turhasta tyroksiinista voi olla haittaa!

Anonyymi

Selailin tässä muutaman vuoden vanhoja Kilpi-lehtiä, kun etsin vastausta kysymykseeni. Ja löytyihän se sieltä, vuoden 2014/4 numerosta.

Eli: tyroksiinin käyttö henkilöillä, joilla oma kilpirauhanen toimii, kutistaa lopulta oman kilpirauhasen kokonaan, jos tyroksiinilla ajetaan oman kilpirauhasen toiminta alas vuosien ajan.

Olen miettinyt itse, syönkö tyroksiinia turhaan, kun vointi vaihtelee väsymyksen/aivosumun ja normaalin välillä, ja aloittaessa arvot olivat melkein viitteiden rajoilla. Ja samalla miettinyt, voikohan siitä olla jotain haittaa.

Tätä ei siis ole tarkoitettu niille, joilla on selkeä vajaatoiminta eli kilpirauhasen sairaus, vaan niille jotka itsepintaisesti vaativat tyroksiinia lääkäreiltä vedoten netistä lukemiinsa keskusteluihin.

3

<50

Vastaukset

  • Voi aiheuttaa koko vajaatoiminnan jos käyttää turhaan. Enkunkielisiltä sivuilta tuosta olen lukenut. Jos vajaatoimintaa ei olekaan, sen voi saada käyttämällä isoa annosta tyroksiinia. Nähtävästi vain jos käyttää niin paljon, että tsh on pitkään tosi matala.

  • Kyllä, näin se menee ja sama tapahtuu muidenkin hormonien kanssa!

    Hashimoto

  • Jos on käyttänyt puolitoista vuotta tyroksiinia, eikä sitten vajaatoimintaa ollutkaan (on vain annettu tyroksiinikokeilu kohonneen tsh:n perusteella), voikohan kilppari olla jo pienentynyt?

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.