RAW-kuvien käsittely ja siihen sopivat ohjelmat

Anonyymi

Kertokaas nyt minulle maallikolle, kuinka niitä RAW-kuvia oikein tuodaan tietsikkaan, ja mikä olisi hyvä ohjelma siihen tarkoitukseen sekä kuinka niitä kuvia käsitellään? Olen kuvannut pelkästään jpeg-kuvia, enkä tiedä RAW-kuvien käsittelystä tuon taivaallista. Kovasti kiinnostaa alkaa niitä käsittelemään (olen lukenut että niillä saa enemmän näkyviin asioita kuvissa), mutta kun en ole nörde, niin minkäs teet. Tietsikan syöverit muutenkin ovat hakusessa minulla.

Itsellä on aika tuore Photoshop (Adobe premiere elements 2019) tietsikassa, mutta se ei taida riittää näiden kuvien käsittelyyn. Eikö näin ole? Tarvitsenko Ligthroomin tai vastaavan muun ja kuinka sen voi kätevimmin hankkia?

Mielelläni otan vastaan kaikki mahdolliset neuvot ja vinkit joita antaisitte minulle. Kiitos.

14

<50

  Vastaukset

  • Elements riittää aloittelijalla hyvinkin pitkälle.
   Kuvia tuodaan ”tietsikkaan” mm. kopioimalla ne muistikortilta tietokoneen kovalevylle.
   Asiaan ei vaikutaa mitenkään se onko kuvan tallennusmuoto RAW, JPEG tai joku muu.
   Kuvankäsittelyyn sopivia ohjelmia voi kätevimmin hankkia valmistajan nettisivuilta lataamalla.

   • Sen tuonnin osaan kyllä auttavasti. Mutta se käsittely onkin toinen juttu. RAW-kuviin haluaisin siirtyä niiden mahdollistaman paremman dynamiikan takia.


   • En ole aloittelija, vaan olen kuvannut eri asioita (luontoa, tähtiä, juhlia) jo vuosikymmeniä. Olen ns. vanhanliiton mies, eikä tietotekniikka ole helppoa englannin kielenkään takia.


   • Anonyymi kirjoitti:

    En ole aloittelija, vaan olen kuvannut eri asioita (luontoa, tähtiä, juhlia) jo vuosikymmeniä. Olen ns. vanhanliiton mies, eikä tietotekniikka ole helppoa englannin kielenkään takia.

    Sain juuri peilittömän Sony a7r4 pikselihirmun ja omistan Canonin erittäin laadukkaita putkia. Näitä olisi päästävä hyödyntämään paremmin.


  • Useimpien kameravalmistajien omilla RAW ohjelmilla, joka tulee kameran mukana , pääsee alkuun. Sonylla muistaakseni se on Image Data conventer.

  • Elements riittää peruskäytössä. Kameravalmistajan oma ohjelmisto saattaa myös olla hyvä ja riittävä, ainakin alkuun. Koska et ole valokuvauksen saralla aloittelija niin suosittelisin kyllä Lighroom+photoshop hankintaa. Jo siitäkin syystä että niihin löytyy enemmän suomenkielistä kirjallisuutta.

   Itse säätämisestä sen verran että vaikeinta siinä on luoda selkeä visio siitä miltä kuvan pitäisi näyttää. Säätäminen sinällään ei ole vaikeaa. Yhtä oikeaa ei ole vaan kuvan voi säätää monella tapaa. Onneksi yleensä löytyy automaattitoiminto jota voi käyttää alussa. Sitten vaan kokeillaan päästäänkö itse samaan tai jopa parempaan. Aikaa kuluu myös siihen että alkaa nähdä hienovaraisten säätöjen vaikutukset. Aloittelijat säätävät yleensä liikaa. Seuraavasta kirjasta löytyy aika paljon tietoa aiheesta:

   https://www.adlibris.com/fi/kirja/raw-9789522910776

   Em. kirjassa esimerkkiohjelmina elements, lighroom ja photoshop.Lisäksi kannattaa hankkia kija tai useampi ohjelmasta jota käyttää.

   • Ps. jos mahdollista mennä kurssille niin suosittelen.


   • Kiitos tuosta kirjavinkistä. Olen sortunut siihen liialliseen säätämiseen itsekin kun aloin säätämään kuvia joskus aikoinaan kun digiaikaan siirryttiin. Minulle tärkeä asia on piirto, ja tarkennuksen säädän yleensä aina kun muokkaan kuvia. En tykkää katsoa suttuisia kuvia. Sen takia hommasin tuon mainitun Sonyn 61 megaisen kameran. Olen siis aloittaja.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kiitos tuosta kirjavinkistä. Olen sortunut siihen liialliseen säätämiseen itsekin kun aloin säätämään kuvia joskus aikoinaan kun digiaikaan siirryttiin. Minulle tärkeä asia on piirto, ja tarkennuksen säädän yleensä aina kun muokkaan kuvia. En tykkää katsoa suttuisia kuvia. Sen takia hommasin tuon mainitun Sonyn 61 megaisen kameran. Olen siis aloittaja.

    Oletkohan tehnyt jotain väärin vai millä olet kuvannut kun tullut suttuisia kuvia? Itsellä 24Mpix ff ja terävyyttä kyllä ollut tarpeeksi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Oletkohan tehnyt jotain väärin vai millä olet kuvannut kun tullut suttuisia kuvia? Itsellä 24Mpix ff ja terävyyttä kyllä ollut tarpeeksi.

    Tarkoitan kyllä sitä piirtoa mihin kamera ja putki pysyvät, en tärähtänyttä kuvaa. Oli vähän huono ilmaisu. Nyt kun vertaa Sonyn (a7r4) ja Canonin 5D nelosen piirtoa keskenään, ero on huima Sonyn hyväksi.


  • Elements on käsittääkseni aika minimaalinen raw-kuvan käsittelyn puolesta. Lightroom on sellainen perustyökalu, jolla on paljon käyttäjiä ja johon löytyy paljon ohjeistusta netistäkin. Nykyään sen taitaa saada tosin vain kuukausimaksullisena, tosin aika kohtuullisen näköiseen hintaan Adoben valokuvausjäsenyydellä. Pakettiin kuuluu Lightroom ja photoshop. Itselläni on vielä vanhempi kertamaksullinen versio.

   Muita vaihtoehtoja, joita olen kokeillut, on esim. ON1 PhotoRaw, joka tuntui minusta vähän sekavalta, ja Corel Aftershot pro, joka oli sinänsä ihan ok, melkein kuin Lightroom mutta vain melkein, ehkä se tuntui vaan siltä tottumuksestakin johtuen. Raw editoreja on esitelty esim. tuolla: https://www.digitalphotomentor.com/photo-editing-software/

   Ilmaisiakin on, esimerkiksi RawTherapee ja DarkTable. Ihan kohtuu päteviä kyllä nekin, mutta minusta niitä vaivaa vähän liiallinen säätöjen määrä. Säätöjä löytyy ihan pirusti, niin kun vaikka terävöintejä ja kohinanpoistoja useammasta paikasta, mikä tekee ohjelman toisaalta hankalaksi oppia ja sekavan tutuiseksi. Jos taas Lightroomiin verrataan, niin siinä on paremmin käyttäjäystävälliseksi hiottu käyttöliittymä, jossa on periaatteessa kaikki tarpeellinen mutta ei juurikaan tarpeetonta roinaa.

   • Ehkä se Ligthroom on se johon sitten myöhemmin päädyn. T. Aloittaja.


  • Yksi hyvä ja edullinen kuvansäätö-ohjelma on Affinity Photo (mm ilmaiset päivitykset)

  • Kuvat saa koneeseen parhaiten kortinlukijalla, joka ei vaadi mitään ohjelmia asennettavaksi. Kuvat kannattaa kopioida, eikä siirtää satunnaisten siirtovirheiden eliminoimiseksi. Muistikortilla saa kuvat kopioitua helposti vetämällä ne kortinlukijan kansiosta tietokoneen valinnaiseen kansioon. Alkuperäiset jää edelleen muistikortille varmistukseksi.
   Monet siirto-ohjelmat piilottaa kuvat outoihin kansioihin.
   Käsittelyä kannattaa kokeilla kameran mukana tulevalla RAW-convertterilla (merkkikohtainen ohjelma), ennenkuin alkaa tuhlaamaan rahoja kaupallisin ohjelmiin.
   Ohjelmia kannattaa hankkia sitten kun homma on tullut tutuksi ja tietää, että homma tulee jatkumaan.
   Kokeilemalla löytää parhaan työtavan, joka poikkeaa hieman eri ohjelmien välillä.
   Netistä ja kirjastosta löytyy myös ohjeita kuvankäsittelyyn.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vainaja löytyi Räskin hiekkakuopalta

   Poliisi epäilee murhaa. Saapa nähdä poistetaanko tämäkin keskustelunavaus.. täytyy sanoa että palstalla on varmasti Suomen typerin moderointi.
   Kotka
   51
   2646
  2. Stefu haki eilen Isabellan Hankoon

   Ovat nytkin siellä. Martina ei sitten sinne päässyt.. Martinahan Menaisissa sanoi, hän aikoo yhä siellä käydä... ilmeisesti Hangossa myös Sofia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   2516
  3. Sofia juhlimassa kavereiden kanssa

   Sofia nähty juhlimassa tämän illan aikana eri puolella Helsinkiä ilman Stefua. Onkohan tullut jo ryppyjä rakkauteen?
   79
   1966
  4. Nyt on kyllä Soffa juubassa

   Ihan känninen postaus. Partsielämää jee...alamäki vai putki
   48
   1648
  5. Sofia B:n koira otettu huostaan!

   Onneksi näin käynyt! Ei sovi jatkuva juhliminen koiran elämään. Kotieläin ansaitsee raittiin ja stabiilin kodin.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   44
   1456