Otsavalon "ylikellottaminen" eli virran kasvattaminen?

Anonyymi

https://www.puuilo.fi/Ledcore-ladattava-otsavalaisin-10W

Tuli hankittua tuollainen otsavalaisin ja hinta Puuilossa oli 19,90 €. Luvattua 800 lumenia tuosta ei lähde, tuskin puoltakaan. Valo-osa ei hirveästi lämpene.

Miten noissa on tehty virran regulointi? Olisiko ledin virtaa helppo kasvattaa?

15

1208

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ainakin sellaista olen nähnyt, ettei regulointia ole ensinkään. On siis tehty patterimitoitus siten, että jännite jää alle n. 3.5V mikä on osimoilleen käyttöjännite normaalisti. 2x 1,5V patteri =3V. Ledi siis palaa hiukan vajailla tehoilla. Toisaalta virta rajoittuu ledin ansiosta hiukan ja patterin sisäisen vastuksen kanssa siitä tulee melko vakaa valovoimaltaan. Eli omakohtaisesti olen tehnyt noita 3W led-elementeillä kiinnitettynä alu-ripaan ja step-up hakkurilla ajanut jännitteen sellaiseksi, että on 3W ledin maksimivirta. 10W ledi on todennäköisesti joko 1W tai 3W ledi-elementtejä sopiva määrä sarjassa. Se voi olla valettu yhdeksi möhköksi kuitenkin. Ledit pystyy yleensä laskemaan.
      Helppo virran rajoitin on tietysti sarjavastus. Hiukan parempi tulee esim. tekemällä vakiovirtalähde kahdesta transistorista:
      https://www.instructables.com/id/Circuits-for-using-High-Power-LED-s/
      -tuolla on ruutupaperilla sopiva kytkentä. Idea pähkinänkuoressa on huomata, että jos v_be kasvaa yli n. 0.6V alkaa toinen transistori menemään kiinni, jolloin virta asetttuu vakioarvoon. Säädettävän siitä saa esim. laittamalla n. 100.. 1k ohmin potentiometrin em. virran rajoitusvastuksen rinnalle ja ottamalla liu'usta jännite kannalle.

      • Anonyymi

        Ja li-ionissa tuo jännite 3.7V on juuri optimaalinen. Tyhjässä se on 3.0V luokkaa, jolloin lamppu toimii vielä silläkin, vaikka tehot on pudonneet. Hyvällä säkää siellä on n. 10 ohmin sarjavastus, muttei välttämättä sitäkään..


      • Anonyymi

        Ledcoren 10-wattisessa otsavalaisimessa on 2 kpl Li-ion akkukennoja. Liekö sitten sarjassa. Pitänee tutkia. Saahan noita kolikon kokoisia vakiovirtalähteitä Kiinasta eurolla parilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ledcoren 10-wattisessa otsavalaisimessa on 2 kpl Li-ion akkukennoja. Liekö sitten sarjassa. Pitänee tutkia. Saahan noita kolikon kokoisia vakiovirtalähteitä Kiinasta eurolla parilla.

        Saa kiinasta toki, mutta miksei tehdä sitten itse, kun se kerran on niin helppo rakentaa?
        http://www.electronoobs.com/eng_circuitos_tut10_2.php
        Tuosta saa hiukan malleja. Siitäpä sitten voi alkaa parantelemaan, mikäli ominaisuudet ei joltain osalta riitä, esim. lämpötilan tarkkailua, virran mittausta, jne. Helppoa ja opettavaista. Ja kun kerran asian sisäistää, niin sitten sitä voi tehdä tuollaisen niistä komponenteista, joita on käsillä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saa kiinasta toki, mutta miksei tehdä sitten itse, kun se kerran on niin helppo rakentaa?
        http://www.electronoobs.com/eng_circuitos_tut10_2.php
        Tuosta saa hiukan malleja. Siitäpä sitten voi alkaa parantelemaan, mikäli ominaisuudet ei joltain osalta riitä, esim. lämpötilan tarkkailua, virran mittausta, jne. Helppoa ja opettavaista. Ja kun kerran asian sisäistää, niin sitten sitä voi tehdä tuollaisen niistä komponenteista, joita on käsillä!

        Ihan on kustannuskysymyskin, ja miksi vaivautua kun valmiinkin saa.


    • Anonyymi

      Senkun leikkaat piuhat poikki lediltä ja mittaat paljonko ottaa vakiona, sitten mietit paljonko uskallat kellottaa, ilman että kellotat yli.

      Step uppi väliin, tai neljän pariston systeemi taskuun ja siihen vaikka 317 virtamodeen potikka/vastus. Samalla kun akku siirtyy päästä taskuun, niin katoaa pelko sen osan rikkoontumisesta, kun auton alla lepuuttaa päätä maata vasten.

      Itsellä on hard core -asennusharrastukseen tämä lyijyhyytelö vyölaukussa:
      https://www.partioaitta.fi/ledlenser-xeo-19r-2016749/

      En kyllä suosittele, auton alta noustessa vähän kolahti helmaan ja nyt helisee optiikan palasia sisällä. kiiltävään teräspintaan jäi naarmu, joten ei kehtaa harrastusylpeänä takuuseenkaan yrittää, nyrkki suussa kummelin tyyliin.

      https://www.youtube.com/watch?v=T_mUG9im5fc

      Meikä-

      • Anonyymi

        Suosittelen remppahommiin Olight HS2 -otsavalaisinta. Sellainen maksoi XXL:ssä 39,90 €. Lähtee luvatut 400 lumenia 2 tunnin ajan. Todella näppärä, pienikokoinen ja sujahtaa takuunkin.


    • Anonyymi

      Avasin Puuilosta ostamani Ledcoren 10-wattisen otsalampun ja täytyy todeta, että sen sisältö on todella surkeaa katseltavaa:
      - ei tiivisteen tiivistettä koko valaisimessa
      - johdot ovat erittäin ohuita ja juotosten kohdalta eriste on sulanut
      - ledeille ei ole hakkuriregulointia vaan fet kytkee jännitteen kahden rinnan kytketyn 1 ohmin vastuksen läpi (0,5 ohmia)
      - akkukennojen jousikontakteissa, johtimissa ja feteissä syntyy myös jännitehäviötä
      - led-komponentti on star-tyyppinen, mutta ripustettu valo-osaan reunoistaan eli lämpö ei pääse siirtymään!!!!
      - led-komponentilla syntyi oikosulku, kun kokoonpanin valo-osan uudelleen, ilmeisesti johdineristeet tai heijastinosa tekevät oikosulkua jännitteellisiin pisteisiin.

      Mittasin, että 4 voltin akkujännitteellä ledille menee vain 0,8 A ja ledin jännite on n. 3 volttia. Ledin todellinen teho siis vain 2,4 W eikä luvatut 10 W. Todellinen valoteho lienee n. 250 lumenia pakkauksessa luvatun 800 lumenin sijaan. Toisaalta teho ei voisi ollakaan suurempi, koska ledin jäähdytys on todella huonosti toteutettu. Akku on toteutettu siten, että 2 kpl 18650-kennoja on paristokotelossa rinnankytkettyinä, ei siis sarjassa.

      Aktiivikomponenteissa ei ollut merkintöjä eli ne lienevät jotain kiinalaista designia.

      Ajattelin pienentää 0,5 ohmin sarjavastusta ja laittaa led-komponentin taakse alumiinikappaleen, johon lämpö pääsee siirtymään.

      Mutta tämä on sellainen valo, jonka valoteho hiipuu akun tyhjentyessä ja vesisateella ulos ei ole asiaa. Rehellisesti sanottuna aikamoista kuraa, mutta 19,90 euron Suomi-hintaan enempää ei voi odottaakaan. Ja pitäkää varalamppu mukana. :)

      • Anonyymi

        Juu, tuo 3W vaatii jo pikkusen jäähdyttämistä. Joskus ratkaisin ongelman rajottamalla virran n. 1W:iin, koska sillä tuli ihan riittävästi valoa verrattuna tavallisella polttimolla olevaan taskulamppuun. Nyt se lämpenee n. käden lämpöiseksi ollessaan pitkään päällä, kun aiemmin oli sen verran kuuma, ettei tehnyt mieli koskea toista kertaa. Kannattaa katsoa tuubista video "1600W flashlight", valotehoa 160 000 lumenia. Yksikin tuollainen 100W elementti olisi jo ihan riittävä! Eikös niitten patterien pitänyt kestääkin jonkin aikaa kuitenkin? ;)


    • Anonyymi

      Itellä on varalamppuna tämä, kestää vähän enemmän asennusolosuhteita ja saa vaihdettua akkukennoja lennosta kun asennusmaratoni voi kestää helposti vaikka 30h. Potikka akkukotelon takana ottaa aina hittiä mutta se on turha osa.

      https://www.valostore.fi/tuote/led_lenser_h14r2/?variant=2104&gclid=EAIaIQobChMIhNzX5qmg5QIVUYGyCh0zOggDEAYYASABEgKFSvD_BwE

      Kelasin nyt laittaa johonkin vanhaan työmaakypärään jonkun 20W ebay-työvalon. Ei ole niin kalliit vahingot kun hajoaa, eikä omalla biksillä kiinnosta pätkän vertaa että kypärään ei saa liimata/porata mitään kun ei tarvi kypärääkään.

      Meikä-

    • Anonyymi

      Ledcoren 10-wattisen otsavalon tehoa voi kasvattaa juottamalla hyppylangan piirikortilla olevien rinnankytkettyjen 1 ohmin vastusten (0,5 ohm) rinnalle.

      Lisää potkua saa vaihtamalla akkukotelolta tulevat johdot paksumpiin ja juottamalla miinuspuolella johdot jousikontaktien päähän, siis mahdollisimman lähelle akkujen miinusnapaa.

      Jännitettä jää tämänkin jälkeen piirikortilla olevan fetin ja valo-osaan menevän kaapelin yli, mutta ledin läpi menevä virta kasvaa selvästi.

      Näiden lineaarireguloitujen otsavalojen ongelma on kuitenkin se, että valoteho hiipuu akun tyhjentyessä eikä siis ole vakio. Oikeissa otsavaloissa valoteho säilyy ja akun hiipuessa valaisin osaa tiputtaa tehoa pienemmäksi ja näin akku ei pääse tyhjenemään kokonaan, vaikka olisi eksynyt metsään.

    • Anonyymi

      Puuilon Ledcore on uskomatonta paskaa, kun vertaa miten valtavan paljon laadukkaamman otsalampun saa Olightin valikoimasta, kun tuplaa hinnan.

      Olightin lamppu on selvästi kevyempi, melkein tuplasti tehokkaampi, valokuvio aivan valtavan paljon parempi ja valosävy valkoisempi jolla näkee. Olightin valo-osa on alumiinia ja siinä on lähi/kaukovalo jotka voi palaa erikseen tai yhdessä sekä myös varausindikaattori. Löytyy myös päälle kytkettävä takavalo. Mukana tulee latauskaapeli ja ainakin HS2:n mukana tuli vetoketjullinen säilytyskotelo ja varaklipsejä johdolle (ei ole tarvinnut vaihtaa). Olightia voi myös pitää taskussa, koska se ei mene helposti päälle niin kuin Ledcoren paska.

      • Anonyymi

        Ja sitten vielä kun hylkää olightin niin saa paljon parempaa eikä hintakaan nouse.


    • Anonyymi

      Puuilo myy nyt otsalamppuaan nimellä "Ledforce". Ettei Googlella löytäisi näitä keskusteluja...

      • Anonyymi

        Ihan se ja sama. Markettien ja rautakauppojen lamput on aina näitä reguloimattomia leluja.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5424
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2406
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1937
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      47
      1638
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1581
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1378
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1259
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1219
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe