Paikallinen pakettivälimuisti?

Anonyymi

Virtualisoinnin vuoksi sattuu olemaan enemmän tai vähemmän Ubuntuja käytössä ja päivittämättömänä, jotka jokainen vuorollaan noutavat samoja päivityksiä tai muita asennuspaketteja internetistä. Vaikuttaa jotenkin tehottomalta verkonkäytöltä.

Onnistuisikohan kuinka helposti paikallisen välimuistin tekeminen, eli jos kaivattu paketti löytyy välimuistista, niin se ladataan sieltä, mutta muussa tapauksessa se ladataan internetistä ja paketti jää samalla myös kyseiseen välimuistiin seuraavaa tarvitsijaa varten?

Sen verran mitä apt-mirrorista lueskelin, niin se yrittää kait ladata kymmeniä gigoja kerralla. Tarkoitus olisi siis ainoastaan ladata ne paketit mitä tarvitaan, ja tyhjennellä välimuistia silloin tällöin.

Sellainenkin on kuin apt-cahcer, mutta mahtaako sekään toimia "automaattisesti"?

17

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ubuntussa on se valinta, jolloin konetta ei tarvitse käynistellä päivityksien jälkeen, joten otappa käyttöön se ja automaatiset päivitykset..

      Niin ei tarvitse miettiä syvällisiä!

      • Anonyymi

        Et luultavasti ihan ymmärtänyt mistä tässä on kyse. Esimerkiksi tänään olen pystytellyt kymmenkunta Ubuntu serveriä ja myös muutaman Red Hat -pohjaisen vaihtoehdon. Noihin kun sitten latailee päivitykset ja asentelee tarvittavat softat, niin samoja paketteja lataillaan useampaan kertaan netistä, joka on periaatteessa täysin turhaa, jos ko. paketit saadaan välimuistiin paikallisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et luultavasti ihan ymmärtänyt mistä tässä on kyse. Esimerkiksi tänään olen pystytellyt kymmenkunta Ubuntu serveriä ja myös muutaman Red Hat -pohjaisen vaihtoehdon. Noihin kun sitten latailee päivitykset ja asentelee tarvittavat softat, niin samoja paketteja lataillaan useampaan kertaan netistä, joka on periaatteessa täysin turhaa, jos ko. paketit saadaan välimuistiin paikallisesti.

        Ok totuta ongelmaa se ei sitten ratkaise.
        Internet puskuri toimii, Oli aiikanaan monessa firmassa käytössä kun netti oli kallis, pienensi liikennettä, kun kaikkiladattu jäi muistiin joksikin aikaan. ja uudeleen lataus haki sen muistista.


      • Anonyymi

        eEt selkeästi ymmärtänyt ollenkaan mistä ketjun aloittaja puhui.

        T. miksuh


    • Anonyymi

      Ei ubuntun käyttäjillä järki ainakaan päätä pakota, hoh hoi jaa...

      • Anonyymi

        No sulle ei ainakaan järkeä ole annettu!


    • Anonyymi

      Kaksi vaihtoehtoa ainakin: Käyttää squid:ia konfiguroituna pakettikäyttöön, jolloin pakettien expirointia ei oikeastaan tapahdu kuin uuden version ilmaantuessa. Sitä voi käyttää myös tavallisen www-liikenteen proxy:na. Tai sitten käyttää apt-cacher-ng:tä, jonka pitäisi olla valmiiksi konfiguroitu. Oma kokemukseni on squid:sta, jonka saa toimimaan vaikka näillä ohjeilla:
      http://www.rushiagr.com/blog/2015/06/05/cache-apt-packages-with-squid-proxy/
      apt:lle voi kertoa proxy:n sijainnin /etc/apt/apt.conf.d:hen tekemällä konfiguraatiotiedoston, esim. "01-proxy", jonka sisältö on
      Acquire::http::Proxy "http://192.168.1.100:3128/";
      Myös proxy-autentikointi on mahdollista. Ohjeessa olevia proxyn kokoja kannattaa hiukan miettiä, jos on käytössä esim. 16.04 ja 18.04 tjsp. versioita, jolloin cachen koko kasvaa. Virtualisoinnin kanssa tietysti järkevä paikka on virtualisoitu proxy - tai pääkoneella itsellään jolloin se on älyttömän nopea. Toisaalta wifi-proxy esim. läppärissä on todella mukava, jos on tarvetta latailla paketteja hitaan yhteyden yli toisaalla.

      • Anonyymi

        Tuo apt-cacher-ng on osoittautunut sopivaksi käyttööni. Virittelin sitä varten yhden virtuaalisen Ubuntu-serverin. Sain pienen säätämisen jälkeen myös ulkopuolisista https-repoista tulevat paketit välimuistiin. Nyt latautuu kyllä päivitykset hyvää vauhtia.


    • Anonyymi

      Eli haluat paskoa kaikki käyttöjärjestelmät kerralla, vai? Kuten windös tekee.
      Jos A. Paketti on pilalla, niin haluat sen asentaa kaikkialle...
      Levyltä onnistuu kaikkien maailmassa olevien Ubuntujen päivitys, lataat vain levykuvan.

      • Anonyymi

        Eikö lie sinullekin, aivan sama, mitä nämä vähä-älyiset tekevät. Yllytä vain hankkimaan isompia kiintolevyjä että sopii tarpeeksi niitä paketteja jokaiselle.


    • Anonyymi

      Voihan pelkät paketit ladata ja niistä asentaa päivitykset vaikka ziljoonaan ubuntuun.
      Teet vaikkapa CD-levyn... Löytyy ihan graafisena härpäkkeenä...

    • Anonyymi

      apt-cacher-ng on hyvä valinta tuohon tarkoitukseen. Muita vaihtoehtoja on apt-cacher ja approx. Kaikki nuo kolme löytyy Debianista, joten varmaan Ubuntustakin.

      apt-cacher-ng ja muut vastaavat APT -cacheohjelmistot mahdollistaa sekä automaattisen, että manuaalisen päivitysten lataamisen ja asentamisen aivan samaan tapaan kuin jos käyttöjärjestelmä hakisi päivitykset suoraan distron repositorystä. Jos käytössä on useita Debiania tai Debianiin perustuvaa distroa ajavaa tietokonetta, niin esimerkiksi apt-cacher-ng voi tosiaan nopeuttaa selvästi päivitysten asentamista. Paketit tarvitsee sillon ladata distron repositorystä vain kerran ja lähiverkossa olevat kkoneet saa sitten päivitykset paikallisesta paketticachesta. Eli esimerkiksi apt-caher-ng tekee juuri sen mitä ketjun alottaja haluaa. Debianissa apt-cacher-ng voidaan asenta esim komentoriviltä näin:

      apt install apt-cacher-ng



      Lisäksi saatetaan haluta asentaa auto-apt-proxy:


      apt install auto-apt-proxy



      T. miksuh

      • Anonyymi

        Tuo on tosiaan ihan hyvä. Jonkun aikaa olen cache-palvelinta pyöritellyt taustalla. Laitoin pakettien vanhenemisajaksi heti alkuun puoli vuotta. Näyttää 3,7 gigaa olevan tällä hetkellä paketteja jemmassa, 2263 hakemistoa ja 9963 tiedostoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo on tosiaan ihan hyvä. Jonkun aikaa olen cache-palvelinta pyöritellyt taustalla. Laitoin pakettien vanhenemisajaksi heti alkuun puoli vuotta. Näyttää 3,7 gigaa olevan tällä hetkellä paketteja jemmassa, 2263 hakemistoa ja 9963 tiedostoa.

        Hyvin tuo on vuoden verran päivittäistä käyttöä sietänyt. Ubuntuja on ollut käytössä ainakin 16, 18, 19 ja 20 versioita. Olen pitänyt paketeilla 180 päivän vanhenemisaikaa. Vakiopakettien lisäksi olen konffannut joitakin kustomeita, kuten dockerin.

        Tällä haavaa näyttäisi olevan 13 gigatavua paketteja cachessa, 3396 hakemistoa ja 27556 tiedostoa.


    • Anonyymi

      Ainakin Debianissa on muutamakin juuri sellaista ohjelmistoa, jolla voi pystyttää paikallisen paketticachen: apt-cacher, apt-cacher-ng ja approx.

      Nuo voi asentaa näin ainakin Debianissa, joten todennäkösesti myös Ubuntussa:

      apt instaall apt-cacher
      apt install apt-cacher-ng
      apt install approx


      Toki myös sudoa käyttäen. Eli asentamalla jonkin noista saat tehtyä sen mitä haluat.

      T. miksuh

      • Anonyymi

        Hah, enpäs huomannut, että kyseessä oli vanha ketju, johon olin jo vastannut ja vielä perusteellisemmin kuin mitä nyt jatksoin naputella :-) No eipä kai se haittaa mitään toistaa :-)

        T. miksuh


    • Anonyymi

      Esimerkiksi Fedorassa on hakemisto '/var/cache/dnf/' jonne nämä kaikki päivityspaketit tallentuvat ennen asennusta / päivitystä ja ovat sitten siellä.

      Itse kun pivitän koneen, niin ensin selvitän että kuinka paljon paketteja Fedoraa tarvitsee ladata netistä päivtystä varten.

      Sitten teen sopivan kokoisen ramdiskin, ja siirrän tuon hakemiston sinne, ja teen softlinkin takaisin.

      Nyt pävityspaketit menee ramdiskiin ja asentuvat sieltä Menetelmä on todella nopea koska tässä ei Linuxin tarvitse runnoa levyä koko ajan ensin lukemaan tiedosto levyltä ja sitten asentamaan se vielä takaisin levylle.

      Sitten kun päivitys on valmis niin poistan softlinkin ja siirrän hakemiston ramdiskistä takaisin oikeaan paikkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4839
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1722
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1468
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1326
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1218
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1000
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      885
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      859
    Aihe