Summasaaren Hotelli ja Solaris yhtiön valtion rahojen kuppaus

Anonyymi

Saarijärvellä tämän täytyy olla Summasaaren kylpylähotelli.
Poliittinen valtion rahankuppaus "lainvastaisin" keinoin
Tällä kertaa vasemmistoliitto asialla.

Ministeriöstä tyly arvio vasemmistoliittoon kytkeytyvästä avustusjärjestöstä: Kanavoi itselleen suuria summia ”lain vastaisella” konstilla

18.10.2019

Vasemmistoliittoon kytkeytyvä Solaris-yhdistys on haalinut tytäryhtiölleen Veikkaus-varoilla tuettuja asiakkaita kyseenalaisin keinoin.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antoi viime kuun lopussa päätöksen, joka koski tukien takaisinperintää vasemmistoliittoon kytkeytyvältä Solaris-lomat ry -järjestöltä.

Tuettuja lomia vähävaraisille järjestävä Solaris oli vaatinut ministeriötä oikaisemaan päätöksen, jonka mukaan se joutuu maksamaan takaisin 254 000 euron edestä Veikkauksen varoista maksettuja avustuksia. STM hylkäsi päätöksessään Solariksen oikaisuvaatimuksen.

STM:n mukaan avustuksella on hankittu lomajaksoja hankintasäännöksen vastaisella kilpailutuksella yhteensä noin 2,5 miljoonalla eurolla, mutta takaisinperintä on kohtuullistettu kymmeneen prosenttiin.

STM:n yhteydessä toimiva Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) antoi ministeriön päätöksen yhteydessä synkän arvion Solariksen toiminnasta:
”Avustuksen saajan (Solariksen) omistuksessa olleet lomapaikat ovat osallistuneet lomajaksojen tarjouskilpailuun ja niille on vuosien mittaan kanavoitunut hankintalain vastaisen menettelyn myötä merkittävä osa lomajaksohankinnoista.”

Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille 2000 €/kk Veikkaukselta

Taustalla on Solariksen harjoittama menettely, jossa se hankki lomia kilpailutuksella, johon osallistuivat sen omat tytäryhtiöt. Solariksen silloinen toimitusjohtaja oli myös tytäryhtiöiden toimitusjohtaja.
STEA:n mukaan yhdistys on pyrkinyt syrjiväksi todetulla menettelyllä varmistamaan sen, että sen omistamat lomapaikat ovat saaneet merkittävän osan avustetun toiminnan asiakkaista.

”Tämä on ollut osaltaan varmistamassa avustusten saajan tytäryhtiöiden toiminnan jatkuvuutta tilanteessa, jossa muut vastaavat toimijat ovat kiristyneen kilpailun myötä luopuneet omista lomapaikoistaan. Vuosien mittaan tällä tavoin saavutettu hyöty konsernin sisällä on kasvanut mittavaksi.”

Talouselämä kysyi viime elokuussa Solariksen toiminnanjohtajana aloittaneen Aino Majavan näkemystä STEA:n arvioon.
”Aika hurjaltahan tuo kuulostaa. Olemme pitäneet kilpailutukset, joista vain yhdestä todettiin pieneltä osalta, että siinä on jotakin. Kylpylämme osallistuvat myös muiden lomajärjestöjen kilpailutuksiin.”

STEA arvioi, että Solariksella on ollut sen lainanlyhennysvauhdin ja poistojen perusteella positiivinen liiketoiminnan kassavirta, joka on ollut kokonaisuudessaan yli miljoonaa euroa vuodessa. Majavan mukaan kassavirta oli taas viime vuonna noin 800 000 euroa.

Solaris-lomien toimintakertomusten mukaan se osti tytäryhtiöiltään tuettujen lomien palveluita 1,2 miljoonalla eurolla vuonna 2017 ja viime vuonna 1,1 miljoonalla eurolla.

Solariksen omistamissa tytäryhtiöissä on kolme kylpylähotellia Lohjalla, Kuopiossa ja Saarijärvellä. Viime vuoden konsernitilinpäätöksen mukaan oman pääoman arvo on 4,9 miljoonaa euroa ja vieraan pääoman arvo 7,8 miljoonaa euroa. Viime tilikausi oli vajaat 190 000 euroa alijäämäinen.
”Mitään rahaa ei ole kyllä tilillä. On kylpyläliiketoimintaa, joka on osin kannattavaa ja osin ei-kannattavaa. Sitten on velkaa”, Majava kertoi.
Majavan mukaan vain yhdistys saa STEA-avustusta ja tytäryhtiöillä on omat hallitukset ja toimitusjohtaja.

Solariksesta on korostettu, että avustusvarat on käytetty täysimääräisesti vähävaraisten lomiin.

Lähes kaikilla henkilöillä, jotka ovat Solariksen verkkosivujen mukaan sen hallituksessa, on nykyisiä tai aiempia yhteyksiä vasemmistoliittoon, kuten myös Majavaa edeltäneellä yhdistyksen toimitusjohtajalla ja toiminnanjohtajalla.

Majavan mukaan yhdistyksen hallitus harkitsee ensi viikolla, valittaako se STM:n päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Markkinaoikeus katsoi aiemmin päätöksessään, että järjestön vuoden 2017 lomahankinnat olivat hankintasäännösten vastaisia toimitusjohtajan sidonnaisuuksien ja toimenpiteiden sekä konsernin omistussuhteiden vuoksi. STEA:n mukaan Solarista oli huomautettu jo vuonna 2016 ”hankintamenettelyn epäasianmukaisuudesta”.

Antti Honkamaa

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ministeriosta-tyly-arvio-vasemmistoliittoon-kytkeytyvasta-avustusjarjestosta-kanavoi-itselleen-suuria-summia-lain-vastaisella-konstilla/c7601467-7e91-4644-afb1-4a1b03a82225

1

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jäikö toisto päälle

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe