraksi tulehduspesäkkeeksi.

Homeiden voima paljastuu selkeänä, kun kuukausia kotona/työpaikalla tulehtuneena ja ärtyneenä vaivannut vamma parantuu muutamassa päivässä, kun vain on tilaisuus olla poissa homeisesta ympäristöstä.

Syynä tulehduksiin voi olla esim. jokin Aspergillus-homelaji tai sädesieni (joka on tosiasiassa bakteeri) ja muutama muukin jokseenkin tavallinen kosteusvauriohome.

Pahimmillaan pieni tulehdus laajenee niin, että lopulta se diagnosoidaan jopa ruusuksi.

Leikkauspotilaille tai kortisonipohjaisia lääkkeitä käyttäville monet homeet ovat erityisen vaarallisia. Luuydinsiirtopotilaille homeet ovat hengenvaarallisia.

Riskiryhmiin kuuluvat lisäksi esim. kierukkaa käyttävät naiset ja nastahampaita itselleen ottaneet ihmiset ja tekonivelpotilaat. Suomessa homeisiin liittyvistä riskiryhmistä ei julkisesti juuri puhuta – ei edes lääkärissä käyntien aikana. Vielä vähemmän puhutaan kortisonin vaaroista homepotilaille.

Riskiryhmiä on niin paljon, että on suorastaan irvokasta väittää, että homeiden vaikutuksista ei ole tietoa.

Eräät terveystarkastajat käyttävät ilmaisua, että ei homeista ole terveille mitään vakavaa todistettua haittaa, tai että homeiden haittavaikutuksista ei ole tietoa. Kun ammatti-ihminen väittää jotain tämmöistä, niin kyse ei ole enää tietämättömyydestä, vaan valehtelusta.

Ammatti-ihmisille tietoa on ja on ollut runsaasti saatavilla. Jos terveystarkastajalla ei todellakaan ole tietoa homeiden vaikutuksista, niin on hänen virkavelvollisuutensa ottaa niistä selvää. Ilman asiaan kuuluvaa paneutumista ja ”tietämättömyyden tilassa” hän ei saa virkavelvollisuuksiaan rikkomatta tehdä yhtään päätöstä. Virkamiehen virkavelvollisuuksiin kuuluu "huolellisuus", joka tarkoittaa nimenomaan riittävän tiedon hankkimispakkoa, ennen kuin päätökset tehdään.

Kuinka moni tässä maassa voi väittää olevansa läpikotaisin terve? Eikä käytä hydrokortisonia edes tabletteina? Eikä saa pientäkään naarmua? Eikä ole asettanut ”implanttia” sen enempää niveliin, suuhunsa kuin kierukankaan muodossa? Ei ole vanha? Ei ole lapsi? Jne, jne...

Montako terveystarkastajan tarkoittamaa ”tervettä” valtakuntaan jää jäljelle?

Jatkuva oireilu
johtuu homeista

Homeita sairastelun syyksi on aihetta epäillä esim. silloin, kun kuumeilut, nuha, poskiontelotulehdukset ja aamuväsymys ovat jatkuvaa.

Jokseenkin 100-prosenttinen varmistus homeiden olemassaolosta selviää silloin, jos kerta toisensa jälkeen oireet helpottavat, kun on poissa asunnossa muutaman vuorokauden ajan – tosin silloin ei ’siellä muualla’ saa olla homeita.

Samalla kun homepotilas on matkoilla poissa kotoa, hän voi tehdä toisenkin hyvin todistusvoimaisen testin. Jos on mahdollisuus pitää matkalaukkua kiinni päivän, parin ajan ja aukaisee sen vasta sitten jossakin uudessa raikkaassa ympäristössä, niin vaatteiden haju voi tuntua silloin tunkkaiselta. Se haju on merkki oman asunnon homeista.

Homeasuntojen asukkailla on usein ”homeääni”. Ääni on muuttunut matalaksi ja karhean käheäksi. Kai hyvin tunnettu ilmaisu ’viskibasso’ kuvaa sitä äänenväriä täsmällisimmin.

Jos äänen muuttuminen matalaksi on tullut vastikään muuttaneelle ihmiselle, niin ääni saattaa kirkastua puhtaassa ympäristössä muutamassa tunnissa. Aikaa myöten äänen palautumiskyky häviää. Se jää pysyvästi väkinäisen karheaksi.

Ihon jatkuva kutina voi olla todella väsyttävää. Ihminen joutuu raapimaan itseään kaiken aikaa kuin kapinen koira asuessaan tai viivyttyään asunnossa, jossa on joitakin välittömiä allergiareaktioita aiheuttavia homeita.

Kutinaan on yksi hyvä hometesti. Jos sivelet kutinakohtaan mahdollisimman puhdasta isopropanolia, ja jos kutina loppuu siihen, niin jokseenkin varmasti syynä kutinaan ovat homeet. Isopropanoli on helposti hankittava kemikaali: se on sama aine, jota käytetään monissa autojen tuulilasinpesuaineissa. Homelääkkeeksi sitä on käytettävä mahdollisimman raakana tiivisteenä, eli sen pakkasenkesto on -50..-80 ºC.

Tieto homeoireista
on salailun kohde

Homeiden aiheuttamista oireista ja muista sairauksista puhuttiin ja kirjoitettiin vielä vuonna 2002 paljon. Se vuosi oli ns. sisäilman vuoksi. Sen jälkeen huoli ”homesairauksia” potevien ihmisten auttamisesta on laantunut.

On kuin Suomi olisi alistunut kohtaloonsa: homeasuntoja on jo niin paljon, että ei niille enää mitään voi.

Näyttää siltä kuin virkamiehelle olisi suorastaan virkarikos, jos hän lausuu ääneen sanan 'home' tai sisällyttää sen sanan pöytäkirjaan, vaikka kyseessä olisi homeongelman ns. ilmiantodokumentin tiedoksikirjaaminen tai homeiden aiheuttamien rakennusvaurioiden korjaussuunnitelmaa koskeva virallinen kokous.

ALLA OLEVA LISTA HOMEALTISTUKSEEN LIITTYVISTÄ TAVANOMAISISTA OIREISTA on kerätty monien kuukausien työn tuloksena lukuisista eri lähteistä. Parin yksityiskohdan osalta sitä on tarkennettu kymmenien homeista sairastuneiden ihmisten henkilökohtaisten kokemusten perusteella.

Tavallisten ihmisten onkin varsin vaikea saada luotettavaa tietoa homeista. Kunnan omien virkamiesten ja lääkäreiden harjoittama tiedon suodatus, dokumentoinnin vääristely ja valehtelu on rajua ja häpeämätöntä. Vasta pakotettuna he tekevät asiallista työtä, mutta oma-aloitteisuutta heiltä on turha odottaa. Mitään olennaisesti auttavaa he tuskin itse käynnistävät etenkään, jos kyseessä on kunnan omistama kiinteistö - muutamaa harvinaista poikkeusta lukuun ottamatta.

Tarkkaa mikrobiologista ja lääketieteellistä julkista tietoa homeista on julkaistu etenkin englannin tai saksan kielellä. Asiantuntijoille hometietoa on saatavissa jopa suomeksi, jos ns. asiantuntijalla on tarvetta ja halua tietämyksensä aukkoja oikeasti paikata.

Varsin hyvä kooste selkokielistä tekstiä homeista ja niiden vaikutuksista suomeksi kaiken kansan tiedoksi löytyy esim. nettiosoitteesta

www.miame.net.

Sen etusivun vasemman laidan valikoista löytyy otsikon ”Julkaisut” alta joukko tekstejä, joita muutamat parhaista alan asiantuntijoista ovat kirjoittaneet.

Miamen sivustoa ylläpitää Joensuussa toimiva Kaprakan Sisäilmakeskus. Tämä keskus on työstään kiitokset ansainnut.

Yksityisen Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelun tietosivut

www.ssm.fi/tietoa/

on myös arvokas tietolähde. Sieltä löytyy asiaa homeiden terveysvaikutuksista, referaatteja tieteellisistä tutkimuksista, tietoa homehaittoja koskevista laeista ja muista säädöksistä sekä selvityksiä kosteusvaurioiden rakennusteknisistä aiheista.

Oirekuvausten tulkinnasta

OIREET PALJASTAVAT, ONKO HUONETILOISSA HOMEITA. Vahvin näyttö saadaan silloin, kun kyseessä on useiden asuntojen kokonaisuus, esimerkiksi kerros- tai rivitalo tai useampikin, tai iso monen ihmisen työpaikka. Oireselvitys on tehtävä mahdollisimman laajalle joukolle ihmisiä. Mitä useampaa ihmistä oirekysely koskee, sitä vahvempi on näytön painoarvo.

Vaikka yksittäisen ihmisen osalta oireperusteinen näyttö homeista on vaikeammin tulkittavissa, niin yksittäisenkään ihmisen oireselvitys ei ole arvoton. Jos oheisesta oirelistasta poimittu omalle kohdalle osuvien oireiden kirjo yltää yli kymmeneen ja varsinkin, jos alla listattuja oireita on usean eri otsikon alta, niin on jokseenkin varmaa, että syynä oireisiin ovat homeet.

ERÄÄT OIREISTA OVAT VAKAVIA. Arviot oireiden syistä ja seurauksista on parasta jättää omalle lääkärille. Vastauksen lääkäriltä saat, kun yksilöit kysymyksen riittävän tarkasti ja vaadit myös dokumentoimaan sekä kysymyksen että vastauksen.

Esitä kysymys lääkärille yksiselitteisesti ymmärrettävässä muodossa tyyliin "voiko tämä [mainitse mikä] oire johtua homeista tai bakteereista". Muista vaatia, että kysymys ja vastaus kirjataan potilasasiakirjoihisi. Äläkä tyydy mihinkään ylimalkaiseen heittoon, vaan vaadi nimenomaan lääketieteelliseen asiantuntemukseen perustuvaa arviota ja täsmällistä, selkokielistä vastausta kysymykseesi!

Selittelykierroksen aikana puheeksi todennäköisesti tulee, että ei homesairauksista varmuudella kukaan mitään tiedä. Ehkä niin, mutta vaadi sitten vastaukseksi määritelmää todennäköisyydestä, voiko oire olla homeen aiheuttama. Lausunto "oire sopii homeen aiheuttamaksi" on jo ihan hyvä.

ALLA OLEVA LISTA KANNATTAA OTTAA MUKAAN LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLE, kunhan sitä ennen kaikki omat oireet on ruksattu valmiiksi listalle. Siksi listan kopiointi omalle koneelle on tarpeen - voit tulostaa listoja itsellesi, perheenjäsenille, työkavereille, ystäville ja tutuilla ja tuntemattomille, jotka epäilevät kärsivänsä homeista. Kukin tarvitsee oman kopion listasta omaa oireselvitystään varten.

JOKSEENKIN 100-PROSENTTINEN NÄYTTÖ HOMEISTA JOHTUVAN TERVEYSHAITAN OLEMASSAOLOSTA SAADAAN SILLOIN, KUN LUKUISAT IHMISET OVAT SAIRASTUNEET MONIIN ALLA LUETELTUIHIN "HOMESAIRAUKSIIN". Mitä suurempi osa kyseisissä huonetiloissa yleensä olevista ihmisistä sairastaa listan hometautioireita, sitä tiukempi näyttö homeista saadaan.

***************************************************************

OIREIDEN TULKINTA ON TILASTOTIEDETTÄ

Suuren joukon kyseessä ollen noudatetaan oirelöydöksistä seuraavanlaista tulostulkintaa:

Jos oireilevia on 10 - 15% ihmisistä (oireprevalenssi 10-15%), niin se vastaa ihmisten sairastavuutta yleensä näihin yksin kappalein tarkastellen tuiki tavallisiin tauteihin – näytöksi homeista se määrä ei riitä.

Oireilevien määrän noustua 30 - 40-prosenttiin, on hyvin todennäköistä, että oireisiin on yksi yhteinen syy eli homeet (Kansanterveyslaitoksen soveltama rajamääritelmä).

Pahimmassa tapauksessa joka ainoa asukas tai työntekijä potee lukuisia alla luetellun listan mukaisia eri oireita.

Jos omien henkilökohtaisten oireiden määrä oheiselta listalta on runsas, niin on syytä ottaa pikaisesti yhteys sekä omaan lääkäriin että terveystarkastajaan, joka voi käynnistää hometutkimukset asunnossa. Ruksattu oirelista on vaadittava tallennettavaksi muiden potilasasiakirjojen joukkoon.

Runsas tyypillisten homeoireiden määrä on osoitus siitä, että on todennäköiset syyt epäillä asunnossa tai työpaikalla olevan terveydensuojelulain tarkoittama mikrobeista johtuva terveyshaitta.

Jos on käytettävissä monia ihmisiä koskevat oirekuvaukset, niin silloin asunnon omistajan tai työnantajan on omin tutkimuksin todistettava, että huonetilat ovat terveelliset eli että tiloissa ei ole olemassa homeita, bakteereita ja hiivoja terveyshaitaksi asti. TÄRKEÄÄ: Juridisessa mielessä kyseessä on harvinainen käännetty todistustaakka.

Jos on käytettävissä vain yhden ihmisen oirelista, niin kyllä silläkin alkuun pääsee, mutta mutkia ja viiveitä se matkaan tuo. Yhteisen oireselvityksen saaminen voi olla hankalaa, koska ihmiset yksinkertaisesti pelkäävät kostoa. Takana voi olla myös ihmisen psyykkeen luja voima kieltää pelkoa herättävien homeongelmien mahdollisuus - totuudelta halutaan sulkea silmät. Tämä ja koston pelko ovat yleisimmät syyt homeselvitysten yhteistyövaikeuksiin. Kun pahin on ohi ja voitto häämöttää, niin kunnian ottajia sitten kyllä riittää.

Lisäksi aina on olemassa niitä ihmisiä, jotka jättävät sodassa toiset tuleen makaamaan. He eivät paljasta kantaansa, mutta odottavat lopulta hyötyvänsä itsekin homesodan hedelmistä. He antavat muiden käydä sodat ja kantaa sotien riskit. He haistelevat, mistä vahvimmat tuulet puhaltavat ja kumartavat syvään sinnepäin. Mielistelevät sinne tänne ja kuorivat kermaa joka mutkassa, mutta tiukan paikan tullen kieltävät hyväntekijänsä. Joskus se vain on niin. Se on syvältä ja ruskeaa, ikävä kyllä.

Sisäilmaohjeessa tai nykyisessä Asumisterveysohjeessa mainittujen mikrobimäärien raja-arvojen ylittyminen edellyttää asiallisia toimenpiteitä. Jos niihin ei ryhdytä, suosittelen välitöntä rikosilmoitusmenettelyä eli asian viemistä poliisille. Asian käsittelyt pelkästään hallinto-oikeudellisessa järjestyksessä johtavat yleensä vain täysin vastuuttomiin nollaratkaisuihin ja tarvittavien päätösten/toimien pitkittämiseen.

Ilman riittävän selkeää asian muodollista riitauttamista tuskin on odotettavissa, että vastuutahot ryhtyvät tuloksia tuottaviin toimiin.

Ilman riitauttamista huonetiloja korkeintaan tiivistellään (rakennusmääräysten vastaisesti) tai korjaukset kohdistetaan rivitalon tai kerrostalon yhteen asuntoon (valittajan asuntoon) tai työpaikan osastoon, mutta muut ihmiset jätetään sairastelemaan homeittensa keskelle.

**************************************************************

TAVANOMAISIA OIREITA IHMISILLÄ, JOIDEN ASUNNOSSA TAI TYÖPAIKALLA ON HOMEITA

OIREIDEN MÄÄRÄN TULKINTAOHJEET:

- 10-15% asukkaista oireilee — Ei aihetta huoleen

- 30-40% asukkaista oireilee — Hälyttävä tilanne. Lisätutkimukset ovat tarpeen. Terveystarkastaja kutsuttava pikaisesti paikalle

- yli 40% asukkaista oireilee — Asunnoissa on laajamittaisia, pitkäaikaisia kosteus- ja homevaurioita. Melkoisella varmuudella välitöntä allergiaa aiheuttavien homeiden lajikirjo on suuri ja homeiden määrä on runsas. Joukossa on todennäköisesti pitkäaikaisista talon kosteusvaurioista kertovia varsinaisia kosteusvauriohomeita (kosteusindikaattorihomeita), joista monet ovat vaarallisia. Terveystarkastaja kutsuttava pikaisesti paikalle. Jos terveystarkastaja ei ota asiaa vakavasti, niin on aihetta pikaiseen kanteluun tai rikosilmoituksen tekoon.

- yli 25% — YK:n WHO:n eli Maailman terveysjärjestön mukaan hälyttävä tilanne. Lisätutkimukset ovat tarpeen. Vastaa suomalaista tulkintaa 30-40-prosentin oireprevalenssista (taudin sairastuvuus); täten muualla maailmalla sovellettu vakavan homevaaran riskiraja on olennaisesti tiukempi kuin Suomessa

IHO
- kutinaa
- punoitusta
- rakkuloita
- nokkosrokkopaukamia
- huonosti parantuvia visvanäppylöitä keholla
- huonosti parantuvia visvanäppylöitä suun ympärillä
- atooppinen ihottuma tai sen pahentuminen
- kutina nivusissa / sukupuolielimissä
- peräaukon kutina
- ihon karstaisuutta
- ihon karheutta, halkeamia
- kynnet ja kynsinauhat vaurioituneet
- muu ihottuma tai ihottuman pahentuminen(mikä?)

HENGITYSTIET, NENÄ
- tiheät flunssat
- aivastelu
- vesinuha
- kutina, ärsytys sieraimissa ja/tai kurkussa
- verenvuoto
- verestävää limaa
- verestävää karstaa
- runsaat kuivat eritekarstat nenässä
- nenän tukkoisuus
- poskiontelotulehduksia
- hajuaisti yliherkkä tai huono

HENGITYSTIET, NIELU
- kurkkukipu
- pistävä tunne kurkussa
- kuiva yskä
- limainen yskä
- äänenkäheys
- äänen "sortuminen"
- palan tunne kurkussa
- äänihuulet turpeat ja/tai ärtyneet
- "limainen kurkku"
- jatkuva kakistelun tarve
- makuaisti huono
- ”tupakkayskä” aamuisin (vaikka ei polta)

HENGITYSTIET, KEUHKOT
- toistuva/jatkuva limaneritys
- astma
- "epätyypillinen" astma
- keuhkoputkentulehdus
- hengityksen vinkunaa
- hengenahdistus (joka haittaa jopa yhden kerroksen nousemista portaissa)
- keuhkokuume
- puristava tai ahtauden tunne rinnassa toispuoleisesti / rintakehän ympäri
- pistävä kipu keuhkojen alueella
- "tupakkayskä", vaikka ei polta tupakkaa
- kun puhallat keuhkot tyhjäksi, puhallus päättyy yskänärsytykseen

SILMÄT
- punoittavat
- kuivuvat
- karvastelevat, kirvelevät
- kutiavat
- vuotavat vettä
- kyynelvuotoa
- tuulenarkuutta
- sidekalvon tulehduksia
- rähmivät
- kipua silmäkuopassa
- katse ei tarkennu ajoittain
- sumuläikkiä silmissä
- ihomuutoksia silmäluomen alla

KORVAT
- kutinaa korvakäytävässä
- tukkoisuus
- kipu
- ihottuma
- tulehdukset korvalehdellä
- välikorvantulehdus
- runsas vaikunmuodostus
- kuulohäiriöt

YLEISOIREET; MUUTA OIREET
- väsymys - ei lopu nukkumalla
- väsynyt olo aamulla herätessä
- voimattomuus
- huono rasituksenkesto
- pää tuntuu raskaalta
- usein päänsärkyä päivällä
- päänsärkyä yöllä tai aamulla
- pahoinvointi
- toistuva kuumeilu
- viluntunne, vilunväristykset
- voimakkaat nivelkivut jaloissa tai käsissä
- "epätyypilliset" reumakivut
- puristus- ja/tai nostovoima käsissä laskenut (esim. kivun vuoksi)
- lihasvärve, elohiiri, lihas nykii
- lihasjäykkyys
- keskittymisongelmia
- lähimuistiongelmia
- huimausta
- pahoinvointia
- viiltävä kipu alavatsassa
- lisääntynyt virtsaamisen tarve
- eturauhasvaivat
- muut virtsavaivat
- liike-epätarkkuus, ote ei pidä/ei osu
- mielentilaongelmat (ärtyisyys, masennus, aloitekyvyttömyys)

*******************************************

Kopioi oirelista käyttöösi - vastaavaa on todella vaikea mistään löytää. Se on vahva työkalu terveyden vaalimisessa ja home-epäilyksiä seuraavien tutkimusten käynnistämiseksi.

Oirelistaan sisältyy paljon kokemusperäistä, testattua tietoa. Se tieto on hankittu hyvin suuresta joukosta homesairauksista kärsineitä ihmisiä. Lähes kaikki oireet ovat myös lukuisissa tieteellisissä eri tutkimuksissa mainittuja tyypillisiä "hometauteja".

Toimittaja
Esko Leipälä
inhere.le@dnainternet.net

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta