Ulkomailla oleskelun aika kannattaa laskea tarkasti.

Anonyymi

Iltapäivälehdissä on nyt kirjoituksia rajoitetusti verovelvollisista.

"RAJOITETUSTI verovelvollisten tietoja seurataan laajasti Verohallinnon eri yksiköissä.

Jos verohallinnon tietoon tulee, että ulkomailla asuvan henkilön kuuluisikin olla yleisesti verovelvollinen Suomessa, verohallinto pyytää verovelvolliselta selvitystä tilanteesta.

Jos selvitystä ei saada, verohallinnolla on mahdollisuus pyytää vertailutietoja esimerkiksi pankeilta tai pyytää tietoja virka-apuna ulkomailta.

Jos henkilö päätyy verottajan syyniin, tarkistukseen menee moni asia.

– On tapauksia, jossa eläkeläiset, jotka asuvat vuodesta noin puoli vuotta Espanjassa ja puoli vuotta Suomessa, ovat joutuneet selvityksen kohteeksi. Siinä on selvitetty luottokorttien käytöstä lähtien kaikki asiat, sähkön kulutukset, lehtien tilaukset ja niin edelleen.

– Oikeusasteissa kyseeseen voi tulla myös henkilötodistelu. Jos tapaus menee esimerkiksi hallinto-oikeuteen, verottaja ja verovelvollinen voivat pyytää joitain henkilöitä todistamaan, missä verovelvollinen on viettänyt milloinkin aikaa, Juusela kertoo."

Melkoisen haastavaa se on Suomalaisen lähteä muihin maihin.
Jos muutat verotuksellisen asuinpaikkasi, tulee ulkomailla olla
yli puoli vuotta. Ajatuksena se, että jos juuri ennen ulkomaille paluuta sairastut ja joudut siirtämään matkaasi tai tulee jokin muu
laskennallisiin päiviin vaikuttava asia...Tämän rallimiehen kohdalla
ongelmaksi taisi muodostua se, että uuden parisuhteen myötä
tuli rakennettua taloa ja mökkiä Suomeen. Todellisten, missä milloinkin, päivien todistaminen sitten tuon päälle.

IS artikkelin mukaan kat******* kansalainen
on tässäkin asiassa ahkera.
"Joskus verottaja voi päästä epäilyttävien tapausten jäljille ilmiantajien tarjoamien tietojen avulla.
– Ilmiantoja tulee vuodessa noin 10 000, mutta uskallan sanoa, että niiden rooli on valvontamme kohdentumisessa hyvin pieni"

https://www.is.fi/ralli/art-2000006276816.html

https://www.is.fi/ralli/art-2000006274377.html

Myös Kela on asettanut omat sääntönsä.

Jos muutat ulkomaille tilapäisesti eli alle 6 kuukaudeksi, olet yleensä oikeutettu Kelan etuuksiin. Jos olet ulkomailla yli 6 kuukautta, muuttoasi pidetään vakinaisena. Tällöin oikeutesi Kelan etuuksiin päättyy yleensä muuttopäivään.

Lyhytkin oleskelu ulkomailla voi vaikuttaa siihen, kuuluuko Suomen sosiaaliturvaan. Ulkomaille alle vuodeksi muuttava kuuluu yleensä ulkomailla oleskelunsa ajan Suomen sosiaaliturvaan. Muutosta on kuitenkin ilmoitettava, koska jo yli kolmen kuukauden kestävä ulkomailla oleskelu saattaa vaikuttaa oikeuteen saada Kelan maksamia etuuksia. Tällaisia etuuksia ovat esimerkiksi yleinen asumistuki ja kotihoidon tuki. Oikeus sosiaaliturvaan päättyy, jos oleskelu muuttuu vakinaiseksi.

0

<50

Vastaukset

    suomi24-logo

    Osallistu keskusteluun

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös